Скарификатор

mejores-escarificadores

Вършачките са един от онези градински инструменти, които много потребители - особено неопитните - често пренебрегват. Истината е, че най-добрият вертикулатор може да ви спести много време при обработката на почвата и да ви позволи да постигнете по-добри резултати при отглеждането на нови растения. Смисълът е именно в това - да намерите най-добрия.

В моя случай това не беше толкова лесно, тъй като не всички скарификатори са добри. Някои от тях се предлагат с много слаби, нискокачествени пластмаси, които започват да се разрушават при малка употреба, а други включват двигатели, които са недостатъчно мощни или започват да издават ужасни звуци, когато ги използвате твърде много. Всички съседи от блока разбраха кой разрохквач не бива да купуват.

 

Най-добрите разрохквачи

Кой е най-добрият разрохквач?

Точно както има ръководства за трактори, скалпели или почти всеки друг продукт във всяка друга индустрия, имате нужда от малко помощ, за да намерите наистина качествен разрохквач. Ето защо съставих този списък за сравнение, в който можете да разгледате 5-те най-добри модела на пазара, преди да направите своята покупка.

Предварително ще ви кажа, че няма само един най-добър разрохквач, а няколко, които работят за различни цели. Например, ако имате голяма градина или дори повече или по-малко големи посеви, един бензинов модел ще ви подхожда много добре, докато ако разполагате само с малко засадено пространство в задния двор на къщата си, един прост, евтин, ръчен модел може да бъде най-добрият ви съюзник.

Каквото и да търсите, със сигурност ще го намерите тук.

Ето от най-добрите препарати за разтривки:

1. бензинов вертикулатор Garland S 390 H

4-тактов двигател

41zGUuLTGyL

КУПИ СЕГА

Задвижва се с бензин и има мощен 4-тактов двигател, както и работен обем малко над 150 CC. Той е идеален за средни по размер парцели, тъй като има ширина на рязане 38 см. Оборудвана е със стоманени остриета, идеални за премахване на плевели, разлагаща се органична материя, мъх и други нежелани елементи. Тежи 30 килограма.

2. Колесен разрохквач Bosch AVR 1100

С голям багажник

51tPQH-lDML

КУПИ СЕГА

Ако искате да почистите градината си от плевели и всякакви замърсявания с помощта на устройство, което е лесно за използване и удобно за придвижване, този модел ще ви бъде много полезен. Той има изключително издръжливи и ергономични колела, за да можете да премествате инструмента по почти всеки равен терен, а освен това има и чудесно място за съхранение с кутия за събиране с вместимост 50 литра, което ви спестява ценна работа и време.

3. Електрически разрохквач Makita UV3200

Екологичен

316VRPiLfVL

КУПИ СЕГА

Ако сте човек, който не обича да работи със запалими газове и не обича да има тежък инструмент, този модел е за вас. Тя е електрическа, така че няма да се чуват силни звуци от двигател с вътрешно горене и няма да увреждате околната среда, като отделяте вредни газове. Той има сгъваема дръжка, която го прави ергономичен инструмент. Друго предимство е, че е изключително лек - тежи само 15 килограма.

4. Einhell GC-SA 1231 вертикулатор с аератор

Леко тегло

41VahVlc4KL

КУПИ СЕГА

Става дума за модел с леко тегло от 10 килограма, което го прави лесен за транспортиране и използване. Ако в семейството има млади хора, те със сигурност могат да използват инструмента без проблем. Освен това е силен, тъй като има електрическа мощност от 1200 W, достатъчна за отстраняване на разлагащи се органични елементи и други примеси; има сгъваема дръжка, така че е лесен за преместване; и е лек разрохквач, тъй като външната му структура е изработена от пластмаса

5. Ръчен разрохквач Gardena 3395-U

Ергономичен и лек

41lEIx3e2FL

КУПИ СЕГА

Този модел е идеален за тези, които имат малка градина или парцел, тъй като е ръчен разрохквач. Предимството му е също, че не отделя вредни газове и не е необходимо да се свързва към електрически контакт или да се зарежда батерия. В същото време е ергономичен и лек, с тегло само около 750 грама. Освен това дръжката е изработена от метал, което позволява здрав и удобен захват.

 

Какво представлява разрохквачът за трева?

Това не е нищо повече от инструмент за тревни площи , който ви помага да премахнете нежеланите плевели и мъртвата органична растителна маса. Обикновено се използва за градината и има за цел да почисти всяка конкретна зона, където искате да има оптимален растеж на вашите растения.

Той се състои от два изключително важни компонента - режещ апарат и аератор, които работят за почистване на съответната земя. Ако не използвате такава система в градината си, вероятността за наличие на плевели, мъх и мъртва органична материя е голяма, така че растежът на растенията несъмнено ще бъде засегнат.

От друга страна, ако не използвате добър разрохквач, дъждовната вода няма да може да се филтрира в почвата, където растенията се нуждаят от хидратация и хранителни вещества. Освен това почвата ще започне да се овлажнява и ще позволи на градинските плевели отново да виреят. Ако наистина не желаете това за вашите растения, тогава вертикулирането на тревата би било разумен избор.

Много модели се захранват с батерии, а други - с двигатели, така че използването им не е сложно. Като цяло ще установите, че те са лесни за използване. Независимо дали се използва или горска скарификация, с малко усилия ще дадете път на просперитета на оптимална реколта.

Какви са видовете разрохквачи за трева?

Съществуват поне три вида разрохквачи на тревни площи, така че е добре да сте наясно с техните характеристики, тъй като те могат да се използват в задния двор или в промишлената област. В днешно време на пазара има марки , които ги произвеждат с известни разлики. Например някои могат да имат стоманени остриета, някои могат да работят с шипове, някои могат да са акумулаторни, някои могат да работят със захранващ кабел и т.н., и т.н., и т.н., и т.н., и т.н., и т.н., и т.н., и т.н., и т.н.

При толкова голямо разнообразие най-важното в крайна сметка е, че всички тези предмети правят едно и също нещо, отварят почвата , за да я почистят. Изборът зависи от това, за какво възнамерявате да го използвате. Нека видим какви са тези модели:

Електрически ножове за разрохкване

Те са наистина достъпни и работят с електрическа енергия, така че обикновено са доста леки. Така се получават изключително ергономични инструменти за почистване на градината. Препоръчително е да използвате този разрохквач за малки площи, тъй като при големи площи разстоянието на рязане ще бъде нарушено, тъй като е ограничено от захранващия кабел.

Бензинови разрохквачи

Подобно на моторните мотики, те се задвижват от мощен бензинов двигател, който ще ви осигури висока производителност върху почти всяка повърхност за отстраняване на мъх, заплетени плевели и други нежелани елементи в обработваната площ. Тези инструменти се използват за големи площи или площи с много плевели и мухъл. Хубавото е, че освен с висока мощност, те се предлагат и с пневматични гуми , за да преодоляват здраво почти всеки терен .

Ръчни разрохквачи

Най-евтиният на пазара, без да се налага да се занимавате с шумни, тромави и замърсяващи двигатели. Това може да е по-трудоемка задача, но този тип вертикулатор обикновено се използва в малки градини или в малки, специфични области на голям парцел, където трябва да премахнете нежеланите елементи. Не забравяйте също, че те са по-добри от обикновените градински гребла.

Друго предимство на ръчния разрохквач е, че освен че е тих, той е и екологичен, тъй като не отделя парникови газове и не консумира електроенергия. Те наистина са най-евтиният и прост вариант от всички.

Разрохквач с ножове срещу аератор

Разрохквачът има остри ножове, с които се изрязват мъртвите листа, плевели и мъх, след което тези остатъци се изхвърлят в контейнер, осигурен от самото устройство. Това също така ви спестява събирането на всички отпадъци, което е свързано с използването на вертикулатор. Сега аераторът просто премахва мъха от повърхността, в това няма нищо сложно.

Аератор

Трябва да имате предвид, че аераторите са оборудвани със зъби или нокти, които служат само за почистване на повърхността на тревата. Поради малко по-малкия си капацитет и по-малкия си размер те се препоръчват главно за тревни площи с площ под 300 m2. Като цяло аераторите работят ефективно, тъй като използват електрически двигатели с мощност, която обикновено варира между 600 W и 750 W.

Разрохквач с остриета

Самите остриета премахват плевелите, мъха и други органични материали в градината. Остриетата изрязват тези примеси, след което остатъците автоматично се депонират в контейнер, който вече е включен в комплекта на вертикулатора. Имайте предвид, че вертикулаторите, които работят с ножове, са по-мощни от аераторите, тъй като поне електрическата им мощност варира от 1000 W до 1800 W, а освен това могат да работят и с бензин. Техните двигатели могат да бъдат с работен обем от 144 до 160 cm3.

Какво да търсите при следващата си покупка

Преди да разгледате характеристиките и спецификациите на всеки разрохквач, помислете върху предишните съображения. Няма смисъл да купувате голям бензинов модел с мощен двигател, ако ще го използвате в малка градина, например.

Трябва да помислите и за характеристиките на мястото, където ще използвате инструмента, освен за неговите размери: дали става въпрос за твърда или мека почва, или за силни колела. Тогава е по-подходящо да се прецени дали инструментът е с електрическо задвижване или не, височината на рязане , или дали двигателят е тежкотоварен при всякакъв терен.

Ако вече знаете всички тези съображения, нека да поговорим за това какво трябва да има един отличен вертикулатор за вашата градина:

Зъби, нокти или остриета

Очевидно е, че колкото повече нокти, остриета или зъби има инструментът, толкова по-голяма е неговата способност за рязане и загребване. Затова трябва да обмислите закупуването на модел, който има много такива малки остри части. Имайте предвид, че аераторът обикновено има между 24 и 48 нокътя, а стандартният модел - от 14 до 20 ножа.

Също така трябва да знаете от какъв материал са изработени тези нокти и остриета и да се уверите, че е изключително здрав и издръжлив, тъй като може да бъде от неръждаема или закалена стомана, или дори от алуминий. Проблемът на алуминия е, че е лек, но няма да може да си пробие път в земята, така че трябва да го изхвърлите. В допълнение, има нокти или зъби, които могат да се заменят поотделно.

Работна дълбочина

Има различни видове почви, не всички са еднакви, някои са по-меки от други, някои могат да бъдат каменисти почви, някои могат да имат повече растителност и т.н. Ето защо добрият вертикулатор има различни настройки за дълбочина. Като цяло скарификацията работи на дълбочина няколко милиметра, въпреки че дълбокото проникване варира от 2,5 до 5 см и обикновено може да се регулира между 3 различни нива.

Широчина на рязане

Ако полето е широко, помислете за ширината на рязане, очевидно е, че колкото по-голяма е ширината на рязане, толкова по-добре. Колкото по-малка е ширината на рязане, толкова по-голямо разстояние ще трябва да изминете, за да изчистите съответния терен. Уверете се, че ширината на рязане на машината съответства на терена, върху който трябва да работите.

Удобство за потребителя

Обработката на земята може да бъде една от най-сложните и уморителни задачи, затова си струва да търсите инструмент, който ви е удобен и лесен за работа. Винаги се уверявайте, че избраният от вас модел има регулируеми кормила, които да отговарят на вашия ръст и стойка. В същото време дизайнът му трябва да е ергономичен, за да не се уморяват ръцете ви. Друг момент, който трябва да се провери, е капацитетът на колектора, който трябва да е голям. В противен случай ще трябва да правите много спирания, за да я изпразните.

Съвети за използване на разрохквач за трева

Време е да знаете как да използвате правилно този прекрасен градински инструмент.

Премахване на боклуците, атакуване на плесента и отстраняването ѝ с гребло

Преди да използвате вертикулатора, трябва да оцените съответната земя за боклуци и плесен. Ако има такива, първо отстранете остатъците, а след това напръскайте с отрова, за да се отстрани по-лесно мъхът. Това ще предотврати разпространението на спорите при директна употреба на разрохквача.

Леко косене на тревата

След унищожаване на плесените продължете да косите тревата, за предпочитане в сух ден и не прекалено късо. Ако направите това преди използването на разрохквача, ще можете да съберете окосената трева едновременно в края на цялата работа.

Разрохкване на тревната площ на високо ниво

Започнете с разрохквача във високо положение и преминете няколко пъти по повърхността. След това повторете процеса под ъгъл, но сега намалете силата на настройките при всяко преминаване.

Полагане на почва и тревни семена за окопаване

По желание можете да добавите тревни семена в края на процеса, което е добра идея, ако тревната площ изглежда уморена. След това трябва да покриете семената с добра компостна смес, за да ги предпазите, докато покълнат.

Намиране на най-подходящото време за варосване

Има два идеални сезона за извършване на тази работа.

През есента

През есента можете да използвате това устройство без проблем, тъй като през лятото може да се натрупа голямо количество мъртва трева, готова за отстраняване. Хубавото в случая е, че през лятото тревата ще расте в по-здравословна среда, вместо да се намира в прекалено влажна и безжизнена почва.

През пролетта

През пролетта е добре да използвате тази машина, тъй като времето се затопля, тревата ще започне да расте и със сигурност ще помислите за нанасяне на тор, който след вертикулирането бързо ще стигне до необходимите места.