Пистолети за горещ въздух

pistola-de-aire-caliente

Ако сте тук, то е защото, също като мен, ви е грижа за това как изглеждат зъбите и устната ви хигиена и търсите най-добрия продукт, който ще почисти зъбите, венците, езика и свързаните с тях области в дълбочина, без да е прекалено абразивен. Ако сте в това търсене от известно време, вероятно сте преминали през трудностите, които аз и стотици други читатели преживяхме.

В противен случай, ако търсенето ви тепърва започва, моето намерение е да ви избавя от пастите за зъби, които имат лош вкус, не почистват добре или са загуба на пари, защото съдържат съединения, които увреждат здравето ви.

Дори ако сте привърженици на натуралните продукти и харесвате веганските и здравословните продукти, има някои модели без флуорид, които, дори и да не образуват малко пяна, ще ви почистят добре и дори могат да имат свойства, които облекчават чувствителността на зъбите или са идеални за избелване.

Най-добрите пасти за зъби

Коя е най-добрата паста за зъби?

На пазара има много варианти на пасти за зъби и е добре да ги познавате, защото не винаги е важно да изберете марката, а да изберете правилната за вашите нужди. Избелващите средства се грижат само за премахване на петна, които може да са се появили от кафе, чай или други причини.

Средствата против зъбен камък няма да премахнат вече съществуващия зъбен камък, но ще предотвратят по-нататъшното му натрупване, а десенситизиращите средства създават бариера и не позволяват на дразнителите да достигнат до нервите.

Съществуват много други модели, като например тези на гел и други на прах, както и такива с натриев бикарбонат. Но горепосочените са най-популярните и използването им зависи от вашите нужди.

Пастата за зъби е също толкова важна, колкото и четката за зъби, и освен всичко казано дотук, не е лошо да изберете вкус, който ви допада, тъй като ще имате тази паста за зъби в устата си дълго време.

Ето петте най-добри пасти за зъби, които открих по време на задълбочените си проучвания и които ще ви дадат ефективни резултати. Като цяло това е достъпна инвестиция, но тези, които ще видите в моя сравнителен списък, са и най-евтините.

Ето от най-добрите пасти за зъби:

1. Паста за зъби Parodontax Complete Protection

51S8PUoDOhL

КУПИ СЕГА

Когато търсите пълноценна паста за зъби , която помага да се полира до съвършенство повърхността на всеки зъб, кучешки и резец, препоръчвам да гласувате доверие на марката Parodontax . , които са разработили специализирана формула, която помага за значителното избелване на зъбите, като същевременно ви осигурява чиста, свежа и ментова уста.

Друго нейно качество е, че не съдържа натриев флуорид, което я прави без токсини и подходяща за вегани, вегетарианци и дори за хора с чувствителни венци, тъй като е слабо абразивна. Накрая мога да ви кажа, че петната ще изчезнат и емайлът ще заблести.

2. паста за зъби за деца с вкус на ягода, флуорид и биологичен калций CHICCO

313C2gNiGHL

КУПИ СЕГА

Всички вие, които сте родители на малки деца, знаете много добре колко е важно да ги научите на ползите от оралното здраве, за да свикнат с правилната дисциплина на миене на зъбите през целия си живот.

С оглед на това известната марка Chicco, ви предлага паста за зъби, подходяща за деца от 12-месечна възраст, която включва мек и вкусен вкус на ягода, избягвайки изпитанията за майките и татковците, когато се опитват да ги въведат в навика за зъбна хигиена. Съдържа и натриев флуорид (1000ppm F-), което отговаря на препоръките на детските стоматолози и прави разликата с други аптечни продукти, които не го включват в състава си. Предпазва млечните зъби.

3. Електрическа четка за зъби Oral B + 3D White паста за зъби + 3D White Luxe Vitality Cross Action паста за зъби

31uJol1kwQL

КУПИ СЕГА

Ако искате да закупите Oral b pro expert oral cleaning pack , който също така осигурява ефективно избелване, сте попаднали на правилното място. Не само, че е с добро качество, но е и разумна инвестиция, тъй като това са три продукта в една покупка. Препоръчва се за продължителна употреба за по-бързи и ефективни резултати.

От друга страна, електрическата четка за зъби има 11 предварително зададени и 3 персонализирани програми. И двете пасти за зъби са с доказано съотношение цена-качество от стотици потребители, чиято основна нужда е да премахнат най-дълбоките петна от зъбния си емайл.

4. Зеленчукова паста за зъби гел на Weleda

41sFM2+7dES

КУПИ СЕГА

Широко известно е колко полезни за човека могат да бъдат натуралните продукти и пастите за зъби не са изключение. В този случай този растителен продукт е изцяло предназначен за потребители, които страдат от чувствителни и деликатни венци, тъй като се грижи, защитава и е неинвазивен.

При контакт със слюнка не се образува пяна, тъй като това е лек продукт. Въпреки това тя почиства в дълбочина, предотвратява появата на кариеси и ви помага да запазите свежия си дъх, тъй като съдържа растителни екстракти и силициев диоксид от минерален произход, като оставя настрана повърхностноактивните вещества и флуорида.

5. Optima AloeDent Избелваща паста за зъби 100 ml

41sJA0A8TwL

КУПИ СЕГА

Този модел е посочен като AloeDent, защото използва естествени съставки като алое вера и масло от чаено дърво, които са отлични и много ефективни, когато става въпрос за борба с бактериите, които се натрупват в устата, зъбите и венците.

Той съдържа силициев диоксид, който е естествен минерал, използван за поддържане на зъбите чисти и за предотвратяване на кариеси, и Co Q10, който помага за поддържане на венците здрави. Това ви осигурява двойно ниво на защита.

Този продукт не съдържа флуорид.

6. Паста за зъби Lacer duplo

pistola-de-calor

КУПИ СЕГА

Това са две опаковки от 125 ml паста за зъби Lacer, и двете съдържат флуорид и са предназначени за употреба от възрастни.

Формулите на тези пасти за зъби помагат да се предотвратят кариесите, плаката и да се предпазят венците от дразнене и сърбеж, които могат да се появят редовно поради неправилна употреба, лоши навици и много други причини.

От друга страна, концентрацията на флуорид в него е 2500 части на милион. Като цяло Lacer е марка, широко известна с качеството си в денталната грижа, и тази паста за зъби не е изключение.

Ръководство за покупка на най-добрите пасти за зъби

Какво съдържа най-добрата паста за зъби?

410CaPVnmcL

Както сте забелязали, с всеки изминал ден има все повече продукти за грижа за зъбите. Освен това всяка от тях обикновено е ориентирана към задоволяване на специфични нужди, които могат да зависят не само от проблемите в устната кухина, които някой има, или от свежия и здравословен дъх, който желаете, но и от възрастта на потребителите, тъй като няма да е същото, ако използвате паста за зъби за възрастни в устата на дете. Ето защо подготвих кратко ръководство, за да ви помогна да намерите най-добрата паста за зъби за вашите нужди. Присъединете се към мен!

 • За борба със зъбния камък: Основната функция на пастата за зъби е да отстранява храната, бактериите и петната от зъбите. Това се постига с абразивни агенти като калциев карбонат и силициев диоксид, които в правилните пропорции и при постоянна употреба ви позволяват да поддържате зъбите си без зъбен камък.
 • Защита на емайла: Емайлът е тънката обвивка на зъбите. Той ги поддържа здрави, като ги предпазва от свръхчувствителност. С течение на времето обаче тя се разрушава под въздействието на киселините в някои храни, генетиката, лекарствата и факторите на околната среда. Ето защо, тъй като организмът не може да регенерира емайла, е важно пастата за зъби да го укрепва и предпазва от такива елементи.
 • Недразнещи съставки: Генералният съвет на зъболекарите в Испания смята, че съставки като флуорид и тези с триклозан са безопасни, но някои потребители предпочитат да стоят настрана от тях. Важното е да знаете, че подходящата паста за зъби трябва да съдържа флуорид, за да бъде одобрена от международните организации, занимаващи се със защита на зъбите.

Друга съставка, на която трябва да обърнете внимание, е натриев лаурил сулфат, тъй като може да причини язви в устата при някои хора с чувствителност на зъбите.

 • Приятни вкусови качества: Друга важна характеристика за потребителите на всяка паста за зъби на пазара е тя да предлага дълготрайна свежест и приятна текстура. Освен това трябва да има приятен вкус и да не е с лепкава консистенция, защото в противен случай ще се окаже в кошчето, независимо колко ефективен е той.

Видове пасти за зъби

Ако сте били затрупани от множеството варианти на пасти за зъби, които обикновено се намират в магазина за устна хигиена, не се притеснявайте, аз ще ви насоча към избора на най-добрата за вас и вашето семейство.

 • Паста за зъби за борба с кариесите

Според Генералната колегия на зъболекарите в Испания всички пасти за зъби се борят с кариесите, тъй като помагат за премахването на бактериалната плака, когато се използват правилно. Важно е обаче да вземете под внимание дали пастата за зъби съдържа флуорид, тъй като е доказано, че той предпазва зъбния емайл и предпазва зъбите от кариеси.

Независимо от това, важно е да се отбележи, че когато става въпрос за вашите деца, флуоридът трябва да се следи. Това е така, защото прекомерният прием на паста за зъби от малки деца може да доведе до зъбна флуороза - здравословно състояние, причинено от предозиране с тази съставка.

Поради това децата под шестгодишна възраст трябва да бъдат наблюдавани по време на четкане и да използват само малко количество от продукта, приблизително колкото грахово зърно. Децата под тригодишна възраст трябва да бъдат почиствани от възрастен.

Консултирайте се с вашия общопрактикуващ зъболекар за конкретни препоръки за хигиена.

 • Избелваща паста за зъби

Пастите за зъби, които претендират, че избелват зъбите, ще ви помогнат да се преборите с петната, но няма да ви дадат същите резултати като процедурите в кабинета или комплектите за домашно избелване, които съдържат пероксид. Избелването, което тези кремове правят, е основно за почистване на повърхността на зъбите, за да се премахнат петната и зъбите да станат по-бели.

Друго нещо, което трябва да знаете, е, че макар някои от тези продукти да съдържат много ниско ниво на пероксид, повечето от тях използват абразивен агент, за да изсветлят всеки кучешки и моларен резец по перлен начин. Така че, ако имате нужда от помощ за премахване на оцветяването от повърхността на зъбите, може да помислите за избелваща паста, но имайте предвид, че този продукт не е за всеки.

Хората със синдром на раздразнените черва трябва да стоят настрана от абразиви или във всеки случай да търсят продукт, който е одобрен от Consejo General de Dentistas de España.

В крайна сметка, ако нещо се обърка, имате подкрепата на OCU, или Организацията на потребителите и ползвателите, която ще ви посъветва дали правата ви на потребител са били засегнати от закупуването на продукт, който не осигурява очакваното съотношение между качество и цена.

 • Антибактериална паста за зъби

Този вид паста за зъби съдържа често срещан антибактериален агент, наречен триклозан, и твърди, че предпазва възпалените венци от инфекция. Ако в миналото сте имали пиорея на устната кухина, може би е добре да закупите продукт с тази съставка. Все пак имайте предвид, че някои експерти все още поставят под въпрос ефикасността му, затова се консултирайте с експерт, преди да започнете да четкате с нещо.

Пасти за зъби, които претендират, че са изцяло натурални, могат да се намерят в повечето магазини за здравословни храни, както и в традиционните аптеки. Тези препарати често се произвеждат без флуорид и съдържат съставки като смирна, ментово масло и алое, които почистват зъбите и освежават устата.

Въпреки че натуралните пасти за зъби могат да бъдат по-скъпи от марковите, те могат да бъдат добър избор за по-малки деца или хора с чувствителност към химикали, а при случайно поглъщане няма да ви се случи нищо лошо.

 • Чувствителна паста за зъби

Ако устата ви боли при мисълта за почистване с конец за зъби или за вкусване на сладолед, може би трябва да помислите за използване на чувствителна паста за зъби. Много големи марки произвеждат поне една формула за това състояние и повечето от тях действат по един и същи начин.

Когато имате чувствителни зъби, това означава, че венците са се отдръпнали леко и разкриват корена на всеки зъб. Освен това, тъй като корените нямат емайл, те могат да бъдат стимулирани от сладкиши или температурни промени, което засяга нервите им. Ето защо тези специализирани кремове имат способността да предотвратяват всякакви неприятни усещания през повърхността на корена.

Съставки, съдържащи се в пастата за зъби

Тук е представена разбивка на основните съставки, които обикновено се съдържат в пастата за зъби за устна хигиена.

Активни съставки

Що се отнася до активните съставки, които можете да откриете в пастата за зъби, ще намерите агентите, които изброих по-долу.

 • Натриев флуорид: Доказателствата показват, че когато пастата за зъби има по-висока концентрация на флуорид, тя е по-ефективна в борбата с кариеса, а също така помага за намаляване на ефекта от киселинната ерозия. Други флуориди, които се съдържат в пастата за зъби, са станиолов флуорид и натриев монофлуорофосфат.
 • Калиев нитрат: Едни от многото ефективни десенсибилизиращи агенти са станиоловият флуорид, аргининът, натриевият фосфосиликат и калцият.
 • Триклозан: Друга съставка, използвана за здрава уста, е триклозанът. Този антибактериален агент намалява плаката, възпалението на венците и общото кървене в устната кухина. Други антиплакови агенти включват бромохлорофен цинков цитрат, папаин и екстракт от кръвен корен.
 • Аргинин и калциев карбонат: Те неутрализират киселините на плаката и помагат за възстановяването на зъбния емайл.

Добавки

Ако разгледате най-често срещаните добавки в пастата за зъби, ще откриете следните съединения.

 • Хидратиран силициев диоксид, слюда, динатриев бикарбонат: Това са абразиви, които отстраняват повърхностни петна като чай, кафе и червено вино.
 • Кополимер на PVM / MA: Използва се в комбинация с триклозан и спомага за по-дългото задържане на слой от съединения като триклозан върху зъбите и венците. Той е особено полезен, когато търсите нещо, което може да се прилага, дори ако имате брекети.
 • Сорбитол, глицерол, пропиленгликол: Това са овлажнители, които поддържат пастата за зъби влажна и свежа. Можете да намерите тези продукти в пастата за зъби, продавана във всеки магазин Mercadona, така че не се притеснявайте.
 • Натриев лаурил сулфат (SLS): Това е пенообразуващ детергент, който разтваря мръсотията и мазнините. Други съединения, които можете да видите на етикета на пастата за зъби, са кокамидопропил бетаин и пентанатриев трифосфат.
 • Метилпарабен и натриев бензоат: консерванти, които спират развитието на бактериите в пастата за зъби.
 • Целулозна гума, карагенан и ксантанова гума: Тези сгъстители осигуряват текстура и предотвратяват изсъхването на флуоридната паста за зъби.
 • Натриев хидроксид: Известен също като луга, той се използва за неутрализиране на рН на други съставки.
 • Титаниев диоксид (CI 77891): Тази добавка се отнася до вид пигмент, който прави пастата за зъби по-бяла и по-светла.
 • Лимонен, канела, масло от мента, глицерин, сукралоза, сорбитол, карагенан, натриев захарин, ароматизант, аромат на мента: Този списък от съединения, сред които се откроява глицеринът, спомага за омекотяването и действа като изкуствени подсладители или се добавя за придаване на аромати на пастата за зъби. Първите три етерични масла са добре познати в денталната фармацевтична индустрия.

Как да си направим домашна паста за зъби

Съвети за избора на паста за зъби

Ето някои съвети, които трябва да търсите в пастата за зъби на пазара, която имате предвид. Те могат да ви помогнат да постигнете по-ефективни резултати за цял живот.

 • Използвайте паста за зъби с флуорид: Както споменах по-горе, експертите твърдят, че почистването на зъбите с паста за зъби, съдържаща флуорид, е важно за предотвратяване на кариеси. Това може да се види на етикета с имена като станинов флуорид, натриев флуорид или монофлуориден фосфат (MFP). Най-общо казано, това е съставката, за която всички професионалисти в областта на грижата за устната кухина са единодушни, че е в основата на търговските пасти за зъби. Сега вече знаете, че ако продуктът съдържа това съединение, той ще ви помогне да поддържате добро орално здраве.
 • Използвайте препарати за борба със зъбния камък: Установено е, че тетранатриевият пирофосфат е активната съставка в препаратите за борба със зъбния камък, която предотвратява образуването на зъбен камък, но не може да го отстрани, когато той вече е върху зъбите.

Само професионално почистване може да ви помогне в такива случаи. В тази връзка някои зъболекари твърдят, че пастите за зъби за борба със зъбния камък могат да предизвикат дразнене в устата и да създадат рискове за чувствителните хора; въпреки това пациентите, склонни към образуване на зъбен камък, изглежда са доволни.

 • Безопасни ли са избелващите пасти за зъби? Генералният съвет на зъболекарите в Испания смята, че сегашните нива на водороден пероксид в някои пасти за зъби с избелващи свойства са безопасни, докато други зъболекари са против това, като твърдят, че пероксидът може да раздразни и увреди тъканта на венците.

Истината е, че в комбинация със сода за хляб бълбукането може да ви осигури по-дълбоко усещане за почистване, като убие бактериите, които причиняват проблеми с венците. От друга страна, важно е да се знае, че напоследък друга група зъболекари предпочитат да препоръчват флуорид плюс триклозан като по-добър вариант.

 • Формули за свръхчувствителност: Те действат при леки случаи на зъбна свръхчувствителност, но трябва да изчакате четири до шест седмици, преди да почувствате някакви резултати. В тази връзка две от ефективните съставки при лечението на гингивит и чувствителни зъби са: стронциев хлорид и калиев нитрат. Те имат способността да блокират нишките, които преминават през зъбите и се свързват с нервите, като по този начин намаляват предаването на болката през нервите.

Обърнете внимание, че те няма да помогнат при болка, причинена от кариес или проблеми в устната кухина, които не са свързани с венците. Експертите препоръчват да изберете паста за зъби за чувствителни зъби, която съдържа 5% калиев нитрат.

Натриевият лаурил саркозинат не е същият като натриевия лаурил сулфат - Фактът, че тези две съставки звучат подобно, може да доведе до объркване, затова четете внимателно етикета. Натриевият лаурил саркозинат се счита за по-мек почистващ агент в сравнение с натриевия лаурил сулфат и не предизвиква значителни опасения за здравето, както е видно от няколко проучвания в областта на денталните фармацевтични продукти

.

Ниво на абразивност - Абразивните съставки са от съществено значение за отстраняването на бактериалната плака и обикновено се съдържат в крема под формата на хидратиран силициев диоксид или калциев карбонат. Всички пасти за зъби, одобрени от Consejo General de Dentistas de España, са в определени граници, но асортиментът е доста широк, така че не се притеснявайте, тъй като те са били подложени на строг санитарен контрол на качеството.

Не прекалено гъста - Въпреки че в рекламите, рекламиращи всяка паста за зъби, често се показват актьори, които изсипват голямо количество от продукта върху електрическата четка за зъби, експертите подчертават, че не е необходима повече от порция с размер на грахово зърно, за да се свърши ефективно работата. Така че сега знаете, че трябва да пестите от сега нататък.

Къде да купя паста за зъби?

Имайте предвид тези сайтове и сравнявайте цените в аптеки и парааптеки, супермаркети като Mercadona, Carrefour или El Corte Ingles.

Що се отнася до онлайн методите, те са много удобни, тъй като се доставят до вратата ви, като например Amazon или farmaciasdirect.com.

Често задавани въпроси

Можете ли да миете зъбите си без паста за зъби?

Да, ако по някаква причина нямате паста за зъби в момента, можете да измиете зъбите си с вода за уста. За целта потопете косъмчетата на четката за зъби във водата за уста и след като се навлажнят, почистете зъбите си както обикновено.

Можете да използвате и смес от сода за хляб и вода. Приготвянето му е много просто: просто трябва да смесите една чаена лъжичка сода за хляб с 10 капки или 10 куб. см вода, докато се получи пясъчна паста. След това го нанесете върху косъмчетата на четката си за зъби и започнете да миете зъбите си. Содата за хляб може да остави горчив вкус в устата ви, но след като я изплакнете обилно с вода, той ще изчезне.

Трябва ли да си почиствам езика?

Това е много често срещан въпрос, но винаги си струва да го зададете. Подобно на зъбите, по повърхността на езика се намират много бактерии, които не само увреждат здравето на устната кухина, но и са основният източник на лош дъх. Ето защо трябва да почиствате езика си толкова често, колкото и зъбите си.

Мога ли да си направя домашна паста за зъби?

Да. Съставките са леснодостъпни и трябва да се комбинират за не повече от 2 минути: сода за хляб, органично кокосово масло, ампули витамин Е, ако можете да ги получите, и малко стевия за подслаждане. Моля, обърнете внимание, че всички съставки трябва да са годни за консумация.

Мога ли да оставя пастата за зъби върху зъбите си?

Не, изобщо не. Ако го направите, пастата за зъби ще втвърди зъбите ви по време на сън и ще предизвика дразнене на венците и лигавицата на устната кухина, а ако я погълнете, ще предизвика сериозни стомашни разстройства.

Противно на общоприетото схващане, оставянето му върху зъбите няма да доведе до избелващ ефект, а ще има само отрицателни последици, като например благоприятстване на втвърдяването на зъбната плака.

Полезна ли е натуралната паста за зъби?

Използването на паста за зъби без флуорид не е добра идея, тъй като флуоридът е единственият научно доказан начин, по който пастата за зъби предотвратява кариес. Някои смятат, че флуоридът е вредна съставка, но учените са доказали, че той е безвреден, безопасен и затова е важен за здравето на зъбите.

Каква е разликата между обикновената паста за зъби и избелващата паста за зъби?

Пастата за зъби обикновено съдържа съставки, които помагат в борбата с плаката и гингивита, като флуорид, триклозан, аргинин, калциев карбонат и др. Ако обаче искате да придадете допълнителен блясък на усмивката си, избелващите пасти за зъби съдържат специални химикали и почистващи агенти, които помагат да се премахне още повече мръсотия от повърхността на зъбите, като по този начин те стават по-бели.

Възможно ли е пастата за зъби да повреди зъбите ми?

Когато търсите паста за зъби, задължително проверявайте нейната абразивност. За да направите това, проверете къде е написано: абразивност на зъбите, ако стойността на абразивността е по-малка от 250, значи е безопасна за вас. Ако пък стойността е по-висока от тази, може би пастата за зъби е твърде агресивна за вашите зъби и може да доведе до увреждане на емайла.

Всъщност избелващите пасти за зъби са още по-абразивни. Затова в тези случаи трябва да проверите този раздел много по-внимателно.

Източник:

Съветът на зъболекарите и CED предупреждават за сегашната употреба на избелващи средства за зъби - Съвет на зъболекарите
Избелващи пасти за зъби - OCU