Перални машини с горно зареждане

mejor-lavadora-de-carga-superior

Мразя да се навеждам, за да пера, и когато пералнята ми с предно зареждане се счупи, казах на съпруга си, че предпочитам да потърся по-добра пералня с горно зареждане. Освен това, поради проблеми с пространството на пода, беше по-добре да вземем втория.

Също така, тъй като вкъщи сме двама, засега товароносимостта не е голям проблем. Но исках машина, която да може да извършва бързо пране. Всъщност би било по-удобно да има няколко програми за пране. Понякога бързаме толкова много, че нямаме време да отделим много време за тези задачи. И, разбира се, ако това гарантира енергийна ефективност, тогава е чудесно!

Започнахме да разглеждаме различни варианти от различни марки, които предлагат добро качество и производителност. Малко се страхувах от цената, защото ми бяха казали, че те не са от най-евтините. Но за щастие намерихме няколко достъпни.

Търсите ли същото нещо? Е, хайде! Ще ви дам няколко съвета въз основа на нашия опит.

Най-добрите перални машини с горно зареждане

Коя е най-добрата перална машина с горно зареждане?

Най-голямото предимство на тези уреди е, че не се налага да се навеждате, за да сложите дрехите си. Не е задължително да сте стар човек, за да ви боли гърба от тази задача. В моя случай предпочитам вратата да е вдигната и това да е всичко.

Разбира се, това не е достатъчно, за да се гарантира, че машината ще работи много добре. Има някои подробности, на които трябва да обърнете внимание, преди да закупите една от тези машини. Например:

Програми за изпиране : Важно е да проверите дали разполагате с опции за цикли с различна дължина. Ако не замърсявате прекалено дрехите си и бързате, по-добре е да използвате бързи цикли.

Обороти в минута : Колкото по-високи са оборотите, толкова по-сухи ще бъдат предметите, когато се поставят на въжето за дрехи или в сушилнята. Между 1000 и 1300 оборота в минута би било добре, за да не се губи твърде много енергия за сушене.

Капацитет : Количеството килограми, което побира, ще ви помогне да почиствате по-големи количества пране. Всичко зависи от това колко време през седмицата имате за пране и колко души са вкъщи. Добър капацитет е между 6 и 8 кг. Има и 9 кг, но това вероятно увеличава цената.

Размер : Не забравяйте да проверите колко място имате за пералнята, дори при вдигната врата, в случай че поставите някакви вещи върху нея.

Цвят : Белият цвят е най-разпространеният, въпреки че има опции в други нюанси, които могат да се съчетаят.

От всички, които трябваше да прегледам, за да избера, този сравнителен списък, уверявам ви, обединява 5-те най-добри перални машини с горно зареждане на пазара днес. Можете да я разгледате и тя ще ви послужи като ръководство.

Ето и най-добрите перални машини с горно зареждане:

1. Brandt WTD6384K пералня със сушилня с горно зареждане

пералня със сушилня 2 в 1

31-W+WHtMNL

КУПИ СЕГА

Тази машина е отличен избор за малки апартаменти. Тя не само пере, но и суши дрехите, а размерите ѝ са достатъчно малки, за да се приспособи към всяко пространство. Тя е широка само 45 см и има капацитет от 6 кг пране.

Всъщност нейният барабан има капацитет от 42 литра вода, за да подобри ефективността на цикъла на изплакване. Много е лесно да се поставят дрехите в нея, а барабанът се отваря с едно докосване. Между другото, барабанът е изработен от неръждаема стомана, което гарантира дълготрайност.

Тя е устойчива на износване и типичните вибрации при почистване и сушене на дрехи. Той има индикатор за оставащото време, което е много удобно, когато бързате. Максималната скорост на въртене е 1300 оборота в минута. Тя има няколко програми за пране, LCD дисплей и е бяла на цвят.

 

2. Перална машина с горно зареждане AEG L62260TL

Със селектор на скоростта на въртене

31VNuJYP67L

КУПИ СЕГА

За тези, които се притесняват, че много силното въртене може да повреди дрехите им, тази перална машина е удобна. Скоростта може да се регулира, а максималната скорост е 1200 об/мин. Капацитетът му за пране е 6 кг пране. В зависимост от теглото, което ще почиствате, можете да регулирате продължителността на прането.

Нещо повече, не само времето, но и консумацията на вода и енергия могат да се регулират в зависимост от натоварването. Тя не изпира дрехите прекомерно, а ефективността ѝ е А. Има LCD дисплей, за да виждате по-лесно какво програмирате, и дозатор за течен и прахообразен перилен препарат.

Програмите му се адаптират към различни видове тъкани, като памук, синтетика, вълна, деним, деликатни и др. Барабанът е с вместимост 42 литра и включва система за безопасност срещу наводняване.

 

3. Indesit ITW E 71252 W

С допълнително изплакване

31gdS0RcjPL

КУПИ СЕГА

Тези, които трябва да изплакнат дрехите си допълнително, за да предотвратят дразнене на кожата поради контакт с перилния препарат, могат да изберат тази перална машина. Тя има допълнителен цикъл на изплакване, който автоматично отстранява всичкия сапун от тъканите.

Разбира се, при този модел можете да избирате времето за измиване. Има 9-минутен цикъл на опресняване, 30-минутен бърз цикъл и 1-часов редовен цикъл.

Оборудвана е и с опцията Energy Saber, която спестява до 70 % енергия специално в програмите за пране на дънки, памучни или синтетични тъкани.

Ако трябва да приготвите прането си в определено време, можете да програмирате отложеното стартиране за до 24 часа.

Тя има максимален капацитет на натоварване от 7 кг, 1200 оборота в минута и променливо въртене. Дигиталният му дисплей е голям и лесен за наблюдение.

 

4. Electrolux EWT1264IKW

С LED панел

314Z-WqZkDL

КУПИ СЕГА

Това е много практична пералня, която ще ви бъде полезна, ако сте от тези, които искат да оставят всичко програмирано. Прането е много лесно и можете да изберете продължителността на прането, за да предпазите и най-деликатните дрехи. Този модел има сертификат Woolmark Blue, който гарантира максимална грижа за дрехите, изискващи ръчно пране.

Има функция за отложен старт, за да можете да перете точно когато ви е необходимо. Той има LED контролен панел и е енергийно ефективен.

Той не издава много шум. Всъщност нивото му на dB(A) за 1 pW (2010/30/ЕО) е 57, така че е доста тих. Капацитетът му е 6 кг, работи с 1200 оборота в минута, а обемът на барабана е 42 литра.

 

5. Whirlpool AWE 2240

С цветна програма

31YuBG8QvqL

КУПИ СЕГА

Ако се притеснявате от смесване на цветовете и петна по дрехите си, този модел ще ви помогне да предотвратите този проблем. Той има програма за оцветяване, която защитава и се грижи за дрехите и предотвратява обезцветяването им. Максималният брой на оборотите е 1000 в минута, а капацитетът на пране - 6 кг пране.

За деликатни дрехи има специална програма, наречена ръчно пране. Няма да имате проблеми със съседите, тъй като това е един от най-тихите райони. Той има система за контрол на пяната, а обемът на барабана е 42 литра.

 

Видове перални машини

На пазара могат да се намерят перални машини с предно зареждане или перални машини с горно зареждане. И двата вида се различават по размера, капацитета и начина на поставяне на дрехите.mejor-lavadora-de-carga-superior

Пералните машини с предно зареждане станаха много популярни в последно време. Те се характеризират с това, че вратата е отпред. Размерите им се вписват много добре в малки пространства, което обуславя тяхната популярност.

Пералните машини с врата отгоре се наричат перални машини с горно зареждане. Тези перални машини са също толкова ефективни, колкото и машините с предно зареждане, но с предимството, че не се налага да се навеждате, за да поставяте и изваждате дрехите.

Що се отнася до размерите, те са по-тесни, което им позволява да се поберат навсякъде, а размерът им не влияе на ефективността им, тъй като обикновено са доста бързи при извършване на цикъла.

5 предимства на пералните машини с горно зареждане

По-икономични

Най-привлекателното предимство на пералните машини с горно зареждане е тяхната цена. Въпреки че признаваме, че машините с предно зареждане са много по-привлекателни, функцията, за която са проектирани, се изпълнява и от двата модела.

От друга страна, ако бюджетът ви не позволява закупуването на нов уред, на пазара има модели втора употреба с отлично качество на малка част от цената, за разлика от челните товарачи, които са толкова нови, че няма голямо предлагане на употребявани модели.

По-надеждни

Уредите улесняват живота ни, това е вярно, но понякога толкова свикваме с тях, че когато се повредят, ни се струва, че светът ни се разпада без такава ефикасна помощ в домакинството.

Ето защо перална машина с отлични референции се превръща в потенциална покупка. Тъй като пералните машини с горно зареждане съществуват от дълго време, техните механизми са тествани и застраховани, така че те обикновено са по-надеждни.

Машините с предно зареждане имат някои проблеми, които не се срещат при машините с горно зареждане, като например по-голяма склонност към образуване на мухъл и плесен в механизма на вратата, тъй като водата се движи непрекъснато.

Някои потребители съобщават и за изтичане на вода поради дефектни или лесно изтекли уплътнения на вратите, което превръща времето за миене в истинско бедствие.

Те не изискват специален перилен препарат

Една подробност, която не бива да се пренебрегва при избора на модел перална машина, е, че машините с предно зареждане изискват специален перилен препарат , който не образува пяна при пране, защото в противен случай ще повреди механизма на машината.

Те са известни като 'високоефективни'; ще ги разпознаете по съкращението HE върху опаковката и освен че са по-скъпи от традиционните, на пазара няма толкова голямо разнообразие.

Няма да имате този недостатък при пералните машини с горно зареждане, които приемат всички перилни препарати, с които сте свикнали.

По-голямо разнообразие от модели

Освен че при пералните машини с горно зареждане има много по-голям избор от модели, ще откриете и разнообразие от бюджети - от много икономични до най-скъпи.

Лесни за ремонт

Тъй като са на пазара по-дълго, има повече техници за ремонт на перални машини с горно зареждане, отколкото на такива с предно зареждане, тъй като механизмът е сравнително нов, което води до конкурентни цени на труда и до спокойствието да знаете, че имат опит.

Битката за натоварванията: Отпред срещу отгоре

Въпреки че пералните машини с горно зареждане са били по-разпространени в миналото, пералните машини с предно зареждане се завърнаха на пазара в началото на 2000 г. и оттогава набират популярност, благодарение на дизайна или иновациите.

Въпреки че в повечето случаи те са по-скъпи от конкурентите си с горно зареждане, оптимизирането на производството промени цените на пералните машини с предно зареждане и сега те се доближават все повече до най-добрите машини с горно зареждане, дотолкова, че все повече клиенти смятат, че многобройните предимства на пералните машини с предно зареждане си заслужават допълнителната инвестиция.

Зареждане отгоре

По-икономично:

Тъй като пералните машини с горно зареждане са по-евтини, те станаха предпочитан избор за апартаменти под наем, търговски обекти и вили

Ергономично по-удобни:

Предните зареждащи устройства обикновено се подреждат вертикално със сушилнята, но са малко неудобни при поставянето и изваждането на дрехите , тъй като трябва да се навеждате при всяко завъртане, което не е така при горните зареждащи устройства

Предно зареждане

Почиства по-добре и не се отнася зле с дрехите:

Пералните машини с предно зареждане са по-ефективни при почистването на дрехите и причиняват по-малко износване на тъканта, тъй като нямат остриета, които да третират неправилно влакната.

При челните товарачи се използва технология за гравитационно измиване, така че почистването е много по-меко.

Изпълнява по-малко цикли:

Големият капацитет на зареждане на машините с предно зареждане ви позволява да поставите повече предмети в отделението и да спестите вода, време и перилен препарат.

Ефективно използване на вода и енергия:

Пералните машини с предно зареждане са проектирани така, че да използват една трета от количеството вода, енергия и перилен препарат в сравнение с пералните машини с по-голямо зареждане. Така че в крайна сметка всеки месец ще спестявате много пари от сметките за енергия, вода и хранителни продукти, което улеснява възвръщането на първоначалната инвестиция.

Дълъг живот:

Предните товарачи изискват по-малко ремонти на основни части, тъй като използват гравитацията за разклащане на прането, вместо централната бъркалка, както е при горните товарачи. Пералните машини с горно зареждане имат и повече части, което означава повече части, изложени на риск от счупване или повреда.

По-тихо:

Пералните машини с предно зареждане разполагат с контрол на вибрациите за стабилизиране на вътрешния барабан, което ги прави идеални за работа в затворени помещения на втория етаж, без да пречат на никого.

Още функции:

Някои перални машини с предно зареждане се предлагат с допълнителни функции, като например настройка за пара, цикъл за самопочистване, обръщащи се врати на пералните машини за напълно персонализирани перални помещения и много други.

Капацитет:

Пералните машини с предно зареждане обикновено имат по-голям капацитет от тези с горно зареждане. Винаги е важно да разгледате внимателно размера на барабана на машината. Трябва да прецените за колко души ще бъде полезен уредът и колко често ще го използвате.

Стил:

Пералните машини с предно зареждане имат по-естетичен и модерен вид. Ако не се интересувате от стила на уредите си, тези с горно зареждане предлагат по-еднороден вид представяне.

Като обобщим, можем да кажем, че:

Перални машини с горно зареждане:

- По-евтини са

- Имат по-малко функции

- По-висока цена в дългосрочен план

- Не са толкова щадящи към дрехите

- Многофункционалният им дисплей е много лесен за управление

- Можем да добавяме дрехи, които сме забравили по средата на цикъла,

Пералните машини с горно зареждане са малко по-икономични от пералните машини с предно зареждане, въпреки че тези икономии се компенсират от факта, че те използват много повече вода и електроенергия

Перални машини с предно зареждане:

-Инициалната инвестиция е по-висока

-По-луксозни функции

-Ниско потребление на енергия и вода

-По-добро третиране на дрехите

-Прачките с предно зареждане перат по-добре, тъй като имат по-дълги програми за пране, и са по-ефективни, тъй като центрофугират повече вода и дрехите излизат по-сухи.

-Тези перални машини адаптират количеството вода и енергия според натоварването

-Не са толкова шумни

Как да избегнем заплитането или усукването на дрехите?

Сигурно ви се е случвало да изпитате разочарованието от това, че току-що изпереното пране се е превърнало в планина от усукани тъкани, които само магьосник може да разплете. Моментът, в който не знаете дали да седнете и да плачете, или да се смеете, може да бъде избегнат, ако се съобразите с тези съвети:

-Избягвайте да смесвате тежки предмети с леки, като например дънки с фланели.

- Изберете правилното натоварване според препоръките на производителя. Избягвайте да поставяте твърде много или твърде малко предмети в пералнята.

-Не забравяйте да настроите правилното ниво на водата за товара.

-Никога не увивайте прането около бъркалката

-Уверете се, че водата за пране не е твърде гореща за тъканта.

Връзка между натоварването и нивото на водата

За да работи правилно пералната машина, трябва да следваме инструкциите на производителя, а един от детайлите, които не бива да се пренебрегват, е нивото на водата, както за да се пести перилен препарат и да се щади околната среда, така и за да протече правилно цикълът на пране.

-Препоръчваме ви да се опитате да съобразите нивата на водата и размера на товара възможно най-точно.

-Заредете сухите предмети свободно, като се стараете да не надвишавате горния ред отвори във ваната на пералнята.

-Използването на твърде много вода може да доведе до лошо изпиране поради по-ниското съотношение на перилния препарат.

- Използването на твърде малко вода може да доведе до лошо изплакване, проблеми с образуването на власинки, намачкване и прекомерно износване на тъканите.

-Опитайте се да перете заедно един и същи вид материали. Например не перете тъкани, които образуват мъх, с влакна, привличащи мъх.

Ръководство за закупуване на пералня

Помислете за капацитета

Един човек или двойка, която пере често, няма да има много голям кош за пране. Този тип потребители могат да купят перална машина с капацитет 10 кг, за да задоволят нуждите си

Капацитетът на пералната машина е важен за потребителите. Някои предпочитат да перат по-често по-малки количества, а други чакат края на месеца, за да изперат всичко наведнъж. Техните навици за пране определят колко зареждане ще е необходимо за домакинството им

По-малко пране на месец може да спести вода, газ и енергия, но в крайна сметка зареждането се увеличава. Освен това потребителят трябва да разполага с достатъчно чисто пране за няколко седмици, като същевременно натрупва достатъчно мръсно пране.

Увеличаването на товара изисква перални машини с по-голям капацитет, които използват повече ресурси. Затова е важно да се намери баланс между капацитета и вида на пералната машина, за да не се харчат повече пари за пране.

Отгоре или отпред?

Пералните машини с горно зареждане имат барабан с гофрирана стена, която поради центробежното движение създава триене между дрехите и стената, за да ги почисти. Това води до износване на дрехите и образуване на петна, така че е необходимо да се купуват допълнителни филтри, за да се поддържа чистотата на пералната машина.

Сушенето на дрехите обикновено е малко по-бавно и консумира повече енергия, но благодарение на енергийно ефективните перални машини можем да забравим за проблема с потреблението.

Машините с предно зареждане използват гравитацията на водата в своя полза: те повдигат прането, така че то пада бързо във водата и се извършва изпирането. Това означава, че дрехите не се заплитат, водата и перилните препарати преминават по-добре през порите на тъканта, дрехите не се износват и не се образуват петна.

Линия за дрехи или сушилня?

Ако мястото за сушилня е твърде малко, можете да допълните пералната си машина с газова сушилня. При тях процесът на сушене е по-добър, не се използва толкова много енергия и не се използва толкова много газ.

Завъртане и въртене

Броят на оборотите в минута или 'rpms' ви позволява да получите представа за това колко сухи ще бъдат дрехите ви благодарение на въртенето на пералната машина в последните етапи на прането. Добрата скорост на въртене би била 1600 об/мин.

Енергийна ефективност

Пералните машини са предмет на разпоредбите на ЕС за енергийно етикетиране, в които подробно са описани консумацията на електроенергия за пране и центрофугиране и консумацията на вода за един цикъл на пране.

Етикетът предоставя информация за нивото на енергийна ефективност на уреда в сравнение със стандартния тип чрез класификация с букви от A до G и степени +, ++ и +++, като A+++ е най-ефективен и екологичен, а G е най-нисък.

Изберете тези с енергиен етикет с буквите A+++, които са синоним на пестене на вода и светлина.

Безопасност

Ако вкъщи има деца, е важно да проверите дали пералната машина е снабдена с предпазно заключване и система за отваряне, за да се избегнат инциденти.

Доказано е, че шумът, движението и формата на пералната машина предизвикват голямо любопитство у децата; в действителност много деца са се крили на това място, играейки сами или с други деца.

Някои съвети за избягване на инциденти с тези полезни, но опасни домакински уреди са:

-Не работете с пералната машина с мокри крака или в условия на гръмотевична буря.

-Периодично извършвайте превантивна поддръжка.

-Никога не изпускайте детето си от поглед, докато уредът работи.

- Никога не позволявайте перална машина да се използва от непълнолетни лица.

Колко струва една перална машина?

Цените на тези уреди варират в зависимост от модела и функциите, които изпълняват.

Както вече ви казахме, пералните машини с предно зареждане са по-скъпи от тези с горно зареждане.

Онлайн можете да намерите машини с горно зареждане от известни марки с капацитет 9 кг за 199,95 евро.

Предното зареждане 9 кг 1400 оборота в минута LED сензорен дисплей NFC технология A+++ може да се купи за около 474 евро.

Ако говорим за пералня със сушилня, цената се покачва до 684 евро.

Последна препоръка е да попитате продавача дали цената включва монтаж, а в някои случаи дори и демонтаж на старата пералня.