Педали за MTB

El-Mejor-Pedal-Para-MTB

Когато въртим педалите, всички искаме да постигнем най-доброто представяне, за да го постигнем, освен добрата тренировка, идеалният вариант винаги е да имаме най-доброто оборудване, а частта, която често пренебрегваме, са педалите на велосипеда, благодарение на които можем да прехвърлим ефективно силата на краката си към колелото.

Ето защо събрах информация, която да ви помогне да изберете най-добрите педали за МТБ заедно с най-добрите опции на пазара.

Най-добрите педали за МТБ

Кои са най-добрите педали за МТБ?

Когато избирате педали за планинско колоездене, основно трябва да проверите размера, материала и теглото. Те трябва да са солидни и изработени от висококачествени материали, които гарантират, че ще издържат дълго време, без да се нуждаят от поддръжка. Освен това платформата трябва да може да се модифицира, както по отношение на лагерите, така и по отношение на закрепващите щифтове, като по този начин се гарантира, че ще разполагаме с оборудване, което е създадено, за да издържи дълго и да бъде с нас толкова дълго или по-дълго от предишното.

Ето и най-добрите педали за МТБ :

1. педали за МТБ LUROON

519h+bErt4L

КУПИ СЕГА

Много издръжливи педали с алуминиев корпус , обработен с ЦПУ и с хром-молибденова затягаща ос по най-високите стандарти за качество, които издържат на всички условия на планинското колоездене, както на прах, така и на вода. Освен това, благодарение на кухата си конструкция, те са изключително леки - теглото им е само 306 грама.

Вътре в оста се намират 3 запечатани лагера, които ще ви осигурят плавно и гладко движение при всички видове планинско колоездене, а като добавим и факта, че всеки от тях има 12 щифта за закрепване, ще имате педали, които ще избегнат досадното приплъзване на обувката, дори ако сте с пълни с кал крака.

Те са доста универсални и пасват на почти всеки велосипед благодарение на 9/16-инчовата си ос, а освен това са дълги 110 милиметра, така че краката ви ще бъдат сигурни и защитени.

2. педали Heavenlife MTB

419wXU0CtYL

КУПИ СЕГА

Педали, изработени от изключително лека и устойчива найлонова тъкан, която може да се адаптира към практически всички модели планински велосипеди, дори към всички планински велосипеди. Всеки педал има опорна повърхност от повече от 100 мм, което ги прави идеални за технични спускания, без да се притеснявате, че кракът ви ще се изплъзне.

Повърхността на педалите е снабдена с щифтове от микролегирана стомана с висока плътност , които не само осигуряват отлично сцепление, но и спомагат за намаляване на теглото на педалите до едва 365 грама.

Освен това има капак за прах , който предпазва лагерите на педалите от прах и вода, така че безпроблемното въртене на педалите е гарантирано за дълго време.

За лесна поддръжка на педалите почти всички елементи могат да се сменят след изтичане на експлоатационния им срок, дори сменяемият щифт, който трябва само да се завинти към задната част.

3. SPFAS МТБ педали

417M2pMurFS

КУПИ СЕГА

Ако търсите педали на достъпна цена, този вариант от марката SPFAS е най-добрият от селекцията, с алуминиев корпус с ЦПУ, който гарантира не само ниско тегло, но и много добра устойчивост, способна да издържи на всякакви ситуации.

Лагерите на педалите са защитени с капак срещу прах, за да се удължи експлоатацията им, но този капак не може да се сваля.

Фиксиращите щифтове не са взаимозаменяеми, напротив, педалите вече идват с формата на щифтове, така че този фактор не може да бъде променен, освен това се препоръчва да се промени смазката, която идва с тях, за да издържи по-дълго и да се търкаля по по-добър начин.

4. педали за МТБ XLC PD-M01

41G4evqOUGL

КУПИ СЕГА

Това са най-евтините педали от сравнението, те са много подходящи за велосипеди от нисък клас или дори за велосипеди от среден клас, тъй като са изработени изцяло от алуминий, което ги прави много устойчиви и леки, тези педали тежат само 300 грама.

В допълнение към изцяло алуминиевите елементи на корпуса, както вътрешни, така и външни, те са оборудвани с боров шпиндел, за да се гарантира добра здравина, без да се жертва теглото и цената.

Ръбовете на педалите са назъбени, като имат серия от клинове, които ще ви помогнат да фиксирате по-добре краката към педала.

Освен това, за да се спазят спецификациите за движение по пътищата, всеки от педалите е оборудван със светлоотразители, за да може да се вижда през нощта.

5. педали INBIKE MTB

41Vb+rsd+2L

КУПИ СЕГА

Педали с отлично съотношение цена-качество и в три ярки цвята, за да направите велосипеда си най-якия от всички. Изработени са изцяло от алуминий, който благодарение на кухата си рамка прави тези педали много леки, без да се жертва устойчивостта им.

За да ги прикрепите към велосипеда, те имат стоманена ос, която им осигурява по-голяма издръжливост в сравнение с други педали от същия ценови диапазон. Освен това, благодарение на своята ос 9/16, той е съвместим с почти всички планински велосипеди в света.

Във всеки от педалите има по 24 щифта, които, като се добавят към широчината му от над 100 милиметра, правят крака ви здраво закрепен към педала независимо от условията на околната среда или терена.

6. SCUDGOOD MTB педали

41U1LbXQ0xL

КУПИ СЕГА

Един от най-препоръчителните продукти, ако търсите икономия на тегло и цена за планинския си велосипед, тъй като тези педали могат да бъдат сравнени дори с педалите на Shimano, както поради качеството си, така и поради факта, че ви предлагат по-добро сцепление благодарение на факта, че имат 8 щифта за закрепване.

Като система за фиксиране можем да подчертаем, че те са изработени от високоякостна микролегирана стомана и ниска сплав, което означава намаляване на теглото и увеличаване на устойчивостта му, което го прави идеален за велосипеди за спускане, фрийрайд или дори BMX.

7. Педали AARON MTB

51X2LcVBAmL

КУПИ СЕГА

Тези педали са не само едни от най-евтините, но и ще изглеждат чудесно на вашия велосипед от неръждаема стомана, тъй като имат много приятен сребрист цвят поради факта, че са изработени от висококачествен индустриален алуминий. Това, заедно с термично обработената им хромирана ос, прави тези педали много практичен и издръжлив вариант за почти всеки велосипедист.

А с 16 сменяеми щифта на педал, които увеличават напрежението на затягане между крака и планинския велосипед, можете да сте сигурни, че ще сте напълно сигурни на велосипеда.

За да ги монтирате, трябва да внимавате кой педал от коя страна е, в противен случай резбата няма да пасне.

Как да изберем педали за МТБ?

Juego-de-pedales

Когато става въпрос за избор на педали за вашия велосипед, те могат да бъдат основно два вида, можете да изберете плоски педали или без клипс педали, в случая на тази статия ще се съсредоточим основно върху плоските педали. Този вид педали са типичните педали, с които всички се учим да караме колело, те предлагат плоска контактна повърхност, върху която можете да опрете крака си и да предадете цялата сила на краката си на земята.

Педалите за МТБ се различават малко от педалите на детския велосипед, тъй като те са много по-големи, така че ще имате много по-голяма стабилност, когато карате велосипеда си, в допълнение към грапавата повърхност и някои накрайници, които ще гарантират, че кракът ви няма да се подхлъзне, дори ако сте го покрили с кал.

Тези педали са предпочитани от състезателите по спускане или от колоездачите, които трябва да могат бързо да поставят крака си на земята, без да се налага да откопчават обувката от педала, и освен това предлагат по-широка повърхност, за да предпазят краката ви от удари.

Въпреки че могат да се използват почти всички видове обувки, препоръчително е да се използват обувки за маратонките или скейтборд, тъй като плоските им подметки осигуряват по-груба и безопасна повърхност, която предпазва крака от подхлъзване.

Когато избирате педали за планински велосипед, първото нещо, което трябва да вземете предвид, е теглото, те трябва да са леки, но същевременно здрави. Освен това те трябва да са достатъчно широки, за да осигурят на крака ви добра контактна повърхност, която от своя страна трябва да е снабдена с накрайници или грапавини, които да позволят на крака ви да не се изплъзва от велосипеда.

В допълнение към горното, педалът трябва да има малка, но не прекомерна дебелина, което ще спомогне както за намаляване на теглото, така и за подобряване на цялостното усещане за велосипеда.

Фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на педали за MTB

Pedales-planos-para-mtb

За да изберете най-добрия вариант по отношение на педалите, е необходимо да вземете предвид редица фактори, които ще ни помогнат да изберем такива, които да се адаптират към нашите нужди, нека разгледаме някои от тях.

Размерът е от значение, особено когато става въпрос за педалите на велосипеда. В миналото се използваха по-малки педали, тъй като се смяташе, че те помагат за управлението на велосипеда. В днешно време стандартът за педали е 100 милиметра, което гарантира, че имате добра площ под краката си, и освен това ви помага да запазите равновесие, независимо от това какво прави велосипедът под вас.

Формата и видът на педала влияят върху качеството на возене и контактната повърхност на обувката с него. Трябва да търсите по-квадратни и по-малко овални форми, тъй като овалните форми са по-хлъзгави.

Плоските педали имат щифтове или клинове, които помагат на крака ви да се задържи независимо от това колко мокри са обувките ви. Тези клинове трябва да могат да се регулират в зависимост от вида на обувките, които носите, както и да могат да се сменят, когато започнат да се износват или огъват от удари.

  • Качество на материалите

Педалите са частите на велосипеда, които са подложени на най-голямо натоварване, обикновено това е първото нещо, което докосва земята в случай на удар, а също така е област, която непрекъснато получава удари както от краката ви, така и от елементите, които се намират на пътя. Ето защо е необходимо да инвестирате в добри педали със запечатани лагери, за да можете да въртите педалите, без да се притеснявате, че ще се счупят или няма да работят достатъчно добре.

Zapatos-para-ciclismo

От само себе си се разбира, че обувките, с които въртите педалите, трябва да имат равна подметка и да са изработени от нехлъзгав материал. Това ще ви помогне да сте по-стабилни на велосипеда и ще предотврати подхлъзването на крака ви. Най-добрите обувки са тези, които са директно насочени към колоезденето, но можете да си купите и обувки за скейт, които ще ви свършат работа доста добре.

Последното нещо, което искаме при сглобяването на велосипеда, е да добавим излишно тегло, педалите на платформата трябва да са възможно най-леки, което ще помогне както за намаляване на общото тегло на велосипеда, така и за подобряване на ефективността ви.

  • Как ще се държи в кал

Когато караме планински велосипед, е много вероятно да срещнем всички планински участъци, като този елемент, освен че ще загубим сцепление с колелата на велосипеда, ще накара краката ни да се изплъзнат от педалите, сякаш имаме масло на подметките. Затова трябва да изберете педали с достатъчно релеф, за да избегнете калта и да осигурите сцепление във всички ситуации

За разлика от педалите без клипс за MTB, при които можете да регулирате силата, необходима за изваждане на крака, при педалите с платформа или плоски педали това не съществува. Вместо това разполагаме с щифтове, които можем да сменяме и заменяме, като дължината на тези щифтове варира в зависимост от това какъв захват искате да имате.

Качествените платформени педали ще ви позволят да се наслаждавате на велосипеда си дълго време.За да проверите тяхната издръжливост, трябва да обърнете внимание на 2 неща. Първият е лагерите, с които е оборудван педалът, които трябва да са гладки и да не изискват много поддръжка, а вторият е материалът, който трябва да е с добро качество и на добра цена, като се избягва използването на евтини пластмаси.

Върховите педали могат да бъдат ремонтирани, като можете да смените както износените щифтове за захващане, така и лагерите. Въпреки това можете да изберете и по-евтини модели, но ако се счупят, ще трябва да ги замените изцяло.

Предимства и недостатъци на плоските педали за МТБ

Основното при тези педали е, че благодарение на формата си и вида на захващане те са предпочитан избор за обучение по каране на велосипед. Това е така, защото те не са закрепени към велосипеда, както би било с клипсове и добри педали без клипс, така че можем да свалим крака си от педала в случай на остър завой или ако сме на път да паднем.

То също така ни помага да развием умения за балансиране и маневри, които ще ни помогнат да се усъвършенстваме като планински колоездачи, пример за това е скачането с велосипеда.Скачането с безколесни педали е изключително лесно, тъй като трябва само да издърпаме велосипеда към себе си, но за да можем да го правим правилно, е необходимо да се научим да го правим с плоски педали.

Единственият недостатък на педалите без клипс е, че тъй като можете само да натискате педалите, а не да натискате и дърпате едновременно, както е при клипсите, производителността на велосипеда може да бъде леко намалена и това може да бъде много забележимо, когато карате дълго време.

Материали за педали за МТБ

Pedales-planos

Подобно на велосипедите, педалите за МТБ са изработени от различни материали, които ще ни осигурят повече или по-малко производителност в зависимост от това какво търсим. Те могат да бъдат и по-скъпи или по-евтини.

По-голямата част от педалите за велосипеди са изработени от високоякостен алуминий, който гарантира, че педалите са издръжливи и не увеличават прекалено много крайното тегло на велосипеда, но е възможно да се намерят и педали, изработени от други материали, В по-скъпия сегмент има материали като титан, който е изключително ексклузивен и в днешно време не се среща много често във велосипедите, а в по-ниския сегмент има найлонови педали, които са изключително леки и икономични, тъй като производственият им процес е много по-бърз от алуминиевите или титаниевите педали.

При повечето педали обаче оста почти винаги е изработена от материал, различен от рамката на педала. Стоманената ос е най-евтината налична, докато по-специализираните са изработени от високоякостна, нисколегирана микросплавна стомана, която се среща например в педали Shimano.

Поддръжка на педалите

Както и изключително евтините педали без клипс, които на практика са за еднократна употреба, тъй като след като се счупят, цялата част трябва да бъде заменена. Съществуват педали с високо качество, при които можем да сменяме частите в зависимост от това, дали имаме елемент, който не работи.

Обикновено елементите, които можем да сменим, са лагерите или закрепващите щифтове, тъй като това са компонентите, които са най-изложени на износване и които най-често се повреждат при велосипедите.

Как да изберем плоски педали за МТБ?

517IQ-ZiFAL

Както видяхме по-горе, платформените педали за велосипеди са свят сам по себе си и за да изберем подходящите за нас, трябва да анализираме всеки един от факторите. Има обаче един елемент, който не беше споменат, а именно, че педалите се различават по форма и размер, а също така е възможно да се намерят с различни видове вдлъбнатини, които ще ви позволят да имате по-голямо или по-малко сцепление в зависимост от целите, за които сглобявате велосипеда.

От една страна, имаме вдлъбнатите педали, тези педали имат центъра на педала по-дълбоко от краищата, това може да ви се стори странно, но има своята цел, като вдлъбнат кракът ви ще има много по-голямо сцепление, защото цялата сила ще направи крака винаги в центъра на педала, обаче, цялата тази конфигурация има своята отрицателна страна, и е, че ако практикувате дисциплина като фрийрайд, не можете да регулирате краката си толкова лесно, когато скачате. От друга страна, ако карате по наклон или искате да имате по-голямо сцепление, трябва да си вземете тези педали.

От друга страна, имаме други видове изпъкнали педали, както можете да си представите, те са противоположни на предишните педали, тъй като средата на педала е по-издигната от краищата, което позволява по-голяма подвижност на крака на велосипеда, както и възможност за по-добро регулиране на крака при скачане. Тези педали обаче не се препоръчват за дисциплини като спускане, тъй като кракът може да се изплъзне при спускане.

Как да изберем правилните обувки?

Безсмислено е да имате най-добрите педали, ако карате колело с обувки за дрехи. Обувките за планинско колоездене се характеризират с това, че осигуряват добро сцепление и опора, когато сте на пътеката. По принцип те са като обувки за колоездене.

Ако не използвате педали без клипс, педалите ви ще бъдат плоска повърхност, от която трябва да се възползвате максимално, като за целта е най-добре да използвате обувки за колоездене или за кънки, които са проектирани да имат плоски подметки, за да ви осигурят сцепление във всяка ситуация.

Безколесни или плоски педали?

Pedales-Shimano

Това зависи от вкуса ви и от дисциплината, която практикувате, ако практикувате спускане или фрийрайд, забравете за педалите без клипс, тъй като те само ще ви убият. От друга страна, ако карате крос кънтри, силно се препоръчва да не използвате плоски педали, тъй като те не осигуряват най-доброто предаване на силата към колелата.

В междинните дисциплини, като планинско колоездене, trial или enduro, можете да използвате и двете, стига да се чувствате комфортно с тях.

Какви други фактори трябва да се вземат предвид при плоските педали?

Основно трябва да вземете предвид 3 фактора - тегло, сцепление и широчина на педалите. Обикновено винаги трябва да търсите по-леки педали, с достатъчно клинове или, ако не искате толкова голямо сцепление, с по-малко клинове. И не на последно място, широчината на педалите трябва да е доста малка, което ще ви позволи да се движите малко по-ниско на велосипеда и по този начин да намалите центъра на тежестта си.

Това е въпрос на предпочитание, докато някои ездачи предпочитат дълги педали за добро сцепление, какъвто може да е случаят с ездачите, които се спускат по хълм. Други ездачи са на противоположното мнение, като предпочитат по-малък брой щифтове или по-ниски щифтове, за да регулират по-добре стъпалото върху педала, какъвто може да е случаят с ездачите на фрийрайд.

Видове педали за велосипеди

Къде можете да си купите педали за МТБ?

Можете да го направите в много заведения, например, имате голямо разнообразие от MTB педали без клипс, както и много други видове педали в Amazon, неговата селекция от продукти за велосипеди и многобройните отзиви на клиенти, които можете да намерите, може да ви помогне да си купите един от добра стойност за парите.

Ако предпочитате по-малки спортни магазини в близост до дома си, те могат да имат специфични марки като Crank Brothers или най-добрите педали Shimano deore.

Универсални магазини като Decathlon, Sport Zone, El Corte Inglés могат да ви предложат голямо разнообразие, без да се налага да ходите твърде далеч.

Други онлайн магазини могат да бъдат deporvillage.com или bikester.es.

Често задавани въпроси

🚵🏻 Мога ли да използвам MTB педали на шосеен велосипед?

Да, можете, всъщност те са много популярни при градските велосипеди, защото ще можете да поставяте крака си на земята всеки път, когато сте на светофар. Въпреки това, за високоефективно шосейно колоездене те не се препоръчват, тъй като намаляват ефективността на педалиране.

🚵🏻 Добри ли са плоските пластмасови педали?

Те са добри за начало в света на плоските педали, но не са толкова издръжливи и при много силен удар могат да се счупят. Също така е вероятно с употребата да започнете да виждате малко износване по цялата дължина и ширина на педала.

🚵🏻 Универсални ли са педалите за МТБ?

Да, те са универсални, педалите се предлагат в два размера - половин инч или 9/16 инча. И в двата случая просто трябва да видите от какъв тип педали се нуждае вашият велосипед.