Регулатор за газ бутан

regulador-de-gas-butano

Закупуването на най-добрия газов регулатор за бутан не винаги е лесно. Съществуват толкова много марки и модели, че понякога е трудно да се ориентираме кой от тях е подходящ за нашите газови уреди. Освен това, от съображения за безопасност, винаги е важно да се избере правилният модел, за да се избегнат течове или подаване на газ с по-ниско или по-високо налягане от необходимото.

 

Най-добрите регулатори за газ бутан

Кой е най-добрият регулатор за газ бутан?

Най-добрият регулатор за газ бутан зависи от вида на уредите, които използвате, и от техните изисквания за налягане и постоянен дебит на газа. Разбира се, трябва да вземете предвид и най-доброто съотношение между цена и качество, за да сте сигурни, че ще вземете у дома достъпен модел, който е съобразен със спестяванията ви, но също така гарантира добра производителност и издръжливост.

При това сме подготвили пълно сравнение, в което ще намерите двойни модели, с регулиране до 50 mbar, с дълги маркучи или скоби за лесно регулиране. Посочили сме и по-евтините.

Ето и най-добрите регулатори за газ бутан:

1. регулатор за газ бутан S&M 321771

Пълният пакет

41Y+74I3dXL

КУПИ СЕГА

Този конкретен регулатор за газ бутан може да се използва както за инсталации за газ бутан, така и за инсталации за пропан. Освен това включва одобрена тръба или маркуч с дължина 1,5 м и вътрешен диаметър 9 mm x 15 mm и е идеален за газови котлони и печки, които работят с налягане до 30 mbar.

Гарантираният дебит е 2,5 kg/h, входящата връзка е тип G-56, а изходящата връзка - H-51. Включва две скоби, които поддържат системата водонепроницаема.

 

2. Регулатор за газ бутан Com-Gas 200208

Висок дебит и добър експлоатационен живот

41DcpKRBxwL

КУПИ СЕГА

С този регулатор можете да осигурите изходно налягане от 50 mbar, така че той ще бъде полезен само за тези уреди, готварски печки или устройства, които се нуждаят от това входно налягане. Например тя може да е идеална за големи тигани за паеля или големи горелки за подобни цели, като например големи барбекюта. Всъщност може да забележите, че температурата се повишава с до 20% при някои видове горелки и системи.

В комплекта не са включени маркучи или скоби, така че ще трябва да ги закупите отделно.

 

3. Регулатор за газ пропан-бутан Espiroflex M119547

Разполага с всичко необходимо за вашата безопасност

41RlGTyNtcL

КУПИ СЕГА

Това е регулатор за газ пропан-бутан, оборудван с маркуч с дължина 1,5 м, за да можете лесно да насочвате газа към готварската печка или друго устройство, което се нуждае от него. Струва си да знаете, че адаптерът е универсален, така че работи с газови бутилки Repsol и Cepsa, например.

Уредът е предназначен за домашна употреба и животът на маркуча му е до 5 години. Той включва и двете скоби, така че представлява пълен комплект регулатор за домашна употреба.

 

4. Регулатор за газ Angope butane

Пълният пакет

41auDEWn7DL

КУПИ СЕГА

Този регулатор осигурява изходно налягане от 29 mbar, което е чудесно за повечето домашни готварски печки. Това обаче може да не е достатъчно, ако искате да го използвате за тиган за паеля или нещо подобно.

Той се предлага и с маркуч с дължина 1,5 м за лесно свързване, който е сертифициран по AENOR UNE 53539, за да ви осигури цялата необходима безопасност и ефективност. Той се предлага и с две скоби с диаметър 16-18 мм, които поддържат регулатора и цялата система водонепроницаеми. (Silverine butane gas regulator 973878

Лесен за инсталиране и безопасен

4147uitGwkL

КУПИ СЕГА

Това е бутанов газов регулатор с адаптер за Campingaz , който има и накрайник за маркуч с диаметър 8 мм. В същото време той може да осигури стандартния дебит на газа от не повече от 29 mbar, което е идеално за повечето домакински газови уреди, като барбекюта, отоплителни уреди или дори за къмпинг. В същото време максималният дебит е 1 kg/h.

Максималната му работна температура е 50 ºC, а минималната му работна температура е -20 ºC. Инсталирането му е много лесно, само чрез завинтване на контейнера.

 

6. Регулатор за газ бутан Guisón

Добро качество

410sda7qPQL

КУПИ СЕГА

Отличен регулатор за газ бутан с максимално изходно налягане от 30 mbar, който е идеален за повечето домакински газови уреди и устройства, като готварски печки, барбекюта, средни тигани за паеля и др.

Конструкцията е доста добра и солидна, плюс това има този спусък за безопасност в долната част, който изисква да го натиснете, за да свържете уреда към цилиндъра. Освен това в горната част има кранче за включване или изключване на газта и индикатори за включване и изключване за по-неопитните.

 

Какво представлява регулаторът за газ бутан?

regulador-de-gas-butano

Регулаторът на газ бутан е предназначен за автоматично намаляване на газовете с високо налягане до предварително определена от потребителя граница. Поради това те са идеални за домашна употреба, тъй като позволяват да се поддържа стабилно ниво на газа и да се постигне възможно най-подходящото и удобно използване.

Намаляването на налягането на газа, постъпващ във вашите газови уреди и устройства, ги кара да работят както трябва, тъй като общото налягане на газова бутилка може да бъде между 800 и 900 kPa, докато налягането, необходимо за почти всеки газов уред, обикновено е около 2,75 kPa. Много по-малко.

Освен това всеки газов регулатор обикновено вече е фабрично настроен да работи на идеалното ниво за всеки домакински газов уред,

Кой е най-добрият газ?

Вярвате или не, войната между бутана и пропана е свързана основно с климата и температурите, при които се използва въпросният газ. Предполагаме, че дадено количество бутан гори при по-високи температури от същото количество пропан, което генерира повече топлина. Регулаторите на пропан обаче компенсират това, като освобождават пропан с по-висока скорост, така че се произвежда същата топлина, само че газът се изразходва по-бързо.

Въпреки това разликата не е твърде голяма, за да се избере едното или другото. Наистина важни са температурите, тъй като бутанът се изпарява при 5 °C, а пропанът - при -44 °C. Към това се прибавя и фактът, че газовите бутилки се охлаждат при изхвърляне на газ, а бутилките с пропан-бутан произвеждат много ниски температури, когато паднат под 10 °C, и ще установите, че при използване на пропан-бутан при ниски температури налягането пада твърде бързо и газът ще свърши за кратко време.

Пропанът има много по-ниска температура на кипене, така че може лесно да се използва при всякакви условия. Както виждате, за да направите добър избор, трябва не само да търсите евтин регулатор, но и да знаете как работи всичко това.

Предназначение на регулатора на газ пропан-бутан

Действителната функция и предназначение на регулатора на газ пропан-бутан варират в зависимост от употребата му, тъй като те не са еднакви в домашни и промишлени условия. Изискванията за потока никога няма да бъдат същите.

Въпреки това, независимо от дебита, който може да осигури, или от общия капацитет, който осигурява, истинската функция на всеки газов регулатор за бутан е да действа като своеобразно тясно място. Тоест да се забави силното налягане, с което газовете напускат помпата за бутан , и да се сведе до ниво, което е безопасно и приложимо за газовите уреди в дома ви.

Грижа за регулатора на газ бутан и неговата подмяна

Регулаторите на газ трябва да бъдат покрити и защитени от вода, прах или други вещества, които могат да попаднат в тях, затова обикновено се поставят под работния плот и са обърнати надолу, за да не попадат в тях замърсявания. В комплектите за регулиране трябва да има и защитна мрежа за предпазване от насекоми. Същевременно те имат подвижни части, които се износват и повреждат, което налага своевременната им подмяна.

Ако регулаторът за газ бутан се намокри, е важно да го смените незабавно или ако е изтекъл срокът му на годност от около 15 години. Също така не забравяйте, че от съображения за безопасност тези регулатори се подменят, а не се ремонтират.

Вид газ и налягане

Някои газови уреди работят най-добре при различни нива на налягане или с бутан или пропан. За да разберете това, трябва да прочетете етикета на уреда. Във всеки случай подходящите нива на налягане винаги са около 30 mbar. 28 за бутан и 37 за пропан. Поне това е обичайната практика.

Бутилки и маркучи

Всеки регулатор е проектиран да работи с определен тип вентил и няма да работи с други типове вентили или газови маркучи. Въпреки това има модели регулатори, които работят само с джъмбо вентили, докато други работят добре с компактни вентили. Не забравяйте също така да изберете препоръчителния маркуч в зависимост от вида на бутилката и регулатора, с които разполагате у дома.

Регулатори и тяхната идентификация

Преди да купите газов регулатор за бутан, трябва да видите модела и неговите спецификации, за да можете да осигурите правилната мощност за всеки от вашите газови уреди в кухнята, банята или останалата част от дома. Въпреки това на пазара може да има няколко модела, за които си струва да се знае:

Регулатор за газ пропан-бутан 'Джъмбо' с ниско налягане

Това са моделите, предназначени за регулатори за газ пропан-бутан с голяма мощност, които могат да осигурят изходно налягане от 28 mbar за най-често срещаните домакински уреди, работещи с пропан-бутан.

Регулатор на газ бутан с високо налягане

Този регулатор на газ бутан с променливо налягане се използва само с определено оборудване, като например ръчни горелки, селскостопански уреди, като например уреди за обезроговяване на добитък или дори някои уреди за плашене на врани и други птици. При тези модели налягането може да се променя, но все пак то е около 500 mbar.

Компактен регулатор за газ бутан с ниско налягане

Това са регулатори, произведени за модели с компактен клапан, които поддържат налягане до около 28 mbar - нивото, подходящо за повечето домакински уреди.

Маркучи и скоби

Обикновено за регулаторите за високо налягане се използват маркучи с по-малък диаметър, тъй като те работят в съответствие с това предписание, докато за системите с ниско налягане се използват маркучи с по-голям диаметър. При това е важно, освен да проверите доброто качество на частите , да можете да изберете правилния диаметър на маркуча за всеки клапан в зависимост от неговия размер и налягане.