Помпи за велосипеди

mejor-bomba-para-bicicleta

Всеки човек, който кара колело, знае, че в момента, в който се окаже на пътя, има вероятност една от неговите гуми да бъде спукана . Ето защо велосипедистът трябва да има под ръка най-добрата помпа за велосипеди на пазара, за да напомпа гумите си сам при спешни случаи или просто за да провери налягането на въздуха в тях.

Правилното налягане в гумите зависи от много фактори: размер на гумата, дебелина на страничната стена, тегло на водача, условия на каране и др.

41fHrQrPYHL

КУПИ СЕГА

Тази крачна помпа е отлична за състезания и пътувания. Той е подходящ не само за велосипеди, но и за други надуваеми предмети, като например топки.

От високо качество, с голям, лесен за четене манометър и максимално налягане от 160psi, тази помпа е лесна за използване, с интелигентна глава на вентила, която може да се използва с вентили Presta и Schrader, без изтичане на въздух.

Основата му е стабилна и издръжлива, а дългият стоманен/алуминиев цилиндър означава, че при всяко изпомпване се изтласква повече въздух, което ускорява процеса.

Размери: 61 x 24,1 x 12,7 cm и тегло: 907 g. Цената му е икономична , което според нас определено си заслужава.

5. Airbone Mini

41hZGTuKDsS

КУПИ СЕГА

С превъзходно качество и невероятен завършек тази мини помпа е идеална за планински велосипедисти, шосейни колоездачи или BMX колоездачи. Размерите му са 10 x 2 x 2 cm, теглото му е само 49 g, а цената му е достъпна за всички качества, които притежава.

Подходящ е за FV/DV и има A/V адаптер. Той може да се надува до максимум 100 PSI и се предлага със собствена стойка. Размерите и теглото му са идеални за закрепване към велосипеда, за носене в раницата или просто за съхранение в дома.

6. Patarcle Booster ACT PRO

41oLo1kgoeL

КУПИ СЕГА

Тази мини помпа е по-евтина от предишната, с размери 19,4 x 1,9 x 1,9 cm и 159 g. Интегрираната ѝ структура прави максималното ѝ налягане (100 PSI) много ниско. Благодарение на интегрираната си структура максималното й налягане достига 260psi, което я прави по-ефективна от обикновените помпи. Подходящ е и за вентили Presta и Schrader.

Скобата е изработена от здрав метал и се предлага с комплект за ремонт в случай на счупване. Подходящ е и за надуване на спортни топки.

7. Enkeeo Mini BC

41i7TBqbPxL

КУПИ СЕГА

С алуминиев корпус и пластмасова сгъваема дръжка, регулируем маркуч и здрав конектор, тази мини помпа има максимален капацитет от 150psi. Капацитетът на изпомпване е мощен, лесен, бърз и прецизен за използване благодарение на телескопичната конструкция и ергономичната дръжка. Може да се свързва с вентили Presta и Schrader и да надува спортни топки.

Изработен от висококачествени материали, е с тегло 220 грама и дължина 29,5 см. Това несъмнено е много ефикасно за шосейни, планински и BMX гуми, а отличната му ниска цена.

Как да изберем велосипедна помпа?

Съвместимост на вентилите

При велосипедите се използват вентили Presta или френски вентили и вентили Schrader или автомобилни вентили.

Понастоящем най-често се използват вентилите Presta, особено при шосейните велосипеди, тъй като техните джанти имат високо и тънко стебло на вентила и заключваща гайка, която помага за уплътняването, и са тесни.

От друга страна, клапаните Schrader имат по-голям обем, но са по-лесни за използване. Затова при избора на помпа е важно да се съобрази типът на клапана с помпата. Днес повечето популярни помпи се предлагат с двойни глави, за да могат да се използват и двата типа.

Трети вариант може да бъде Dunlop. При закупуване на трябва да се има предвид, че за помпите с по-ниска цена може да е необходим адаптер за монтиране на клапана.

Препоръчително е за тези, които имат повече от един велосипед, да използват същия тип универсален клапан. По този начин винаги ще имате под ръка правилния или идеалния продукт.

Може да се интересувате и от : Най-добри светлини за велосипеди

Подови помпи

Те са идеални за гаража у дома или в магазина за велосипеди. Те имат голям капацитет за пълнене с въздух и могат да се използват за различни цели в допълнение към основното им предназначение, което е за велосипедни гуми, както и за работа с помпи за високо налягане, които обикновено не могат да бъдат изпълнени от други по-малки преносими помпи.

Това определено е най-сигурният и бърз вариант, който можете да закупите.

Помпи за шасита

Тези помпи се монтират бързо в рамката на шосеен велосипед , като обикновено се намират под горната тръба, без да е необходим допълнителен монтажен хардуер, какъвто изискват мини помпите.

Разбира се, рамковите помпи са много по-тежки и по-дълги от мини помпите, но работят по-бързо. Те са изработени с голям капацитет за пълнене на гуми с високо налягане , каквито имат шосейните велосипеди (до 160psi), поради което са най-добрият избор за велосипедисти, които използват шосейни велосипеди.

Заслужава да се отбележи, че тези помпи за монтиране на рамка се предлагат в различни размери, като S, M, L и др. Въз основа на общия размер на рамката, който се измерва в сантиметри, или на дължината на горната тръба, която се измерва в милиметри.

Изключително важно е да разгледате добре размерите на велосипеда си, преди да купите.

Минипомпи

Те са малки и сравнително леки, така че осигуряват бързо, лесно и ефективно решение при спукана гума насред пътя.

Повечето от тях могат да бъдат прикрепени или свързани навсякъде по рамката на велосипеда, а някои дори могат да се поставят под мястото за бутилка за вода, при условие че използвате монтажен хардуер или лента за разкъсване и залепване или лента против приплъзване. Обикновено любителите на планинското колоездене предпочитат да носят своята мини помпа по-сигурно в чантата или раницата за хидратация, далеч от всякакви препятствия.

При покупка вземете предвид капацитета на тази помпа в PSI. Например помпите с налягане 90psi са подходящи за планински или комфортни велосипеди; помпите с налягане 120psi също са подходящи за планински или комфортни велосипеди и са подходящи за някои шосейни велосипеди, но моделите с налягане до 160psi са най-подходящи за шосейни велосипеди.

Много мини помпи се предлагат с вече вграден маркуч, така че напрежението на помпата върху стеблото на клапана е намалено, което може да се счупи при стандартна твърда помпа, ако се използва небрежно или изобщо не се използва.

Помпи или нагнетатели за CO2

Помпата за CO2 ни позволява да намерим бързо, но временно решение, тя е лек и минималистичен вариант. Състезателите го предпочитат, защото им позволява да карат леко, тъй като се побира дори в джоба на анцуга.

Този комплект за напомпване се състои от накрайник и патрон, без да се използва помпане. Въпреки това касетите са предназначени само за еднократна употреба, тъй като след използването им част от остатъчния CO2 може да изтече след няколко часа.

За да го използвате, просто ремонтирайте или заменете повредената тръба и я напълнете с CO2. Това може да ви стигне до края на пътуването, а след като се приберете у дома, трябва да изпуснете целия CO2 от тубата и да напълните отново джантата с въздух.

При избора си вземете предвид следното: размерът 16g е най-подходящ за шосейна гума 700c; размерът 20g може да запълни чифт гуми 700c или една гума за планински велосипед 26' или 29'.

Някои нипели включват спирателен вентил за по-точно напомпване, някои нипели и патрони са с резба, а други - не, така че търсете съвместим комплект.

Има и други важни характеристики, които трябва да вземете предвид, когато преценявате коя въздушна помпа да закупите:

Стабилност

Стабилността на въздушната помпа при пълнене на гумите е много важен фактор, тъй като процесът на изпомпване понякога може да бъде доста труден.

Основата е на земята и вие стоите изправени върху нея. Ако купувате подова помпа, уверете се, че основата е толкова здрава, колкото сте вие или човекът, който работи с нея, за да поддържа правилно силите на изпомпване. Най-добрите основи са металните.

Лесно прикрепване/отстраняване

Най-добре е въздушният дорник на помпата да може лесно да се прикрепи към вентила на помпата, напр. препоръчват се такива, които пасват в същия порт, без да е необходимо да се сменят или преместват други части. Също така има някои с по-издръжлив дизайн от други, но тези определено са тези, които трябва да изберете.

В този случай отново печели металът, тъй като въздушните патронници, които са изработени от пластмаса, се държат по-трудно.

Може да се заинтересувате и от : Най-добра устойчива на пробиване тръба

Манометър

Въпреки че може да не изглежда така, дизайнът на манометъра или датчика е важен, за да се види по-лесно налягането.

Характеристиките, като например цветовата схема, височината и размера на цифрите, могат да направят голяма разлика между добър и лош измервателен уред, затова го разгледайте добре и се уверете, че е лесен за разбиране.

Има цифрови измервателни уреди, но те са трудни за разчитане, когато са на слънце, точно както се опитвате да разчетете екрана на мобилен телефон на слънце.

Степен на напомпване

Това е броят на ударите, които трябва да направите, за да достигнете определено предварително зададено налягане в гумата. Това, разбира се, зависи от вида на колелото, от това дали е планинско или шосейно, както и от капацитета на въздушната помпа.

Точност

След някои сравнителни тестове беше направено заключението, че точността на резултатите от инфлацията обикновено е по-висока, когато цената е по-висока. Така че от тази гледна точка точността на работа на вашата помпа може да варира в голяма степен в зависимост от марката и цената.

Други неща, които трябва да вземете предвид

Когато става въпрос за закупуване на добра помпа за велосипед, която е надеждна и ще поддържа вашата гума не само пълна, но и в перфектно състояние, има много неща, на които трябва да обърнете внимание и да не ги пренебрегвате, прочетете нататък:

Размер

Зависи от ситуацията, тъй като това със сигурност няма да има значение за вас, ако сте по-скоро човек, който иска да остави всичко у дома. Но ако искате да пътувате с него, трябва да помислите внимателно за това. На пазара има мини помпи, но те имат ограничение на обема на въздуха.

Тегло

Ако го оставите у дома, няма да имате нищо против, ако тежи много, стига да е здрав. Ако планирате да го транспортирате, изберете лек модел.

Конструкция

Обикновено колкото по-скъпа е помпата, толкова повече метал съдържа тя. Това е много по-солиден и устойчив материал от пластмасата, която е евтина, но в крайна сметка ще спре да работи след кратък период от време.

Сервиз

Не правете големи инвестиции, ако няма резервни части. Това се отнася за помпите от висок клас, които от своя страна предлагат набор от резервни части от същата марка, които ще удължат живота на помпата. Най-важни са уплътненията на главата и клапаните , тъй като те се износват по-бързо.

Как да изберем най-добрата велосипедна помпа?

Няколко съвета при покупка на помпа за велосипед винаги са полезни, защото много малко хора знаят, че времето за изпомпване е важно. Това показва колко въздух ще изпомпва в мотора. Късите удари ще добавят по-малко въздух, отколкото по-дългите удари. Също така е елементарно, че ако ще го носите съхранен на велосипеда, размерът му не пречи на безопасното въртене на педалите. Но, хайде, фактът, че е съвместим с велосипеда, е друг изключително важен детайл, както и неговата издръжливост.

Какви са предимствата на велосипедните помпи?

Ако си мислите, че те са предназначени само за напомпване на спукани гуми на велосипеди, трябва да знаете, че освен това възможността да решите проблема за няколко минути в уюта на собствения си дом или насред пътя е огромно предимство, което помпите ви предлагат. Но ако сте авантюрист, ще се радвате да разберете, че можете да ги използвате за надуване на лодка или за запалване на огън.

Какви опасения трябва да имат купувачите на велосипедни помпи?

Дълготрайността и функционалността са основните проблеми. Тъй като, когато сте на път, липсата на висококачествена помпа може да ви отнеме време и да увеличи натиска и усилията, когато се опитвате да използвате други методи.

За да си осигурите добра покупка, трябва да сте загрижени и за това, че това е лесен за използване, гъвкав модел с фитинг за клапани Schrader и Presta. Разбира се, ще се интересувате от цената и това е нещо, за което трябва да преговаряте малко, тъй като да се спрете на евтин модел, който не е издръжлив във времето, няма да е добра идея.

Инструкции за помпане на велосипедни гуми

Не подценявайте процеса на помпане на велосипедни гуми, важно е да го разбирате и да знаете какво трябва да се направи, за да го направите по най-добрия начин.

Определяне на вида на вентила

Изглежда очевидно, но истината е, че основен процес, че много потребители забравят, особено ако те са първите таймери, и това е често подценява факта на определяне на вида на вентила на велосипеда, внезапно, без да се знае, че има най-малко два основни типа, които са Presta и Schrader, първият обикновено се намира в пътни велосипеди, които изискват високо налягане на въздуха, докато вторият обикновено присъства в планински велосипеди. Поради това главите на велосипедните помпи се различават в зависимост от вида на клапана.

След като определите това, следващата стъпка е да намерите съвместима помпа. Повечето от тях са двойно съвместими, тъй като се предлагат с аксесоари, които позволяват използването им с всички клапани, а това е идеално.

Свържете помпата към вентила

Проверете дали това е правилната помпа за вентила и можете да сте 100% сигурни, че те са свързани перфектно. При вентилите Presta има винт, който покрива вентила и първо трябва да се отстрани. Трябва да натиснете добре, за да не излезе въздухът, в противен случай няма да се надуе, а уплътнението трябва да е херметично. При вентила Presta трябва да се внимава с тънкия щифт в центъра, тъй като той е крехък и не може да бъде заменен, така че повреждането му би означавало смяна на цялата гума.

Изпомпване на въздух в гумата

Накрая се уверете, че сте изпомпали правилното налягане на въздуха в гумата, което се измерва в PSI (паунди на квадратен инч). Добрата новина е, че определянето на правилното налягане за вашите гуми е доста лесно - просто погледнете малката цифра отстрани на джантата.

Винаги препоръчвам да го надувате до максималния препоръчан от производителя обем, но не и да го пренадувате. Те винаги са склонни да се изпускат, но ако ги напомпате прекалено, рискувате да повредите вътрешната тръба. Ако обаче на гумата ви няма индикация или тя е изтрита, можете да приемете като общо правило, че препоръчителното налягане е между 85 и 130 PSI за шосейни велосипеди и 30 до 50 PSI за планински велосипеди.

Силно препоръчително е да инвестирате в допълнителна помпа, която да е преносима. А ако вече имате у дома си помпа за гуми или за плоски гуми, със сигурност знаете, че макар да са отлични и много здрави, те не могат да ви спасят в случай на спешни случаи. Защото всички знаем, че може да има риск от спукване на гума по средата на пътя и в такива случаи няма нищо по-добро от това да имате помпа за писта, тъй като тя ще ви позволи лесно да осигурите правилното налягане за вашата гума.

Това, което някои хора не знаят и което трябва да се има предвид, за да не бъдете изненадани, е, че с течение на времето налягането на въздуха в гумите постепенно намалява поради износване. Затова не забравяйте да проверявате нивото на въздуха и да продължите да изпомпвате толкова, колкото е необходимо. Намаляването на налягането на въздуха може да повреди гумите и да увеличи вероятността от пробиване. Препоръчително е да си изградите навик да проверявате налягането на въздуха в гумите си преди шофиране.

Може да се интересувате и от : Най-добрата смазка за веригата

Поддръжка на велосипедни гуми

Независимо дали се занимавате професионално, за забавление или използвате велосипеда си като средство за придвижване, колоезденето е едно от най-забавните занимания, но трябва да приемете, че то включва някои дейности, които може да не са най-забавните, и поддръжката на велосипеда е една от тях.

Добрата поддръжка с правилната честота ще поддържа вашите колела в добро състояние, ще сведе до минимум ремонтите и ще удължи живота на велосипеда ви. Как да го правите правилно? Следете за тези съвети:

Поддържане на правилното налягане на въздуха

Независимо дали мотоциклетът се използва или не, най-добре е редовно да вкарвате въздух в гумите. Ако не го направите, това може да доведе до сериозни повреди. Когато въздухът е малко, може да се почувства, че колелото е постоянно залепено за земята, а шофирането в такава ситуация може да повреди гумите.

За редовните водачи е важно да напомпват въздух в гумата преди каране или поне веднъж седмично. Притискането на страничните части на колелото е бърз и лесен начин да установите дали гумите се нуждаят от пълнене, но можете да изберете и помпа с манометър, който показва точното ниво на въздуха в гумата. Важното е то да е в рамките на препоръчителния диапазон за оптимално функциониране на гумите. За тежките шофьори е препоръчително да поддържат по-високо ниво на налягане в гумите, като се има предвид, че теглото на тялото ви също е фактор за напрежението в гумите.

Почиствайте гумите си редовно

Звучи просто, но правилното почистване на гумите оказва значително влияние върху удължаването на техния живот. Това е прост процес, който изисква малко усилия и време.

Необходими са ви парцал и малко топла вода, с които ще можете да отстраните всички следи от кал или мръсотия и всички замърсявания, които могат да се натрупат с времето и различните терени, по които карате велосипеда си. Можете също така да добавите телена четка, ако се натъкнете на кал, която се е натрупала силно върху колелата например.

Важно е да не забравяте да почистите цялата джанта на колелото, тъй като това ще ви помогне да откриете евентуални ръждясали места, които може да се нуждаят от смазване. Никак не е препоръчително да се използват устройства като маркучи , въпреки че по принцип може да изглеждат удачен вариант, истината е, че те могат да оказват твърде голям натиск и по този начин да повредят донякъде по-деликатните части като възглавниците.

Може да се интересувате и от : Комплект инструменти за велосипед

Използвайте гуми, подходящи за терена

Ако отивате да тичате, със сигурност няма да носите обувки за парти. Същото важи и за велосипедите - те трябва да имат подходящи гуми за терена, по който карате. Трябва да внимавате да не използвате велосипеда си върху терени, за които не е предназначен.

Гумите на Вашия шосеен велосипед не са подходящи за използване върху неравен терен, но са идеални за равни повърхности. Ако натискате прекалено често шосейния си велосипед върху твърде неравни повърхности, излагате гумите си на риск, увеличавайки риска от износване или сериозен пробив. Проверете също така дали колелата се въртят плавно и дали не залепват. Най-добре е да се погрижите за тези необичайни детайли навреме.

Често задавани въпроси

Има много въпроси, които възникват преди, по време и след закупуването на велосипедна помпа, тук са двата най-важни:

Какво става, ако манометърът не работи?

Винаги има няколко неща, които трябва да направите, преди да можете да използвате правилно манометъра. Трябва да се уверите, че маркучът е свързан правилно, и да раздвижите помпата, за да може манометърът да започне да показва някакви стойности.

Ще откриете, че това е особено ефективно при клапаните Presta, които не позволяват преминаването на въздух, докато не се появи налягане.

Имате ли нужда от адаптер?

Съвременните помпи са снабдени с изходи, които са съвместими с вентили Presta и Schrader. Това означава, че не е необходимо да купувате допълнителен адаптер. Въпреки това винаги ви съветвам да носите със себе си адаптер. Никога не се знае кога помпата ви може да се повреди и да се наложи да използвате помпа, която не е съвместима с вашия клапан.