Светлинни ленти LED

tira-de-luz-LED

Поставянето на най-добрата светодиодна лента върху тавани, стени и други повърхности е практика, която става все по-популярна. Причината е много проста. Използването му е една от най-новите тенденции в декорацията и осветлението на различни среди.

Това е много практичен и прост начин за осветяване и оживяване на помещенията. И най-хубавото от всичко е, че цената е много по-изгодна от тази на много други обичайни електрически инсталации.

На пазара има многобройни варианти на този вид електрическа система, които предлагат различни характеристики и функции. Поради тази причина, преди да го закупите, е препоръчително да прецените дали е естетически издържан. Важно е също така да се провери дали е с добро качество и дали марката предлага по-евтина или достъпна цена. Разбира се, има и други важни подробности.

По-нататък в тази статия можете да научите малко повече за тези осветителни стикери, за да можете да ги изберете с по-голяма увереност.

Най-добрите LED ленти

Коя е най-добрата LED лента?

Като насока, тук е кратък списък с 5 от най-добрите модели, които са на разположение в момента, защото са с добро качество, привлекателни и приятни за окото или защото са на добра цена. Всички тези алтернативи са високо оценени от потребителите на Amazon и могат лесно да бъдат закупени онлайн, за тези, които предпочитат да ги получат у дома.

Тук са от най-добрите LED ленти:

1. TOPLUS 5m RGB LED Strip 300 x 5050 SMD IP65 Водоустойчив

Водоустойчив и лепило

61YDsVLRSPL

КУПИ СЕГА

Това е 5m лента с 300 светодиода. Тъй като може да се реже, той може да се адаптира към нуждите на потребителя. Тя може да се съединява с друга и да се адаптира към размера и формата на повърхността, където ще се постави осветлението. Той включва практично лепило 3M, което лесно се залепва за всяка повърхност. Консумацията на енергия е ниска, което го прави екологичен. Освен това е добавено дистанционно управление с 44 клавиша, което позволява да се намалят светлините по желание.

Той е идеален за осветяване на аквариум, тъй като е водоустойчив. Съотношението цена/качество е много добро. Те са много светещи, но това не пречи, когато ги гледате.

2. Aglaia RGB LED Strip Light 5M

Направи си сам декорация

51FZyBUO0jL

КУПИ СЕГА

Направи си сам, казват в днешно време и тези ленти отговарят на тази фраза. Той има 16 цвята и 4 начина за регулиране, за да активирате избрания цвят. Той е снабден с лепило 3М, което го залепва за всяка повърхност и се адаптира много добре, тъй като е тънък и гъвкав. Освен това е водоустойчив, така че работи както на закрито, така и на открито. Той включва 24-клавишно дистанционно управление и ръководство за потребителя, което е много удобно за разбиране на работата му.

Той не работи с батерии, но идва с всичко необходимо, за да го включите и да работи безпроблемно.

3. ALED LIGHT Multicolor - LED Strip Light

Най-доброто лепило

5115vU6+aVL

КУПИ СЕГА

Производителят гарантира много добро залепване за тези 5-метрови ленти с 300 светодиода. За лепилото се използва Glum Oil, а не горещ стопител, който се използва за други ленти. Това масло ще гарантира по-дълготрайно сцепление с повърхностите. Веригата е двуслойна, което гарантира повече яркост. Експлоатационният живот е 100 000 часа. Има възможност за избор на няколко едноцветни или многоцветни цвята, с изключение на белия. Работи с 12V и се доставя с дистанционно управление, за да го регулирате от разстояние.

4. Simfonio LED Strip Lighting

За романтична атмосфера

Тази лента има 16 многоцветни режима и 6 нормални цветови режима. Яркостта може да се регулира, така че да се настрои на слаб интензитет, за да се създаде интимна и романтична атмосфера. От друга страна, бялата му светлина може да се използва като директна светлина във всяка стая. Работи на 12 волта и се предлага с дистанционно управление за удобство. Той включва ръководство с инструкции, което да насочва потребителя при инсталирането и използването му. Той има указания за рязане, за да се адаптира размерът му към различни повърхности.

5. Minger USB LED Strip Light 50cm 5050 RGB

За компютъра

51g7acgPBoS

КУПИ СЕГА

Ако искате да придадете приятен цвят на компютъра или телевизора си, това е подходящата лента за вас. USB портът му позволява да се захранва директно от тези електронни устройства. Той е снабден с 44-клавишен бутон за управление, който работи на разстояние от 3 до 5 метра, за да регулира желаната яркост и цвят. Продължителността на живота му е 50 000 часа. Той е водоустойчив. Той има няколко цветови варианта.

Една лента е достатъчна за 23-инчов телевизор. Ако обаче е по-голям, може да са необходими два. Цената е много достъпна.

 

The abc of LED strip lights

Какви са те? Ако все още не сте чули, те представляват

tira-de-luz-LED

самозалепващи се ленти с LED светлини, разположени по цялата им дължина и на малки разстояния една от друга. Те могат да бъдат едноцветни или многоцветни, а декоративната им функция съживява облика на различни среди.

След като бъдат прикрепени към повърхността, лентите са напълно осветени и добавят оригинален, практичен и красив елемент към всяко пространство.

Обикновено те се предлагат с различни нива на яркост и различни цветове, за да се даде на потребителя по-голям избор. Те се използват не само за декорация на интериора на дадено помещение, но са подходящи и за използване на открито. Можете да ги намерите на ролки с дължина 3, 5 и 6 метра, но в зависимост от нуждите ви те могат да бъдат отрязани в определени точки, които са надлежно обозначени.

Най-често срещаното напрежение е 12 V, но се срещат и 24 V. Броят на светодиодите в тях също варира за повече или по-малко светкавици, като вариантите варират от 30 и 60 до 90 малки светлини на метър лента.

По-рядко срещани, но също присъстващи на пазара, са 75 до 120 светодиода на метър.

Съществуващи видове светодиодни ленти

За да изберете тази, която наистина искате, е необходимо първо да разгледате различните видове светодиодни лампи, които можете да намерите на пазара. Не можете да използвате същите тези, които са предназначени за вътрешно ползване, в открити пространства, където са подходящи само тези, които са предназначени за външно ползване.

Гъвкав постоянен ток (DC):

Подходящи са за работа на открито и на закрито. Те са покрити със силикон, за да бъдат защитени от прах и вода, така че да издържат на открито. Те са лесни за инсталиране, тъй като имат 3М лепило и работят почти винаги с 12VDC.

От тях има два подтипа: с обикновена плътност и с висока плътност, което, разбира се, се отнася до интензивността на осветлението, което могат да осигурят. Обикновените предлагат мека и приглушена светлина, а тези с висока плътност удвояват яркостта.

Гъвка за променлив ток (AC):

Гъвките за променлив ток са идеални, когато искате да създадете среда за непряко осветление. Въпреки че по гъвкавост и външен вид те са подобни на лампите за постоянен ток, при тях не се използват лепила за монтаж. Те са снабдени с кукички или щипки. Освен това те са покрити с пластмаса или силикон, за да издържат на външни условия.

Въже или тип въже:

Гъвкавите ленти са плоски, но тези въжета или тип въжета не са. Осветителните тела са обвити в пластмасови тръби, което им осигурява отлична защита от влага. Освен това светкавицата, която излъчват, е многопосочна. Това означава, че тъй като те не са прикрепени към нищо и нямат предна или задна страна, яркостта им се разпределя по цялото въже и във всички посоки. По същата причина интензивността на осветяването не е толкова силна, колкото при другите ленти.

Те се използват широко за украса на външната част на къщата. Много хора ги използват особено по Коледа.

Висока мощност:

Те са изключително ярки, затова се наричат висока мощност. Те наистина са предназначени да осветяват, а не само да придават различен тон на помещението. За разлика от гъвкавите си сестри, те се предлагат на по-твърди ленти.

Какви са техните части?

За да разберете по-добре как работят, е добре да познавате частите, от които се състоят светодиодните ленти.

Драйвер или гнездо:

Това очевидно е източникът, който захранва инсталацията. Свързва се към електрическа мрежа между 240 V променлив ток и 12 V постоянен ток, като се следват инструкциите, посочени върху светлините.

Препоръчително е напрежението на драйвера да е по-високо от общото напрежение на LED осветлението, т.е. на лентата и свързаните светлини.

Градински кабел:

Той отговаря за провеждането на електрическата енергия през цялата лента, за да се активира осветлението. Разбира се, тя трябва да е с подходяща дължина, за да покрие цялата дължина на лентата.

Светодиодна лента:

Това е самата лента, в която са разположени кабелите и светлините. Както вече споменахме, те могат да бъдат дълги между 3 и 6 метра. Но не по-дълго от това, тъй като проводникът вътре в лентата обикновено е с малък габарит и не може да издържа на високи токови натоварвания. По-дългите ленти биха били много взискателни към електроенергията и животът им не би бил много дълъг.

Димер:

Повечето LED ленти имат димер. Това е предназначено да позволи на потребителя да регулира количеството светлина или яркост по свой вкус. Това може да стане с помощта на дистанционно управление или дистанционно управление. Също така с панел или ключ, който се поставя на стената.

Светодиоден димер:

Той има подобни функции като димера, но включва и допълнителни. Например може да се използва за избор на цвят, ако става въпрос за многоцветна лента, както и за желаната яркост. Всичко това може да се направи и с дистанционно управление или с ключ на стената.

Светодиоден повторител:

Той присъства в по-дълги и по-сложни светлинни удължители. Неговата функция е да регулира едновременно интензитета и цвета на светлините на няколко ленти, свързани в една верига. Наистина много практично.

 

На какво да обърнем внимание при закупуването на ленти?

Преди да инвестирате еврото си в някоя от тези хубави осветителни системи, трябва да разгледате по-подробно спецификациите на всяка от тях. Това ще ви даде по-добра представа за това какво ще е подходящо за мястото, където планирате да го инсталирате. Ето някои от нещата, които трябва да вземете предвид:

Брой светлини в една лента:

Не е достатъчно само да знаете дължината на лентата. Важно е да знаете колко луковици са разпределени по цялата дължина. Най-добре е да потърсите тези с най-много крушки. Това помага за повече яркост и интензивност на светлината в една лента.

Яркост:

Това е друг много важен въпрос, който не може да бъде пренебрегнат. Въпреки че днешните модели са се подобрили много, постигайки по-висок интензитет, светлините не винаги са много ярки. Как да разберете дали са прекалено ярки или прекалено слаби, преди да ги купите? Просто това се измерва в лумени, което не е същото като ватове. Това са две различни неща.

Ватовете са токът, който захранва лентата, а лумените показват колко ярко светят малките диоди или крушки.

Следователно друго число, което трябва да се провери, са лумените. Те почти винаги са включени в инструкциите на производителя. Все пак трябва да сте наясно дали се говори за лумени на метър или на фут, защото понякога това може да означава повече или по-малко светлини заедно.

За да обясним малко повече, една светлина за настроение обикновено има между 150 и 250 светлини на фут, което е равно на 750 светлини на метър. Но ако на лентата пише 250 на метър, тя е много по-малко ярка от предишната.

Тези, които се поставят в кухненски шкаф, могат да бъдат от 175 до 550 светлини на фут, а тези с непряка светлина - от 375 до 575.

Цветът:

Изборът на цвят зависи от вашия вкус. Хубавото е, че има безкрайно много възможности. Хайде! Съществуват дори няколко вида бяло. Да, можете да намерите топло бяло, студено бяло и дори неутрално бяло. Можете да ги купите в един цвят или многоцветни, които светят в различни тонове от време на време или в няколко цвята едновременно. Последните не са най-евтините, но всичко зависи от вашите предпочитания.

Когато сред спецификациите им фигурира съкращението RGB (Red, Green and Blue - червено, зелено и синьо), това означава, че те са многоцветни.

Цветова температура:

Цветът не е същото като цветната температура. Този показател се измерва в градуси по Келвин и колкото по-нисък е градусът по Келвин, толкова по-студени са цветовете на светлината, а колкото по-висок е градусът по Келвин, толкова по-топли са цветовете.

Например топло бяло може да излъчва между 5000 и 6000 градуса по Келвин, а студено бяло - между 2700 и 3000К.

Разбира се, за безопасност и комфорт е по-добре да не са прекалено топли или изобщо да не са топли.

Метод на инсталиране:

Лесно или трудно? Винаги обмисляйте процедурата, за да разберете дали можете да се справите сами, или ще имате нужда от малко помощ. Тези с лепило са наистина лесни за поставяне навсякъде. Просто го отлепете и залепете лентата на желаното място.

Но има и други, които са малко по-сложни, за тях трябва да проверите дали е необходима повече от една лента, нейната гъвкавост, дали изисква съединители и други допълнителни неща.

Напрежение:

Доброто управление на проблема с напрежението е от съществено значение за удължаване на живота на светлините. Мощност на метър не е същото като обща мощност. Някои препоръчват да се използва проста формула, за да се определи колко вата са необходими на дадена лента, за да работи нормално. Това се състои в умножаване на мощността на метър по дължината на лентата. Само в случай, че не знаете това.

Ако не знаете мощността на източника, просто разделете мощността на числата на напрежението.

Някои външни ленти се захранват от слънчев панел и се активират от ултравиолетови лъчи. Не е необходимо да се правят никакви изчисления, но, разбира се, това не работи, ако искате да осветите стая.

Най-добрите места за използване

Най-хубавото нещо при тези декоративни лампи е, че няма ограничения за местата, където могат да се използват. Това е така, защото наред с характеристиките си те могат да бъдат устойчиви на капки или напълно водоустойчиви. Ето някои от най-популярните места за инсталирането им:

  • Первази.
  • Тавани и шайби.
  • Гардероби или шкафове.
  • В градините и по пътеките или алеите (изглеждат много добре).
  • Кухни и ръбове на бар плотове.
  • Прозорци и врати.
  • Стълбища.
  • Витрини и щандове (отлично, ако имате магазин)
  • За коледна украса.
  • В аквариуми (изглеждат фантастично)

Всяка друга употреба зависи от вашата креативност и стил.