Туристически обувки

mejores-zapatos-de-senderismo

Рани на глезена или пръстите? Да, всички сме били там. Особено когато започваме да се занимаваме с туризъм и дори най-високата планина не ни се струва толкова трудна, колкото състезанието за най-добрите туристически обувки. Знам, и аз съм бил там и съм се отчайвал, но сега мога да ви кажа, че това е минало и никога не съм се чувствал по-добре от сега, когато намерих перфектните обувки. Най-добрата новина? Скоро и вие ще опитате това усещане

Най-добрите обувки за туризъм и трекинг

Кои са най-добрите обувки за туризъм?

В отчаянието си да намеря най-добрите туристически обувки бях изпълнен с много полезна информация, но също така успях да намеря няколко варианта от тях, от различни марки и за мъже и жени.

За щастие се възползвах от всичко това и го събрах в това сравнение, което ви предлагам по-долу, за да ви спестя цялото време и усилия, които изисква това търсене. Прочетете и съм сигурен, че ще вземете един чифт за себе си и още един за най-верните си спътници в приключенията, и ми кажете какво мислите!

Ето и най-добрите обувки за туризъм:

1. обувки за туризъм Salomon X Ultra 3 GTX

Разнообразие от цветове

415H1VzjgwL

КУПИ СЕГА

Става дума за обувки, специално предназначени за туризъм, те са за мъже, защото са проектирани за техния тип стъпало, за да предлагат комфорт при всяка стъпка и идеално прилягане. Външният им материал е синтетичен и водоотблъскващ, а подплатата от плат е удобна и прохладна. Гумената подметка е проектирана така, че да осигурява омекотяване, добра поддръжка на свода и отлично сцепление.

2. Туристически обувки The North Face M Litewave Fp GTX

Проектирани за мъжка употреба и комфорт

51VH8zMn2QL

КУПИ СЕГА

Изцяло черният дизайн ви позволява да съчетаете перфектно всички ваши дрехи за туризъм и трекинг. Тези специални обувки са с връзки, които позволяват най-удобното и идеално прилягане. Както външният материал, така и подплатата и материалът, използван за подметката, са синтетични, така че те показват широка устойчивост на вода, като същевременно предлагат комфорт и безопасност при всяка стъпка.

3. Columbia Woodburn II Водоустойчиви обувки за туризъм

Комфорт на всяка крачка

41Zdjm96bXL

КУПИ СЕГА

Ако това, което искате, е сигурност на всяка крачка, можете да бъдете спокойни, защото този модел има плоска гумена подметка с шарка, идеална за осигуряване на по-добро сцепление на най-трудните и неравни пътеки. Външният им материал е кожа, а подплатата е синтетична, което предпазва крака ви и при най-трудните зимни преходи, тъй като запазват крака ви достатъчно топъл и сигурен, както ви е необходимо.

4. Туристически обувки Merrell Mqm Edge Gore-Tex

За приключенски настроени момичета

51RP1VBuJVL

КУПИ СЕГА

Смелите момичета, които обичат приключенията, са най-предпочитани с тези обувки, специално проектирани за техния комфорт и безопасност по време на ходене. Външният им материал е от висококачествена изкуствена кожа, а подложката и подметката са от синтетика. Системата им за закопчаване е съставена от връзки, които позволяват идеално прилягане за всички видове дебелина на стъпалото. Ще можете да се движите спокойно по неравен терен или в града.

5. Туристически обувки Hi-Tec Quadra Classic

Правилното и необходимо тегло

518AckLHMsL

КУПИ СЕГА

Те са перфектната комбинация между грапавостта, от която се нуждаете, за да се изправите пред най-трудните терени в природата, и деликатността, от която се нуждаете, за да не нараните краката си, защото са специално проектирани за краката на момичетата, които обичат приключенията. Външният материал от кожа е готов да защити краката ви, а подплатата от плат е мека. Синтетичните подметки имат необходимото сцепление, за да сте сигурни.

Как да изберем туристически обувки

zapatos-de-montaña

Има толкова много възможности на пазара, че когато търсите правилния чифт обувки, фокусът трябва да бъде върху неща като конкретната марка или външен вид, а не дори върху цената им, разбира се, те трябва да бъдат достъпни за вашия джоб, но при покупка все още има характеристики, които надвишават всички тези по важност, все още не знаете кои са те? Вижте това ръководство!

Тегло на обувките

Трябва да сте наясно, че колкото по-тежка е обувката, толкова повече работа трябва да свършат краката ни при ходене. Въпреки че трябва да са твърди, те не трябва да са прекалено тежки, за да не ви е неудобно.

Водоустойчив или не?

Водата може да натрупа нежелани миризми, както и да е неприятна и да причини мехури. Тъй като не искаме тя да влиза в ботушите ни, най-логичното нещо е да изберем водоустойчиви материали, които позволяват на краката ни да дишат, без да пропускат вода.

Поддържане на свода

Това не позволява на краката ви да се сплескат при натиск, като по този начин се избягва болката, която това може да причини. Ако имате високи сводове на краката, може да е по-удобно да изберете допълнителни ортопедични обувки.

Защита от наранявания

Двете най-често срещани наранявания при ходене са изкълчените глезени и убодените пръсти на краката. Следователно колкото по-груб е теренът, толкова повече опора за глезена е необходима. Наклонените повърхности ще накажат пръстите на краката ни, ако изберем туристическа обувка без достатъчен просвет за пръстите.

Носене на товар

Колкото по-тежък е товарът, толкова повече здравина и гъвкавост са необходими, но също така се нуждаем от пълен обхват на движение със защита, която не позволява на краката ни да се огъват прекалено назад или напред.

Подсилен език

Става дума за езика, свързан с горната част на обувката, който не позволява на мръсотията, малките камъчета, дори на водата и някои пътни отломки да проникнат във вътрешността на обувката.

Rands

Най-уязвимите зони на ботуша трябва да имат здрав гумен протектор за ботуши, поставен точно в предната част или около външния ръб. Това също така ще увеличи живота на обувката и ще осигури по-добра защита на пръстите на краката.

Подплати

Изборът на мембрана, която е непромокаема и осигурява известна дишаемост, е доста важен, но не трябва да забравяте, че краката ви все пак ще се потят при високи температури през летните дни, когато върху тях попада пряка слънчева светлина. В този случай ще е разумно да имате ботуши с подплата, която има технология за отвеждане на влагата. Те често са снабдени с антимикробна обработка, която предотвратява появата на миризми.

Подплатена яка

Това осигурява достатъчен комфорт и опора на глезена по време на дълги разходки.

Как се регулират туристическите обувки?

Когато става въпрос за подбиране на подходящи обувки за дейности като ходене и туризъм, zapatos-para-senderismo-300x200

най-добре е да се уверите, че прилягането е идеално, тъй като това ще ви спести няколко болки по време на и след разходката.

  • Важно е да знаете размера си и да пробвате ботушите си, когато краката ви са достигнали максималния си размер, т.е. в края на деня.
  • Тествайте ги, като ги обуете с любимите си чорапи.
  • Ако носите ортопедични обувки, трябва да ги включите в теста за обувки.
  • Сравнете стъпалата си със стелката.
  • Ако пръстите ви се плъзгат без проблем от петата на обувката до предната ѝ част, това е чудесен знак.
  • Движете крака си, докато завързвате обувката.
  • Не забравяйте, че пръстите на краката ви трябва да се чувстват удобно в обувката, да имат достатъчно място, за да не се трият в шевовете при всяко движение, без да са прекалено много.
  • Направете няколко стъпки с ботушите си, преди да вземете окончателно решение.
  • Те не трябва да се трият в петата ви.

Полезно ли е да нося туристически обувки вместо обувки за бягане по пътеката?

Истината е, че това е толкова личен избор, колкото и много други, свързани с пешеходния туризъм, като например вида на раницата, която ви подхожда най-добре. И въпреки че няма строги правила, които да указват, че трябва да използвате определен вид обувки изключително за този вид дейност, трябва да знаете, че е важно да избирате разумно.

Причината е, че това може да повлияе на представянето ви или на цялостното ви изживяване по маршрута, особено ако се отправяте към труден поход в провинцията. Колкото по-лесна е пътеката и колкото по-равнинен е теренът, толкова по-малко значение ще има какви обувки носите.

Това е един от най-важните фактори при вземането на окончателно решение, тъй като именно той позволява на обувката да има правилно сцепление върху неравни повърхности и да е по-малко склонна към подхлъзване и неволно преместване.

Повечето спортни обувки нямат протектор, подходящ за каменист и неравен терен или хълмове, защото обикновено е лек. От друга страна, туристическите ботуши са с протектор, който е много по-подходящ за такива ситуации.

Като цяло обувките за трекинг осигуряват необходимата опора и твърдост по време на поход. Ако походът е дълъг и труден и носите раница по време на прехода, ще трябва обувките ви да имат покритие на глезена и по-твърда междинна подметка. Ако като мен глезените ви се изкривяват лесно, е важно да си осигурите по-голямо покритие на глезените.

От друга страна, ако бягането ви е сравнително леко и с малко допълнително тегло, леките обувки за бягане могат да бъдат достатъчни. Има обувки за туризъм или за бягане по пътеки, които са почти като обувките за бягане, защото са леки, но предлагат повече опора и повече протектор.

Трябва да вземете предвид дали по маршрута си ще бъдете изложени на вода или на естествено хлъзгав терен, тъй като някои ботуши за трекинг и специални обувки имат водоустойчива подплата, която ви позволява да вървите през кал или потоци, без да се затъвате. Някои спортни обувки са изработени от мрежест материал, който позволява навлизането на вода в обувката, но също така изсъхва сравнително бързо.