Тензиометър

tensiómetros-de-brazo-con-mejor-precio

Получаването на най-добрия цифров монитор за кръвно налягане на горната част на ръката е нещо, което всеки човек, който се грижи за здравето си, би искал. Има обаче и друг сектор от населението, който също често се интересува от закупуване на домашен апарат за измерване на кръвното налягане: спортистите.

Всеки по свои собствени причини, истината е, че винаги ще търсим определени характеристики, които тези устройства включват, като например надеждни измервания на пулса, систолата и диастолата.

Използвайте го ежедневно, ако е препоръчано от лекар, но също и след физическа активност, към която не сте привикнали, особено ако сте получили пристъп на хипертония или припадък.

Освен това, ако искаме да намерим най-добрия домашен апарат за измерване на кръвно налягане, трябва да обърнем внимание и на други аспекти, като например размера, формата и теглото на устройството, размера на дисплея, цифрите и бутоните, размера на маншета, лесно разпознаваеми предупреждения в случай на аритмия или хипертония и др.

Най-добрите цифрови апарати за измерване на кръвно налягане на горната част на ръката

Кой е най-добрият цифров апарат за измерване на кръвно налягане на горната част на ръката?

Избрахме за вас апаратите за кръвно налягане за горната част на ръката с най-добро съотношение цена-качество на пазара.

Всички те разполагат с надеждната система за оценка на Световната здравна организация. Освен това, тъй като измерването на кръвното налягане е важно за по-възрастните хора, сме подбрали модели с големи бутони и лесно управление, както и с LED дисплеи, на които измерванията могат да се отчитат отлично.

Тук са най-добрите апарати за измерване на кръвното налягане на горната част на ръката:

1. Medisana 51152 цифров апарат за измерване на кръвното налягане на горната част на ръката

41StmgRwL7L

КУПИ СЕГА

Комплектът има сребристо-черно устройство с размери 26,5 x 22,5 x 19,5 cm и тегло 798 g и маншет, който може да покрива ръце с диаметър между 22 и 30 cm.

Той има голям екран, на който се показват различни данни, като пулс, дата, час, систола, диастола, и два бутона. Освен това се предлага с калъф за лесно съхранение и транспортиране.

Работи с 4 батерии АА, които са включени в комплекта, но ако предпочитате, можете да го включите към електрическата мрежа, тъй като е снабден с гнездо за тази цел.

Той има памет за 60 измервания и 2 потребители и открива и предупреждава за аритмия.

Какво ни харесва

 • Автоматично изключване след 1 минута без употреба.
 • Функцията 'светофар' показва много нагледно дали кръвното ни налягане е високо, ниско или нормално според стандартите на СЗО.

Какво не ни харесва

 • Малко е голям и тежък в сравнение с останалите.

2. Omron M3 intellisense цифров апарат за кръвно налягане за горната част на ръката

419L8LIJSKS

КУПИ СЕГА

Omron M3 е цифров апарат за кръвно налягане за горната част на ръката с разпознаване на аритмичен пулс, клинично валидиран, с бяло устройство с размери 10,7 x 7,9 x 14,1 cm и тегло 281 g и маншет, който позволява обхващане на ръце с диаметър между 22 и 42 cm.

Средно големият дисплей е наклонен за лесно гледане. Работата с устройството е много интуитивна, тъй като то използва много малко контроли. Освен това той може да се съхранява в собствения си калъф, който е включен в комплекта.

Захранва се с 4 батерии тип АА, които са включени в комплекта, а също така можете да го включите към електрическата мрежа с помощта на предоставената букса.

Той може да съхранява 60 измервания с дата и час и ви предупреждава, ако кръвното ви налягане е твърде високо.

Какво ни харесва

 • Малкият му размер е идеален за носене в дамската чанта, което може да е необходимо за някои хора.
 • Той е много лек, идеален за възрастни хора.
 • Той открива движението на тялото.

Какво не ни харесва

 • Малко по-висока цена от другите продукти в горната част.

3. апарат за измерване на кръвното налягане на горната част на ръката Ecomed BU-90E

41jlnkI0biL

КУПИ СЕГА

Комплектът включва бяло-сиво устройство с размери 13 x 10,9 x 6 cm и тегло 599 g и маншет, който може да се адаптира към всички видове ръце.

Той има средно голям дисплей, който показва данните за кръвното налягане (пулс, систола и диастола), както и датата, часа и нивото на батерията, и три бутона за интуитивна работа. Той се предлага и с регулируем калъф от плат за съхранение и транспортиране.

Захранва се от 4 батерии АА, включени в комплекта.

Той може да съхранява до 90 измервания за двама души и може да открива аритмии и да ви предупреждава.

Какво ни харесва

 • Спомен, по-голям от останалите.
 • Изключва се автоматично след 90 минути неизползване.
 • Качествен материал (мек микрофибър).
 • Можете да регулирате температурата на маншета с 3 нива.

Какво не ни харесва

 • Дизайнът на устройството може да бъде подобрен, особено в сравнение с красивия цвят и мекото докосване на маншета.

4. Omron M7 Intelli IT Цифров апарат за измерване на кръвно налягане на горната част на ръката

412LlHwDtaS

КУПИ СЕГА

Omron M7 Intelli е един от най-модерните цифрови апарати за измерване на кръвно налягане , предлагани на пазара. Комплектът се състои от малко и леко черно-бяло устройство и маншет, който позволява да се покрият ръце с диаметър до 30 cm.

Той има малък дисплей, на който можете да видите пулса, систолата и диастолата, и един бутон, което прави работата наистина лесна.

Работи с 4 батерии АА, които не са включени в комплекта.

Какво ни харесва

 • Много лесно управление с помощта на един бутон.
 • Наистина интересна цена.

Какво не ни харесва

 • Не съхранява измервания.
 • Ръководството е написано на английски език.

5. Braun ExacFit 3 Апарат за измерване на кръвно налягане на горната част на ръката за домашна употреба

41zJDPG5M6L

КУПИ СЕГА

Комплектът включва бяло-сиво устройство с размери 15 x 10 x 4,5 cm и маншет, който обхваща ръце с диаметър между 30 и 42 cm.

Той има средно голям, леко наклонен дисплей, който улеснява прегледа на трите измервания (систола 60-260, диастола 40-199 и пулс 40-180), и два изключително големи бутона, които осигуряват отлична маневреност. Той се предлага и с калъф за лесно съхранение и транспортиране.

Захранва се с 4 x 1,5 V батерии тип AA.

Той има памет за 60 измервания и 2 потребители, открива и предупреждава за аритмия и за началото и края на измерването.

Какво ни харесва

 • Изключително дългата лента за ръка от 30 до 42 см.
 • Автоматично изключване след 1 минута неизползване, което спестява много енергия от батерията.

Какво не ни харесва

 • Качеството на материалите би могло да бъде по-добро, въпреки че е много подходящо спрямо цената на продукта.

Какво представлява цифровият апарат за измерване на кръвното налягане на горната част на ръката?

tensiometro-digital-de-brazo

Познат още като сфигмоманометър, това е онзи уред, който вашият лекар използва за измерване на кръвното ви налягане. Разбира се, в този случай става дума за по-модерните, цифрови модели, които работят с удобни дисплеи и по-прецизно управление. Вече не е необходимо лекарят да слуша внимателно всеки удар на сърцето и да го брои на място, за да определи кръвното ви налягане.

Цифровите апарати за кръвно налягане за горната част на ръката са снабдени с надуваем маншет, който се увива около ръката ви и се надува, за да увеличи сърдечната ви честота. След това клапан освобождава цялото налягане и показва съответните показания на дисплея на устройството. В много модели можете да поставите стетоскоп и да слушате сърдечния ритъм.

Как работят те? Нека видим, че когато сърцето изпомпва кръв, налягането се повишава и се получава т.нар. систолично налягане. След това налягането се понижава, когато сърцето се подготвя за нов удар, и се получава диастолното налягане. Сфигмоманометърът повишава налягането в ръката, за да превиши систоличното налягане и да спре притока на кръв. Когато въздухът в надуваемия маншет се освободи и налягането в маншета се изравни със систоличното налягане, кръвта започва да тече.

Това е моментът, в който в потока се образува турбуленция и се чува ясно сърцебиенето. В този момент се отбелязва налягането, показвано от сфигмоманометъра, и се определя систоличното налягане. Когато налягането на сфигмоманометъра спадне под диастолното налягане, кръвта вече не се чува. След това устройството прави втора бележка, която съответства на диастолното налягане на пациента. Ето защо говорим за налягане от 120 над 80, например.

Какво трябва да има един цифров апарат за измерване на кръвното налягане

Ако мислите да си купите един от тези апарати, вероятно се чудите как да се уверите, че покупката, която правите, е правилна. Ето няколко съвета за това какво да търсите в апарата за измерване на кръвно налягане. Не забравяйте, че няма нищо лошо да прочетете спецификациите на даден продукт, преди да го закупите.

Точността на тези устройства е от решаващо значение. Грешка в показанията на апарата за измерване на кръвно налягане може да има сериозни последици, като например фалшиви положителни резултати или дори пренебрегване на синдром или заболяване, от които може да страдате. Например, ако в действителност страдате от високо кръвно налягане, но апаратът погрешно отчита, че имате по-ниско кръвно налягане, няма да знаете истинското си състояние и може да се изложите на сериозни здравословни проблеми.

По същия начин хората, които са приковани на легло у дома и страдат от респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест, тези, които трябва да поддържат състояние на покой у дома, или дори тези, които страдат от заболявания на имунната система, се нуждаят от висока точност на апаратите за измерване на кръвното налягане. Това може да бъде буквално въпрос на живот и смърт.

Най-добрият начин да проверите дали въпросният апарат е точен, е да помолите специалист да измери кръвното ви налягане както с цифров, така и с ръчен апарат за измерване на кръвно налягане. След това той може да сравни двата резултата.

Последното нещо, което искаме, е устройство, което е трудно за използване или настройване. Особено когато става дума за здравен продукт, който най-вероятно ще се използва от хора, страдащи от някакво заболяване.

Търсете устройства, които имат малко бутони и са лесни за използване. Например, когато го извадите от кутията, трябва само да поставите батериите и да натиснете бутона за захранване, а целият процес на прикрепване на надуваемата лента и използването ѝ също е лесен. По принцип лентите обикновено се доставят с тръбичка, която се поставя в монитора, който отчита показанията. След това е необходимо само да се нагласи лентата на ръката на пациента и да се натисне бутон, за да започне да се надува.

Винаги се сблъскваме с дилемата между качеството на дадено устройство и неговата цена. Често се изкушаваме да си купим продукт на по-ниска цена, за да спестим възможно най-много, но в случая със здравните продукти винаги е по-добре да инвестираме малко повече, за да сме сигурни, че купуваме нещо с висок стандарт. В края на краищата е по-добре да се гарантира добро здраве.

Въпреки че ръчните модели нямат възможност за цифрова грешка, вярно е, че е необходима известна практика и познания за измерване на кръвното налягане, за да може да се използва правилно един от тези апарати. Те също така са податливи на човешки грешки при измерването, които много често могат да доведат до неправилно отчитане на налягането. Ето защо, ако не сте здравен специалист или нямате голям опит в тази област, силно ви препоръчвам да изберете цифровите модели.

Те са изключително лесни за използване, отчитат показанията сами и с минимална грешка, а и не е необходимо да имате познания за измерване на кръвното налягане. Просто свързвате частите, прикрепяте маншета към ръката на пациента и натискате един прост бутон. Бързо ще разберете колко удобни и универсални са те.

 • Размер на надуваемия маншет

Апаратите за измерване на кръвно налягане обикновено се доставят с надуваеми маншети със стандартен размер, т.е. те пасват без проблеми на почти всеки пациент. Има обаче случаи на хора с много широки или много тънки ръце, за които стандартните маншети не прилягат правилно и следователно не дават толкова точни измервания. Например пациенти с наднормено тегло или затлъстяване или пациенти, които страдат от други заболявания, като например джудже или дори недохранване. В такива случаи е най-добре да се уверите, че е налична лента с необходимия размер.

И не се притеснявайте, защото получаването им е лесно, просто измерете обиколката на ръката на човека около бицепса и намерете подходящата лента. За щастие на пазара можете да намерите ленти с различни размери.

Под скорост имам предвид времето, необходимо на апарата за измерване на кръвното налягане да даде резултати. Въпреки че процесът на надуване на маншета за стимулиране на кръвния поток е физиологичен процес, може да има забележими разлики във времето, необходимо на всеки модел да стимулира кръвното налягане и да даде конкретни резултати. Това е така, защото някои от тях имат по-бързи инфлационни системи и процесори, които могат да извършват необходимите изчисления и отчитания по-бързо.

Въпреки това някои от по-бързите и по-скъпи апарати за измерване на кръвно налягане могат да отнемат само 20 секунди, докато по-бавните и по-евтини апарати могат да отнемат минута или дори малко повече. Независимо колко пари ще похарчите, помислете дали усещането за притискане на маншета върху ръката ви е неприятно. Ако е така, струва си да изберете по-бързи модели, които освобождават налягането за кратко време.

Точно както има цифрови и ръчни апарати за измерване на кръвното налягане на горната част на ръката, цифровите апарати също могат да бъдат различни видове. Има например прости устройства, които използват обикновен монитор, за да управляват устройството и да отчитат показанията, а има и по-модерни и технологични, които могат дори да се свързват с вашия мобилен телефон, таблет или компютър чрез технологията Bluetooth.

Въпреки че са по-скъпи, тези съвременни апарати за измерване на кръвно налягане ви позволяват да запазвате показанията на смарт устройство, за да следите напредъка си и да контролирате кръвното си налягане. Това може да бъде много полезно за хора, които току-що са претърпели инфаркт и следват лекарски съвети за намаляване на нивата на стрес и кръвното налягане, за хора, страдащи от високо кръвно налягане, рак или друга диагноза, която изисква редовни измервания.

Най-хубавото е, че много от тези устройства ви позволяват да изпращате резултатите директно на вашия личен лекар. По този начин получавате много по-завършена система.

 • Използване от няколко потребители

Вярно е също, че най-добрите цифрови апарати за измерване на кръвно налягане ще ви позволят да водите записи за повече от един потребител. Така че, ако сте доста предпазливи и искате редовно да измервате кръвното налягане на семейството си, за да сте сигурни, че всичко е наред, можете да създадете профил за всеки член и да следите развитието на всеки от тях. По този начин вече няма да се налага да купувате отделни устройства за всеки член на семейството или да водите досадни бележки.

Тъй като не всички сме експерти в областта на здравето или измерването на кръвното налягане и не всички сме лекари, за да кажем дали има нещо необичайно в кръвното ни налягане или сърдечния ритъм, винаги е добре да разполагате с модел, който дава сигнал, ако показанията ви не са адекватни, защото са над нормалните стойности или под тях. Това ще ви помогне много, ако не сте сигурни дали кръвното ви налягане е нормално или страдате от някакво заболяване.

В същото време някои апарати за измерване на кръвно налягане могат да ви кажат дали има нещо необичайно в сърдечния ви ритъм, например аритмия, шумове или друг проблем, който обикновено може да остане незабелязан от неопитния потребител.

Съвети за използване на дигитални апарати за измерване на кръвно налягане

tensiometro-de-brazo-digital

Освен че трябва да знаете как да работите с всеки апарат, е важно да знаете и основните неща за кръвното налягане, като например кои стойности се считат за нормални, каква позиция трябва да заемете, когато измервате кръвното си налягане, и др. Тук ще разкажем малко за тези съвети, за да ви помогнем да се възползвате максимално от новия си цифров апарат за измерване на кръвно налягане:

 • Прочетете за нормалните стойности на кръвното налягане за вашата възраст, тегло и пол. По този начин можете да добиете по-добра представа за това какво е високото или ниското кръвно налягане за вас, независимо дали апаратът ви предупреждава или не.
 • Търсете модели, които могат да се синхронизират с мобилния ви телефон, таблет или компютър чрез приложения. Те са най-удобни и ви позволяват да следите текущото си състояние и развитие.
 • Ако не сте експерт в областта на медицината, измерването на кръвното налягане и т.н., най-добре е да избягвате ръчните апарати за измерване на кръвно налягане. Всеки цифров модел ще бъде много по-удобен за вас и ще ви даде по-добри резултати.
 • Когато спим, можем да бъдем много по-отпуснати, отколкото обикновено, така че измерването на кръвното налягане веднага след събуждане не е добра идея. В крайна сметка може да се окаже, че нивото ви е нереалистично.

Затова е най-добре да не бързате, да закусите, да вземете душ, да се облечете и преди да излезете навън, да направите измерването.

 • Вероятно се чудите как цифровите модели съхраняват предишните ви записи и как можете да имате достъп до тях или да ги споделяте. Това почти винаги става чрез приложение, въпреки че има и модели, които могат да имат входове за SD карта или почти безкрайно място за съхранение в облака.
 • Не се притеснявайте, ако след приема на определено лекарство апаратът ви за измерване на кръвното налягане покаже, че кръвното ви налягане е спаднало значително. Има някои лекарства, които могат да доведат до понижаване на кръвното налягане и дори до замаяност или умора. Винаги следвайте съветите на Вашия лекар, когато приемате такива лекарства, и избягвайте да измервате кръвното си налягане непосредствено след приема им. Това ще ви спести една-две уплахи.

Наистина ли са точни домашните апарати за измерване на кръвно налягане?

Да. Въпреки че може да не са толкова точни, колкото тези, които използва вашият лекар, или тези, които се използват в операционните зали, домашните модели могат да бъдат много точни, особено ако са цифрови. Единственото нещо е, че трябва да прочетете инструкциите на производителя за калибриране или поне да го отнесете в сервизен център, ако не можете да го калибрирате сами. За да сте сигурни, че винаги ще получавате точни резултати, това калибриране трябва да се извършва приблизително на всеки 2 години.

Как се измерва кръвното налягане с апарат за измерване на кръвно налягане на горната част на ръката

Видове домашни апарати за измерване на кръвно налягане

Сега знаете ли как да различавате различните видове апарати за измерване на кръвно налягане?

 • С надуваема маншета за ръка

Това са най-популярните модели, тъй като са много лесни за използване и са доста точни, поради което често се използват от лекари и други медицински специалисти. Те имат надуваема лента, която се закрепва около бицепса и извършва измерване на кръвното налягане.

Единственият възможен недостатък е, че те могат да бъдат малко по-големи и тромави, тъй като ще трябва да имате устройството, което отчита показанията, от едната страна, надуваемия маншет от другата, а в някои случаи дори и адаптер за захранване.

Тези модели могат да изглеждат много привлекателни, защото са и изглеждат много по-компактни и лесни за пренасяне. Освен това те са доста минималистични и създават впечатление за по-модерни. Най-добре е обаче да се придържате към моделите за горната част на ръката, тъй като тези апарати за измерване на кръвно налягане на китката все още не предлагат същото ниво на точност. Макар да е вярно, че те са се подобрили през годините, все още не са настигнали апаратите за измерване на кръвно налягане на ръката.

Ръчните модели могат да бъдат едни от най-точните на пазара, ако са правилно калибрирани, значително по-евтини са и не се нуждаят от електричество, така че представляват дългосрочна икономия. Въпреки това, както беше споменато по-горе, това са устройства, които изискват опитен потребител, тъй като процесът е изцяло ръчен, така че ще трябва да знаете къде да отбелязвате систоличното и диастоличното налягане, както и как да откривате всякакви аномалии в сърдечния ритъм.

Те разполагат със стетоскоп, колба с манометър за ръчно генериране и измерване на налягането, надуваем маншет, който приляга към ръката на пациента.

Те се надуват автоматично и могат да бъдат свързани със смартфон, таблет или компютър, за да записват показания за непрекъснато наблюдение. Освен това те се захранват с батерии или директно от стенния контакт и имат монитор с екран и бутони за отчитане на показанията.

Какво да вземем предвид, преди да си купим тесиометър

При цифровите модели винаги си струва да се запитаме доколко сме свикнали да използваме електронни устройства. Например, ако сте човек, който живее заобиколен от смартфони, таблети, компютри и други джаджи, използването на един от тези апарати за измерване на кръвно налягане ще бъде като разходка в парка. Но ако не познавате добре технологиите или не сте свикнали с модерните устройства, може би е по-добре да се спрете на някой от по-простите цифрови апарати за измерване на кръвно налягане.

Те може да не се свързват с мобилния ви телефон или да не съхраняват данните ви в облака, но ще ви осигурят цялото удобство и точност на съвременните технологии.

Не всички апарати за измерване на кръвно налягане се използват по един и същи начин, дори когато са от един и същи тип. При някои от тях се изисква да движите ръката си по определен начин, при други - да доближите ръката си до сърцето, а при трети - да не извършвате никакви специфични движения, а само да стоите неподвижно. Уверете се, че избраната от вас услуга не е сложна.

 • Как да понижим кръвното налягане по естествен начин?

Ако апаратът ви за измерване на кръвното налягане е показал стойности над нормалните, не се тревожете, може да е просто моментно явление, дължащо се на силен стрес или физическа активност. Въпреки това, ето няколко съвета за контролиране на кръвното налягане по естествен начин:

 • Можете да се попечете малко на слънце, тъй като някои проучвания показват, че това ви отпуска и намалява кръвното налягане.
 • Можете също така да медитирате, да правите дихателни упражнения или дори да се занимавате с йога - дейности, които са широко препоръчани и признати като начини за намаляване на нивата на стрес, подобряване на дишането и съответно на кръвното налягане.
 • Можете да прегърнете някого. Да, прегръдката с любимия човек може да ви помогне да се отпуснете и да намалите напрежението. Проведено е проучване, което доказва, че жените, които редовно прегръщат партньорите си, имат по-добро кръвно налягане. Докато момичетата, които избягват физическия контакт с близките си, е по-вероятно да страдат от заболявания като хипертония.
 • Колкото и да е странно, танците също са дейност, с която можете да нормализирате нивата си. Установено е, че при танците се освобождават хормони, които подобряват настроението и помагат за регулиране на кръвното налягане.

Как да калибрирате цифровия си апарат за измерване на кръвно налягане?

Както споменах по-рано, важно е редовно да калибрирате апарата си за измерване на кръвното налягане. Всъщност доброто калибриране позволява на устройството да започне всяко измерване от 0, като по този начин се избягват грешки в крайните резултати. Представете си, че везната ви започва да тежи 2 кг поради грешка при калибрирането и в крайна сметка си мислите, че тежите с 2 кг повече, отколкото в действителност. Ако това се случи с вашия апарат за измерване на кръвно налягане, може да пропуснете важни диагнози.

Първата стъпка, която трябва да предприемете при закупуването на апарат за измерване на кръвното налягане, е да го занесете на семейния си лекар. Той е най-добрият човек, който може да определи дали показанията са правилни и може да го направи чрез кръстосана проверка на резултатите.

Това е много просто, той или тя просто ще измери кръвното ви налягане с новия ви цифров монитор и след това ще го направи с някое ръчно или цифрово устройство от професионален клас, което вече е калибрирано правилно. Той ще отбележи разликите в показанията и след това ще можете да се приберете вкъщи и да калибрирате уреда според инструкциите на продукта или да помолите лекаря си да ви помогне да го калибрирате на място. Въпреки това, ако го правите вкъщи, е важно да го тествате отново при Вашия лекар, за да се установи дали сте го направили правилно.

Процесът на калибриране обикновено е доста прост. Най-често се налага да надувате и изпускате маншета няколко пъти и да регулирате винт или копче, докато устройството се калибрира правилно. Методът обаче може да се различава, затова е добре да прочетете внимателно инструкциите.

И накрая, в случай че не можете да намерите правилното калибриране или предпочитате да го направи професионалист, можете да се свържете с отдела за обслужване на клиенти и той ще ви информира за специализиран център, който може да го направи вместо вас.

Къде да купя цифров апарат за измерване на кръвното налягане?

Цифрови апарати за измерване на кръвно налягане могат да бъдат закупени на различни места, включително MediaMarkt, Carrefour и аптеки, но ако искате да закупите качествен модел на достъпна цена, в Amazon има голямо разнообразие от продукти, от които да избирате.

Често задавани въпроси

Може ли неправилното използване на маншета да доведе до грешни показания?

Да. Много е важно да се използва маншет с подходящ размер, съобразен с обиколката на ръката на пациента, както и правилна техника на приложение. Ако маншетът е твърде голям или твърде малък, или ако е поставен на неправилно място, стойността на кръвното налягане може да бъде далеч от действителната стойност.

Маншетът трябва да приляга плътно около горната част на ръката и поне 2 cm над сгъването на лакътя и не трябва да се поставя върху дрехите, тъй като това също може да повлияе на показанията.

Може ли цифровият апарат за измерване на кръвно налягане да нарани ръката ви?

Когато маншетът на цифровия апарат за измерване на кръвно налягане започне автоматично да се пълни с въздух, нормално е да почувствате лек дискомфорт поради налягането, което се създава в ръката. Това обаче ще трае само няколко секунди, тъй като е програмирано така, че да не превишава нива, които биха могли да ви навредят.

Важно е да се отбележи, че в някои случаи по кожата могат да се появят малки безболезнени червени точки, което може да означава, че тромбоцитите ви са ниски или че приемате лекарства, които благоприятстват този ефект, затова се препоръчва да се консултирате със специалист.

Коя ръка е подходяща за измерване на кръвното налягане?

Поради анатомията на сърцето и хода на главните артерии, които са тясно свързани с него, препоръката на първо място е да се измерва кръвното налягане в лявата ръка.

Въпреки това някои специални обстоятелства не позволяват прилагането на горната препоръка. Например при жени, преживели рак на гърдата, на които е била изпразнена една от гърдите и придружаващите я възли, кръвното налягане трябва да се измерва в ръката, контралатерална на тази, на която е била извършена операцията, независимо от коя страна е тя.

Нормално ли е да има разлики между кръвното налягане във всяка ръка?

Научно доказано е, че разлика в стойностите на систоличното кръвно налягане от не повече от 20 mmHg и диастоличното кръвно налягане от не повече от 10 mmHg е напълно нормална.

Въпреки това разликите, по-големи от тези стойности, са алармен сигнал за вероятното наличие на запушване на артериите, което е много важен сърдечносъдов рисков фактор.

Трябва да се отбележи, че запушването на периферните артерии от мастни плаки често се съпровожда от запушване на артериите на сърцето и дори на мозъка и е една от най-честите причини за инфаркт на миокарда и мозъчно-съдови инциденти.

Влияе ли положението на ръката върху измерването на кръвното налягане?

Да, и това е една от най-честите причини за погрешно измерване на кръвното налягане. Според медицинските указания, независимо от положението на пациента (седнал, легнал или изправен), ръката, с която се извършва измерването, трябва да бъде поставена на нивото на сърцето, така че може да се наложи да ви помогне друг човек, за да ви подкрепи.

Трябва ли да се притеснявам, ако кръвното ми налягане е по-високо или равно на 150/90 mmHg?

Насоките, изготвени от основните американски и европейски сърдечни асоциации, са съгласни, че нива на кръвното налягане, по-големи или равни на 140/90 mmHg, трябва да се считат за извън нормалния диапазон.

Следователно, ако резултатът ви е по-голям или равен на 150/90 mmHg, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, тъй като е много вероятно да имате недиагностицирана системна артериална хипертония.

Повишава ли кафето кръвното налягане?

Да. Консумацията на кафе може да доведе до временно, но значително повишаване на кръвното налягане, дори при хора с недиагностицирана системна хипертония.

Ето защо, ако пиете кафе и планирате да измерите кръвното си налягане, трябва да изчакате разумно време от поне 15 минути, за да не се повлияе резултатът от ефекта му.