Стативи за фотоапарати

el-mejor-trípode-de-viaje

Ако сте любител на приключенията, със сигурност ще искате да имате най-добрия статив за пътуване , който да допълва фотоапарата ви и професионално да изобразява моментите, които ви пленяват по време на пътуването ви.

Но сред толкова много възможности, модели и марки на пазара изборът на идеалния за вас продукт може да се превърне в дълъг процес.

Когато купувате статив, трябва да вземете предвид няколко характеристики; най-важните при вземането на решение са теглото, стабилността, размерите в сгънато състояние, качеството и най-вече цената. Последното е най-важното, тъй като винаги се опитваме да направим най-добрата покупка в рамките на нашите възможности.

Кой е най-добрият статив за пътуване?

Тук сме съставили списък на 11 най-евтините и най-качествените стативи за фотоапарати , базиран предимно на потребителския опит с продукта.

Гореспоменатите стативи са здрави, безопасни, с най-много предимства и на най-ниска цена, както и с опит, подкрепен от техните марки. Накратко, това са продукти, от които ще останете доволни, след като инвестирате в тях.

Ето от най-добрите стативи за пътуване:

41JUDiAmlRL

КУПИ СЕГА

Малък, лек и стабилен, той ще бъде вашият перфектен съюзник, за да увековечите специалните моменти по време на пътуването си.

Ще ви хареса практичността му, защото се сглобява много бързо, лесно се държи и е удобен за носене; когато е сгънат, е с размери само 32 см, а когато е разгънат, достига височина до 140 см, това е устройство, което се побира във всяка раница или ръчен багаж.

Продуктът е с добро качество, устойчив на слънце, вода и вятър, а най-хубавото е, че можете да завъртите инсталираната камера до 360 градуса.

51vH4n66wOL

КУПИ СЕГА

Това е перфектната комбинация за по-практичните, тя е универсален комплект, състоящ се от монопод и статив, както и включващ чанта за пътуване и ремъци за допълнителна сигурност.

Най-голямото предимство е материалът от въглеродни влакна, който го прави силно, но леко оборудване, с тегло само 1320 г., но не се подвеждайте по това колко е лек, тъй като има капацитет на натоварване до 15 кг.

Така че, ако търсите статив за SLR фотоапарат с тежки обективи, този модел е за вас.

41w806aaQKL

КУПИ СЕГА

Ще направите перфектния кадър от ъгъл, който е лесен за позициониране благодарение на 360-градусовата подвижна глава, така че няма да се забавите да намерите правилния кадър, идеален за вашия кадър.

Тръбната конструкция е изработена от алуминиева сплав и поддържа оборудване с тегло до 8 kg. Продуктът включва чанта за пренасяне за лесно транспортиране по време на пътуванията ви.

Продуктът е лек, лесен за използване и изпълнява отлично функциите си.

31ap38mSp9S

КУПИ СЕГА

Той е един от най-леките на пазара; ако това, което ви притеснява най-много, е теглото на продукта, този статив е подходящ за вас; той тежи само 1,1 кг, в компактното си състояние е с размери 32 см, а във въоръжено състояние - 132 см.

Тези характеристики го правят едно от най-лесните за пренасяне оборудване с изключителни възможности, което се вписва идеално във всяка раница за фотоапарати.

Също така това е универсален статив, тъй като централната тръба на механизма може да се обръща, така че ще ви послужи да правите снимки от ъгли, по-близки до земята.

51qZMi1fU-L

КУПИ СЕГА

Това е най-добрият избор за снимане на открито или на движещи се обекти, благодарение на сферичната глава с плавно движение на 360 градуса.

Продуктът е две в едно, тъй като, ако искате, централната тръба може да се отстрани и да функционира като монопод.

Рамката е изработена от качествени материали, устойчива е на атмосферни влияния и въпреки че ще пасне на всеки фотоапарат, тя е специално проектирана за оборудване на Canon, Nikon и Sony с тегло до 8 кг и може да бъде пренасяна заедно с вашето оборудване в раницата ви за DSLR фотоапарати.

31NbDtoC8yL

КУПИ СЕГА

Цената на оборудването е доста достъпна. Благодарение на своите възможности това е стативът за любители фотографи, които искат да подобрят работата си, без да правят големи инвестиции.

Той е изключително лек, само 820 грама. Това е статив със средна височина, който достига до 117 см, а в сгънато състояние е 35 см, което го прави един от най-преносимите стативи, които можете да намерите, така че да го вземете удобно навсякъде, където ви е необходим.

41shuaKB1hL

КУПИ СЕГА

Ако искате лесен за използване статив, този е за вас. Парчето има един-единствен лост, който прави всичко - регулира движението, нивото на наклона, регулира страните, заключва и отключва парчето.

С този инструмент можете да намерите идеалния ъгъл с лекота, без да се налага да се занимавате със сложни отделни контроли.

317vIwJLfmL

КУПИ СЕГА

Най-голямото му предимство е неговата практичност и безопасност. Това е модерен статив с трапецовидна алуминиева конструкция, която позволява лесното му сглобяване и разглобяване.

Оборудван е също така с плоча и винт за фотоапарат върху коркова повърхност, за да се осигури перфектно и безопасно закрепване на фотографското оборудване.

Това е здрав, солиден статив, на който можете да монтирате фотоапарата си без усложнения и в пълна безопасност.

41k5f+1rfYL

КУПИ СЕГА

С този статив ще правите по-професионални хоризонтални снимки. Оборудването е снабдено с индикатор за нивелир, който гарантира, че детайлът е прав.

Дизайнът има любопитна особеност - кука в долната част на централната тръба, която увеличава стабилността на статива при окачване на тежък предмет.

Моделът е един от най-евтините и тежи само 650 грама. Покупката включва раница за удобно транспортиране.

31ISCXijEvL

КУПИ СЕГА

Ако търсите статив за фотоапарат Evil или CSC, това е идеалният за вас. Миниатюрният му размер е компактен, идеален за работа върху маси или повдигнати повърхности. Той тежи само 231 грама и е висок едва 18,5 см.

Главата му има специфичен сферичен дизайн, с непрекъснати и интуитивни движения, с които можете да я фиксирате в желаната позиция.

Той е изработен от издръжлива неръждаема стомана с безупречно покритие за окото и на допир.

41cuRq0wN1L

КУПИ СЕГА

Един от най-модерните мини стативи на пазара, който ще ви зарадва с гъвкавите си крака, които въпреки тази си способност ще останат стабилни върху всяка повърхност, върху която го поставите; също така, ако ги съберете в права позиция, стативът ще се превърне в практичен монопод.

Креативността ви ще бъде подложена на изпитание с помощта на това оборудване, тъй като можете да го прикрепите към издигнати или нетрадиционни обекти, за да получите забавен ъгъл за снимките си.

Моделът е на икономична цена и можете да закупите различни допълнителни аксесоари, които ще увеличат гъвкавостта на парчето; от адаптери Go Pro, приставки за мобилни телефони и дори можете да ги закупите като комплект.

Каква е функцията на триножника?

Този продукт е част от фотографското оборудване, използвано основно за осигуряване на стабилна платформа, върху която можете да поставите фотоапарата си без ръце. Обикновено това е сгъваем продукт, състоящ се от три крака и глава.el-mejor-trípode-de-viaje

Главата или горната част е областта, в която е закрепен фотоапаратът. Стативът ви позволява да снимате, без да държите фотоапарата в ръцете си, което може да е много полезно в редица ситуации.

Освен стативи, ще намерите и модели моноподи за фотоапарати , които вместо три крака имат само един. Те изпълняват същата функция като статива, но като цяло са по-малко стабилни и в повечето случаи препоръчваме използването на статив.

Причини, поради които трябва да си купите статив

Има много причини, поради които се нуждаете от един от тези продукти, за да правите снимки. Основната причина е, че това ще ви помогне да направите по-добри снимки. По-долу са изброени някои по-подробни причини, които са често срещани сред фотографите.

Повече невероятни снимки на себе си

Стативът е чудесен начин да направите по-добри снимки на себе си по време на път. Снимките, направени с тези устройства, ще изглеждат много по-професионално и естествено, отколкото с помощта на селфи стик, при който трябва да протегнете ръка, или когато трябва да подадете телефона си на непознат, за да направи снимката.

Този продукт ще ви позволи да настроите камерата на височина и под ъгъл, които са ви удобни, за да направите перфектна снимка.

По-добри снимки при слаба светлина

Фотоапаратите страдат много, когато работят през нощта или когато се намират на много тъмни места, например в музей, пещера, ресторант или бар. Използването на статив ще ви позволи да направите по-добър кадър, когато светлината е слаба.

В такива ситуации без този продукт фотоапаратът ще се опита да компенсира липсата на светлина, като забави скоростта на затвора и увеличи ISO, което най-вероятно ще доведе до размазана и нечетлива снимка.

Това се дължи на две основни причини: бавната скорост на затвора затруднява задържането на фотоапарата неподвижен, което води до размазване на изображенията. Освен това много високата ISO прави снимките много по-зърнести и с наистина лошо качество.

С помощта на добър статив можете да намалите това, като регулирате скоростта на затвора според предпочитанията си и същевременно намалите ISO, като по този начин повишите качеството на снимката.

Снимки с по-добра композиция

Ако искате да подобрите фотографията си като цяло, стативът е отличен инструмент, с който да започнете. Поставянето на устройството на висока позиция ще ви даде по-критична представа за композицията и квадратурата в сравнение с простото насочване и снимане.

Това ще ви накара да забавите темпото и да станете много по-търпелив фотограф. Това качество - търпението - определено е основна добродетел, когато става дума за фотография.

Мога ли да използвам статив с всякакъв вид фотоапарат?

Разбира се, можете да използвате статив с всеки модел фотоапарат, който притежавате, като това включва компактни фотоапарати, безогледални фотоапарати, DSLR, екшън камери и дори мобилни телефони.

Голяма част от фотоапаратите имат отвор за поставяне на винт в основата, който е точката за монтиране на статива. Този продукт е снабден с винт, който можете да регулирате вътре във фотоапарата, за да го задържите на място.

Ако използвате смартфон, GoPro, екшън камера или съвсем обикновен фотоапарат, вероятно ще ви е необходим адаптер, за да го монтирате на статив. Например за телефоните е необходим адаптер за мобилен телефон, а за GoPros - специален адаптер.

По-съвършените стативи се предлагат с механизъм за бързо освобождаване, който се състои от малка пластина, която се завинтва върху основата на фотоапарата, където се намира отворът за пробиване. Главата на статива е снабдена с лесен начин за монтиране и демонтиране на тази пластина, което ви спестява време за завинтване и отвинтване.

Могат ли тези стативи да бъдат полезни за видео?

Ако планирате да правите видеоклипове, както и да снимате, вероятно ще намерите стативите за много по-удобни. Стабилизираният видеоклип изглежда по-професионално от този, направен с трепереща ръка; така че да, стативите са много полезни инструменти при снимане.

Какви са компонентите на статива?

Стативът се състои от три крака, всеки от които има метални точки, наречени 'обувки', и глава с монтиран лазерен нивелир или друго устройство за нивелиране.

Крака

Най-често използваните материали за тези крака са:

  • Стомана - най-издръжливата, но и най-тежката.
  • Алуминий - лек и солиден.
  • Стъклопласт
  • Дърво

Стъклопластът или дървените крака са най-точните материали, използвани при изработката на крака за статив, поради липсата на чувствителност към температурни промени.

Точки

Всеки статив, независимо дали е фиксиран или регулируем, има метални точки в края на краката, за да се увеличи стабилността и да се осигури по-стабилна среда за инструментите за нивелиране в горната част на стойката.

При работа на открито точките в края на статива са от съществено значение, но при работа на закрито тези метални точки могат да се изплъзнат и дори да надраскат пода. Някои устройства могат да бъдат закупени с гумени капаци, които предотвратяват тези инциденти.

Глава

Главата е прикрепена към краката и ви позволява да създадете твърда повърхност за свързване на нивелиращите устройства. Инструментът, който използвате, ще определи вида на главата на статива, от която се нуждаете.

За повечето лазерни приложения се препоръчва плоска глава с диаметър 5/8 инча. Ако вашият лазерен нивелир или друг инструмент за нивелиране не разполага с 5/8-инчов накрайник, ще трябва да закупите адаптер, за да извършите преобразуването.

Как да настроя статива?

Следвайте тези препоръки, за да регулирате правилно статива

  • Проверете дали използваният лазерен нивелир или друг инструмент за нивелиране пасва на статива.
  • Използвайте подходящите аксесоари, налични за устройството за нивелиране, както и подходящ статив.
  • Уверете се, че устройството е чисто и в оптимално състояние, преди да инсталирате каквито и да било компоненти.
  • Когато инсталирате лазерни нивелири или други инструменти, уверете се, че винтовете и гайките не са нито прекалено хлабави, нито прекалено затегнати.

Функции, които трябва да вземете предвид

Цена

Цената очевидно е лично решение, като стативите се предлагат от едва 25 евро до опции за над сто долара.

Ако търсите висококачествено оборудване за пътуване, бих препоръчал да съобразите бюджета си с диапазона от 75 до 300 евро - сигурен съм, че на тази цена ще намерите очарователен вариант с висока издръжливост.

По-скъпите устройства обикновено са изработени от по-сложни материали, като например тези от въглеродни влакна, които в резултат са по-леки и по-здрави. По-евтините устройства обикновено са изработени от по-евтини материали.

Тегло

Това е много важен фактор, особено ако търсите устройство, което да вземете със себе си по време на пътуване. За тези пътувания силно препоръчвам да изберете устройство с тегло под 1,3 кг.

По-ниското тегло ще ви осигури по-голяма лекота на разгръщане и преносимост, което го прави много по-удобен за носене със себе си, когато пътувате. Като цяло по-тежките устройства са по-тромави, което води до склонност да ги оставяте вкъщи - което очевидно не е много полезно.

Стабилност

Този фактор играе ключова роля при извършването на тази покупка. Ако имате много тежък фотоапарат, ще трябва да си купите по-здрав статив - това не е толкова важно за компактните фотоапарати или малките DSLR.

Размер

Има два размера, на които трябва да обърнем по-голямо внимание: първият е колко малък може да бъде сгънат модулът, а вторият - колко високо се простира. Препоръчваме ви устройство с височина на сгъване под 53 см за по-лесно транспортиране.

Що се отнася до височината, би било идеално, ако устройството може да се разтяга до 150 см, тъй като в противен случай ще трябва постоянно да се навеждате, за да направите добри снимки - което е доста неудобно.

Тегло

Важно е да знаете теглото на статива, което може да бъде особено полезно за тези, които ще правят походи, при които теглото на раницата може да бъде от голямо значение. Обърнете внимание на това, от какво е направен стативът ви, като фибростъклото е много по-леко от алуминия.

Височина

Разширената височина е нещо, което трябва да се вземе предвид при тази покупка - както беше споменато по-горе. Ако сте много високи, ще ви е трудно да си купите статив с височина над 150 см, без да загубите преносимост и стабилност.

Обърнете внимание на дебелината и конструкцията на централната колона, тъй като тя обикновено е най-слабата част на статива и лесно може да се преобърне при вятър.

Тип на главата

Ако закупите отделно глава за статив, имайте предвид, че това ще се отрази на теглото, което може да издържи. Уверете се, че главата ще поеме теглото на фотоапарата и обективите. Не забравяйте, че в повечето случаи можете да демонтирате главата на статива по време на опаковане, за да увеличите компактността на устройството.

Допълнителни спецификации

Ако защитата на багажа ви винаги е на първо място сред приоритетите ви, защитният калъф е задължителен. Разгледайте също така 'обувките' за статив или крачетата за статив и различните варианти за различни терени.

В редица случаи се препоръчва използването на хоризонтален нивелир, така че нивелирът (или два нивелира) е много полезен, за да се предотврати накланянето на фотоапарата наляво. Има много допълнителни спецификации, които е важно да се определят, за да се намерят най-подходящите за вас варианти.

Заключване с въртене или с обръщане?

Това е абсолютно лично решение, но все пак изисква известно обмисляне. Стилът 'флип' може да осигури много по-солидно заключване и по-добра скорост на работа в бързината; той обаче изисква по-силни пръсти и е малко труден за използване със студени ръце.

Отварянето и затварянето на типа 'усукване' отнема малко повече време, но при това завъртане можете да използвате цялата си ръка. Повечето от известните фотографи използват втория тип - въпреки че той все още е много личен.

Дълготрайност

Всички искаме инвестицията ни да издържи възможно най-дълго, така че поддържането на компонентите и движещите се части в изрядно състояние е от съществено значение за постигането на тази цел. Някои от движещите се части трябва да се смазват от време на време. Освен това трябва да сте наясно дали дадена част трябва да бъде заменена.

Размер в сгънато състояние

За предпочитане възможно най-малък, но със сигурност с дължина под 55 см - това е ограничението за височина, разрешено в повечето авиокомпании.

Материали

Въглеродните влакна безспорно са материал номер едно, благодарение на комбинацията от ниско тегло и здравина. Той обаче е много по-скъп от другите материали.