РАБОТНИ БОТУШИ

svg%3E

Една от най-изложените на риск части на тялото при различните видове работа са краката, така че всеки служител, в зависимост от дейността си, трябва да бъде защитен с най-добрите предпазни обувки, тези, които са специално проектирани да намалят възможността за всякакъв вид нараняване, което може да засегне крайника.

Понастоящем законодателството в повечето страни задължава работодателя да осигури този вид облекло на работника, поради което работодателите трябва да се погрижат да намерят модел, който да е подходящ за работника и същевременно да е на достъпна цена.

При толкова голямото разнообразие на пазара намирането на подходящите защитни обувки може да се окаже трудна задача, особено когато не се знаят точните нужди на служителите, тъй като не е достатъчно да се купи общ модел, който според вас ще пасне на всички.

При избора на обувки трябва да се вземат предвид няколко фактора, като например устойчивост на подхлъзване, комфорт, издръжливост или ниво на защита на пръстите. Ако търсите обувки за лична употреба, може би за носене по време на поход в селски райони с малки животни, може би се интересувате от меки, високо изрязани или леки обувки, накратко, всеки човек има различни изисквания, така че трябва да се направи оценка на риска за мястото на излагане.

Друг важен фактор е този вид обувки да отговарят на законовите разпоредби и работниците от своя страна да ги използват правилно, като също така знаят защо трябва да ги носят.

Най-добрите ботуши за безопасност

Кои са най-добрите ботуши за безопасност?

За да ви помогнем да вземете най-доброто решение, направихме сравнение между тези чифтове, които се отличават с функционалност, добро качество и производство по утвърдени стандарти, които гарантират, че обувките са подходящи. Затова прочетете нашите предложения за ботуши за безопасност:

Ето от най-добрите ботуши за безопасност:

1. Cat Footwear Holton SB

Най-издръжливите

svg%3E

КУПИ СЕГА

Една от най-известните марки в бранша, Cat Footwear Holton SB е спечелила позицията си, като предлага издръжливо облекло за различни професионални среди.

Ботушите са изработени от кожа и са подплатени с плат. Те са изключително удобни и са подходящи за хора с широки стъпала.

Кройката на ботуша стига до глезена, така че ще намалите риска от навяхвания или подобни наранявания, а пръстите са здрави, имат защита от пробождане и нехлъзгаща се подметка.

Това е много хубав чифт ботуши, предлаган в четири цвята и в размери от 40 до 46. Те не са точно евтини, но доброто им качество прави инвестицията в тях оправдана.

 

2. Защитни ботуши Black Hammer S3

Най-леките

svg%3E

КУПИ СЕГА

Композитният пръст ги прави изключително леки. Те са идеални за носене със зимни чорапи или чорапи до глезена, за да запазят краката ви топли.

Въпреки че не са водоустойчиви, ботушите реагират добре на пръски, дъжд или при ходене по мокри повърхности.

Дизайнът е доста здрав, с подплатена вътрешна част, добри шевове и дълги връзки, които укрепват прилягането.

Цената е достъпна, а предвид качеството му това е една от опциите, които не могат да липсват в нашия списък.

 

3. Goundwork GR86 S Кожени предпазни обувки GR86 S

Перфектни за мъже или жени

Силата на този чифт е неговият елегантен и спортен дизайн, който, като се има предвид, че това е предпазна обувка с всички инструменти, които я идентифицират, е компактен и лек модел, който добавя гъвкавост към изделието.

Те са изработени от кожа, предлагат ергономичност, а размерът е подходящ за вас в други обувки.

Подметката е изработена от нехлъзгава гума, а връзките са преплетени с метални нитове, които подсилват структурата на обувката.

Завършекът е безупречен, предлага се и в други цветове и има ниска цена в сравнение с други подобни модели.

 

4. Обувки за мъже Footwearr Sensation

Най-удобните

Най-отличителната характеристика на този чифт е подплатата от вътрешната страна, която го прави един от най-удобните ботуши на пазара.

С подсилена горна част на крака и подметка, те ще реагират на мокри повърхности, а производството им е в съответствие със стандартите за качество на Европейската общност. Материалът е издръжлив и често се използва в горското стопанство, строителството, промишлеността и др.

Едно от предимствата, с които се характеризира изделието, е, че езикът е зашит от двете страни, така че вероятността да попаднат в него отломки, животни или да се наклонят, докато ги носите, е по-малка.

Двойката е с добро съотношение цена-качество и по мнението на тези, които вече ги притежават, те са силно препоръчителна двойка.

 

5. Кожени предпазни обувки Wolfpack

Най-икономичните

svg%3E

КУПИ СЕГА

Най-евтиният чифт от нашето предложение е най-голямото му предимство, но въпреки това той остава висококачествена предпазна обувка.

Освен че има безопасна горна част на крака и подметка, той има и други предимства, които го определят като един от най-добрите, било то кожената конструкция, езикът, вътрешната подплата жълт подплатена и двойните шевове, които подсилват покритието му, което също е устойчиво на корозия.

Чифт, сертифициран по SP1, притежава също така антистатични свойства и устойчивост на пробиване. Дизайнът е сходен с този на военните тактически ботуши, но тези са с нисък разрез.

От друга страна, интериорът е дишащ, приляга добре на краката и е един от най-добре реферираните чифтове от купувачите.

 

Най-добрите защитни обувки за жени

6. Защитни обувки Verok S1P за жени от U-Power

За работа с по-нисък риск

svg%3E

КУПИ СЕГА

Ако комфортът и безопасността са това, което търсите, този модел си заслужава да бъде разгледан. Какво ми хареса в тях? Е, те са леки и поддържат добра степен на защита благодарение на алуминиевата капачка на пръстите, но също така са дишащи, тъй като външната част е изработена от плюшена кожа с мрежести вложки.

 

7. S3 SRC Alice by Helly Hansen Workwear

Те ще ви предпазят добре

svg%3E

КУПИ СЕГА

Въпреки че изглеждат спортни и донякъде обикновени, те ще ви предпазят от падане на големи, тежки материали благодарение на подсилената си горна част. Освен това ще се чувствате много удобно, защото тежат само 1 кг, така че са подходящи за работа с голяма подвижност, за да не се чувствате толкова уморени. Предлагат се в размери от 37 до 41.

 

8. дамски обувки за безопасност Groundwork GR95

Комфорт и безопасност

Красиви и модерни. Това ще бъде първото нещо, за което ще се сетите, когато ги видите, тъй като те лесно биха могли да минат за новите маратонки на някоя голяма марка. Освен че изглежда страхотно, той предлага защита срещу 15 000 нютонни компресии, 200 джаула удари, а подметката е устойчива на хлъзгане, химикали и бензин.

 

9. Ottowa от Северозападната територия

Надеждни

svg%3E

КУПИ СЕГА

Тези обувки все още изглеждат доста спортни и модерни благодарение на подплатата от естествен велур и частите от висококачествена кожа, но също така ще ви осигурят висока защита за трудни работни места заради стоманения си пръст. Подметката е изработена от каучук EVA, който е устойчив на мазни повърхности. Те имат акредитация за безопасност по BS EN ISO 20345.

 

10. Дамски работни ботуши Groundwork

Привлекателни и безопасни

Ако се нуждаете от най-високата степен на защита , която може да предложи една обувка, разгледайте този модел. Това е изключително женствена обувка, която има всичко необходимо, за да се справи с работата. Но внимавайте, стоманеният му пръст може да удари силно. Кожена горна част, подметка с връзки и шнурове.

 

Как да изберем правилните ботуши за безопасност

Освен издръжливостта и способността за защита, комфортът е най-ценената характеристика от ползвателите на ботуши за безопасност.

svg%3E

Мъжете не са единствените, които ги носят, а и най-добрите, като и двамата се интересуват от теглото, адаптивността към крака и материалите вътре.

Ако сте се чудили за елементите и процесите, които гарантират производството на обувки, отговорът може да бъде широк, тъй като има няколко фактора, които определят доброто състояние на обувките.

Ако сте човек, който трябва да прекарва дълги часове в тежки ботуши, които не предлагат благоприятни условия, вероятно в края на деня ще се окажете по-уморени, отколкото би трябвало да бъдете, така че ако искате да избегнете тази ситуация, препоръчваме ви да оцените някои характеристики, преди да направите своя избор.

Вид работа

В каква среда работите? Какъв вид работа извършвате? Работите ли на открито? Каква е средната температура? Тези променливи определят функционалността на обувките, както и вида на повърхността, върху която работите - хълмиста, равна или с нестабилен терен.

Въпреки това, независимо от това колко труден и враждебен е климатът или условията на работа, има модел, предназначен да задоволи нуждите от комфорт на всеки служител.

За да научите повече за прототипите на ботуши, подходящи за всяка климатична обстановка, моля, прочетете следната информация:

Зима

Отнася се за ниските температури, при които се образува лед или сняг.

Стъпалата са чувствителна към студ област и са първата част от тялото, в която започвате да усещате температурата. За тази цел се препоръчва да си купите чифт, който предлага допълнителна изолация и е водоустойчив.

Мокро време

Хидроизолацията е от съществено значение, особено за тези, които работят в заледени, заснежени, дъждовни или мокри условия. Нищо не е по-неприятно от мокрите чорапи, тъй като те могат да причинят протриване на кожата и мехури, както и риск от настинка.

Твърди повърхности

Ходенето по плосък материал като бетон може да бъде ужасно за стъпалата или коленете; това състояние води до допълнително натоварване и износване на работника, както и до травма на гръбначния стълб, която може да бъде дълготрайна.

Доброто омекотяване на обувките би могло да предотврати наранявания, както и да омекоти стъпването, да смекчи удара върху коленете и като цяло да облекчи натиска, причинен от ходенето по твърди повърхности.

Неравен терен

Ако се налага да работите в планини или скалисти райони, стабилната опора и сцеплението са от съществено значение, за да се избегне подхлъзване или хлъзгане. В този случай най-застрашени са глезените, така че достатъчно висока кройка на ботуша, която да покрива тази част на стъпалото, намалява вероятността от усукване.

Окачването също е от полза при работа в такъв тип терен. Добрата опора поглъща ударите при ходене по камъни или нестабилна почва и осигурява комфорт, за да продължите да работите през необходимите часове.

Прилягане

Правилната обувка не трябва да е нито прекалено тясна, нито прекалено хлабава; тя трябва да е с подходящ размер, така че да не причинява протриване или болка. Най-изгодните ще се чувстват толкова добре, че ще си помислите, че са направени специално за вас и ще ги смятате за продължение на крака си.

Как да си осигурим комфорт в предпазните ботуши

Вече говорихме малко за това колко важен е комфортът при покупката на този тип обувки. Това определено не е аспект, с който трябва да се правят компромиси, така че за да направите добър избор, трябва да сте убедени колко добре чифтът ще се отнася към краката ви, за да можете да изпълнявате задълженията си без болка.

За да определите нивото на комфорт, от което се нуждаете, трябва да вземете предвид дали имате плоски, широки, издължени стъпала или сте в ортопедична ситуация. Съществуват ботуши, които се адаптират към специфични форми и условия, така че не е зле да направите проучване преди покупка, защото обикновено описанията и препоръките за всеки чифт ще ви насочат към най-добрия избор.

Също така, ако ботушите ще се носят на открито, те трябва да са устойчиви на климатични промени; не забравяйте да вземете предвид дали има риск от електрически ток или опасност от подхлъзване. В този случай обувките трябва да осигуряват допълнително ниво на безопасност, за да отговарят на екстремните условия.

Материалът за защита на пръстите също оказва влияние върху комфорта, независимо дали става въпрос за стоманена капачка на пръстите или композитен материал, елементът ще увеличи или намали теглото на обувките; тази част от изделието обаче е определяща за ефективността на чифта, а не за комфорта.

Видове защита на пръстите на краката

Всеки вариант, независимо от материала, е предназначен за защита, но за повече подробности прочетете по-нататък:

Стоманени пръсти

Те осигуряват най-голяма защита при опасни условия на труд, предназначени са да уплътнят зоната и да предотвратят нараняване от ритане на твърди повърхности или падане на тежки предмети върху краката.

Най-често те предпазват и от електрически опасности. За някои фирми този материал е задължително условие за ботушите и е най-често използваният.

Композитен накрайник

По-лек от железния или стоманения накрайник, предимството на този модел е, че не се активира в детектори за метал, тъй като е изработен от керамика, слепена с други материали като кевлар, въглеродни влакна или пластмаса.

Това са най-препоръчваните ботуши за служители на летища или държавни служби, които имат намален риск, но все пак се нуждаят от предпазни ботуши. Подобно на стоманените пръсти, те също осигуряват защита от удар и изолират пръстите на краката от екстремна топлина или студ.

Алуминиеви пръсти

Известни също като алуминиеви пръсти, те също са доста безопасни, но вече са по-леки . Те се изработват предимно от алуминий и титан и структурата им е по-тънка, така че са най-благоприятни за дебели крака.

Стоманени накрайници срещу композитни накрайници

И двата варианта вършат своята работа и се считат за най-добрите, но и при двата има характеристики, които в зависимост от мястото, където ще ги използвате, могат да направят голяма разлика в работоспособността.

Стоманеният накрайник е най-класическият тип, който придружава работниците от много години, това е висококачествена устойчива плоча, произведена в съответствие със специфични стандарти, които гарантират правилното ѝ функциониране.

Тези накрайници са обозначени с рейтинг, който определя нивото на въздействие, на което могат да издържат; някои модели са проектирани да издържат на удар от 75 либри, а други - на натиск от 2500 либри.

Композитните накрайници са изработени от синтетични материали като квалар, пластмаса, въглеродни влакна и гума, както е посочено по-горе; те са значително по-леки, тъй като не съдържат стомана. Те от своя страна осигуряват по-добро електрическо съпротивление и по-добра изолация в студен климат.

Стоманените накрайници обикновено са нечупливи и са по-евтини от композитните накрайници, но те не са толкова изолиращи, колкото е необходимо на някои работници.

В обобщение, и двата съвета имат своите плюсове и минуси, и двата са достатъчно защитни, а това, което определя кое е най-доброто за вас, са вашите конкретни нужди.

Стъпка по стъпка за закупуване на ботуши за безопасност

1- Ако ще купувате ботуши за определена работа, уверете се, че работата няма допълнителни изисквания, тъй като има работни места, които ги изискват.

2- Ако работите на открито, е необходимо конструкцията на двойката да е от материали, устойчиви на топлина , студ или вода.

3- Ако работите върху неравна почва или нестабилни места, уверете се, че обувките имат добро сцепление.

4- Маслото, водата или ледът са доста хлъзгави, ако смятате, че ще бъдете изложени на риск, има ботуши с устойчивост на хлъзгане.

5- Токовите удари са опасни, затова има модели, предназначени за този вид излагане.

6- Ако работите при високи температури, дишащата материя ще направи много за вас, с нея парата и потта ще се отделят.

7- За всяка форма на стъпалото, независимо дали е плоско или широко, има модел, който пасва идеално.

8- Ако глезените ви са изложени на опасност поради гъвкави движения, които трябва да правите, като например носене на вещи, най-добре е кройката на обувката да е висока.

9- Вероятно ще искате също така покритието да бъде доста издръжливо. За тази цел гуменото покритие прави чифта устойчив на износване.

10- Ако работата ви изисква да обувате и събувате ботушите си бързо като пожарникар или държавен служител, има чифтове, които се затварят бързо благодарение на цип или системи за шнуроване, които обаче са стабилни.

Видове защита за предпазни ботуши

Има защита за всяка нужда и по-долу ще опишем подробно някои от тях заедно с техните функции.

Непромокаеми

Изработени са така, че материалът им отблъсква течностите и предотвратява навлизането им в краката. Мокрите крайници са много неудобни, а обувките се износват бързо, без значение колко добро е покритието. Водата може да причини гъбички по краката или други заболявания.

Устойчивост на атмосферни влияния

Предназначени са да поддържат краката топли при ниски температури, както и да са добри изолатори при различни метеорологични условия.

Водоустойчив

Водоустойчив не е същото като водоустойчив; последните са предназначени за работа с крака във вода постоянно. Обикновено те имат допълнително отблъскване на течности и затова са подходящи за въвеждане във вода, както изискват много задачи.

Устойчивост на масло

Както и в предишния случай, необходимо е да се уточни, че устойчивостта на масло не е същата като устойчивостта на приплъзване. Когато посочва, че ботушът е противохлъзгащ, производителят има предвид само, че подметката е маслоустойчива, т.е. останалата част може да се влоши при контакт с масло.

Това не се отнася за обувките, които са устойчиви на масла, тъй като кожата или материалът, от който е изработена, ще може да има пряк контакт и да се противопостави на всяко увреждане на покритието, на което може да бъде подложена.

Противоплъзгащи

Както бе споменато по-горе, с това свойство ще бъдете в безопасност при ходене по хлъзгави места или места с възможност за подхлъзване или падане.

Срещу електрически опасности

Тази функция предпазва електротехници от токов удар. Свойството на диелектричните ботуши е свързано с подметките на ботушите, но се подсилва и от гумените накрайници , които също са устойчиви на удар.

Разсейване на статично електричество

Отнася се до намаляването на електричеството. Ботушите се състоят от одобрени електроизолационни стелки, а поддръжката на ботушите се състои в това да се поддържат винаги чисти от прах.

Топлоустойчивост

Използват се при гасене на пожари, заваряване, работа в леярна или друга среда с висока температура. Материалът, който най-често се използва за ботушите, е кожа, която не позволява на топлината да достига до краката.

Предпазен пръст

В строителството или при работа с тежки товари или машини пръстите на краката са изложени на сериозни наранявания. Вече ви разказахме за най-разпространените видове пръсти, като всеки от тях е предназначен за специфични задачи.

Пластина против пробождане

Някои модели имат като част от подметката пластина, която предпазва от пробождане от пирони или остри предмети, върху които може да стъпите; тя предотвратява проникването на предмети, които могат да достигнат до стъпалото и да причинят сериозно нараняване. Така че, ако се чувствате изложени на риск, това е чудесен вариант, особено когато работите на строителни обекти, където стъпването върху предмети е често срещано явление.

Височина на стеблото

Тази функция предотвратява навяхвания или други наранявания, при които подвижността на краката може да бъде нарушена. Те обикновено са обемисти, но защитават по-добре стабилността на стъпалото.

Метатарзален предпазител

Допълнителна капачка, която е включена в работния ботуш, обикновено минава над и зад пръстите и покрива стъпалото, където костите са открити. Допълнително предимство е неговата допълнителна безопасност. Също така, конструкцията на ботушите, които го включват, е тежка и е идеална за опасни работни места като заваряване, записване или тежки строителни работници.

Как да напаснем работните ботуши

За някои служители, за които ботушите са неизменна част от униформата, първоначално може да е трудно да напаснат обувките, затова перфектното напасване се счита за съществено.

Неподходящите обувки могат да имат неприятни последици за работника, като болки в стъпалата, глезените, коленете и т.н.

Така че, преди да рискувате здравето си за чифт евтини ботуши , които не пасват правилно, най-добре е да инвестирате в най-качествените ботуши, за да сте добре оборудвани за работа и да изпълнявате всяка от функциите удобно и безопасно.

Освен това се препоръчва да следвате следните съвети за кратка адаптация:

Носете правилните чорапи

Препоръчва се да носите чорапи, които осигуряват комфорт, същевременно подобряват кръвообращението и позволяват на крака да диша.

Отнасяйте се еднакво и към двете обувки

Звучи логично, но поради небрежност някои хора са склонни да ги обуват с различен натиск и това влияе на усещаното удобство.

Опитайте с ботуши

Опитайте да ходите, да скачате, ако е възможно върху повърхности, които приличат на обичайните ви работни повърхности, или дори да се движите със скорост. Можете също така да ги носите за определен период от време, докато сте у дома, за да се адаптирате бързо.

По време на тестването

Петата не трябва да се разхлабва, да се отделя от подметката или да се трие в задната част на подметката, пръстите на краката трябва да са разположени точно, но без болезнен натиск, и накрая кракът не трябва да се плъзга напред или да се удря в предната част на обувката.

Позиция на глезена

Петата трябва да е добре подпряна и да се поставя в обувката без никаква борба.

Позиция на езика

Шевът на езика не трябва да пречи на стъпалото, трябва да е прав и да не се плъзга настрани по време на ходене.

Погледнете краката си

Ако след известно време изпробване на обувките имате червени петна на някои места, това означава, че обувката се е търкала в кожата и може да причини проблеми в бъдеще, като болка, възпаление или мехури.

Правилно шнуроване

Добрият модел на шнуроване осигурява точното прилягане, като същевременно фиксира обувката на място и поддържа глезена добре.

Няколко специални забележки

  • Ако имате широки крака, не се опитвайте да влезете в твърде тесен ботуш, уверяваме ви, че има подходяща обувка за вас. Също така не ви препоръчваме да преминавате към по-големи размери, в които кракът ви със сигурност ще се побере, защото ако ширината наистина пасва, дължината ще е твърде голяма.
  • Ако по някаква причина краката ви са с различни размери, препоръчваме да закупите два чифта ботуши или един чифт с промени, които да паснат на по-големия ви крак.