Прахосмукачки за пепел

mejor-aspiradora-de-ceniza

С настъпването на зимата започваха кошмарите ми за почистване. Чудесно е, че у дома има готварски печки, които да ви топлят, но почистването им е друга история.

Когато вечер слагахме дърва за отопление, почистването трябваше да става бързо, защото иначе саждите се утаяваха върху дивана и не се отстраняват лесно и бързо.

Използвах старата си прахосмукачка, но резултатите бяха разочароващи, филтрите се запушваха, а материалите не бяха подходящи за въглени.

Много се изплаших, когато едва не го изгорих, защото чантата реагира на горещ сажд, останал в пепелта. Опасност!

Освен това частиците пепел не почистваха добре поради тяхната плътност и размер, затова реших да потърся най-добрата прахосмукачка за пепел, която можех да намеря сред наличните доставки.

Ако сте решили да купувате, идеален е този, който отговаря на нуждите ви и е на достъпна цена.

Най-добрите прахосмукачки за пепел

Коя е най-добрата прахосмукачка за пепел?

Когато избирате, трябва да обърнете внимание на това, което ви е необходимо. Определете възможностите на устройството,

качествата, които бихте искали то да притежава, и качествата, които то задължително трябва да притежава.

Една от тях е пожароустойчивостта, въпреки че повечето от тези уреди са направени за почистване на студена пепел, със сигурност ще получите червена гореща пепел. Вашият уред трябва да го издържи безпроблемно.

Трябва да има филтри, които се почистват лесно - никой не иска тромав филтър, чието почистване е кошмар. Освен това те трябва да са подходящи за всички видове пепел.

Размерът също е важен, ако апартаментът или къщата ви е голяма и саждите имат къде да се утаят, ще ви е необходим такъв с голям резервоар.

Някои аксесоари не са излишни - почистването ще бъде по-лесно, ако прахосмукачката се предлага например с четка с косъм и вакуумна йонизираща система.

Полезно е и устройство с колела, дълги шнурове и индикатори за прах.

Като имате предвид всички тези подробности, сравнението на цените и моделите ще улесни работата ви. Ако все още се затруднявате, това ръководство може да ви помогне.

Ето кои са най-добрите прахосмукачки за пепел:

1. Kärcher AD 3200 мощна прахосмукачка за пепел

41xmfJ5W2yL

КУПИ СЕГА

Ако не можете да понасяте мръсотията и косата ви настръхва, когато дойде време да почистите комина, тази прахосмукачка ще ви избави от неволите.

С тегло от около 6 килограма, устройството може да побере до 17 литра мръсотия в резервоара си, което е идеално, ако използвате печката сезонно или ако приготвяте барбекю всеки уикенд.

Работи с мощност 1200 вата, изработен е от солиден материал, който го прави много издръжлив продукт, който ще издържи няколко зими.

Предлага се с чифт удължени тръби и четка, която се препоръчва за цялостно почистване на подове, дори от разстояние. Дългият му кабел ще ви позволи да се движите лесно.

2. Klarstein Reinraum прахосмукачка за пепел 3 в 1

41bg-cYLcxL

КУПИ СЕГА

Изработен от здрава неръждаема стомана, този уред е точно това, което търсите, когато става въпрос за почистване на домакинството. Тя прахосмукира сухо, мокро, пепел и освен това има функция за издухване.

Тя е здрава, работи с мощност 1800 W и има четири колела за лесно придвижване.

Голямото му качество е, че има вграден контакт, така че да можете да поставяте други електрически инструменти, докато прахосмукирате. Той е много полезен, ако се занимавате с почистване и ремонт, и има промишлен капацитет.

Предлага се с множество аксесоари, които улесняват засмукването на отпадъците, удобна и ергономична дръжка и торба, която побира до 30 литра прах.

Тези, които вече го притежават, казват, че той е идеален за места, където има много сажди и косми от домашни любимци.

3. Прахосмукачка Einhell TH-VC 1820 S за прах или течности

41PUqJF8rJL

КУПИ СЕГА

Прахосмукирането на сажди от камини, барбекюта или сажди от пелетни котлони няма да бъде трудна работа за тази прахосмукачка.

Това е домакински уред, но много мощен и с добро качество, идеален за малки помещения и сравнително прости задачи за прахосмукиране.

Той е лек и може да поеме до 12 литра мръсотия. Работи с мощност от 1250 W и също така изсмуква течности! Всичко това благодарение на засмукващия турбинен двигател.

Той е също толкова добър за килими, колкото и за твърди подове, и ще бъде истинско удоволствие за вас, ако имате домашни любимци, защото прахосмука козината им, така че всичко ще бъде безупречно!

Тези, които го притежават, изтъкват удобството, лекотата на използване и ниското ниво на шум. Той може да се използва дори за почистване на изкуствена трева.

4. Black & Decker прахосмукачка за пепел

41gcYKkXFkL

КУПИ СЕГА

Марката Black & Decker е направила този прост модел на ваше разположение, идеален за домове с малки печки, с които можете да вакуумирате пепел, но трябва да внимавате, защото не е предназначен за горещо засмукване.

Този уред е подходящ, ако обичате да почиствате на спокойствие и тишина. Той е електрически изолиран, което значително намалява нивото му на шум.

Оборудван е също така с метална тръба, която осигурява достъп до трудни места, и напълно измиваем високоефективен филтър с касета и защита от метал H20.

Той е доста малък и лесен за носене, има функция за издухване, която улеснява борбата с устойчивостта на прах, първо се отстранява и след това се вакуумира.

5. TecTake здрава прахосмукачка за пепел

513jSn0XRWL

КУПИ СЕГА

Продуктът на производителя TecTake е най-евтиният от направената от нас селекция. Капацитетът му е за поне 20 литра прах.

Това е проста, но функционална част от оборудването, тя изпълнява функцията, за която е проектирана, без големи пречки и без да изисква повече от това, което този продукт може да предложи.

Той има метален маркуч за прахосмукачка, който е пълен взрив, той се отървава от всичко!

Ако я използвате за сажди, прах от барбекюта, готварски печки и дори косми от домашни любимци, няма нужда от допълнителна прахосмукачка.

Той се предлага с два филтъра, които могат да се мият, и е изработен от твърди материали. Това е вариант, ако не търсите много обемист модел на пазара.

6. прахосмукачка за пепел Stayer 1200D

414pVzgvo6S

КУПИ СЕГА

Поддръжката на комина е по-лесна работа с прахосмукачката Stayer, тъй като тя има мощен двигател и същевременно достатъчно голям резервоар и дюза, за да улавя голямо количество сажди.

Това е идеалната прахосмукачка за камини, грилове, пелетни котлони , печки на дърва и всички онези предмети, които генерират сажди и въглища.

Като плюс трябва да ви кажа, че този уред ще свърши работата си, без да пречи на останалите обитатели на къщата, благодарение на много ниското си ниво на шум в сравнение с подобни прахосмукачки, които ще намерите на пазара.

Той има дръжка за носене, метална тръба за безопасно засмукване и капацитет на резервоара до 20 литра сажди, можете да вакуумирате много пъти с него, преди да се наложи да изпразните резервоара.

Той използва HEPA филтър, който може да филтрира фините частици сажди. Това е леко устройство, което тежи само 4,5 кг за разлика от други устройства с тегло над 6 кг. Лесно се транспортира.

Какво представлява прахосмукачката за пепел?

mejor-aspiradora-de-ceniza

Предполагам, че вече знаете, че почистването на пепелта от камината може да бъде истинско неудобство, но най-лошото е, че за това е необходимо специално оборудване, тъй като гъстотата на праха, който остава от пепелта, прави традиционната прахосмукачка недостатъчна за тази задача.

Както подсказва името му, прахосмукачката за пепел не е нищо повече от оборудване, което се използва за изсмукване на остатъците, оставени в печките на дърва, камините, гриловете за барбекю, печките за царевица и други предмети, които изискват използването на въглища или трупи за работа.

Пепелта се нуждае от собствена прахосмукачка не само заради плътността си, но и заради температурата си. Традиционните прахосмукачки са добри за основните неща: отстраняване на прах, но когато се стигне до поставяне на гореща пепел или въглища в торбата, всичко може да се случи, ето защо прахосмукачката за пепел, която е устойчива на топлина и чиито компоненти са, накратко, устойчиви на огън, е толкова важна: силен и твърд маркуч, метален резервоар.

Какво да вземете предвид, преди да купите прахосмукачка за пепел

Когато взимате прахосмукачка за пепел вкъщи, е необходимо да вземете предвид редица фактори, които ще ви помогнат да изберете правилното устройство, така че преди да изберете някое от тях, трябва да разгледате:

  • Пожароустойчиви компоненти

Това е може би най-важното съображение, което трябва да се вземе предвид при избора на прахосмукачка за пепел. Основният потенциал, който трябва да притежава това оборудване, е способността му да не реагира на процеса на вакуумиране на гореща пепел.

Възможно е при почистването все още да виждате горяща намотка. Прахосмукачката трябва да може да я почиства, без топлината на серпентината да влияе на вътрешното ѝ функциониране: термогориво, метална дюза, метален резервоар и други са необходимите компоненти на добрата прахосмукачка за пепел.

Използването на традиционна прахосмукачка за готварски печки или за почистване на остатъци от външна скара може да представлява истинска опасност. Както вече ви казах, прахосмукачка, която не е достатъчно здрава, за да се справи с горяща пепел, може да предизвика огромен пожар, така че металният резервоар е абсолютно необходим.

  • Лесно почистване на филтъра

Поради гъстотата на пепелта филтрите на прахосмукачката трябва да се почистват непрекъснато, затова е най-добре да изберете такава, която има филтри, които се изваждат и почистват лесно, в противен случай поддръжката на оборудването ще бъде трудна.

Освен това прахосмукачката за пепел, която не се почиства и поддържа правилно, е уред с много кратък живот, тъй като филтрите не се почистват, маркучите се запушват и някои от частите на прахосмукачката спират да работят правилно, а дори мощният двигател на тези уреди губи мощност.

Този избор зависи от начина, по който ще използвате уреда, дали ще го използвате често и за сухо прахосмукиране на различни камини или ще го използвате само у дома. Ако е за домашна употреба, трябва да изберете нещо, което е лесно за съхранение и няма да ви създава проблеми. Един прост, компактен модел може да ви е подходящ.

  • Дълъг захранващ кабел

Дължината на кабела също е ключов елемент при избора на прахосмукачка за пепел, тъй като тя ще бъде много полезна за местата, където достъпът е по-труден поради разстоянието. Например коминът обикновено има голяма пролука за излизане на дима, а прахосмукачка с кабел, която може да достигне до тази точка, е постижение. Някои прахосмукачки за пепел имат кабели с дължина до три метра.

Поради размерите на аксесоарите, които се доставят с прахосмукачката, тяхното подреждане понякога може да се окаже проблем. При дългите кабели и голямата алуминиева тръба пространството понякога е недостатъчно. За да решат този проблем, някои производители са решили да създадат прахосмукачка със система за съхранение на борда, т.е. всичко се съхранява чисто и подредено в самата прахосмукачка.

Добре работещият двигател ще ви помогне да прахосмукирате по-бързо, така че ако разполагате с бюджет, за да се поглезите, това е опция, която трябва да обмислите при добра прахосмукачка за пепел.

Колкото по-голям е резервоарът на прахосмукачката за пепел, толкова по-малка е нуждата да го изпразвате всеки път. Ако за вас е проблем да изпразвате пепелта от време на време, прахосмукачка с голям контейнер ще ви позволи да почиствате няколко пъти, преди да изпразните контейнера, и ще можете да почиствате удобно.

Същественото за прахосмукачката за пепел е, че тя може да върши работа, която обикновените прахосмукачки не могат да вършат, така че е важно уредът да може да работи с остатъци от гореща пепел, в противен случай е по-добре и по-евтино да се използва традиционна прахосмукачка. Ако моделът не гарантира това, той не е подходящ.

  • Инструменти и аксесоари

Всеки аксесоар и инструмент, който се доставя с прахосмукачката за пепел, е съюзник, който ще ви помогне при почистването, затова ако тя се доставя с един или повече такива, това винаги е добавена стойност. Например, ако е снабден с t ubo гъвкав, който може да достигне до труднодостъпни места, подвижен капак за съхранение на борда или за почистване на прахосмукачката, това е добър знак. Ако е снабден и със самопочистващ се филтър, значи сте направили чудесна покупка.

Защо ви трябва прахосмукачка за пепел?

Ако имате камина, готварска печка или скара вкъщи, определено се нуждаете от прахосмукачка за пепел и ще обясня защо: ако използвате дърва или въглища вкъщи за готвене или затопляне, имате нужда от по-обстойно почистване. Както вече ви казах, плътността на пепелта е много по-ниска от тази на обикновения прах, не е необичайно да забележите след използване на камината как целият този прах и сажди се утаяват по пода, стените, мебелите и най-лошото - в белите ви дробове!

На този фон обикновената прахосмукачка не само не може да засмуче пепелта, но и може да предизвика пожар, като засмуче горещ файтон. Прахосмукачките за пепел, от друга страна, разполагат с подходящи филтри и специални дюзи, които позволяват изсмукването на саждите, без досадният прах да се утаява навсякъде, освен във вътрешността на прахосмукачката. Така че, ако искате да поддържате къщата си наистина чиста и искате да използвате камината си, имате нужда от прахосмукачка за пепел.

Как да почистя прахосмукачката за пепел?

Почистването на този филтър може да се извърши лесно с вода и сапун, но преди да се използва отново, той трябва да е напълно сух. Важно е, когато изпразвате контейнера, да избягвате всякакъв контакт между контейнера и вътрешността на филтъра, за да предотвратите бъдещи неизправности.

Често задавани въпроси

Може ли прахосмукачката за пепел да се използва за нормално почистване на цялата къща?

Ако почистването се състои в изсмукване на фин прах, да, но ако става въпрос за изсмукване на обикновени отпадъци, тогава няма да се получи, защото филтърната система на такава прахосмукачка е твърде фина за обикновения прах.

Възможно ли е да се събира все още горещата пепел от комина?

Не точно. Въпреки че прахосмукачката за пепел издържа на огън и топлина, за да запазите оборудването в най-добрата му форма, трябва да изчакате пепелта да изстине за няколко часа, преди да прахосмукирате.

Колко често трябва да почиствам филтрите?

В идеалния случай това трябва да се прави след неколкократна употреба на прахосмукачката, но саждите бързо запушват филтрите на прахосмукачката за пепел. Ако забележите, че машината губи мощност и не изсмуква пепелта ефективно, значи е време да почистите филтрите.

Мога ли да прахосмукирам пепел с прахосмукачка от работилницата?

Отговорът е 'не'. За изпълнението на тази задача може да се използва само специализирана прахосмукачка за пепел, тъй като това са устройства, които са произведени при специфични производствени условия и следователно са подходящи за тази работа без никакъв риск.

Може ли прахосмукачка за пепел да вакуумира големи части?

Не, както вече ви казах, обикновените отпадъци не могат да бъдат уловени от прахосмукачка за пепел. Той е проектиран да улавя фината пепел, а не големи парчета прах, отпадъци или почва.

Защо дюзата постоянно се запушва?

Причините са няколко, като първата е, че саждите са толкова фини, че бързо запушват филтрите на прахосмукачката. Но ако става въпрос за дюзата, може би допускате грешка в начина на прахосмукиране. Ако поставите дюзата твърде близо до пепелта или върху нея, ще я запушите.Трябва да оставите разстояние, така че пепелта да може да стигне до дюзата, докато уредът прахосмукира.

Как се почиства запушена дюза?

Като го почукате с огнеупорната тухла на комина, ще разхлабите запушената пепел. Ако не искате да се изгорите, не използвайте пръстите си.

Защо прахосмукачката за пепел, която купих, понякога губи засмукване?

Почти винаги, когато това се случва с прахосмукачка за пепел, причината е, че трябва да почистите филтрите, които вече са наситени със сажди и прах.

Винаги ли са твърди маркучите на прахосмукачката за пепел?

Да, те трябва да са изработени от метален материал вместо от гума, която е обичайният материал на маркучите, защото при вакуумиране на пепел с известна топлина те трябва да са изработени от материал, който издържа на високи температури, без да се повреди.