Планински GPS

GPS-de-monta_C3_B1a-585x390

Няма нищо по-лошо от това да излезеш на поход и да се изгубиш сред пътеките на маршрути, които не сме изследвали, не мога да ви кажа колко пъти съм преживявала същото със съпруга ми, той винаги си мислеше, че е намерен, и в крайна сметка се лутахме безцелно с часове, опитвайки се да намерим изхода.

Така беше, докато не се сдобихме с най-добрия планински GPS, който оттогава се превърна в наш верен спътник в приключенията и ни позволява да ходим на походи без да се притесняваме, че ще се изгубим.

Най-добрият планински GPS

Кой е най-добрият планински GPS?

Намирането на качествен GPS, който да ни предоставя всички основни функции, от които се нуждаем, и да е на достъпна цена, не беше толкова трудно, колкото си представяхме, защото на пазара има много модели, от които да избирате и които сега мога да препоръчам в сравнение, за да ви улесня максимално.

Не забравяйте, че това оборудване ще се използва на открито, така че то трябва да е устойчиво на вода и слънце, както и да има добър екран , на който ще имате отлична видимост на картите и маршрутите.

Ето и най-добрите планински GPS:

1. планински GPS Garmin eTrex 30x

2,2-инчов цветен екран

51jmgnw6CjL

КУПИ СЕГА

Един от най-големите фаворити в Amazon е този GPS Garmin, поради високото си качество, компактния си размер и прецизността при предоставяне на информация за местоположението ви.

Това е устройство, в което ще откриете най-простите функции, които трябва да има всяко от тези устройства, без да оставяме настрана технологията му за едновременно проследяване на GPS и ГЛОНАСС сателити, което го кара да се свързва бързо, дори в гористи местности.

2. Bushnell Backtrack D-Tour mountain GPS

Опростен и много здрав дизайн

413KcMqysNL

КУПИ СЕГА

Когато става въпрос за GPS, който да вземете на къмпинг, най-добрите опции ще бъдат тези, които са много издръжливи и устойчиви на фактори като дъжд, слънце и дори удари, а този модел ще изпълни всички тези характеристики много добре.

Това е много компактен GPS, който няма да заема много място сред вещите ви, което е от съществено значение, когато отивате на къмпинг, и ще ви даде точно местоположение, което след това ще можете да получите чрез компютъра си.

3. TwoNav Horizon mountain GPS

Зарежда до 64 GB карти

51QO3xgDjQL

КУПИ СЕГА

Ако сте любители на трекинга и се нуждаете от планински GPS с карти , с който можете да покривате дълги маршрути и с батерия, която издържа часове, този модел на TwoNav ще бъде идеален за вас.

Той е един от най-комплексните в този списък, с множество функции, като например възможност за едновременно сканиране на няколко карти, електронен ключ, предварително заредена топографска карта и сензорен екран , който го прави изключително лесен за използване. Свързва се с компютъра чрез USB.

4. TomTom Multisport Cardio mountain GPS

Прецизност на върха на пръстите ви

51aay3VweHL

КУПИ СЕГА

Отивате на експедиция в планината и забравяте GPS-а си вкъщи - истински проблем, който можете да избегнете, като имате преносимо и компактно устройство като това на TomTom, което можете да използвате като часовник и винаги да излизате от вкъщи готови за приключения.

Това устройство не само ще ви помогне да определите точно местоположението си, но и е идеално за използване по време на спортни дейности, за да следите сърдечния си ритъм, изминатото разстояние и дори изгорените калории.

Как да изберем най-добрия GPS за планински туризъм?

Ако си купите GPS, който да носите със себе си по време на планинските преходи, gps-de-mano-300x244

ще можете да спрете да използвате мобилния си телефон като устройство за определяне на местоположението, така че няма да се притеснявате, че ще се намокри или ще падне и ще се счупи.

За да изберете добър модел планински GPS, трябва да вземете предвид различните функции и характеристики на оборудването, вместо да се концентрирате само върху намирането на евтино оборудване.

Бутони или сензорен екран?

GPS-ите с бутони могат да се използват при почти всякакви обстоятелства и са по-издръжливи, докато GPS-ите със сензорен екран ще ви осигурят по-голямо удобство при използването им, но много от тези устройства не са водоустойчиви.

Тегло:

Не трябва да е прекалено тежък, тъй като може да е неудобен за носене в раницата, джобовете или багажа.

Дисплей:

Независимо дали са модели със сензорен екран или не, техните екрани трябва да са с подходящ размер, за да могат да се визуализират картите по удобен начин и да не се нарушава тяхната четливост.

Живот на батерията:

Трябва да се уверите, че животът на батерията е достатъчен за вашите маршрути.

Един от начините да предотвратите изчерпването на батериите по време на разходка в планината е, че оборудването може да се използва с батерии АА или ААА.

Разширяема памет:

В зависимост от устройството можете да използвате SD или MicroSD памет, за да съхранявате повече маршрути, карти, изображения или друга информация.

Строителство:

Не забравяйте, че това е оборудване, което ще използвате на открито, така че е препоръчително избраният GPS да е устойчив и изработен от материали, които могат да издържат на неблагоприятни атмосферни условия, като дъжд и слънце, както и на удари или падания, които могат да възникнат по време на маршрутите ви.

Разширени функции, които трябва да вземете предвид:

В допълнение към основните функции и характеристики, които трябва да притежава всяко от това оборудване, както е посочено по-горе, можете да следите за усъвършенствани фактори като:

Безжичен GPS:

Представете си колко страхотно би било да имате GPS, който не се нуждае от кабели, за да се свърже с компютъра ви или друго съвместимо GPS оборудване и по този начин да качвате или изтегляте цялата информация, която ви е необходима за вашите пътувания, което е напълно възможно, когато изберете безжично устройство.

Адаптивни фотоапарати:

В зависимост от модела на GPS, който сте избрали, той може да има възможност да се адаптира към него камера, която ще бъде изключително полезна за заснемане на различни обекти и места, които посещавате, и чиито снимки ще имат точно местоположение.

Двупосочно радио:

Друга функция, която можете да откриете в различните GPS устройства, е възможността за радиовръзка на къси разстояния чрез технологията FRS или GMRS.

Преносим GPS срещу мобилни телефони и часовници с GPS

Изборът между GPS оборудване, използване на мобилен телефон или дори часовник зависи от мястото, където планирате да го използвате, тъй като първото е много по-подходящо за пътуване, а други опции, като мобилен телефон или часовник, са по-добри за използване в града.

Какво е GPS?

GPS е съкращение от Global Positioning System (Глобална система за позициониране), това е технология, използвана за точно определяне на местоположението на човек, място или обект, което може да се види чрез оборудване, което се свързва със сателити и ще ви даде точното ви местоположение.

Имате ли нужда от GPS?

GPS е чудесен инструмент, който може да се използва по време на изследвания, походи в планината, тъй като ще ви помогне винаги да сте на място и да следвате фиксиран курс, без да се изгубите, защото можете да ги заредите с карти, преди да отидете на мястото, което планирате да посетите, и можете да се възползвате от функциите му.

Какво да направя, ако изтегля приложение за навигация на мобилния си телефон?

Телефонът ви не разполага със същите функции като GPS, който може да приема по-силни сигнали и да ви дава по-точни резултати, а освен това е проектиран да издържа на дъжд, слънце и други, което много телефони не могат да направят.

Може ли GPS да замени картата и компаса?

Въпреки че много модели GPS имат и двете функции, не е препоръчително да пропускате добра карта на мястото, което ще изследвате, и компас, които са основни елементи от всеки комплект за оцеляване и трябва винаги да са под ръка в багажа ви.

Освен това за използването им не са необходими батерии, което може да ви спаси в спешна ситуация.

Какво трябва да вземете предвид, когато избирате преносим GPS?

Когато избирате GPS, не трябва да гледате само неговите физически характеристики или функции, но е важно да разгледате и спецификациите му:

Качество на приема:

Нивото на приемане е изключително важно за GPS, който ще се използва в планината, тъй като то определя сигнала и данните, които получава оборудването, затова се препоръчва да изберете модел, който използва системи за точно определяне на местоположението, и ако искате да го засилите, да използвате антена.

Карти - предварително заредено устройство:

В зависимост от модела на GPS, който сте избрали, той ще разполага с набор от предварително заредени карти и информация, които могат да бъдат съвсем базови, но това няма да е проблем, тъй като можете да изтеглите съдържание безплатно от интернет или да платите за пакети, които включват търсените от вас места.

Софтуер:

Всяко от тези устройства се доставя със софтуер, който можете да инсталирате на компютъра си, за да получите достъп до всички маршрути, които сте изминавали, както и да организирате пътуванията си, когато дойде време да отидете на поход.

От колко точки се нуждаете?

Терминът 'точки на маршрута' се отнася до приемниците или точките за достъп, с които разполагат GPS устройствата, които запаметяват точка или позиция, в която сте се озовали, и ги съхраняват в паметта си. Обемът на устройството зависи от капацитета му за съхранение, който можете да разширите с помощта на външна памет.

Геокешинг:

Геокешингът е много забавно и модерно занимание, което можете да извършвате с помощта на вашия GPS.Състои се от криене и търсене на съкровища на места, които изтегляте на вашето устройство и в които можете дори да използвате мобилния си телефон.

Електронен компас или диференциал:

Изборът между едното или другото устройство ще зависи от начина, по който възнамерявате да го използвате, тъй като GPS устройствата с електронни компаси са по-бързи и ще ви позволят да навигирате бързо, докато диференциалните устройства изискват да се движите с устройството, за да работи.

Имате ли нужда от барометричен алтиметър?

Барометричният висотомер измерва надморската височина, на която се намирате, и ви показва налягането и скоростта на въздуха, което може да бъде изключително полезно в планината и да ви помогне да прогнозирате времето.

Споделяне и получаване на информация по безжичен път:

Ако сте в група, ще ви бъде много удобно да разполагате с GPS оборудване, с което можете да споделяте информация, без да се налага да използвате кабели, тъй като то има Bluetooth или друг начин за безжично изпращане и получаване на данни.

Как работи GPS?

Ако се чудите как GPS може да определи точното ви местоположение, тези устройства използват различните сателити, които обикалят около Земята, получават сигнали от тях и колкото повече сателити имат достъп, толкова по-точна и прецизна е информацията.

Спътникови мрежи:

GPS използва различни сателитни мрежи, за да функционира, като сред най-големите са тези, използвани от правителството на САЩ и Русия, известни като GPS и ГЛОНАСС, съответно за всяка страна, където чрез използване на системи като WAAS или Satellite Based Augmentation System, те определят и дават точни координати.

Преносим GPS срещу други видове GPS

В допълнение към преносимите GPS, тези, които се намират в мобилните телефони и дори в часовниците, има и по-големи модели, които имат по-голям капацитет за съхранение, но те ще бъдат и по-тежки, а компактният модел може да бъде по-евтин.

Колко точен е GPS?

GPS устройствата са устройства, които получават информация от различни канали и сателити, което ги прави изключително точни и могат да бъдат още по-точни, когато са във водата, така че те са чудесен инструмент, ако се занимавате с водни спортове .

Други услуги за определяне на местоположението

Както може би знаете, Глобалната система за позициониране (GPS) е система, разработена и използвана от САЩ за определяне на точното местоположение, но в други части на света има и други системи, като например гореспоменатата ГЛОНАСС в Русия или дори развиващата се система 'Галилео' в Европа.

Спътниковата система GPS

Тази спътникова система се състои от 31 спътника, които обикалят на 12 000 мили от Земята, намират се в постоянно движение и могат да се движат със скорост 7000 мили в час.

Всеки спътник е конструиран така, че да има живот от поне десет години, захранва се със слънчева енергия и няма нужда да се притеснявате, че някой от тях ще се повреди, тъй като постоянно се изпращат заместващи.

Какъв е сигналът?

GPS спътниците изпращат информацията си чрез два радиосигнала с ниска мощност, които могат да преминат през облаци, стъкло и пластмаса, но трудно преминават през дебели стени, планини и сгради.

Фактори, които могат да попречат на сигнала

Въпреки че са доста точно оборудване, GPS може да има някои смущения на сигнала, които могат да бъдат причинени от следното:

Йоносферни и тропосферни закъснения:

GPS сигналите трябва да преминат през атмосферата, така че е нормално да се появят смущения или сигналът да се забави.

Множество пътища на сигнала:

Преди сателитният сигнал да достигне до вашето оборудване, той може да се отрази от обекти като сгради или планини, което да доведе до смущения в работата на устройството.

Грешки в часовника на приемника:

Ако има разлика между часовника на приемника и часовника на спътника, това ще доведе до смущения в сигнала, изпращан от спътниците.

Грешка в орбитата:

По същия начин, ако има грешка в орбитата на спътника, това ще се отрази на сигнала, получаван от GPS.

Брой видими спътници:

GPS работи, свързан с няколко сателита, като при повреда на един от тях или блокиране на сигнала не може да определи точното ви местоположение.

Геометрия и разстояние между спътниците:

Сигналът на GPS ще бъде много по-ефективен, ако сателитите му са на известно разстояние един от друг, а не в един и същи клъстер или в непосредствена близост.

Налична селективност:

Години наред системата GPS е била доста ограничена за потребителите поради факта, че е пречела на различни групи, враждебни на американското правителство, да разполагат с точни местоположения, но през 2000 г. тази селективност е премахната и подобрява услугата и приемането на сигнала в определено оборудване.

Разликата между GPS за проследяване и GPS за навигация

Вероятно сте чували термина GPS за проследяване, особено в автомобилната индустрия, и може би се питате каква е разликата между GPS за проследяване и GPS за навигация?

Първите се използват за намиране на точно местоположение, например за намиране на местонахождението на откраднат автомобил, докато GPS, използвани за навигация, ви позволяват да разглеждате карти, да добавяте маршрути и да опознавате различни пътища.

Планински GPS оферти