Слушалки

Mejores-auriculares-de-menos-de-50-Euros

Когато тръгваме да въртим педалите в планината, искаме велосипедът ни да е безопасен и да има добро сцепление във всички завои.За да постигнем това, освен да знаем как да караме велосипед, е необходимо да имаме добри гуми, които са не само леки, но и имат всички необходими характеристики за вида на терена, на който караме.

Не всички велосипедни гуми са еднакви (има гуми за предно и задно колело), те могат да се различават по ширина, структура и материали, така че изборът на добър чифт може да бъде труден, затова събрах всичко, което трябва да знаете за това как да изберете най-добрите MTB гуми на пазара.

Може да се интересувате и от : Най-добър комплект инструменти за велосипед

Най-добрите гуми за МТБ

Кои са най-добрите гуми за МТБ?

Накратко, първото нещо, което трябва да направите при избора на гуми за МТБ, е да определите дали настоящите ви гуми се нуждаят от подмяна. Ако те са износени или не ви дават характеристиките, които търсите в една гума, трябва да изберете това, което наистина искате.
Искате ли да изберете по-добро сцепление или искате повече скорост и отзивчивост при завиване? След като сте определили това, трябва да изберете подходящата за вас широчина на гумата, която ще бъде между 25 мм и 4 инча.Като знаете това, нека разгледаме сравнение на най-добрите възможности, които можете да закупите.

Ето най-добрите гуми за МТБ :

1. Гуми Maxxis Ardent Race MTB

Mejores-auriculares-de-menos-de-50-Euros

КУПИ СЕГА

Много достъпни гуми, произведени от известната марка Maxxis Ardent Race , с които вашият планински велосипед може да се справи с почти всеки терен.Тези 29-инчови гуми за MTB са с широчина 2,2 инча, което ще ви осигури достатъчно сцепление за мръсен или каменист терен.

2. гуми Michelin Wild Runner MTB - най-добро съотношение цена-качество

31sY8lmPQeL

КУПИ СЕГА

Тези гуми са най-препоръчителни за тези, които искат да превърнат планинския си велосипед в шосеен, тъй като са безшипови, което не е много добре за планината, но пък ви помага по чудесен начин да карате по пътя.

Тези 26-инчови гуми за МТБ са с широчина 1,4 инча, така че не се налага да сменяте джантите на велосипеда си, за да ги използвате. Това, което отличава тези гуми най-много, е гладката шарка на протектора, която е чудесна за каране на велосипед в уюта на собствения ви дом в дни с лошо време, защото не издава звук.

3. гуми Michelin Force Am MTB

41j6G61MyvL

КУПИ СЕГА

Специални за тези, които обичат да карат надолу по хълма или които искат да имат много по-агресивни гуми с по-добро сцепление от по-тънките гуми.

Тези гуми на френския производител Michelin са предназначени за колела с размер на джантата 27,5 инча, но това, което се отличава най-много, е широчината им, която е 2,8 инча, т.е. на практика ще имате малък мотоциклет.

4. гуми Continental Cross King II MTB

41dtINknXjL

КУПИ СЕГА

Ако търсите изключително бързи гуми, с които ще имате отлична отзивчивост както в завоите, така и при смяна на предавките, тези гуми несъмнено са най-добрият вариант в селекцията.

Continental Cross King се предлага в два размера - 27,5 инча и 29 инча, но ширината остава постоянна - 2 инча.

5. гуми Schwalbe за МТБ

41Wn3tou2AL

КУПИ СЕГА

Висококачествени гуми, проектирани и създадени, за да превърнат вашия МТБ велосипед в шосеен, можете да ги получите в различни размери, но тези, които ни интересуват за момента, са 26-инчовите и 27,5-инчовите.

6. гуми Michelin wildrun' R Duro MTB

41l6BIRmV3L

КУПИ СЕГА

Леки и търкалящи се, идеални за избягване на пробиви благодарение на факта, че имат 30 нишки подсилване на всеки инч от протектора. Това е отличен вариант за тези, които искат да превърнат планинския си велосипед в шосеен на ниска цена.

Тъй като няма протектор, можете да я използвате само в сухи дни и, разбира се, на ролки в дните, когато не можете да карате заради дъжд. Според един потребител той е използвал тези гуми на тренажор в продължение на 1100 километра, преди да ги смени.

7. гуми Fincci Par 26 x 1.50 MTB

51v3Q06iJ1L

КУПИ СЕГА

Много качествени гуми, всяка от които тежи само 600 грама. Така ще можете да въртите педалите без никакво усилие при всякакви условия. В комплекта получавате 2 гуми, така че можете да смените както предното, така и задното колело на цената на това, което би ви струвало да купите само една.

Те са предназначени за използване на пътя и благодарение на шарката на протектора можете да ги използвате както в сухи, така и в дъждовни дни, без да се страхувате от подхлъзване и падане.

8. Гуми Maxxis Minion DHF MTB

318NQzneX6L

КУПИ СЕГА

Гуми с грапава шарка на протектора, предназначени за използване върху кал и на места, където сцеплението почти не съществува, те са създадени да издържат на употреба и злоупотреба, тъй като са комбинация от гуми за ендуро и фрийрайд. Накратко, това са гуми, които се използват при скокове и неравни трасета.

Те са предназначени за монтиране на 27,5-инчови джанти и имат широчина 2,3 инча, което е добра отправна точка както за отлично управление, така и за подобрено сцепление с хлабав терен.

Кои гуми за МТБ да купите

31CFm2gxhpL

Ако не знаете нищо за гумите за велосипед, мисълта за тяхната смяна може да бъде предизвикателство, особено когато има толкова много възможности и модели за избор. Първата е да определите дали гумата трябва да бъде сменена, втората е да проверите размера на колелото или, в случай че искате по-голямо, да проверите дали рамката има достатъчно място, за да побере новата гума, и накрая - протектора, който искате да има гумата, тъй като това ще определи вида на сцеплението на велосипеда. Затова нека разгледаме всяка от тях в дълбочина.

Кога да смените гумите на MTB велосипеда

Ако искате да смените гумите на велосипеда си, има две конкретни причини. Първият е, че не харесвате настоящите си гуми или те не са подходящи за типа колоездене, който практикувате, или пък ги харесвате, но те показват признаци на износване и е време да ги смените.

За да определите дали гумата ви е твърде стара и трябва да бъде сменена, обърнете внимание на 4 основни фактора. Първият е, че гумата се е напукала, като тази повреда означава, че гумата е загубила еластичността си и следователно трябва да бъде сменена.Обикновено можете да пътувате с тях, но във всеки един момент те могат да се спукат и да останете в безизходица.

Вторият признак за износване са дупките.Не се притеснявайте, ако видите една или две малки дупчици, обикновено, когато стъпите на трън или пирон, в гумата се образува малък 'белег', който не е повод за притеснение. Ако обаче дупката е достатъчно голяма, за да можете да я видите отвътре, или практически можете да прокарате пръст през нея, нека ви кажа, че сте имали голям късмет и трябва незабавно да я смените.

При планинските велосипеди гумите имат серия от малки релефи, наричани разговорно 'накрайници'.Когато караме дълго време, без да ги сменяме, те обикновено се износват в централната си част и стават почти гладки.Идеалният вариант е да ги смените преди това, тъй като те са отговорни за доброто сцепление, когато сме на мръсен терен. Накратко, нормално е гумата ви да показва признаци на износване, но ако те са необичайни или много напреднали, най-добре е да я смените, за да избегнете инцидент или затъване и необходимост да се приберете пеша.

Също така, ако не харесвате настоящите си гуми и искате да си купите по-големи гуми с повече бутони за по-добро сцепление или ако искате по-тънки гуми с по-малко бутони за повече скорост и сцепление с пътя, всяка от горепосочените причини е достатъчна, за да смените гумите на велосипеда си.

Какъв диаметър на гумите да избера?

31O90rE0LnL

Велосипедните гуми се предлагат в различни размери.За да определите кой размер е подходящ за вашето колело, трябва да проверите диаметъра на джантата. При планинските велосипеди се използват основно три размера: 26-инчови, 27,5-инчови и 29-инчови колела.

За да определите какъв е размерът на вашето колело, можете да го направите по два начина: първият е да измерите с ролетка размера на колелото си, което е малко трудно, но се получава, а другият по-лесен начин е да погледнете профила на старата гума и да видите цифрите, изписани на страничната стена.

Обикновено ще видите нещо като 27,5×2,80 или 26×2, където числото пред х е размерът на колелото, а числото след него е дебелината на колелото, като и двете числа очевидно са в инчове. Така че трябва просто да погледнете това число и да купите гума със същия диаметър, за да пасне идеално на джантата.

Каква ширина на гумите да избера?

Друг определящ фактор при избора на гума е широчината на гумата, като тук можем да намерим модели, тънки като шосейни гуми, които можете да адаптирате към планинския си велосипед със специални джанти. Нормалната широчина на гумите за планински велосипеди обаче е от 1,8 инча нагоре, а при дебелите велосипеди - до 4 инча.

Този вид гуми са най-бързите от всички, ще можете да ускорявате, спирате, изкачвате и пресичате с по-голяма пъргавина, отколкото с по-дебелите модели. Освен това, тъй като са по-тънки, те са по-леки, така че ще се представят по-добре на прави участъци. Въпреки това по-тънките гуми имат по-слабо сцепление на черни пътища, а освен че имат по-малка повърхност, те могат да потънат в мека почва, което ги прави по-малко подходящи за пясък или сняг. В допълнение към това има и допълнителен бонус, тъй като в гумата има по-малко въздух, а повърхността е по-податлива на пробиване, така че не може да издържи толкова много натоварване.

Тези гуми са много подходящи за крос-кънтри или трейл байкове, които трябва да развиват добра скорост, но не трябва да преминават през много груби участъци.

Тези гуми се използват най-често при планинските велосипеди, тъй като предлагат добро съотношение между сцепление и отзивчивост. Тъй като са по-големи, те осигуряват по-добро сцепление с рохкав терен, като например камъни или кал, а гумите са по-устойчиви на пробиване, тъй като налягането в гумите може да се регулира по-добре.

Въпреки това те са по-малко способни да развиват скорост, както и имат по-малка способност за завиване от велосипедите с по-тънки гуми. Въпреки това те са най-често използваните гуми за всички дисциплини, като траял, спускане, крос-кънтри, маратон и ендуро.

  • Широчина над 2,5 инча

Тези гуми са предназначени за много технични спускания, с много скокове и насипен терен, като пясък, камъни или сняг. Те се използват широко при велосипедите за спускане, тъй като осигуряват на водача отлично сцепление във всякакви ситуации. Тези гуми обаче са много тежки, така че изкачването, смяната на посоката или продължителното въртене на педалите често е досадно.

>Колкото по-тънка е гумата на велосипеда ви, толкова по-отзивчив и бърз ще бъдете, но ще жертвате сцепление и ще имате по-голям шанс да пробиете. При по-дебелите гуми ще имате по-добро сцепление и пробиви почти няма да има, но ще жертвате крайната скорост и скоростта ви на реакция в завоите ще бъде намалена

Широчина на гумите за шосейни велосипеди

Този тип гуми обикновено са най-тънките от всички и всъщност е възможно да ги адаптирате към планинския си велосипед, като използвате специални джанти. Широчината на този вид гуми е около 25 мм, въпреки че е възможно да се намерят версии с 28 или 23 мм, като по-дебелите гуми са най-удобни, тъй като абсорбират по-добре неравностите по пътя, а по-тънките са най-бързи, но предават повече вибрации на водача.

Широчина на гумите за градски велосипеди

По същия начин, по който можете да адаптирате шосейни гуми към планинския си велосипед, е възможно да монтирате гуми за по-бързо и по-удобно градско колоездене. За тази цел са необходими специални джанти, които са по-тънки и върху които можете да монтирате гуми с широчина между 32 и 42 мм.

Този вид гуми ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно при въртене на педалите, тъй като потискат по-добре вибрациите и, разбира се, няма да отнемат толкова много скорост, тъй като са доста леки и реагират добре на промени в посоката и скоростта.

Широчини на гумите за планински велосипеди

41tKnPKIm1L

При планинските велосипеди историята се променя малко, тъй като е възможно да се намерят различни ширини на гумите. По-тесните са около 1,4 инча, а по-широките достигат почти 3 инча.

Това очевидно оказва голямо влияние върху управлението на автомобила, тъй като колкото по-тънка е една гума, толкова по-добре реагира на промените в посоката и скоростта, но няма толкова голямо сцепление. Ако изберете по-широка гума, тя ще има по-голямо сцепление, но ще загубите малко скорост и реакция в завой.

Широчина на гумите за велосипеди за чакъл

Когато говорим за велосипеди за чакъл, става дума за велосипеди, които са направени така, че да се движат по насипни повърхности като сняг, пясък или чакъл. За да се постигне това, е необходимо значително да се увеличи широчината на гумите, така че разпределението на напрежението да бъде по-равномерно и гумата да не се зарови.

Най-подходящите велосипеди за този вид терен са тези с широчина на гумите над 3 инча.

Може да се интересувате и от : Най-добрите обувки за планинско колоездене

Конструкции и шарки на гумите за МТБ

От само себе си се разбира, че не всички гуми са еднакви, всъщност всяка от тях има различен протектор, който я прави по-добра или по-лоша за определени теренни условия. Изборът зависи основно от мястото, където ездачът възнамерява да кара, както и от личния му вкус.

За да определите кой е идеалният модел, е необходимо да познавате различните видове дизайн и шарки, които производителите използват при изработката на своите безкамерни гуми, затова нека видим кои са най-популярните.

  • Модели за шосейно колоездене

Equipar-Magazine

Що се отнася до шосейното колоездене , тук сцеплението няма голямо значение. Факторът, върху който производителите се фокусират най-много, е скоростта. Затова те предпочитат да произвеждат гуми с хлъзгав наклон, които намаляват съпротивлението и триенето с пътя. От само себе си се разбира, че този вид гуми не са подходящи за дъжд, тъй като не прилепват към пътната настилка и резултатът може да бъде доста хаотичен в завой или по стръмен склон.

За да се справят с това, някои производители комбинират пътна гума с някои релефни шарки, които помагат за подобряване на сцеплението на мокра настилка.Този вид гуми имат гладка централна част, за да увеличат скоростта и да намалят триенето, но отстрани имат някои шарки и линии, които ще ви помогнат да имате по-добро сцепление в завоите, когато накланяте мотора.

Въпреки това по пътища, които са много хлъзгави, може да ви е трудно, особено когато карате по настилка, изградена върху полирана повърхност, или по прясно боядисана част от настилката, като например кръстовища тип 'зебра' и разделителни линии на пътя.

  • Градски велосипедни шарки

[#Z]

В тези случаи гумите обикновено имат по-изразена шарка на протектора по цялата дължина и ширина на гумата, което помага за подобряване на сцеплението както при движение направо, така и при завиване.

Този тип гуми са предназначени за градска употреба, така че при тях приоритет са както скоростта, така и безопасността, като ви позволяват да спирате и завивате с тях, без да се страхувате от занасяне. Освен това те са доста леки, което значително допринася за ефективността ви по време на път.

Както пътните, така и градските гуми могат да се използват за велосипедни ролери , тъй като не вдигат толкова много шум и не повреждат конструкцията на ролера, така че няма да се налага да излизате от къщи, за да тренирате, когато вали.

Повечето хора избират този тип шарка, защото през повечето време ще карат по градски пътища, възможно е от време на време да карат по черни пътища, но липсата на накрайници за допълнително сцепление затруднява много педалирането по определени терени, така че не се препоръчва за използване по черни пътища.

  • Модели за планинско колоездене

[#Z]

Тук скоростта остава на заден план и се обръща повече внимание на сцеплението. Този клас гуми са предназначени предимно за използване върху меки терени, като например почва, камъни, пясък или сняг. Моделът на протектора им е много по-агресивен и има малки изпъкнали структури, наречени накрайници. Тези накрайници ще ни помогнат да имаме по-добро сцепление с хлабав терен, така че те са предпочитани гуми за планински колоездачи.

Видът на шарката, която ще изберете, зависи от вида на терена, по който ще карате. Ако карате в кална или рохкава почва, ще ви трябват гуми с ясно изразени грапавини, докато ако теренът е по-груб, по-меките грапавини ще са напълно достатъчни.

Тези гуми не се препоръчват за използване на пътната настилка по три основни причини: първата е, че въпреки че са по-устойчиви на пробиване и занасяне, материалът, от който са изработени, не издържа добре на високите температури на пътната настилка и се износва много бързо, ако се използват на пътя.

На второ място, тъй като са с набраздена повърхност, ще ви бъде много по-трудно да въртите педалите върху гладка повърхност като тротоара, което ще намали значително ефективността ви при въртене на педалите. Можете обаче да поправите това, като изберете гуми с шарка на протектора, която не е толкова ясно изразена, както е при велосипедите за крос-кънтри.

И накрая, заради накрайниците площта, която контактува с настилката, е по-малка, така че при дъжд велосипедът ви ще се превърне от велосипед в шейна. Ще се пързаляте във всеки завой и това може да бъде много опасно.

Как да безкамерни MTB гуми

Каква е разликата между евтина и скъпа MTB гума?

Предимно материалите и технологиите, вложени в тях. Евтините гуми ще ви свършат работа, но е възможно да се повредят преди да им дойде времето и няма да ви осигурят много добра ефективност при въртене на педалите, защото протекторите им са по-лоши, по-тежки са и нямат толкова добри технологии за защита от пробиване.

От друга страна, една скъпа гума ще бъде по-лека, освен това материалът, от който е изработена, ще бъде по-добър и ще ви осигури по-добро сцепление, ще има защита срещу пробиване, а също така броят на нишките на инч ще бъде по-голям, отколкото при евтината гума.

Накратко, и двете вършат своята работа, но ако искате нещо, което ще издържи дълго, е по-добре да изберете по-качествено оборудване, отколкото по-евтино.

Може да се интересувате и от : Най-добрите вилки за МТБ

Твърди гуми VS сгъваеми гуми

[#Z]

Както подсказва името, твърдата гума е такава, чиято форма не се променя, т.е. джантата на колелото е с тел, която не позволява огъване. Докато при сгъваемата гума е възможно гумата да се сгъне, за да се съхранява в по-малко пространство.

Обикновено твърдите гуми клинчър трябва да се съхраняват напълно отворени и тъй като са по-тежки, са по-евтини от сгъваемите гуми, докато при сгъваемите гуми се използва кевлар, който е по-лек и осигурява отлично съпротивление при търкаляне.

  • Нишки на квадратен инч

Твърдостта на всяка гума се дължи на нишките, които преминават през нея.Колкото повече нишки има гумата, толкова по-гладко се търкаля тя и осигурява по-голяма скорост и сцепление. Въпреки това, колкото повече нишки има, толкова по-висока ще бъде цената

Всички производители имат различни формули при проектирането на своите гуми, някои са по-меки, а други - по-твърди. Всъщност е възможно да се намерят гуми с комбинация от твърда гума в средата за постигане на скорост и мека гума отстрани за постигане на сцепление.

Готовите безкамерни гуми, вместо да използват вътрешна тръба за напомпване, имат твърда структура, обикновено изработена от въглеродни влакна, благодарение на която запазват формата си и могат да бъдат напълнени без необходимост от вътрешна тръба. Това очевидно намалява теглото, но увеличава цената изключително много.

Нищо не е по-досадно от спуканата гума, затова много производители подсилват своите гуми, така че това да се случва възможно най-малко, добра практика е да използвате малко слуз за велосипедни гуми , която ще ви помогне да предотвратите пробиването.

Как да изберем гуми за MTB велосипед?

Къде да купя гуми за МТБ?

Има много места, където можете да закупите гуми за велосипед, в зависимост от това дали сте по-склонни да отидете физически в магазина, за да видите и докоснете продуктите, които се предлагат там, или предпочитате да избирате от много по-голямо разнообразие, като купувате онлайн.

В магазини като Decathlon и El Corte Inglés можете да избирате от много стилове и видове велосипедни колела.

Един от най-големите интернет портали е Amazon, където ще откриете голямо разнообразие от добре познати и качествени марки, като Maxxis, Michelin и други, а освен това имате улеснението, че ако познавате велосипедите, няма да ви се налага да излизате от вкъщи, за да си купите добри гуми за МТБ.

Често задавани въпроси

🚵🏻♂️ Колко струват гумите за MTB?

Има по нещо за всеки бюджет, можете да намерите твърди гуми, които вършат работа само за 20 евро, както и някои по-специализирани гуми с композитни материали, изработени от въглеродни влакна и кевлар, за 100 евро.

🚵♂️ Колко дълго издържат гумите за MTB?

Зависи от това къде и колко я използвате, например ако използвате гума с асфалтови грапавини, тя изобщо няма да издържи. При идеални условия тя трябва да издържи между 1500 и 5000 км в зависимост от качеството и състоянието на протектора, въпреки че ако не сте навъртели необходимия пробег, трябва да я смените след 5 години от производството.

🚵♂️ Как работят гумите за MTB?

Те работят като гумирани вътрешни гуми, които смекчават неравностите по пътя и осигуряват по-добро сцепление при всякакви условия.

🚵♂️ Кога да сменим гумите за МТБ?

5 години след производството на гумата трябва да я смените, ако изобщо се налага, при ежедневна употреба гумата трябва да издържи от 1500 до 5000 километра, просто следете за признаците на износване, които гумата показва.

🚵♂️ Какъв размер колела ми трябва за моя ръст?

Повече от колелото зависи от размера на велосипеда ви. Въпреки това се препоръчва възрастен ездач да кара велосипед с размер от 26 инча нагоре, освен ако не е велосипед BMX.