Телескоп

telescopio

Не е необходимо да сме учени или изследователи, за да искаме да имаме в дома си най-добрия астрономически телескоп - сложно оборудване, което ни позволява да видим най-отдалечените обекти с ниво на детайлност, което успокоява любопитството ни да оценим далечни тела, които никога не бихме могли да наблюдаваме с невъоръжено око.

Телескопът като астрономически инструмент е незаменим за изследването и разширяването на познанията ни за Вселената, но дори и използването му да не е професионално, той все пак е устройство, което, ако знаем как да боравим с него, можем да извлечем невероятна полза от него и което може да ни осигури забавление, когато гледаме какво се случва на небето. Ето защо сега можем да намерим от най-основните до най-усъвършенстваните модели, които да отговарят на начина, по който ще ги използвате.

Най-добрите телескопи

Кой е най-добрият телескоп?

Изборът на подходящ телескоп може да не е най-лесната задача, но трябва да сте наясно дали е за напреднали или за начинаещи, защото просто не е необходимо да инвестирате в толкова скъп и сложен за манипулиране телескоп, за да видите небето.

С оглед на това изброихме пет модела, които са подходящи за почти всякакви цели и имат добри цени, така че да можете да инвестирате в качествено оборудване, което ще ви съпътства в страстта ви към астрономията.

Ето от най-добрите телескопи:

1. Celestron NexStar 5 SE

Най-мощният

41G3P0qNcWL

КУПИ СЕГА

Той има 5' диафрагма и има едно от най-добрите улавяния на светлина в сравнение с оборудването с подобни характеристики, така че ще получите невероятни изображения на тела в небето и можете също така да запазите изображенията, които ви очароват най-много, във вътрешната му памет.

Това е компютъризиран телескоп с класическа цилиндрична форма и цифрово управление за достъп до всички функции. Това е един от най-бързо фокусиращите телескопи, а дизайнът му е проектиран за лесно гледане и манипулиране на възприятията.

Оборудването ще бъде готово за наблюдение за минути и е лесно за инсталиране и настройка. Покупката включва и статив и при транспортирането му до друго място е много практичен, тъй като може да се разглобява на отделни части.

Той е най-значимият сред нашите препоръки и следователно не е най-евтиният , но е подходящото оборудване, за да продължите напред в астрономията.

2. Omegon Basic N 150 EQ

Най-доброто съотношение качество/цена

41fxnu898XL

КУПИ СЕГА

Това е оборудване, което като се има предвид колко е просто, има оптична система с 150mm диафрагма, която осигурява превъзходни изображения благодарение на потенциала на светлината, с който ще забележите детайлите.

Той е 600 пъти по-мощен от човешкото око, така че високата разделителна способност е гарантирана. Ще можете да наблюдавате галактики, звезди, луна или планети и ще бъдете еднакво ефективни както през лятото, така и през зимата.

Той е идеалното съчетание от компактност, мощност и ниска цена и ще бъде дълготрайна инвестиция.

3. Seben 900-76 EQ2

Най-универсалният

41HdNr+gJOL

КУПИ СЕГА

Ще ви хареса как телескопът е подходящ за вашия смартфон, за да правите снимки или видеоклипове за лесно споделяне.

От друга страна, ще можете да адаптирате фотоаксесоари или филтри към него, а също така ще имате по-прецизни възможности за регулиране на нормалното увеличение или с обектив.

Дефиницията на изображението може да задоволи професионалните наблюдения и е модерен и ефективен телескоп.

Той включва аксесоари, които подобряват функциите му, така че ще спестите пари и от закупуването на други неща, които обикновено се продават допълнително.

Той има супер достъпна цена и качество ще ви остави доволни.

4. Bresser Solarix 76/350

Най-компактният и най-безопасният

41oCGrGxsOL

КУПИ СЕГА

Ще се насладите на това как такъв компактен уред показва планетите и звездите с чисти изображения чрез своето 300 мм фокусно разстояние и 80 мм диафрагма. Освен това той включва филтър за гледане на слънце и леща, която предпазва от всички видове радиация; качеството и безопасността на оборудването също са одобрени от CE.

Този нютонов телескоп е съвместим с вашия смартфон и се предлага с основните аксесоари, за да можете да започнете да използвате оборудването веднага.

Покупката идва с подробно ръководство, което да ви води през използването и инсталирането, което можете да направите бързо, и е най-евтиният от нашите предложения, но все пак не пренебрегва доброто представяне.

5. Celestron PowerSeeker 127 EQ

Идеалният за начинаещи

41lAFszq-CL

КУПИ СЕГА

Най-хубавото нещо е икономически е, че, като справедлива инвестиция да започнете в астрономията с качествено оборудване за като 50 мм кристали работи, че увеличаване и оптимизиране на предаването на светлина.

Колкото и да е елементарен, той е лесен за използване, няма да ви трябват никакви инструменти, за да го инсталирате, и ще бъде много стабилен върху алуминиевия статив.

Покупката включва софтуера TheSkyX - First Light Edition, който е идеалното допълнение, за да се възползвате максимално от устройството.

Това е едно от най-високо оценените устройства от потребители и е идеално за започване на телескопиомания.

Видове телескопи

el-mejor-telescopio-1024x678

Съществуват основно три вида, на които можем да класифицираме тези устройства в зависимост от вътрешната им работа:

Рефрактивен телескоп

Това е вероятно най-често срещаният и този, с който може би сте имали някакъв контакт. Обективът на оборудването е голям и е разположен отпред, като в този случай светлината преминава през стъклото и се отразява в огледало, за да може окото да я улови.

Той е един от най-лесните за използване и е приложим за наблюдение на обекти на земята, а конструкцията му е здрава и не изисква особена поддръжка.

Отразяващ телескоп

В този модел огледалото заема крайно положение, събирайки светлината и изпращайки я към окото. Той е най-подходящ за разглеждане на слаби обекти, освен това е по-компактен, а качеството на изображението е по-добро.

Той не работи със земни тела и понякога при отваряне на тръбата има възможност да се вкарат частици, които могат да влошат зрението.

Съставен телескоп

Известен като Шмид-Касегрейн има леща и две огледала, по едно във всеки край. Структурата предпазва оптиката и се използва най-често за астрономическа фотография, а някои използват вдлъбнати лещи, за да я превърнат в тип Максутов .

Обикновено те са големи и тежки и са най-скъпите от трите.

Отразяващ или пречупващ телескоп?

Въпреки че не са много ясно изразени, има някои детайли, които отличават телескопите; въпреки това винаги остава съмнението, че ако двата уреда имат еднакъв капацитет, кой от тях би бил по-добър.

По отношение на размера и дизайна рефракторите обикновено са по-компактни от рефлекторите, но и двата имат тази издължена цилиндрична форма тип телескоп , характерна за оборудването. Също така, за целите на наблюдението, при рефракторите зрителното стъкло се намира на върха, а при рефлекторите - отстрани.

По отношение на поведението на лещата, рефракторите са податливи на изкривяване на светлината, докато рефлекторите могат да генерират добро изображение чрез ахроматична леща, но при тях има по-висок риск от декалибриране.

За цената рефракторите са по-евтини, така че те могат да бъдат идеалната придобивка за любител или начинаещ.

И ако говорим за капацитет , рефракторите са по-малко достъпни поради размера си, така че напредналите потребители предпочитат рефлектори, защото са по-универсални по отношение на функциите си; те обаче са по-взискателни по отношение на поддръжката, така че това също оказва влияние върху разходите, не само в първоначалната инвестиция, но и в разходите за процеси и грижи, като например повторното осветяване на лещата.

Защо повечето телескопи са рефлекторни?

Причината е проста - когато сме на тъмно място и търсим нещо, винаги се опитваме да намерим начин да намерим повече светлина. Астрономите правят същото, когато искат да наблюдават на далечни места.

Например, когато гледаме тъмно небе, проблемът няма да се реши не само с увеличаването на мащаба, но и с осветяването му, а това е мястото, където отразяващите телескопи вършат своята работа, като поглъщат повече светлина.

Недостатъкът на този модел, въпреки че е най-широко разпространен, е, че при работа със стъклени лещи е сложно да се контролира осветлението и в случаите, когато не искате толкова много яркост, все пак ще я получите.

Някои телескопи свеждат ефекта до минимум, но всичко зависи от инчовете на обектива, например в случая с 40-инчовия телескоп това всъщност са две 40-инчови стъкла, произведени от различни видове стъкла, които помагат да се сведе до минимум хроматичната аберация; някои прилагат и различни филтри, за да подобрят ефекта.

Какво е максималното увеличение на телескопа?

Противно на общоприетото схващане, мощността на телескопа е свързана не с увеличението, а със способността му да улавя светлината, което всъщност дава възможност да се виждат обекти.

Тази характеристика е пропорционална на размера на лещата или огледалото, т.е. колкото по-голяма е лещата или основният оптичен елемент, толкова по-ефективно е оборудването.

Измерването се изразява в милиметри и се изчислява, като фокусното разстояние на телескопа се раздели на дължината на окуляра.

Теоретично границата на увеличението, което може да има един телескоп, е до 60 пъти по-голяма от апертурата на устройството в инчове; следователно, ако устройството е с капацитет 60 мм, ще получите 120 пъти по-широк изглед, като винаги гарантирате, че изображението е ясно и рязко.

С подобна мощност професионалните потребители или любителите могат да имат добро възприятие в тъмна нощ, да достигнат до детайлни обекти в небето и да се насладят на невероятно преживяване.

На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате телескоп?

От незапомнени времена човекът е бил очарован и привлечен от небесната твърд. Тази огромна звездна мантия с безброй звезди, комети и планети повдига много въпроси за произхода и развитието на Вселената.

Различните цивилизации в историята са се посветили на наблюдението на небесните тела, като в рамките на своите митични, символични и научни представи са се опитвали да изработят съвкупност от знания и постулати за астрономическите явления; най-прекият път за изпълнение на тази задача е бил чрез системно наблюдение на звездите и тяхното поведение.

С течение на вековете този стремеж и необходимост да се изследват небесата се увеличават и водят до производството на все по-специализирани инструменти с по-голям обхват на приближение. Благодарение на това днес можете да разполагате с малки телескопи, с които ще имате по-ясна гледка, отколкото самият Галилео е могъл да получи преди четири века с апарати с изключително големи размери.

Качеството на телескопите обаче варира в широки граници, така че ако смятате да си купите такъв, трябва да вземете предвид няколко неща.

Диафрагма

Когато чуете този термин, той се отнася до размера на лещата или огледалото, което фокусира светлината от отдалечени обекти. В един телескоп с добро качество тази характеристика ограничава основно остротата на изображението.

Гледането на космоса с 20-сантиметрова бленда е равносилно на увеличаване на зеницата до същата дължина, така че ще можете да виждате обекти, които обикновено са слаби или незабележими, около 1000 пъти по-ясно.

В това отношение на пазара често се рекламират устройства с увеличение , но голямото увеличение при твърде малко оборудване води само до голямо, размазано изображение. Затова, ако искате да имате добра видимост, мислете за блендата, а не за увеличението.

Огледала или лещи?

При по-малките телескопи обикновено се използват лещи, но по-големите телескопи са оборудвани предимно с огледала, които са по-достъпни . Въпреки това изборът на единия или другия вид зависи от вашите изисквания.

Съображения между видовете телескопи

Ако интересът ви е насочен към наблюдение както на земни, така и на небесни тела, препоръчвам да си купите телескопи с пречупващи лещи или, ако това не е възможно, бинокли.

От друга страна, огледалното оборудване е по-скоро ориентирано към наблюдение на далечни галактики, звезди или планети. Тези огледала ще избегнат хроматичните смущения, при които различните тонове не са фокусирани с еднаква острота. Слабост на тези устройства е, че те не могат да заснемат ясно пейзажи, птици и платноходки.

Монтажи за наблюдение

Ако наблюдавате космически тела, ще ви е необходим начин да поддържате телескопа си насочен в правилната посока, затова е необходимо да разполагате с монтаж, който ви позволява да стабилизирате оборудването си.

Има монтажи, като например Alt-Azimuthмонтаж, чиято механична система е проста, тъй като почива на проста дървена рамка; по-евтин вариант , който ще ви позволи да инвестирате в други аспекти на оборудването.

Екваториалните монтажи, които са ориентирани по оста на Земята, могат да използват двигател, за да компенсират въртенето на Земята.

Подравняването на екваториална планировка към земната ос обаче не е лесно за неопитните. Ако сте се спрели на такъв модел, уверете се, че той не е евтин, защото ако е такъв, неговите лошо проектирани и недостатъчно добре проектирани предавки само ще ви разочароват.

И накрая, на разположение са компютъризирани и GPS-асистирани монтажи, които ви позволяват лесно да откривате обекти в нощното небе и автоматично да компенсирате въртенето на Земята, без да се налага да се ориентирате ръчно по небето.

Как се използва телескоп?

Като начало трябва да инвестирате в закупуването на добри книги за звездите и съзвездията, или пък да посетите добри уеб портали, които могат да ви помогнат. След като сте се запознали с астрономическо-теоретичното съдържание, е жизненоважно да научите как да използвате и управлявате инструмента си - всички тези копчета и лостове са там по основателна причина.

Първата сесия трябва да бъде през деня. Упражнявайте се да насочвате и фокусирате оборудването си не към нощното небе, а към земни обекти през деня. Те не само са ярки и лесни за наблюдение, но за разлика от нощните обекти в мантията, няма да се изместят от вашето зрително поле поради въртенето на Земята.

Избор на мощност

Телескопите обикновено се доставят с няколко окуляра, които ви позволяват да регулирате мощността. Но трябва да сте наясно с някои ограничения.

Общото правило е, че максималното увеличение за всеки телескоп трябва да е с мощност 50Х на инч от диафрагмата. Ако възнамерявате да си купите 6-инчов рефлектор, 300 е максималната стойност, която можете да опитате да достигнете; максималната стойност за 3-инчов рефрактор трябва да бъде 150.

Всъщност вероятно ще се изненадате да откриете, че най-приятните ви гледки ще се получат при по-ниски мощности.

Мерки за безопасност

Когато използвате устройството, в никакъв случай не гледайте директно към слънцето. Ако сте любител, единственият безопасен начин да я наблюдавате е да прожектирате нейното увеличено изображение върху бяла карта или екран.

Телескопите в някои универсални магазини могат да включват тъмно стъкло, което е предназначено да се завинтва в окуляра, като се предполага, че този филтър може да се използва за наблюдение на слънцето. Ако оборудването ви е снабдено с такъв механизъм, незабавно го изхвърлете!

Когато насочите телескопа си към тази светеща звезда, нейната светлина и топлина се усилват значително, когато достигнат до лещата ви, до такава степен, че могат да предизвикат нейното напукване, а това ще се отрази пряко на зрението ви, причинявайки частична или пълна слепота.

Нуждаете ли се от допълнителни елементи за вашия телескоп?

Когато се сдобиват с първото си оборудване, много начинаещи се питат дали трябва да закупят елементи, които да оптимизират работата на телескопите им. Добрата новина е, че за да сте спокойни, повечето съвременни устройства се продават като цялостни системи.

Има обаче някои рефракторни телескопи от висок клас , които се продават без статив, стойка и аксесоари. Ако се спрете на този модел, ви съветвам да си купите звезден диагонал, който ще ви помогне да огънете светлината на целевия обект, за да видите по-лесно някои неща в небето.

Правилна грижа за телескопа

Покупката на подобен инструмент е инвестиция и затова заслужава подходяща грижа. Един от основните аспекти на опазването му е поддържането на неговата оптика.

Почистване на обектива или огледалото

Както ви казах в предишната точка, обективът е много важен и начинът, по който го почиствате, ще удължи живота и работата му. Четка от камилски косъм е идеална за отстраняване на прах от обектива.

Ако случайно сте разлели някакви остатъци върху стъклото, можете да използвате разтвори, приготвени от чист метанол.

Практикувайте превантивна поддръжка

Фините детайли на много обекти могат да бъдат изгубени от няколко частици прах, когато се натрупат върху леща или огледало, изкривяват светлината и затрудняват наблюдението на планети и звезди. Ето защо е изключително важно да почиствате непрекъснато, за да избегнете подобни инциденти.

Покриване на обектива

Ако спрете да използвате телескопа за по-дълъг период от време, трябва да го покриете с капачка за обектива. Ако вашият оптичен прицел не е снабден със защитна капачка, можете да го покриете с домашно направена капачка.

Оставете телескопа насочен към земята

Препоръчвам да оставите телескопа насочен към земята, тъй като това положение ще попречи на всякакви частици да се утаят върху обектива. Допълнителните окуляри трябва да се съхраняват в найлонова торбичка, а стъклените елементи в телескопа никога не трябва да се докосват.

Съвети за начинаещи

Колкото и очарователна да е тази дисциплина, трябва да предупредя начинаещите да си поставят реалистични очаквания.

Повечето от публикуваните снимки на далечни галактики и звездни купове са направени от космическия телескоп 'Хъбъл' , така че би било непропорционално да се прави сравнение между снимките, получени от това устройство, и тези от обикновеното оборудване.

За създаването на някои от най-добрите съоръжения на планетата са били необходими милиони долари, а дори и тогава нивото на детайлност не е в своя зенит.

Въпреки това не се обезкуражавайте, защото не всички от тях твърдят, че са свързани с НАСА , нито да са на тяхното ниво, достатъчно е да можете да се насладите на вечното спокойствие на нощта и да станете свидетели на красивите явления, които се проявяват там.

Избягвайте сгради

Когато използвате телескоп, трябва да стоите далеч от сгради и големи обекти, защото те отделят топлина през нощта, което затруднява наблюдението на далечни звезди и планети. При това се опитвайте да залагате над отворени и големи площи.

Избягвайте прозорците

По същите причини, поради които трябва да избягвате сградите, прозорците също ще затруднят виждането на далечни обекти, тъй като разликата в температурата на въздуха вътре и навън няма да ви позволи да фокусирате правилно.

Много любители на астрономически обективи вярват, че ще получат по-добро изображение , ако насочат оборудването през наклонен прозорец, но за съжаление това не е вярно.

Настройте очите си

Ако сте вундеркинд, човешките очи са невероятни биологични организми и за да извлечете максимална полза от телескопа си, трябва да им дадете необходимото време да се приспособят към тъмнината.

В зависимост от местоположението може да са необходими до 30 минути, за да се адаптира напълно зрението ви към тъмна зона. От друга страна, само няколко секунди взиране в ярка светлина ще са необходими, за да се обърнат последиците от стоенето в мрак за същия период от време.

Повечето астрономи използват червена светлина , защото тя е много по-лесна за очите, които са се адаптирали към тъмнината.

Упражнявайте се да наблюдавате с отклонено зрение

Друга препоръка към благородните астрономи е да се упражняват да наблюдават далечни обекти с отклонено зрение, което включва гледане с ъгълчето на окото.

По този начин ще видите много по-лесно слаби обекти, които иначе биха били невидими.

Започнете с най-ниския окуляр

По този начин се отнасяме към мощността на окуляра, като обикновено това е частта, която е обозначена с по-голямо число.

Изображенията, гледани през обектив с ниска мощност, ще бъдат по-остри и ярки. В повечето случаи ще получите по-добро зрително изживяване.