Планински велосипеди

mejor-bicicleta-de-montaña

Планинското колоездене е много забавно занимание, което може да се практикува както от начинаещи, така и от професионалисти, но ако има нещо общо между всички тях, то е, че всички те имат най-добрите планински велосипеди, тъй като това е основата на този спорт и съществена част от него, за да може да се постигне всяка обиколка.

Винаги съм обичал да карам колело, особено да изкачвам хълмовете и планините, които са близо до дома ми, и затова се съсредоточих върху намирането на модел велосипед , който да е не само удобен, но и издръжлив, което постигнах от първия опит, като направих добро проучване и намерих най-добрия за мен модел в света.

Въпреки че изборът може да изглежда предизвикателство в началото, при толкова много модели и марки, уверявам ви, че като вземете предвид някои характеристики, ще можете да намерите най-подходящия велосипед.

Най-добрите планински велосипеди

Кой е най-добрият планински велосипед?

Както вече споменахме, на пазара има много планински велосипеди , но това, което се променя при всеки от тях, са характеристиките и спецификациите, които могат да променят и цените им, правейки някои по-икономични от други, като Trek, Cannondale, Giant и др.

Важно е обаче да не търсите само велосипед, който е евтин, особено ако планирате да го използвате доста често, в този случай е препоръчително да потърсите велосипед mtb , който е с високо качество, с добра система за предаване, окачване , устойчиви на скокове и удари, в допълнение към педалиране лесно и безпрепятствено.

Ето защо в следващото сравнение, сме подготвили селекция от висококачествени планински велосипеди, за да улесним избора ви с това ръководство, така че да пристъпим към него!

Ето и най-добрите планински велосипеди:

1. планински велосипед Moma Bikes

41-BmlRWNYL

КУПИ СЕГА

Сред най-добрите марки на пазара по отношение на планинските велосипеди ще откриете Moma Bikes, която не само предлага по-евтини модели от другите, но и има отлично качество, което ги прави идеални за хора, които искат да започнат да практикуват този спорт, което ще откриете в този 29-инчов модел.

Този планински велосипед има рамка, изработена от алуминий, която ще бъде много устойчива, като размер L, това е велосипед за хора, малко по-високи от средната височина.

Разполага със скоростна система на Shimano, която ви позволява да превключвате удобно между 27-те скорости, в допълнение към верижните колела и задвижванията на дерайльора от същата марка.

Той има предна вилка с блокировка на окачването, както и дискови спирачки , които ще ви осигурят безопасност на пътя и в планината.

2. планински велосипед Extrbici G7

51pkFCwIFxL

КУПИ СЕГА

Следващият в списъка е този 27,6-инчов планински велосипед с двойно окачване на колелата, а ако нямате достатъчно място у дома, той е идеален, тъй като е сгъваем модел.

Този планински велосипед е идеален за начинаещи, тъй като предлага удобни педали и регулируема седалка, широки колела за лесно управление и двойна дискова спирачка за допълнителна спирачна сила.

Това е модел, който разполага и със заден дерайльор Shimano, с 21 скорости и надеждно превключване.

Това е планински велосипед с голяма устойчивост, тъй като е произведен с висококачествена стоманена рамка, която го прави доста издръжлив, като също така е лесен за транспортиране благодарение на дизайна си.

3. планински велосипед KS Cycling Insomnia

51lCSKPdyKL

КУПИ СЕГА

Това е планински велосипед с пълно окачване, 29-инчови колела и 51-сантиметрова рамка, който ще зарадва дори професионалните колоездачи, а много достъпната цена го прави един от най-добрите варианти на пазара.

Това е модел велосипед, който без съмнение е създаден за планините, тъй като има колела, които се движат по-добре през препятствия, които със сигурност ще откриете на каменист терен или повърхности, също така има по-добро сцепление от други модели и освен това предлага по-голямо чувство за сигурност за велосипедисти.

С компоненти предавка, дерайльор, дерайльор, зъбно колело и спирачка от известната марка Shimano, това е mtb 29 велосипед, който ще издържи дълго време, предлагайки най-доброто представяне в своята настройка.

4. планински велосипед New Star MTB 26″

41-VytGoS2L

КУПИ СЕГА

С този планински велосипед с 26″ джанти няма да има препятствие, което да ви спре, тъй като с неговите 18 предавки можете да се адаптирате към всеки терен или наклон, също така с неговите V спирачки, които го правят по-лек, ще получите един от най-добрите велосипеди с добро качество на по-ниска цена.

Този MTB велосипед има твърда стоманена рамка, която го прави по-устойчив от други модели, ще се чувствате по-сигурни на терен с известно спускане.

Този велосипед за пътешествия с твърда вилка е по-евтин от други велосипеди, но съотношението цена-качество е подходящо за всеки бюджет.

5. Планински велосипед CLOOT XR Trail 900

51+Olyt5TaL

КУПИ СЕГА

Не е необходимо да харчите много пари за велосипед от големи марки като TREK, защото сред най-добрите mtb велосипеди, които ще намерите на пазара, е този модел на CLOOT. Този велосипед с твърда опашка има вилка с регулируемо окачване, което можете да регулирате в зависимост от вида на терена, който срещате, независимо дали е спускане или път.

Освен това има хидравлични дискови спирачки Shimano MT200 на двете колела за сигурно спиране и 27-скоростни предавки Shimano Alivio за пълен контрол, където и да се намирате по света.

Със своята 29″ рамка от алуминиева сплав и 29″ двустенни колела Evolution Tech е идеален за всяко спускане. Ще имате много лек МТБ велосипед, който ще ви осигури комфортно каране в продължение на години.

6. Планински велосипед Discovery DP071

51jCxerNwLL

КУПИ СЕГА

Следвайки списъка, ще откриете този много практичен и функционален велосипед. Discovery DP071 е с 26″ стоманена рамка и в същото време има регулируема трансмисия. С 6-степенния си заден дерайльор и 3-степенния преден дерайльор няма да има хълм, който да ви спре.

Той също така има спирачки V brake, които ще ви позволят невероятно спиране при всякакви условия, като това, добавено към вилката с окачване, ще осигури комфорт по всички маршрути.

С размерите си този велосипед е идеален за хора с ръст между 1,63 и 1,78 м, така че ако искате MTB велосипед с ненадминато съотношение цена-качество, Discovery DP071 е за вас.

7. GOTTY CRS МТБ велосипед за жени

41uTIg7GPdS

КУПИ СЕГА

Сред другите опции е GOTTY CRS - модел за жени, които обичат МТБ, тъй като неговата 26″ рамка от алуминиева сплав се адаптира перфектно към телата им.

Освен това има регулируемо предно окачване, дискови спирачки на двете колела и предавки Shimano TX-35, което го прави силно препоръчителен вариант за жени, които искат да започнат в света на MTB.

Освен това почти всички компоненти са изработени от алуминий (коляно, кормило, стойка, стойка за седалка и рамка), което го прави един от най-леките велосипеди в списъка, тежащ само 12 кг.

Този модел mtb велосипед е с вилка с окачване, която ще ви осигури по-удобно каране по всички маршрути.

Какво е новото в дизайна на най-добрите планински велосипеди в света?

bicicletas-de-montaña

МТБ съществуват от дълго време и оттогава са се развили в по-ергономични конструкции, които осигуряват по-голям комфорт при каране по най-екстремните терени или дори по пътя.

В днешно време към велосипедите за мтб са добавени по-добри системи за окачване, по-гъвкави рамки и геометрия, които благоприятстват ездачите, като осигуряват по-безопасна и по-ефективна тренировка.

Марки като Trek, Giant и Moma Bikes са отговорни за проектирането на велосипеди, които се адаптират към човешкото тяло, което ги прави по-универсални, с различни размери на колелата и размери за избор, така че ще имате велосипед, с който можете дори да правите каскади.

Може да се интересувате и от : Най-добра каска за цяло лице

Основни съображения за геометрията на велосипеда

Разглеждайки мтб велосипеди, ще забележите, че много от тях, сред спецификациите си, могат да имат описание 'по-дълъг', но какво означава това?

Това означава, че велосипедът има по-дълги ъгли на рамката, което удължава предната му част и междуосието, което прави водача по-центриран между колелата и прави велосипедите по-стабилни и сигурни, особено на по-стръмен терен.

Имайте предвид, че това невинаги е най-добрият вариант, тъй като може да направи велосипедите по-малко стабилни при по-ниски скорости, както и да затрудни маневрирането им на по-тесен терен.

Също така имайте предвид, че велосипедите и техните рамки се предлагат в различни размери, размери S, M, L, XL, XXL, 24 инча, 27, 29 и други размери, за да паснат на правилния.

Видове MTB велосипеди

Когато дойде време да избирате, ще забележите, че има различни видове велосипеди, дори марки, като Cannondale или Trek, а също така е възможно да намерите електрически планински велосипеди.

Независимо дали става въпрос за планински велосипед втора употреба или за чисто нов, сред най-популярните планински велосипеди в света можете да откриете следните:

Велосипеди за крос-кънтри:

Този тип велосипеди се характеризират с твърда конструкция, като са предназначени за кратки пътувания, за състезания или маратони, където е необходимо прецизно и ефективно управление, както и добро окачване.

Възможно е тръбите им да са под ъгъл от 70 градуса, да са с 29-инчови колела и задно окачване между 90 и 120 мм.

Те могат да бъдат изработени от различни материали, като въглеродни влакна или алуминий.

Велосипеди за движение по пътека:

Велосипедите за движение по пътека са сред най-популярните в тази категория велосипеди, а също и сред най-добрите.

Те са предназначени за преминаване през всички видове терени, като са едни от най-устойчивите и имат дебело колело, което осигурява голяма стабилност при преминаване през дупки, камъни и други терени.

Ъглите им могат да бъдат между 65 и 68 градуса, те обикновено имат по-дълги основи на джантите и варират от 120 до 150 мм.

Велосипеди Enduro:

Велосипедите Enduro са известни също като велосипеди All-Mountain, като това са модели, използвани за спускане, които са подходящи и за катерене.

Тези велосипеди са отлични и дават всичко от себе си и при най-стръмните спускания, както и при много бързо каране, като постигат отлични резултати.

Велосипеди за спускане:

Този тип велосипеди са предназначени за спускане - дейност, при която се спускате по планина, хълм или висока повърхност.

Тези велосипеди са с изключително дълги колела, както и с двойна корона за бавно управление и безопасно спускане, а също и директно спускане.

Велосипеди с дебелина:

Велосипедите с дебелина са известни също като велосипеди с дебелина и са предназначени за движение по широк спектър от терени, като представляват по-универсален модел велосипед, който може да се използва за всякакви условия - от пясък до сняг.

Дебелите велосипеди са идеални за начинаещи, тъй като са велосипеди с невероятен баланс на предната и задната ос, което ги прави чудесни за придържане към всякакъв терен.

Може да се интересувате и от : Най-добрите MTB педали

Как да изберем планински велосипед?

Търсейки сред толкова много модели и марки като Moma Bikes, Giant, Trek, Cannondale, наред с други, е съвсем нормално да възникне въпросът как да изберем подходящ планински велосипед, при който, за да стигнем до най-доброто, е важно да имаме предвид различни фактори.

Ако сте начинаещ, на какъв терен ще използвате велосипеда, какъв е бюджетът ви, какви са стремежите ви, дали искате да карате по-бързо или искате по-висока производителност.

След като сте определили някои от тези неща, е по-лесно да изберете един от видовете велосипеди, които обсъдихме преди това, независимо дали става въпрос за велосипед за пътеки, ендуро или дебел велосипед, най-хубавото е, че той се адаптира към нуждите на всеки от вас.

По същия начин, преди да започнете да въртите педалите, не можете да не вземете предвид ключови спецификации на всички велосипеди, като например окачването, вида на компонентите, джантите, ъглите, дали са изработени от влакна, стомана или алуминий, теглото на велосипеда и други съображения.

Hardtail или пълно окачване?

Окачването е ключов въпрос при избора на този тип велосипед или планински велосипед, тъй като това е системата или механизмът, който абсорбира ударите или сътресенията, когато колелата се ударят в земята.

По този въпрос може да има велосипед с двойно окачване, с пълно окачване или само на опашката, които са така наречените 'Hardtail', където изборът ще зависи от вашите нужди, способности и това, което искате да правите с велосипеда.

Велосипедите с твърдо окачване обикновено са по-евтини от другите модели с пълно окачване, тъй като това са модели, които имат окачване само в единия край.

Двойното окачване прави въртенето на педалите по-удобно, тъй като може да амортизира както предната, така и задната част на велосипеда.

Когато обаче искате да карате бързо, е необходимо това окачване да е заключващо, тъй като при натискане на педалите на задната ос може да загубите мощност.

Необходима ли е телескопична стойка на седалката?

Телескопичните стойки на седалката са аксесоари, които могат да се доставят с велосипедите или да бъдат добавени по-късно.Те представляват стойка на седалката, която може да се повдига или спуска по време на движение с натискане на бутон, като осигурява по-голяма безопасност и контрол чрез понижаване на центъра на тежестта.

Така че, ако планирате да карате надолу, в идеалния случай трябва да добавите телескопична стойка на седалката към велосипеда си.

Различни марки на пазара, като например Trek, предлагат велосипеди с вградени телескопични стойки на седалката.

Каква е разликата в техните компоненти?

Велосипедът не е нищо без своите компоненти, тъй като става дума за спирачките, дерайльорите, веригите, системите за превключване и касетата или зъбните колела.

В зависимост от модела или марката ще откриете, че заради компонентите си един велосипед може да бъде по-скъп от други, като с увеличаването на цената ще откриете по-леки и по-издръжливи задвижвания, както и много по-прецизни.

В днешно време е възможно да се намерят по-евтини велосипеди, които имат добра трансмисия, както и висококачествени касета, вилка и други компоненти, на по-ниски цени.

Компонентите могат да бъдат разграничени според гамата си, тъй като има марки с по-високо качество от други, като например Shimano или Gram.

Какво ще кажете за велосипедите от въглеродни влакна?

Въглеродните влакна са наистина лек материал, който лесно се среща в света на велосипедите, независимо дали става дума за шосейни или планински велосипеди.

Този вид материал може да бъде малко по-скъп, но въглеродните влакна имат свойството да абсорбират ударите много добре, в сравнение с алуминия или стоманата.

Освен това въглеродните влакна се ремонтират по-лесно от алуминия, което ги прави силно препоръчителен материал при избора на велосипед, тъй като са един от най-добрите варианти в света.

Марки като Trek са известни със своите велосипеди от въглеродни влакна, които са леки, издръжливи и осигуряват отлична производителност при въртене на педалите.

Велосипедни предавки

Велосипедът е съставен от различни части, като предавките са изключително важна част.

Броят на предавките на един велосипед се определя от броя на предните верижни колела, умножен по броя на зъбните колела на касетата, като при планинските велосипеди могат да се намерят модели с до 30 и повече предавки.

Ако вземете предвид броя на комбинациите от верижни колела и зъбни колела, както и броя на зъбите на велосипедите, нещата могат да станат трудни за разбиране, но можете да ги опростите, като вземете предвид две основни неща: нивото на уменията ви и терена, на който ще го използвате.

Ако много често или експертно карате планински велосипед и изкачвате стръмни хълмове, трябва да изберете велосипеди с повече предавки.

От друга страна, за по-рядко каращи или каращи само по равен терен, можете да намалите предавките.

Зъбните колела са части, които могат лесно да се модифицират, така че можете да ги персонализирате, когато получите велосипедите си у дома.

Може да се интересувате и от : Най-добър GPS за велосипед

Спирачките на най-добрите планински велосипеди

Подобно на предавките, спирачките са компонент, който трябва да имат всички велосипеди - от тези за начинаещи до професионалните.

В днешно време най-популярни са дисковите спирачки, които почти напълно изместиха спирачките с джанти.

Моделите на марки като Trek имат много добра спирачна система, но за да разберем малко повече за всяка от тях, нека ги опознаем в детайли:

Дискови спирачки:

Това са спирачни накладки, които са прикрепени към ротора, разположен на колелото. Дисковите спирачки могат да бъдат хидравлични, за по-прогресивно и по-силно спиране, или механични спирачки с кабелно задвижване, които изискват ръчно регулиране при износване на накладките.

Спирачки на джантите:

При някои велосипеди все още има спирачки на джантата, като за разлика от горните те представляват накладки, които захващат джантите и предизвикват спиране.

Те са по-евтини от дисковите спирачки, но се износват по-лесно, а също така са по-малко ефективни при мокри или кални пътни условия.

Заключение

В статията посочихме основните фактори, които трябва да вземете предвид при закупуването на планински велосипед, ако искате да изберете най-добрия.

Вече знаете, че има велосипеди от нисък, среден и висок клас, като последните обикновено са най-евтиният вариант, но благодарение на качеството си са чудесна инвестиция, която ще ви служи дълги години.

Говорим за велосипеди от въглеродни влакна, с пълно окачване, с твърда конструкция, за различните видове велосипеди, които съществуват, които могат да бъдат трайл, с дебели колела или с широки джанти, също и за спускане, така че изборът по време на покупката наистина ще зависи от вашите вкусове и нужди.

Като се има предвид информацията за всички модели в списъка, планинският велосипед Moma Bikes е един от най-добрите варианти, тъй като е доста балансиран по отношение на компонентите си и предлага всичко от окачване, спирачки и до 27 скорости, за да даде всичко от себе си на пистата.

Ако сте научили всичко, което трябва да знаете за планинските велосипеди, време е да си вземете един у дома, да го закарате в най-близката планина и да започнете да карате. Да въртим педалите!