Ръчна косачка за трева

cortacésped-manual

Въпреки че децата ми ме наричат старомоден, истината е, че традиционната грижа за градината е хоби, което ми дава спокойствие. Ето защо никога не съм се колебал да търся най-добрата ръчна косачка в историята.

И въпреки че ми струваше скъпо, се сдобих не с един, а с няколко модела косачки , които са идеални за премахване на подраста без много усилия и средства.

Освен това не се нуждаете от индустриален трактор за трева за градинарски работи , които можем да свършим сами на достъпна цена и с добро качество.

Най-добрите ръчни косачки за трева

Коя е най-добрата ръчна косачка за трева?

Въпреки че не е новост на пазара, това устройство продължава да се харесва на много хора поради практичността на използването му и ефективността му при поддържането на тревата до съвършенство на игрището за голф.

Продуктите без захранване позволяват бързо поддържане на малки външни пространства без прекалено голямо тегло или прекомерно движение. Достатъчно е да се разхождате с тях и тревата винаги ще бъде зелена и гъста.

За щастие има различни видове косачки за всеки вкус. Предлагат се с до 16 остриета, с 3 колела, с една дръжка и с кутия за изрезки. Ето моите фаворити и се надявам вие да изберете своите.

Тук са най-добрите ръчни косачки за трева:

1. BRILL RazorCut Premium 33 ръчна косачка за трева

За перфектно рязане

31TjZSqKdRL

КУПИ СЕГА

За да се грижите и да подобрите състоянието на градината си, можете да използвате ръчна косачка за трева като тази на марката Brill, която със своята безконтактна технология на шпиндела ще прави гладки, безшумни и прецизни срезове.

Тя има изключително ергономична горна дръжка, която благодарение на гумения си захват ще можете да косите дълга трева, без да се изморявате и без ръцете ви да получават мехури след часове.

Съхраняването на тази косачка също ще бъде изключително лесно, тъй като тя може да се сгъва и дори да се регулира височината на косене , което от една страна ще спомогне за по-удобно боравене, а от друга, когато приключите с почистването и подреждането на градината, ще можете да съхранявате оборудването навсякъде.

2. Ръчна косачка за трева Fiskars 113880

За фини и прецизни разрези

41yU806mkTL

КУПИ СЕГА

Друг чудесен вариант в списъка за почистване на градината е тази висококачествена косачка за трева, която е изцяло ръчна и с която можете да правите всякакви разрези, дори в близост до ръбовете, а ако някога сте косили трева, ще знаете колко трудно е да се достигнат тези места.

Този тип косачка е идеалният избор за тези, които търсят модел, който е напълно безшумен и им позволява да поддържат градината си по всяко време на деня, дори в неделя сутрин, без да безпокоят съседите.

Той е екологичен, тъй като не използва никакъв вид гориво, и не се налага да се притеснявате за неравен терен, тъй като колелата му са изключително стабилни.

3. GARDENA 400 C Classic

Със сгъваема дръжка

41qc0PzgPPL

КУПИ СЕГА

В моя случай тази машина ми помогна да поддържам тревната площ гладка и равна благодарение на нейната спирална система с въртящ се цилиндър и подсилено стоманено острие. Той е много лек и лесен за използване за редовно косене на трева. Той се търкаля гладко и може да бъде оборудван с кошница от същата марка. Предлага се с 4 различни височини на рязане и широчина 40 см. Това е продукт от най-висок клас с гарантирано професионално качество .

4. Ръчна косачка Bosch AHM 30

Висока прецизност

41yIWQ1zS0L

КУПИ СЕГА

Ръчната косачка ahm 30 работи с гол гръб за поддръжка в наклонени градини. Той ви позволява да косите с чисто косене благодарение на регулирането на остриетата чрез триене, което се предлага и с лесно за преместване заключване с щракване. Тежи 6 килограма, а покритието му е около 30 сантиметра на три височини. Няма какво повече да се каже за този висококачествен модел - той е страхотен!

5. Ръчна спирална косачка Skil 0721AA

Здрава и издръжлива

41lzfAUD+IL

КУПИ СЕГА

Хареса ми тази косачка, защото остриетата ѝ са самозаточващи се. Това е значително предимство в сравнение с други косачки в това сравнение, тъй като ни спестява усилията и парите за допълнителни точила. Видях, че и други съседи използват този модел заради лекия му дизайн и заради това, че се съхранява в една равнина със стената, така че не заема много място. Той има 5 спирални ножа, а нивото на рязане варира от 12 до 44 мм.

6. Ръчна косачка Einhell GC-HM 40

Включва кош за събиране

41hd98OYtSL

КУПИ СЕГА

Всички сме виждали косачки от този тип в семейните къщи, а Einhell е класика за градините. Този модел е чудесен избор, тъй като се предлага с включен 27-литров кош за трева . Тя е проектирана да покрива до 250 м2, но, хайде, това е напълно достатъчно за съвременните градини. Лично аз препоръчвам двойно перпендикулярно преминаване с този тип фреза, за да се възползвате максимално от нея.

7. AL-KO 112664 Косачка за трева

Косачка за храсти

41RdhPFLiQL

КУПИ СЕГА

Ако искате да си купите супер икономичен и практичен вариант, това е най-добрият. Шасито му е едно от най-здравите, които съм виждал, а колелата му са високопроходими, така че той преминава през планини и твърда трева. Въпреки че може да изглежда като много прост продукт, той върши работата си, без дори да издава звук, което се оценява високо. Тя е много по-удобна от всички храсторези , които сте използвали досега, и ще забележите разликата още при първото рязане.

Как работи косачката с пешеходно задвижване?

mejor-cortacésped-manual-300x130

Електрическата косачка има въртящи се остриета, които режат тревата успоредно, като забавят растежа ѝ и оставят неравности, когато няма много натрупани растения.

От друга страна, ръчните косачки се въртят вертикално или перпендикулярно на хоризонта на тревата. Той подрязва нежеланата височина, но не пречи на репродуктивната способност и здравето на тревата.

Това е особено полезно, тъй като тревата има естествен модел на растеж, който изисква преплитане на треви с различна дължина, за да се създаде усещане за удобен килим или възглавница. Тази сплескана мрежа, когато е добре контролирана от косачките , покрива повърхността, като предотвратява разпространението на дивите храсти и задържа влагата.

Как се използва ръчната косачка?

За да ги стартирате, просто натиснете тялото си върху горната част, докато долната ролка се върти в същия ритъм. С еднократно преминаване по права линия вече ще забележите ниската трева.

За да се получи наистина впечатляващ ефект обаче, е важно да се спазва правилността на разреза. От моя опит разбрах, че най-добре е да се коси редовно: всеки втори ден през пролетта, веднъж седмично през лятото и няколко пъти месечно през зимата.

Тази редовност е достатъчна, за да се поддържа правилната височина, защото ако косите тревата твърде високо, има риск от изсъхване, оставяне на стъбла и отстраняване на твърде много листа. Освен това експертите препоръчват да не се отстранява повече от една трета от листата, на разстояние от 1 до 4 сантиметра.

Въпреки че мнозина не го препоръчват заради умората, истината е, че тези фрези са перфектни за големи повърхности. Обикновено правя кратка почивка, ако се уморя, и продължавам след няколко минути.

Друг трик, който винаги ми е помагал, е да припокривам малко всяко преминаване, като застъпвам един разрез с друг. По този начин ръбовете, през които преминава колелото, не са неравни и височината е полирана.

Какво да търсим в косачката с пешеходно задвижване?

cortacesped-manual

Колкото повече остриета, толкова по-ефективно. Но също така е необходима по-голяма сила за избутване. Косачките с повече от 6 остриета са по-добри за груби треви, като например бермуда, докато 4 остриета са по-добри за фини треви тип Кентъки.

Всички те обикновено са широки между 30 и 40 сантиметра. По-широките от тях обработват повърхността на градината по-бързо, но са по-тежки. Въпреки това по-малкият модел е по-лесен за маневриране за начинаещи и по-евтин за джоба.

При рязането е важно какво сваляш, а не какво оставяш. А тези от нас, които от дълго време се грижат за собствения си двор, знаят, че това не е синоним на винаги еднаква височина на косене, тъй като сезонът и напояването са важни.

Затова е много важно да имате възможност да регулирате дължината, на която работи косачката. Винаги препоръчвам поне 4 различни нива с твърд и лесен за регулиране лост.

  • Контактни или безконтактни?

Това се отнася до това дали въртящите се остриета докосват или не неподвижното острие на леглото. Това оказва влияние върху шума и поддръжката, която трябва да се извършва.

Безшумната резачка няма триене между остриетата и поради това е напълно безшумна, но изисква ежегодно регулиране на разстоянието между тях.

Като се има предвид, че контактната косачка се трие и поради това издава слаб звук при рязане. Тези модели са по-икономични, но изискват повече резервни части и повторно заточване.

Избирането на по-евтиния модел може да означава по-малка косачка с по-малко ножове и голямо триене.

От друга страна, харченето на много пари също не е препоръчително, ако не търсите мини-трактор. Напротив, един среден клас ще ви даде подходящите качества за прецизна поддръжка.

Най-евтините модели са около 60 евро, а най-добрите - между 80 и 200 евро, в зависимост от материала и размера на острието.

В съвременните градски дворове ръчната косачка е най-добрият вариант, тъй като електрическият модел е твърде голям и тромав, за да подрязва плевели на места, по-малки от 20 метра.

  • Плоска или неравна повърхност?

Въпреки че много от тях могат да преодоляват дупки, не се препоръчва да се използват на много неравен или пресечен терен.

За твърда, гъста трева е най-добре да използвате също толкова здрава косачка. Въпреки че ще им е по-трудно да се справят, те ще вършат по-добра работа, когато имат повече остриета. Много от оплакванията и отказите от ръчни косачки се дължат на закупуването на продукти за мека трева и намерението им да се използват за много твърди треви.

Ако вашият ножица за жив плет не разполага с събирателна кутия , ще можете да използвате изрязаните листа за направата на мулч под формата на компост. За тази цел можете да разпръснете резниците така, както са, или да ги прекарате през шредер , който превръща пресните резници в незабележим слой.

Предимства на широката косачка

41rTjSRIrGL

Понякога може да ви се струва, че някои косачки са твърде големи. Въпреки това тези модели покриват по-голяма площ с всяко преминаване и следователно пестят време.

Но когато ние сме движещата сила на косенето, трябва да сме готови да упражним и необходимия натиск , само тогава ще получим добър резултат от косенето.

Въпреки че може да изглежда повтарящо се, височината на косене е от основно значение, за да има естествен килим, да се премахнат болестите и да се избегнат плевели.

Въпреки че правилото за 7-сантиметровите или 3-инчовите треви е станало популярно, то не е подходящо за всички видове треви. Например тревата тип St. Augustine може да се коси без проблем до 5 см.

Правилна грижа за ръчна косачка

Косачката с макара е модел, който осигурява максимална безопасност , тъй като няма да се движи сама и няма да предизвика злополуки, ако бъде оставена покрита. Работи без електрически кабел или бензин , така че рязането е гарантирано при всякакви условия. Освен това той изисква по-малко части за подмяна .

За да го поддържате в актуално състояние, е важно също така да го почиствате след всяка употреба, просто го почистете с четка. Въпреки това избягвайте водата, доколкото е възможно.

Също така е важно да поддържате подложките и режещите ръбове винаги смазани, аз го правя веднъж месечно. Що се отнася до планката за височината на рязане, винаги трябва да я регулирате стабилно и да не позволявате да се разхлаби, в противен случай цялата ви градина ще бъде окосена неравномерно.

Къде да купя косачка с пешеходно задвижване?

За да си купите ръчна косачка, можете да отидете в магазините, които продават градинско и външно оборудване - някои от тях са Leroy Merlin и Bauhaus. Но ако това, което търсите, не е да напускате дома си, за да имате добър инструмент за косене на тревата, можете да потърсите сред големия избор от продукти, които се намират в Amazon, също така има и други страници за градинарство, където ще има специфични модели, какъвто е случаят с Planfor.

Често задавани въпроси

Добра идея ли е да се купи употребявана ръчна косачка за трева?

Това са инструменти на сравнително достъпна цена и винаги се препоръчва да избирате нови продукти, които имат гаранция, както и да се доставят с фабрична настройка, която трябва само да извадите от кутията, за да започнете да използвате. При употребяван модел съществува риск косачката да не работи толкова ефективно, въпреки че е възможно да се сдобиете с такава в много добро състояние, като се има предвид, че при правилна употреба тя обикновено издържа дълго време.

Трудно ли е да се използват ръчни косачки за трева?

Съвсем не, тези косачки са много лесни за използване, всъщност сегашните модели могат да се бутат без никакво усилие, само трябва да минете по мястото, където искате да косите, и тя ще остави тревата ви на желаното ниво.

Могат ли ръчните косачки да косят дълга трева?

За да се гарантира ефективната работа на ръчната косачка, дължината на тревната площ не трябва да надвишава 10-12 см, така че можете първо да използвате ножици за подрязване, ако пространството е малко.