Преносим климатик

air-acondicionado

Ако не можете да издържите на сезонните температури, тогава се нуждаете от най-добрия преносим климатик, за да поддържате хладно място.

Тези устройства са много полезни, ако не искате да харчите за много драстични промени в структурата на имота, в който живеете, или просто сте наемател и те не го позволяват. Друго предимство е, че можете да го преместите и да охлаждате само помещението, в което се намирате.

Преди обаче да купите едно от тези устройства, трябва да оцените качествата му, да вземете предвид прогнозния си бюджет за инвестицията и да определите дали едно от тези устройства е по-подходящо от стационарно, прозоречно или сплит устройство.

Трябва също така да вземете предвид начина, по който ще го използвате, и да проверите дали наистина се нуждаете от него, или еквивалентен уред, като стенен вентилатор например, може да реши дилемата ви, без да е необходимо да инвестирате толкова много.

Най-добри преносими климатици

Кой е най-добрият преносим климатик?

Ако вече сте сигурни, че преносимият климатик е това, от което се нуждаете, тогава е полезно да анализирате наличните оферти, да прегледате всички видове и производители, да ги сравните и да вземете решение за този, който най-добре отговаря на вашите нужди и бюджет.

За да подготвим ръководство, което да ви помогне, направихме тест на функциите и сред основните налични устройства, тук избрахме тази група, в която са петте най-добри според техните функции и качества:

Ето и най-добрите преносими климатици:

1. Климатик с цифрова мултифункция от Joal

Охлажда, овлажнява, йонизира

41SWM3g2uxL

КУПИ СЕГА

Наличието на климатик у дома като този модел на производителя Joal ще ви предложи много предимства, тъй като той е мултифункционално устройство, което не само ще ви охлажда, но и ще ви помогне да пречистите въздуха.

Той е оборудван с колела за по-добра преносимост и има цифров контролен панел и дистанционно управление, така че да можете да го управлявате от комфорта на фотьойла.

Той ви предлага 5 функции в едно: йонизира, ароматизира, овлажнява, действа като нагревател, а ако сложите студена вода в него, той също така охлажда и отблъсква комарите.

Това е програмируемо устройство с ниска консумация на енергия.

2. Пречиствател на въздуха Rowenta Pure Air PU4020F0.

Лек и лесен за пренасяне

31+RIuHZgvL

КУПИ СЕГА

Ако искате да дишате по-чист въздух и да имате по-здравословна среда, този пречиствател на Rowenta е изключително ефективен, тъй като има четири нива на филтрация, насочени основно към атакуване на: прах, косми, формалдехид и дим.

Това е сравнително лек уред, оборудван с проста система за транспортиране, а също така е и наистина безшумен пречиствател, който при максимална мощност издава шум от по-малко от 52 децибела.

Той може да работи в помещения с площ до 60 квадратни метра в дома или офиса. Той има сензори за замърсяване и може да се използва 24 часа в денонощието.

3. DeLonghi PAC AN97

Малък и ефективен

31mYEzndn4L

КУПИ СЕГА

С енергийна ефективност клас А, това оборудване е малко и мощно, с капацитет 10700 BTU, подходящо за помещения до 95 кубични метра (не по-големи от 35 m2).

Това е забележително тих продукт, с ниво на шума от 52 децибела, издава по-малко шум от подобни продукти. Той има LED дисплей, използва електрическо напрежение 220 и консумация на енергия 160 W. Това е тежко устройство с две скорости на охлаждане.

Той не е с ниска цена, но е мощен и ефективен, ако можете да си позволите да направите инвестицията, това е опция, която трябва да обмислите.

4. Преносим климатик Klarstein Skyscraper Ice 4 в 1

Пречиства въздуха

41XmoOzT6bL

КУПИ СЕГА

Климатикът на Klarstein е по-скоро мощен вентилатор с четири функции в едно: той проветрява, охлажда помещението, йонизира и овлажнява. Работи на три скорости и има три режима на работа: нощен, естествен и нормален.

Той е снабден с таймер за автоматично изключване, идва с почистващи филтри и охлаждащи пакети за повишаване на ефективността и е един от най-евтините от селекцията.

Според мнението на от тези, които вече имат такъв, той е задоволителен продукт, изпълнява функциите си, но поддръжката му е сложна.

5. OneConcept MCH-1 Air cooler Климатик 3 в 1

Най-икономичният

41xPLbpzXrL

КУПИ СЕГА

Устройството на производителя Oneconcept е най-икономичното в нашия списък и, подобно на другите устройства в нашата селекция, е по-скоро охлаждащ вентилатор, отколкото климатик.

Това е уред с функция за охлаждане, вентилатор и овлажнител, който работи с дистанционно управление и три нива на мощност, които поддържат топлината на разстояние . Той е снабден с таймер, лесно се транспортира и се предлага в черно и бяло.

Той има ниска консумация на енергия, лесно се транспортира и въпреки че е малък и лек, размерите му не позволяват да функционира като настолен вентилатор, трябва да се постави на пода.

Как работи преносимият климатик?

aire-acondicionado-300x200

По принцип преносимите климатици работят по същия начин като прозоречните или сплит климатиците. Те всмукват топлия, влажен въздух и го охлаждат, изсушават го и го връщат обратно в помещението.

Топлината, извлечена от въздуха, се отвежда през канал, който се монтира на отворен прозорец; устройството кондензира водата във въздуха, когато той се охлажда, като я събира в резервоар и я източва през тръба. Обикновено той включва комплект, който уплътнява канала, за да предотврати изтичането на свеж въздух.

За разлика от прозоречните или сплит климатици обаче всички механични части на преносимия климатик се намират в същото помещение, което охлажда, така че той използва същия въздух за охлаждане на кондензатора, което предизвиква отрицателно налягане, генериращо неприятна топлина в околните помещения, която се вкарва в устройството, за да се опита да запази прохладата в зоната, в която се намира.

Преносимите климатици обикновено са по-шумни от своите прозоречни аналози, тъй като при тях компресорът е включен, за разлика от тези, при които компресорът е разположен навън.

Какво да търсим в преносим климатик?

В най-добре представящите се модели климатици има редица свързани характеристики. Ако се интересувате от някой от тези модели, ето кои елементи трябва да вземете предвид и да търсите в устройството, което решите да закупите.

Захранващ кабел:

Трябва да обмислите разположението на преносимия климатик спрямо електрическия контакт, тъй като те обикновено имат къси кабели; в идеалния случай трябва да вземете уред, който сам по себе си има кабел с приемлива дължина. Производителите не препоръчват използването на удължители за уреда, а ако все пак решите да го направите, това най-вероятно ще доведе до отпадане на гаранцията, тъй като според производителя използването на такива кабели може да доведе до прегряване или пожар.

Дистанционно управление:

Тази опция улеснява живота ви и ви спестява необходимостта да спирате всеки път, за да настройвате климатика. Той дава информация за температурата в помещението и можете да задавате автоматични режими и таймери.

Режими на работа:

В зависимост от нуждите си трябва да се уверите, че закупеният от вас климатик има необходимите режими на работа: охлаждане, отопление, сушене, автоматичен или само с вентилатор. Много потребители търсят автоматичния режим, при който може да се зададе целева температура и след това да се превключи на режим на охлаждане.

Таймери за включване/изключване:

Тази функция е много полезна, тъй като планира включването или изключването на уреда в определени часове и има автоматично регулиране на температурата. Например да го изключите в определен час през нощта или да охладите района малко преди да се приберете от работа.

Решетки за директен въздушен поток:

Повечето от тези уреди имат ръчно регулируеми жалузи, някои имат само жалузи, а други модели са снабдени с автоматични прозорци, които насочват хладния въздух към определено място.

Комплект за прозорци:

Те се доставят с пълнежни панели за затваряне на отвора в отворения прозорец и насочване на топлия външен въздух с помощта на изпускателния маркуч.

Шум:

Тези устройства могат да бъдат доста шумни, което може да бъде разсейващ елемент, особено ако са на максимална мощност. Ако шумът е проблем за вас, потърсете най-малко шумния или помислете дали ноутбукът е това, от което се нуждаете.

Влажност:

Трябва да се уверите коя опция е най-лесна за вас. Дали климатикът ви трябва да разполага с технология за автоматично изпаряване, която обработва събраната влага и я отвежда в задната част на уреда; дали предпочитате резервоар във вътрешността на уреда, където се събира водата и може да се изпразва ръчно, или вградена дренажна система.

Цени:

Колкото по-голям и по-мощен е уредът, толкова по-скъп е той. Така че си изяснете какво искате и колко пари можете да похарчите за него. Освен това преносимите климатици обикновено са по-скъпи от техните прозоречни аналози със същия капацитет на охлаждане, което е още една реалност, която трябва да вземете предвид при покупката.

Дизайн:

По отношение на дизайна, в идеалния случай компактен и ефективен, уверете се, че има тегло, което позволява по-голяма мобилност, без да причинява щети на пода или имуществото като цяло. Те трябва да са по-гъвкави за връзка с прозореца и визуалният им стил трябва да съответства на пространството, в което са разположени, въпреки че последното качество зависи от вашите предпочитания. Ако искате нещо, което да не влиза в противоречие с пространството, трябва да го потърсите по подходящ начин.

Предимства на преносимия климатик

Предимствата на преносимия климатик могат да се обобщят по следния начин:

 • По-прост и по-гъвкав е от стационарните прозоречни и стенни климатици
 • Лесен е за инсталиране
 • Много е полезен за помещения без охладителна система или такива, които не се нуждаят от нея постоянно.
 • Той е компактен, подвижен и може да се премества от стая в стая и да се монтира без много усилия.

Как да изберем правилния преносим климатик?

Правилният преносим климатик е този, който осигурява ефективно охлаждане на помещението. Ако е твърде малък, няма да се охлажда добре, а ако е твърде голям, няма да премахва достатъчно влажност и въздухът ще се усеща влажен.

За да получите ефективно охлаждащ въздух, умножете дължината на помещението по ширината му в квадратни метри и потърсете климатик с капацитет за охлаждане, съответстващ на това измерение.

Например до 18,5 м² може да бъде полезен въздух с капацитет 8000 BTU; ако помещението е до 27,8 м², ще бъде полезен уред с капацитет 10000 BTU; ако помещението е до 37,1 м², най-подходящ е въздух с капацитет 12000 BTU, а ако помещението е до 41,8 м², ви е необходим въздух с капацитет 13000 BTU

Не забравяйте, че колкото по-голям е капацитетът на охлаждане, толкова по-голям и по-тежък ще бъде въздухът.

Функции

Трябва да търсите функции, които правят устройството универсално и удобно. Една от тях може да бъде многофункционална (отопление, вентилатор, изсушаване и охлаждане); таймерите, автоматичното изпаряване, дистанционното управление и светлините на дисплея за изключване и включване също могат да бъдат полезни.

Монтаж и поддръжка

Преносимите климатици обикновено се монтират по-лесно от прозоречните климатици. Трябва да изберете място в близост до прозорец и електрически контакт. Настройката е сравнително бърза и лесна; монтирайте регулируемия прозоречен панел на устройството и свържете маркуча за отвеждане на отработените газове. Оставете устройството да стои в изправено положение поне един час и то е готово за работа.

Що се отнася до поддръжката, тя е съвсем проста. Първото нещо, което трябва да направите, е да извадите захранващия кабел от контакта преди да започнете работа, да източите водата, ако е необходимо, да почиствате филтъра на всеки две седмици или според ръководството и периодично да избърсвате праха с влажна кърпа и влагата със суха кърпа.

Разлики между преносим климатик и сплит

Има редица съществени разлики между преносим климатик и сплит, някои от тях са в дизайна, мобилността или лесния монтаж, а други - в по-технически аспекти, нека видим кои са най-важните:

 • По отношение на преносимостта, преносимият може да бъде преместен, макар и по ограничен начин, поради свързването му, разделянето е фиксирано към стената, а компресорът е инсталиран извън къщата.
 • Що се отнася до шума, лаптопът е шумен, а сплитът е тих.
 • Преносимият е лесен за инсталиране, докато разделеният е значително по-сложен за инсталиране.
 • Без да е перо, преносимият въздух е лек в сравнение с разделения, който обикновено е по-тежък и обемен.
 • Преносимият модул трябва да се обслужва веднъж на две седмици; разделеният модул се обслужва веднъж месечно.
 • Лаптопът охлажда само половината от капацитета си, сплитът е значително по-мощен.
 • Можете да получите най-евтините сплит климатици през различни сезони в зависимост от сезона, но преносимите климатици са на приблизително еднаква цена през цялата година.
 • Преносимите климатици са основни и прости с малко специални функции, а сплит климатиците са изработени с усъвършенствана технология, съставена от много такива функции.
 • По отношение на цената, въпреки че често са в сходни ценови диапазони, лаптопите понякога са по-скъпи от сплитерите.