Термична паста

Pasta-Térmica

Когато инсталирате радиатор или видеокарта, няма нищо по-добро от това да имате най-добрата термопаста, за да увеличите максимално производителността на оборудването, защото дори и да е най-добрата система за охлаждане, това оборудване задължително трябва да бъде допълнено с термопаста, защото без нея устройството просто няма да работи по начина, по който е проектирано.

Най-добри термопасти

Коя е най-добрата термопаста?

Както знаем, има няколко марки, някои с добро качество, а други не толкова, но за да разберем коя от тях е с най-добра производителност, проучихме най-изявените на пазара и въз основа на тяхната цена, представяне, размер, лекота на прилагане и други характеристики, стигнахме до група от пет, които са предоставили на потребителите най-доброто преживяване, когато става въпрос за ефективна система за разсейване на топлината.

Ето от най-добрите термопасти:

1. Arctic MX-4

31H+zKu4DEL

КУПИ СЕГА

Съставът му от 99% сребро сиво гарантира най-ефективната проводимост, която очаквате от подобен продукт. Частиците са микроскопични и контактът между тях увеличава максимално топлообмена.

Въпреки че продуктът е на метална основа, той не провежда електричество, като по този начин ефективността на шпакловката е без риск.

За по-ефективно използване е удобно да се разпредели върху радиаторите, но за процесора е достатъчно само обикновено количество.

Срокът на годност на тази термопаста не изтича, но ако пастата изсъхне поради неправилно съхранение, тя вече не може да се използва.

Какво представлява термопастата и за какво се използва?

Както е известно, силиконова грес, термичен силикон, и в някои случаи като термично лепило, е вещество, което увеличава топлопроводимостта между две неконтактни повърхности.31XQwTqipbS

Пастата обикновено се използва от вътрешната страна на процесора и се поставя в неправилна част на зоната, където може да се задържи въздух, което води до увеличаване на топлината и намалява ефективността на радиатора.

Как се нанася термопаста?

Продуктът трябва да се нанася върху радиатора, като се внимава да не достигне до други елементи, където ефективността би се загубила, като например нагревателния елемент.

Също така трябва да се нанася точното количество, което зависи от размерите на устройството, тъй като ако се използва в излишък, това би било напълно неблагоприятно, като се елиминира охлаждането, което от своя страна би могло да осигури точното количество, което обикновено е много малко, поради което тези продукти се предлагат в малки количества и с прецизни апликатори.

Видове термопаста

Има основно три вида термопаста:

На метална основа:

Те са най-търсени, тъй като предлагат най-висока производителност от трите. Продуктът е съставен от малки златни, сребърни, алуминиеви или медни метални частици, които функционират като основни топлопроводници.

Особеността на този вид паста е, че поради своя състав тя провежда и електричество, което може да бъде недостатък или ограничаващ фактор при използването ѝ.

На керамична основа:

Въпреки че е ефективна, тя не е толкова ефективна, колкото металната, но тъй като е съставена от керамика, пастата не провежда електричество.

На силициева основа:

Това е просто още един вариант, който също работи добре, но не е толкова ефективен, колкото горните. Оригиналните подложки на радиатора обикновено са изработени от тази паста, а когато се купуват, те обикновено се допълват с комплект за охлаждане.

Термопаста или термомасло - едно и също ли е?

Термичната грес, термопастата или силиконовата грес са едни и същи, изпълняват една и съща функция, но както споменахме по-рано, някои от тях се различават по компонентите и дори по представянето, а както при всички продукти, има марки, които предлагат по-голяма ефективност от други.

По подобен начин някои използват термопаста специално за разсейване на температурата в микропроцесорите, а други предпочитат силиконова грес за смазване на зони, които са подложени на високи температури, като например схеми на принтери. Това е просто въпрос на избор от страна на потребителя по отношение на предназначението на продукта.

Защо ви е необходима термопаста?

Процесорите на персонални компютри , колкото и напреднали и модерни да са те, най-често са претоварени от търсенето на едновременни приложения, с които потребителят иска да работи, което кара оборудването да произвежда високо ниво на топлина, особено когато процесорът отделя повече ресурси от нормалното за определени програми за изпълнение на задачите.

В тази ситуация оборудването е принудено и изложено на срив, който може да доведе до необратими повреди на основните компоненти на компютъра, като гейминг компютрите или тези, които се нуждаят от повече ресурси, са изложени на по-голям риск.

Поради тази ситуация разсейването на топлината беше предизвикателство за производителите на процесори и до днес, въпреки че те могат да произвеждат по-малко топлина от преди, случаят не е напълно решен и затова крайните потребители трябва да се погрижат за наличието на сигурна система за охлаждане, която помага да се поддържа ниска температура на процесора .

Една от най-сигурните и ефикасни системи за охлаждане е вентилатор за процесора, радиатор или охлаждаща основа, комбинирана с термопаста, и именно тук гореспоменатият продукт играе незаменима роля за правилното функциониране и работа на вашия компютър, лаптоп или преносим компютър.

Препоръчва се термопастата да се сменя всяка година. Вярно или грешно?

Честотата, с която трябва да се сменя термопастата за CPU и GPU в преносим компютър, зависи от много фактори.

Според експертите само в случаите, когато лаптопът ви има проблем с прегряването или проблем с температурата, би било необходимо да смените термопастата.

Говоря за това, ако забележите, че ядрото на процесора на вашия преносим компютър достига повече от 90°C и/или системата се изключва поради максималната Tj (температура на съединението), която обикновено е между 95-105°C за потребителска употреба.

Мнозина обаче отбелязват, че животът на термопастата е от пет до шест години.

Това, от своя страна, се дължи на факта, че става дума за качествена термопаста и че е била правилно нанесена; и второ, на вида термопаста , за който повечето потребители дори не знаят, че съществува такова съединение в 'вътрешностите' на компютъра.

Морал на историята: не е вярно, че не се препоръчва да се сменя термопастата всяка година.

Ключове за включване на компютъра след нанасяне на термопастата

Сред съмненията на всеки средностатистически потребител е дали да включи компютъра веднага след нанасяне на термопастата. Не на последно място, защото това е съединение, разположено в една от най-уязвимите зони на компютъра.

Въпросът обаче не е 'дали трябва или не трябва', а дали компютърът действително успява да се включи веднага след нанасянето на термопастата.

Въпреки това се препоръчва да проверите температурата на процесора, за да проверите връзката му с радиатора. Това е възможно само чрез стартиране на цялата система, проверка на работата на вентилатора и влизане в BIOS.

А как да вляза в BIOS?

Много просто. Натиснете клавиша 'F1', 'Del' или 'supr' по време на стартиране на системата, докато се появи менюто на BIOS.

А каква е нормалната температура на процесора и графичния процесор?

CPU, под 40° C в състояние на покой; същото важи и за GPU.

2 основателни причини да не използвате охладител на процесора без термопаста

Ако някога ви е минавало през ума да използвате охладител на процесора без слой термопаста между охладителя и процесора, казвам ви, че това би било една от най-жестоките прояви на омраза към вашето оборудване.

Ако го направите, топлината просто няма да се предаде правилно от процесора към охладителя и по този начин процесорът ще се нагорещи толкова, че ще причини трайна повреда на компютъра.

Това са трите предимства на термопастата

По принцип термопастата има за цел да оптимизира топлопроводимостта между процесора и радиатора, така че не само да предотврати прегряването на процесора, но и да осигури високо качество на работата на системата.

За разсейване на топлината и понижаване на температурата на процесора

Като се нанася върху контактните повърхности на процесора и радиатора, термопастата е в състояние да осигури добро разсейване на топлината и да понижи температурата на процесора.

За да се предотврати работата на процесора при високи температури

Без термопаста и работа, процесорът би работил при нива от 20 до 300 или дори по-високи от нормалните, което би довело до слаба производителност на системата , прегряване на процесора и дори допълнителни повреди.

За запълване на неравностите по повърхността на процесора или радиатора

По същество контактните повърхности не са нито гладки, нито съвършени; при такъв сценарий въздухът, който се счита за най-лошия топлопроводник, не само се задържа, но и не позволява да се намали температурата на процесора .

Термопастата помага за решаването на този проблем, като запълва тези неравности и осигурява по-добро разсейване на топлината.

Стъпка по стъпка как лесно и просто да премахнете и поставите отново термопаста

Преди да започнем, трябва да знаете, че няма определен момент, в който трябва да замените старата термопаста с нова. Всъщност в повечето случаи е достатъчно - и по-полезно - да поддържате компютъра.

Ако обаче действието е определено неизбежно - защото имате проблеми с температурата или са минали повече от 5 години - преди да започнете процеса, трябва да имате 99% изопропилов алкохол, чиста кърпа и термопаста.

Това е всичко, време е да се заемем с работа.

1.- Почистете бита на процесора, радиатора и повърхността на процесора, като излеете малко от изопропиловия алкохол върху частите и го оставите да действа няколко минути.

2. Избършете частите с чиста кърпа.

3. Нанесете термопастата.

4. Монтирайте частите.

5.- Включете компютъра и проверете дали всичко работи правилно (дали вентилаторът се върти и дали BIOS показва нормалните температури на CPU и GPU).

Много важно. Ако сте начинаещи в тази област, препоръчително е да го направите с препоръките и/или помощта на специализиран техник, тъй като при 'приключението' може да причините по-големи щети.