Стетоскоп

mejor-fonendoscopio

Ако сте лекар, независимо дали сте пулмолог, кардиолог, физиолог, педиатър или специалист по акушерство, знаете, че се нуждаете от най-добрия стетоскоп, този, който предлага най-високо качество, най-добър звук и най-добри функции. Не забравяйте, че има електронни и акустични стетоскопи, фетални, бебешки и дори с технология за запис и безжична връзка, за да можете да се насладите на възможно най-голяма гъвкавост.

С тези апарати можете да слушате сърдечни звуци, белодробна функция и дори коремната област при деца, възрастни и всички медицински специалности. Само не забравяйте да изберете подходящия модел за вашата специалност.

Присъединете се към нас в това пълно ръководство със сравнения и оферти, за да намерите най-добрия модел за вас с най-добрите материали.

Най-добрите стетоскопи

Кой е най-добрият стетоскоп?

Готови ли сте да направите най-добрата покупка? Тъй като винаги искаме да ви помогнем и знаем, че в интернет има хиляди различни оферти, разработихме най-надеждния списък за сравнение, за да намерите най-добрия модел на пазара.

В този списък сме включили 5-те модела, които предлагат най-доброто съотношение цена-качество, за да можете да извлечете максимална полза от покупката си. Те са и най-удобните, най-полезните, най-пълните и най-разнообразните. Разгледайте и изберете подходящия за вас.

Ето и най-добри стетоскопи :

1. най-добрият стетоскоп за медицина Littmann Master Cardiology

31S67jikVRL

КУПИ СЕГА

Този акустичен модел предлага много добро качество на звука, най-високото в гамата механични стетоскопи на Littmann. Това го прави идеален за прослушване на сърдечния и феталния ритъм например.

Неговата чувствителна мембрана с възможност за настройка бързо и лесно улавя нискочестотни и високочестотни звуци с лека промяна на налягането. Сякаш това не е достатъчно, той елиминира шумовите смущения благодарение на своята двусветлинна устойчива тръбна система .

Той се предлага и с адаптер за аускултация на бебета или деца за по-голяма гъвкавост, а слушалката му е с анатомичен дизайн за удобство на потребителя.

Може да е най-евтиният модел в нашия списък, но наистина е един от най-добрите, най-комплексните, надеждните и издръжливите. Предлага се и в голямо разнообразие от цветове.

2. Най-добрият стетоскоп за медицински сестри 3M LittmannClassic III

41M7KHcxJvS

КУПИ СЕГА

Този стетоскоп 3M Littmann има нов дизайн с двустранна камбанка. Можете да използвате педиатричната страна отворена или с втора двучестотна мембрана, която ви позволява да чувате високочестотни и нискочестотни звуци, като просто променяте налягането.

Малката страна, когато се включва мембраната, е полезна за малки или слаби деца, така че можете да направите пълната диагностика по-удобна за тях.

Този атрактивен дизайн също така е много лесен за почистване, тъй като е безшевен и малката страна на аспиратора не натрупва мръсотия, когато е покрита от втората мембрана, с която е оборудван.

Той включва модерна тръба с повишена устойчивост на мазнини, алкохол и петна. Освен това той има висока акустична чувствителност за оптимално представяне при извършване на общи физически прегледи.

3. Най-доброто съотношение цена-качество стетоскоп LittmannClassic II S.E

31FV6hS9ISL

КУПИ СЕГА

Този модел предлага отличен потребителски комфорт благодарение на ергономичния си дизайн и анатомично проектираната си слушалка и ъгъл, който приляга по-добре към ушния канал.

Освен това той дава голямо предимство на различни специалисти при прослушване на сърдечни , белодробни и, когато се допълва с апарат за измерване на кръвно налягане кръвно налягане.

В същото време това е продукт с отлична акустика, който спомага за по-надеждна диагностика, за да гарантирате здравето на пациентите си.

Най-видимата му особеност е специалната патентована мембранна камбана с колебания. Той е проектиран с висококачествени материали като неръждаема стомана и се предлага с 3-годишна гаранция, което гарантира, че купувате първокласно устройство.

4. Stethoscope Riester 4001-01

31WWmMsmJtL

КУПИ СЕГА

Този модел е много по-трезв от предишните в списъка и се предлага в две версии: хромиран месинг или сравнително лек анодизиран алуминий.

Той е съставен от специална мембрана за перфектна аускултация и има двойна система за звънене и един от двата идва с мембрана.

С оглед на пациента този модел е оборудван с пръстени за защита от студ, които са особено плоски и меки за оптимално адаптиране към кожата.

В същото време това е много лек модел, който е удобен както за пациента, така и за здравния работник, и се предлага с два допълнителни накрайника за уши и резервна мембрана.

5. Олекотен двуглав стетоскоп MDF Instruments

413I90VY8YL

КУПИ СЕГА

Сред най-добрите модели стетоскопи е този ергономичен, ръчно изработен, висококачествен алуминиев стетоскоп без латекс. В същото време има отлична издръжливост, така че можете да забравите за износването на мембраната.

Той обединява лека, но здрава мембрана с двойна алуминиева глава и предлага добро качество за аускултация на сърдечни удари, белодробни звуци и звуци на Коротков с прецизност.

В същото време той има голям звънец с пръстен против изстиване, който осигурява ясно слушане на високочестотни и нискочестотни звуци, като осигурява пълен комфорт на пациента и лекаря.

Освен това напълно въртящото се стебло на акустичния клапан има индикатор, който ви позволява бързо да идентифицирате активния звуков канал, и включва допълнителен комплект клечки за уши, сменяема мембрана и идентификационен етикет.

Какво представлява стетоскопът?

mejor-fonendoscopio

Тези акустични устройства се използват предимно за извършване на аускултация, която се състои в чуване на вътрешните звуци на тялото. Те могат да се наричат също стетоскопи.

Добрият стетоскоп е проектиран така, че да бъде лек и удобен при носене на врата или в ушите на специалисти в областта на медицината, кардиологията, стоматологията, медицинските сестри, физиологията, пневмологията, кинезиологията, логопедията и ветеринарната медицина.

Това оборудване е проектирано да осигурява звукова изолация и добра работа при прослушване на сърдечния ритъм или кръвното налягане на възрастни или педиатрични пациенти, белите дробове, дихателните звуци, звуците от червата или шумовете в артериите и вените.

Части на стетоскопа

parte-de-un-estetoscopio-1024x644

Тези устройства могат да се предлагат в много марки и разновидности, но винаги имат следните общи компоненти, които им придават характерната форма:

Това са накрайниците на устройството, които се поставят в ушния канал на потребителя. Тези връхчета се наричат още маслини, имат различни размери и могат да бъдат меки или твърди.

Препоръчваме ви да търсите такива с анатомично оформени наушници с регулируем ъгъл за по-голям комфорт в ушния канал.

Те също трябва да са взаимозаменяеми, ако се намирате в среда, в която трябва да ги носите често, тъй като това ще предотврати износването на тези части.

За работещите в шумна среда, като например анестезиолози, парамедици и лекари от спешното отделение, някои от тези устройства имат функции за намаляване на шума в околната среда.

 • Как да изберем гръдния кош?

Те могат да бъдат с една или с две глави. Двата типа се различават по това, че при едноглавия тип двата компонента са от едната страна, докато при двуглавия или двутръбния тип от едната страна е разположена мембрана за слушане на високочестотни звуци, а от другата страна - камбанка за слушане на нискочестотни звуци.

Частите са с различни диаметри и могат да се сменят, което е идеално за тези, които практикуват с пациенти с различни размери. Например 25-милиметровият гръден апарат за бебета е идеален за педиатри или специалисти, работещи с малки пациенти, например деца.

Размерът от 35 мм е подходящ за повечето възрастни, докато специалистите по кардиология могат да изискват диафрагма с размер 45 мм, тъй като този размер е полезен за чуване на много фини сърдечни звуци.

От гледна точка на материалите неръждаемата стомана и алуминият се отличават като доста леки и здрави.

 • Възможност за избор на стил и дължина на тръбата

Стетоскопите могат да се състоят от една или две гумени тръби, свързващи наушниците и гръдния кош. Обикновено са черни на цвят и са дълги от 55 до 71 cm. Когато са по-дълги, те могат да покрият шията и да ви държат малко по-далеч от болни пациенти, което е силно препоръчително. Те трябва да са гъвкави и препоръчваме да се избягва латекс поради алергиите, които предизвиква.

Тръбите могат да бъдат с един или два отвора, а някои от тях могат да бъдат с два лумена . При този стил две тръби са вградени в конструкция с една тръба, което предотвратява триенето на тръбите една в друга и създаването на дразнещ шум по време на аускултация. По-широките тръби подобряват качеството на звука.

Видове стетоскопи

estetoscopio

Тези устройства се предлагат в различни стилове, дизайни и материали. Обикновено те са изработени от EVA каучук и са Y-образни, за да осигурят по-добро качество на звука. Въпреки това те винаги могат да бъдат класифицирани в четири основни типа:

Това е оригиналният и най-основен модел стетоскоп. Той се състои от гръден кош с кухи тръби, които предават звуци до ушите на слушателя чрез въздуха.

На свой ред гръдният кош има две страни: диафрагма, която създава високочестотни звуци, и камбана, която създава нискочестотни звуци. Единственият им недостатък е, че имат изключително ниско ниво на звука, което ги прави доста подходящ избор за измерване на кръвното налягане.

 • Електронни стетоскопи:

Те са по-модерни от акустичните и първото им предимство пред тях е, че имат усилвател за вътрешните звуци на тялото, като използват преобразуватели, които преобразуват звуковите вълни от тялото в електрически сигнали, осигуряващи по-ясни и силни звуци.

Същевременно предимството им е, че могат да бъдат безжични, тъй като звукът се предава по електрически път. Той може дори да подобрява и записва сигнали, като осигурява намаляване на аудиошума и визуални изходи. Благодарение на това те могат да се използват от разстояние за дистанционно наблюдение и диагностика.

 • Стетоскопи за записване:

Това е специален тип електронен вариант с аудиоизход за свързване към записващо устройство.

Най-голямото му предимство пред останалите е, че позволява запис за оценка и справка за изследването в по-късен момент. Записите могат дори да се споделят, което дава възможност за дистанционна диагностика.

Другото име, с което е известен, е 'фетоскоп' или 'стетоскоп на Пинар' по името на неговия изобретател, френския акушер Адолф Пинар.
Формата му е като на тромпет. Той се използва, като се поставя върху корема на бременната жена, за да се чуят сърдечните тонове на плода.

 • Акустичен или електронен стетоскоп?

За повечето здравни специалисти акустичните модели остават подходящият избор, тъй като понякога се налага да чуват само звуци от кръвното налягане и най-елементарния сърдечен ритъм, без да е необходимо да се прави разлика между сърдечните и белодробните звуци.

Много от здравните работници трябва да чуват сърдечни, белодробни и коремни звуци, така че ще им е необходим акустичен модел от висок клас, който може да улавя както високи, така и ниски честоти.

Въпреки това има и други специалисти, които се нуждаят от електронни модели, като например анестезиолози, кардиолози, спешна помощ, интензивни грижи, грижи за новородени и бебета и интернисти.

Те смятат, че цифровите модели могат да слушат специфични честоти, а функциите за усилване и намаляване на шума са особено полезни. Някои от тях могат дори да записват данни от електрокардиограма и нива на насищане с кислород. Освен това те могат да предават данни безжично чрез Bluetooth към компютър.

Трябва ли да си купите скъп стетоскоп?

Въпреки че може да изглежда необходимо да се купуват скъпи стетоскопи, това не е така. Въпреки това трябва да сте изключително внимателни и да не се поддавате на подвеждащи оферти за много евтини модели, тъй като при производството им често се жертва качеството, за да се намалят цените.

Това означава ниско качество на дизайна и материалите, което води и до увеличаване на теглото на продукта, което се отразява пряко върху комфорта на потребителя, качеството на звука и издръжливостта.

Въпреки това, ако теглото или качеството на звука са всичко за вас, е важно да обмислите малко по-висока инвестиция и да не пестите толкова много средства. В по-високия клас стетоскопи обикновено се изработват от по-здрави материали, които са по-леки, с добро качество и по-удобни.

Така че, ако парите не са проблем за вас, можете да потърсите висок клас. Но ако търсите нещо на достъпна цена, не забравяйте, че в средния клас също има отлични модели.

Какво ще кажете за стетоскопите за еднократна употреба?

Ако работите в болница, клиника или медицински център, където се предлагат модели за еднократна употреба, може би ще искате да ги изпробвате, преди да похарчите пари за нов модел за себе си.

Ако сте ги изпробвали и са ви харесали, препоръчваме ви да си купите добър чифт сменяеми слушалки за лична употреба. Те осигуряват по-добра звукова изолация и комфорт в ушите.

Разбира се, стига работното ви място да може да ви ги осигури и те да са с добро качество. Ако искате да имате свой собствен, ето как да го изберете.

Как да изберем най-добрия стетоскоп

Освен избора на модел с добро качество, добра акустична чувствителност, изолация, комфорт в ухото и издръжливост, има и други фактори, които трябва да вземете предвид, преди да направите последната голяма стъпка и да направите покупката си.

За да получите по-добра представа кой модел да изберете, ви предлагаме да си зададете следните въпроси, които ще ви дадат увереност, че ще можете да купите модела, който е най-качествен и удобен за вас:

 • Често ли губите или губите стетоскопа си?

В такъв случай е най-добре да се въздържате от модели от висок клас, за да не загубите инвестицията си. Ето защо ви препоръчваме да останете в средния ценови диапазон, където все още можете да получите добри продукти. В същото време загубата му ще бъде много по-малко болезнена, ако го изгубите.
Друга алтернатива на този сериозен проблем е да използвате моделите за еднократна употреба, предлагани от вашия здравен център. Не забравяйте обаче да следвате указанията, които предложихме по-горе, за да оптимизирате работата си с този тип стетоскоп.

 • Цената решаващ фактор ли е?

Ако цената е едно от основните ви съображения при покупката, останете в средния и по-ниския ценови диапазон, който обикновено е между 30 и 50 евро.

Там можете да намерите голямо разнообразие от модели с повече от приемливо качество на добра цена.

Това, което трябва да вземете предвид, е, че вероятно жертвате издръжливост или тежки материали. Поради тази причина ви препоръчваме да направите проучване и да сравните моделите.

От друга страна, ако цената не е проблем, потърсете модели от висок клас, изработени от по-леки материали като неръждаема стомана, със сменяема мембрана и други взаимозаменяеми компоненти, защото ще трябва да купувате само нови части, без да заменяте целия продукт.

В същото време не забравяйте, че цената се определя и от предлаганите характеристики и функции, така че цените им започват от около 80 евро и могат да надхвърлят 100 евро за професионална употреба.

 • Важно ли е за Вас теглото на стетоскопа?

Ако едно от най-големите ви притеснения при покупката на стетоскоп е, че ще трябва да носите тежко устройство на врата си през целия работен ден, ви предлагаме да потърсите модели, изработени от издръжливи и леки материали.
Всъщност много здравни специалисти твърдят, че тежките модели дразнят врата и дори причиняват главоболие.

 • Важна ли е за Вас акустичната чувствителност?

Ако е така, може би е добре да потърсите по-скъп и по-качествен.

Макар че евтините модели могат да имат добър звук, някои от по-скъпите модели могат да бъдат изработени от по-добри материали, които да осигурят по-добра звукова изолация.

Ако сте с увреден слух или просто искате да постигнете максимално качество на звука, може да ви е необходим по-усъвършенстван модел с мембрана от неръждаема стомана, алуминий и висококачествени тръби.

Какви са предимствата на стетоскопа?

41fbd0fsmSL

След изобретяването си стетоскопът дава нова дефиниция на всичко - от външна оценка на симптомите до вътрешна аускултация, без да са необходими инвазивни инструменти за изследване на вътрешната анатомия на пациента.

Стетоскопите са безболезнени и изискват само контакт с кожата. Те дори са се превърнали в един от основните инструменти, които всеки здравен работник трябва да притежава. Те са лесни и бързи за използване и не създават големи усложнения за потребителя.

С това устройство могат да се възприемат нормални и необичайни звуци на дихателните органи. Освен това може да се използва за чуване на плеврални, сърдечни, артериални, маточни, чревни венозни и фетални звуци, което допринася за ефективна и точна оценка на пациента.

На свой ред електронните модели оптимизират преживяването при слушане, тъй като са снабдени с усилвател за подобряване на звука, а някои от тях дори позволяват запис на аудиоизхода. Това опростява обмена на аудиозаписи между лекари, дори ако те се намират далеч от основния потребител.

Какви аксесоари се предлагат за стетоскопа?

Един от най-важните аксесоари за тези полезни устройства е слушалката. Обикновено тези части се изработват от каучук заради удобството им и способността им да подобряват акустичната функция на устройството и могат да бъдат изработени от EVA каучук.

Обикновените наушници могат да бъдат заменени с формовани модели, които осигуряват по-добро предаване на звука и отличен комфорт. Освен това има и други важни аксесоари, като бинарни части, гъвкави тръби, стебло и гръдна част.

Първите са изработени предимно от метали като алуминий или неръждаема стомана, докато гъвкавата тръба обикновено е изработена от латексов каучук. Той свързва бинауралните части със ствола.

От своя страна, гръдният кош има и охлаждащ пръстен, който се поставя между тялото на пациента и гръдния кош. В днешно време стетоскопите имат и пръстен против простуда, който е прикрепен към мембраната от двете страни. Този смукателен пръстен подобрява предаването на звуковите вълни и е удобен за пациентите.

Някои от тези устройства имат допълнителен аксесоар, който е наистина полезен, а именно идентификационни етикети, които ви позволяват да персонализирате оборудването си с основните си данни, включително данни за контакт, така че то да може да ви помогне, ако бъде изгубено.

Кой е най-добрият стетоскоп за моята специалност?

За да отговорите на този въпрос, трябва да вземете предвид нивото на акустична точност, което ви е необходимо, и цялостното представяне на устройството, като например неговото тегло, материали, функции и др.

В тази връзка, ако сте кардиолог или интернист, може да искате високопроизводителен или цифров модел. Медицинските сестри в кардиологията и интензивното лечение също могат да се нуждаят от високоефективни модели.

И така, първият фактор, който трябва да имате предвид в този случай, е ефективността, която трябва да притежава нашият стетоскоп.

Как да се грижим правилно за стетоскопа си?

Няма значение какъв модел ще купите - нисък, среден или висок клас. След като сте направили инвестицията си, е необходимо да се грижите добре за това, което ще бъде един от основните ви инструменти в ежедневната ви работа, затова ви предлагаме тези съвети:

 • Никога не го излагайте на екстремни температури (топлина или студ). Всички части са чувствителни към топлина и студ и могат да навредят на вашето слушане.
 • Виждате ли, че стетоскопът ви е много мръсен? Не използвайте домакински или търговски почистващи продукти за почистване. Вместо това използвайте сапунена вода върху кърпичка, за да отстраните маслата. За да го обеззаразите, най-добре използвайте 70% изопропилова смес.
 • Ако се съмнявате, посъветвайте се с ръководителя на почистващия персонал на болницата или клиниката и той вероятно ще ви каже какво може и какво не може да се използва за почистване. Можете също така да се консултирате с производителя.
 • За да се стерилизират правилно тези изделия, единственият безопасен начин е нискотемпературната газова стерилизация.
 • Не го потапяйте в никаква течност, дори и за кратък период от време. Това важи с още по-голяма сила за по-евтините марки, които имат по-ниско качество на материалите, но дори моделите от висок клас не са предназначени за такова натоварване.
 • Избягвайте да държите стетоскопа в джоба си. Когато не го използвате, най-добре е да го закачите на врата си или да го поставите надлъжно през раменете си.

Къде да купя стетоскоп?

Стетоскопите са медицинско оборудване, което може да се намери на различни места, включително, но не само, в аптеките, където се продават този вид инструменти. По подобен начин стетоскопи има и в магазините за медицинско оборудване, а можете да ги закупите дори онлайн в сайтове като Amazon, където има богат списък с варианти на достъпни цени и други с професионално качество, които ще ви служат дълги години.

Как да използваме правилно стетоскоп?

През по-голямата част от времето на обучението на здравните специалисти стетоскопът играе основна роля. Затова е много вероятно да знаете наизуст как да го използвате.

Въпреки това никога не е излишно да имате няколко съвета в ръкава си, които да ви помогнат да извлечете максимума от новия си универсален стетоскоп. Ето няколко препоръки:

 • Винаги започвайте с докосване на слушалката, за да се уверите, че няма дупки или пукнатини в тръбите или в самата слушалка. Освен това служи за гарантиране на правилното разположение на мембраната.
 • Слушалката винаги трябва да е обърната напред, в противен случай няма да можете да чуете нищо, независимо колко добро е качеството на звука. Настройте го така, че накрайниците за уши да паснат идеално и да блокират целия околен шум.
 • Разположете пациента така, че да се чувства удобно и да можете да поставите устройството там, където е необходима оценка.
 • Използвайте страната на диафрагмата на гръдния апарат за високи и средни звуци. За ниски тонове използвайте плоската страна.

Често задавани въпроси

Защо стетоскопът има две страни?

Стетоскопите се състоят от 3 маркуча, 2 от които са предназначени да се поставят от всяка страна на главата, вътре във външните слухови канали на оператора. Впоследствие тези маркучи се сливат в един маркуч, който завършва с овална част, състояща се от две отделения (мембрана и камбана), която се поставя върху повърхността на тялото на пациента.

Областите на тялото на пациента, където се намира диафрагмата или камбаната, имат свойството да генерират движения, които се превръщат в звукови вибрации, които се улавят от този елемент и впоследствие се пренасят под формата на звук до ушите на оператора за интерпретация.

Можете ли да диагностицирате инфаркт на миокарда с помощта на стетоскоп?

В известен смисъл това е възможно. Въпреки че единственият начин за поставяне на диагнозата инфаркт на миокарда в острата обстановка е с помощта на електрокардиограма, при пациенти, които вече са се представили с инфаркт на миокарда или са го имали от часове, е възможно да се установят някои находки, като сърдечни шумове или патологични сърдечни звуци, които могат да подскажат такава диагноза, наред с много други, които трябва да бъдат изключени.

Следователно критериите за тълкуване на лекуващия лекар са тези, които определят значимостта или не на находките, установени при физикалния преглед.

Колко време са полезни стетоскопите?

Това зависи от модела, който притежавате. Повечето стетоскопи запазват класически модел, който може да издържи много години в зависимост от нивото на грижи, които полагате при използването му, но някои от последните модели имат функции, които изискват използването на външни батерии, така че продължителността на живота им може да бъде по-ограничена.

Какво мога да направя, за да предотвратя счупването на тръбичката на стетоскопа?

Много често се случва потребителите, които не се грижат правилно за стетоскопа си, да получат скъсване на маркуча за кратко време. Това често се случва, когато стетоскопът е изложен на топлина за дълъг период от време (напр. оставен в автомобила и на слънце) или се използва продължително време на врата.

Що се отнася до последното, връзката се дължи на факта, че телесните течности, които се отделят от кожата, могат постепенно да разрушат тръбите.

Друга често срещана грешка е почистването на маркуча със спирт, затова се препоръчва течен сапун с неутрално pH.

Нужни ли са стетоскопи на студентите по медицина?

Да, всички студенти по медицина трябва да използват стетоскоп, след като започнат клинично обучение с пациенти. В някои университети стетоскопите са модел за академична практика, но с оглед на факта, че това е инструмент за ежедневна професионална употреба, придобиването му рано или късно ще бъде задължително.

Използват ли физиотерапевтите стетоскопи?

Да. Студентите по физиотерапия се учат да използват стетоскопа още в началото на кариерата си, като прилагат знания като кардиопулмонална аускултация, записване на кръвно налягане и др. Затова, както и при студентите по медицина, придобиването на стетоскоп ще бъде добра дългосрочна инвестиция.

Полезни връзки:

Най-добри глюкомери

Най-добри пулсоксиметри

Източници:

Стетоскоп - Wikipedia

Как работят стетоскопите - HowStuffWorks