Укулеле

mejor-ukelele

Винаги съм била любителка на музиката, хайде, въпреки че не съм поп звезда, знам няколко песни , които нямам проблем да пея на семейни събирания!

Един ден исках да науча нещо повече от няколко песнички и бях твърдо решен да си взема инструмент, за предпочитане струнен, който да акомпанира на гласа ми.

Съпругът ми подари малко укулеле и в магазина казаха, че е добро начало, но дървото се напука и набъбна при влажната температура у дома. Струните също не издържаха толкова добре и нараниха пръстите ми, без да постигам никакъв напредък.

След такъв разочароващ резултат реших да потърся най-доброто укулеле на пазара и да го взема вкъщи, за да се науча наистина.

Ако сте в подобна ситуация, е време да потърсите най-добрия продукт. Преди да го вземете вкъщи, трябва само да вземете предвид, че той отговаря на вашите изисквания и най-вече на финансовите ви възможности.

Най-добрите укулеле

Кое е най-доброто укулеле?

Ще откриете стотици предлагани инструменти, но когато търсите своя, трябва да сте наясно какво трябва да търсите, преди да си купите укулеле.

Преди да направите инвестицията, трябва да погледнете дървото, най-добрите са изработени от махагон, орех, абанос, палисандър и дори кедър, всички от които ще дадат на инструмента звучност и устойчивост.

В типовете ще намерите и някои разновидности: сопран, които са традиционните, малки и с характерна интонация, ако искате нещо просто и достъпно, това е опция.

Ако предпочитате по-голям, по-класически инструмент, подобен на китара, може би ще ви подхожда тенорово или баритоново укулеле.

Много популярни са и концертните, които са малко по-големи от сопрановите и също са по-скъпи.

Сравнението на всички тях ще ви помогне да вземете решение при покупка, а ако това не е достатъчно, ето и нашия списък с предложения

Ето най-добрите укулеле:

1. Yamaha GL1 Guitalele

Удобен и лесен за носене

313N41mdxpL

КУПИ СЕГА

Ако търсите струнен инструмент , за да научите някои акорди и който можете да вземете навсякъде, за да свирите с бандата приятели, това е той.

Най-забележителното му качество е, че той е 'Guitalele'. Той е смесица от китара и укулеле, но малък, можете да свирите китара и укулеле акорди на него, но на по-малък и по-лек инструмент.

По същата причина е идеален за начинаещи.

Той е с 6 струни, с 48-милиметров гриф и се предлага с калъф.

2. Акустично укулеле Mahalo ULP1

Елегантно и ефективно

316vTj95fVL

КУПИ СЕГА

Изработено от ламинирана дървесина, това укулеле тип сопрано, е идеалният избор, ако вече сте направили първите си стъпки в струнните инструменти и искате да продължите напред.

Това е продукт на китайското производство, проектиран с четири единични струни и месингови фризове, доста лек и достига мащаб 346 мм, има мост, изработен от палисандрово дърво и с него можете да овладеете добри акорди.

Тези, които вече го притежават, хвалят качеството и елегантността на покритието му и дълбочината на звука , без да е инструмент с професионално качество.

Предлага се с черна чанта за носене.

3. 21-инчово кръгло укулеле Вградено в 'Palo Rosa'

Висококачествено

51rHIbmuOGL

КУПИ СЕГА

За да се наслаждавате на хубава музика с приятели и семейство, където и да сте, това укулеле може да бъде правилният избор, още повече ако тепърва навлизате в света на този вълшебен инструмент.

Това е традиционното хавайско укулеле със заоблен гриф, мост от палисандрово дърво и 16 прага. Той е доста лек и е с размери 21 инча

Това е пълен комплект, той има махагоново тяло, шия от палисандрово дърво, струни Aquila и месингови фрезове в маркирана позиция, той също така идва с тунер, пикели, калъф, регулируема каишка, кърпа за почистване, гайка от сплав и ключ за разглобяване.

4. Ortega RU5

Гладък и елегантно завършен

31mg3WZJH-L

КУПИ СЕГА

С акустичен дизайн и мощна резонаторна плоча, този концертен инструмент е идеален за начинаещи артисти с известен опит.

Структурата му е именно голямото му предимство, тъй като допринася за настройката без големи недостатъци, дори за начинаещи.

Изработен в сатенено покритие, с връх от смърч, струни Aquila, инструментът на марката Ortega е не само с високо качество, но и мек, удобен и много елегантен.

Предлага се с Ortega Die Cast тунер и фризове от палисандрово дърво. Тези, които вече го притежават, хвалят неговата производителност и ефективност - истинска оферта!

5. Kala KA15S

Опростен и много естетичен

31l6ZWBJNWL

КУПИ СЕГА

Моделът KA15S на производителя cala е най-евтиният от селекцията. Той обаче е завършен инструмент, висококачествено обработен и изработен от материали с добро качество .

Потребителите му посочват, че благодарение на структурата си той има доста добър музикален интонационен тембър и за кратко време можете да имате напълно настроен инструмент.

Той има редукторна глава, изработен е от махагоново дърво и струни nyglut, е доста лек и лесен за употреба

Той е чудесен избор за показване на вашите умения и талант с приятели, на семейни събирания и при случайни прости изпълнения.

ръководство за покупка на укулеле

Какво е укулеле?

ukelele

Независимо дали го познавате като укулеле или укулеле, то е четириструнен музикален инструмент , изработен от дърво, който прилича на венецуелско куатро или дори на малка класическа китара.

Въпреки че, ако говорим за произхода му, можем да кажем, че неговите музикални родители са от Португалия - кавакиньо и мачете, известно още като брагиня. И двете са разработени в Брага, град в северната част на страната, и оттам идват и имената им.

Това ни дава представа за генезиса на този инструмент - история, която датира от края на XIX век, от 1879 г., когато португалски имигранти от Мадейра решават да напуснат родния си остров в търсене на по-добър живот и добре платена работа и намират работа на Хавайския архипелаг, известен още като Сандвичевите острови.

Повечето от тях носеха със себе си мачете - един от типичните им музикални инструменти, който привличаше вниманието на местното население. Така, веднага щом имат възможност, мнозина отварят работилници, в които изработват и продават тези и други инструменти, както и мебели.

Но португалците и останалите европейски имигранти били известни и като добри китаристи, така че си спечелили място в местната общност и дори в кралското семейство.

Така за кратко време можем да кажем, че за по-малко от две десетилетия укулелето вижда бял свят и се появява в резултат на естественото хавайско адаптиране на няколко четири- и петструнни инструмента, разработени в Португалия.

От друга страна, името му, което е от хавайски произход, е доста любопитно, тъй като думата 'укулеле' означава 'скачаща бълха', което му е дадено заради малките му размери и живия, радостен звук.

Популярността на инструмента обаче се дължи на разрастването на американския туризъм на Хавайския архипелаг през първите десетилетия на 20 век. Този местен инструмент силно ги привлече и те бързо се заинтересуваха да го слушат и дори да се научат да свирят на него или да го вземат вкъщи като сувенир от пътуването си.

Днес знаем, че има четири основни размера укулеле - баритон от 18 до 21 фрези, тенор от 17 до 19 фрези, концерт от 15 до 18 фрези и сопран от 12 до 15 фрези.

Познат на някои като уке, той е универсален инструмент, който често се използва и чува в широк спектър от музикални жанрове, включително джаз, кънтри музика, поп и рок. И може би поради хавайския си дух и произход, това е инструментът, който най-добре представя сърфинга и сърфистите.

Стандартната и най-разпространена настройка на укулеле е G4, C4, E4, A4. Струните му могат да бъдат изработени от флуорокарбон, титан, навит найлон, навит метал и стомана. На свой ред има седем основни мажорни и минорни акорда за укулеле : A (m), B (m), C (m), D (m), E (m), F (m), G (m), които могат да се свирят с един до четири пръста.

Видове укулеле

intrumento-musical-ukelele

Вече малко ви изпреварих с това, от колко време говоря за укулеле, но истината е, че това е вълнуващ инструмент и ако искате да си купите такъв, е добре да знаете предварително, че има четири основни вида укулеле, всеки от които се различава по размер и звуков диапазон, и че те могат да бъдат електрически или електроакустични. И, забележете, ще откриете, че има и леворъки версии на тези .

Сопран - Ще го разпознаете като най-малкия от четирите вида. Дължината му варира от около 40 до 50 cm. И може би е най-популярната в песен кавър канали, популярни в YouTube.

Концертно - Концертното укулеле не е много по-голямо от сопраното, а дължината му е около 58 см. Тази разлика обаче ни оставя с по-дълъг гриф, който позволява повече пространство между фрезите, а корпусът е по-голям, което позволява малко по-силен звук.

Тенор - Ако има един популярен вид укулеле, то това е тенор, което е дълго около 66 см и има по-дълбок тон, който прилича повече на китарен.

Баритон - Несъмнено най-големият от четирите инструмента, дълъг около 76 cm, издава същия звук като последните четири струни на акустична китара . Фактът, че е най-големият, прави настройката му различна от останалите.

Части на укулеле

Нека започнем с назоваване на нещата с истинските им имена, не искаме да звучим твърде много като начинаещи, нали? Добре е да знаете кои са частите на този инструмент и какво правят те.

Глава - Горната част, която е прикрепена към шийката и в която са разположени щифтовете.

Колове за настройване - Това са механизми с редуктори, които държат струните и се завъртат, за да се регулира напрежението на струните и да се настроят точно струните на укулеле, поради което са известни също като машини за настройване, глави за настройване, ключове за настройване или просто тунери.

Гайка - Заедно със седлото тя позволява правилното подреждане на струните.

Шия - Преминава от главината към корпуса и държи грифа.

Гръбнак - Придържа фрезите и често има точки за маркиране на позицията или други изображения за ориентация.

Корпус - Включва топ, гръб и страни. Горната част е отговорна главно за предаването на вибрациите на струните, а звуковият отвор помага за излъчването на звука на укулеле. Някои от тях имат декоративна розетка.

Мост - Намира се в горната част и поддържа седлото. Също така струните се връзват на опашката на моста, за да се закрепят добре

Методи за конструиране на укулеле

Въпреки че има такива, изработени от синтетични материали и метал, е необходимо да се говори за най-често използваните разновидности на дървото. При производството на този инструмент се използват многобройни варианти и комбинации от дървесина.

Нека не забравяме също, че звукът на укулеле се обуславя от много фактори, включително формата и размера на корпуса, размера на звуковия отвор, настройката и вида на струните, поради което няма идеална дървесина за производството му.

Масивна дървесина срещу ламинирана дървесина

Най-общо можем да кажем, че най-висококачествените тела обикновено са изработени от масивна дървесина, но в същото време трябва да кажем, че те обикновено са малко по-скъпи. Затова по-достъпните модели обикновено са изработени от ламинати, които не са нищо повече от няколко тънки слоя дърво, залепени един за друг, а понякога са покрити с атрактивен фурнир.

Въпреки че е вярно, че масивната дървесина, като смърч или кедър, обикновено е запазена за горната част, тъй като тя има по-силно влияние върху тона на инструмента.

Ламинатите имат добро предимство, тъй като са доста здрави и по-малко склонни към напукване, което е често срещан проблем, когато са изложени на много студен или много сух климат. Това е така, въпреки че те не са толкова резонансни, колкото укулеле от масивна дървесина. От друга страна, ламината винаги ще звучи по един и същи начин, въпреки че укулеле от масивна дървесина с течение на времето се омекотява и дава по-богати тонове.

Аксесоари за укулеле

Има много неща, които могат да улеснят свиренето на укулеле.Едно от тях е например електронният тунер, който ще направи настройването на укулеле лесно.

Друго нещо, което трябва да обмислите, е калъф или чанта за вашето укулеле, които ще го пазят, когато не го използвате или когато го изнасяте от къщи.

Подобно на свиренето на китара, можете да използвате сламка или нокът, за да дръпнете струните, за да избегнете пряк контакт с пръстите си. Той е дори добър аксесоар, с който можете да изпитате много различни звуци.

Трябва да сте наясно, че с течение на времето струните са склонни да избледняват или да се чупят, което се отразява на звука им или на способността дори да свирите на инструмента, но не се притеснявайте, на пазара има различни варианти за замяна на найлонови струни, въпреки че можете да свирите с разнообразието от тонове, предлагани от титанови, алуминиеви и флуоровъглеродни струни.

Винаги е добре да имате книжка с инструкции, когато се учите да свирите на този инструмент, те обикновено идват с акорди, таблатури (табла) на традиционни песни и упражнения за загряване, които са много полезни за начинаещите. Ако имате повече познания, можете да играете с ноти.

Съвети за закупуване на укулеле

Достатъчно е да разгледате онлайн и дори физическите магазини, за да видите голямото разнообразие от укулеле на пазара, те могат да се предлагат в голямо разнообразие от дизайни, марки и модели, така че ценовият диапазон също е толкова широк.

Диапазон на цените

Ако искате да си купите първото укулеле, добре е да започнете с бюджет от около 40 евро до около 100 евро. Като цяло, това, което получавате в този диапазон, са сравнително добре направени модели, които звучат добре и са удобни за свирене, достатъчно за начинаещи.

Макар че можете да похарчите повече, разбира се, не си струва, ако тепърва започвате, в крайна сметка може да откриете, че това са инструменти, на които можете да свирите дълго време, без да изпитвате нужда от обновяване.

  • Какво да очаквате, когато похарчите повече: С увеличаването на бюджета си може да откриете, че търсените от вас укулеле са от екзотична дървесина и с по-изящни козметични елементи като подвързване, инкрустации и розетки. Горната част, гърбът и страните от масивна дървесина осигуряват по-добър тон. Но също така и електронни модели за възпроизвеждане чрез усилвател. Както можете да видите, по-добра изработка и по-добри възможности за игра като цяло.
  • Избягвайте наистина евтини укулеле: Дадох ви представа за диапазона, към който е най-добре да се стремите, но внимавайте да не се опитвате да отидете твърде далеч под него, защото това може да доведе до няколко истински усложнения.

Колкото и да е изкушаващо да спестите още няколко лева, проблемът е, че уискитата в този ценови диапазон са по-склонни към проблеми с конструкцията, които могат да повлияят на тона и да затруднят свиренето. Колкото по-евтини са те, толкова повече приличат на модели на играчки, отколкото на истински модели.

Може би се изкушавате да кажете: 'Хайде, аз съм само начинаещ, не би трябвало да е проблем да се науча с тези евтини за начало', но ви казвам, да, има проблеми, защото те произвеждат толкова посредствен звук, че в крайна сметка създават разочарование за играча, особено за тези, които се опитват да се научат.

Размер на тялото

Разнообразието е видимо за всички и ако има нещо, което може да се възприеме, то е именно разнообразието от размери. Вече направихме класификация преди няколко реда, но си струва да припомним, че най-често срещаните са сопран, концерт и тенор. Въпреки че сред тях трябва да се каже, че ако има фаворити, това са именно тенорът и концертът, но всички те са добри за начало, защото са доста удобни.

Макар че разнообразието може да е смайващо, вярно е, че бързо ще видите, че не е нужно да се чешете много по главата, защото не е толкова сложно, колкото изглежда. Например сопранът, концертът и тенорът се настройват и свирят по един и същи начин, така че ако се научите да свирите на един от тях, ще можете спокойно да свирите и да боравите с всички останали. Вярно е, че те се различават по тона и удобството за свирене

  • Как влияе размерът на укулеле на тона? Ами, честно казано, колкото по-голям е корпусът, толкова по-голям е тонът. Концертите и тенорите обикновено са по-топли, по-богати и по-резонансни от сопраните. По-големите размери на тялото също така осигуряват повече баси и обем.
  • Как размерът на укулеле влияе върху възможността за свирене на укулеле: Концертните и теноровите укулеле имат по-голяма дължина на скалата от сопрано. Само за да не се измъчвате, имам предвид разстоянието между гайката и седлото.

По-дългата скала се изразява в това, че прагчетата са по-далеч едно от друго, което дава на пръстите ви повече пространство при свирене, което означава, че концертните и теноровите инструменти могат да бъдат по-лесни за маневриране за повечето хора, особено за начинаещите или за тези с дебели пръсти, именно поради по-дългата скала.

Други съображения

Мислите ли, че това е всичко? В никакъв случай! Изборът на най-доброто укулеле, както виждате, е сложна задача и колкото повече знаете за нея, толкова повече инструменти ще имате, за да вземете много по-информирано и мъдро решение.

Вече видяхме, че този инструмент не е толкова елементарен, колкото изглежда, нито пък всичко се приема за даденост, когато става въпрос за него, може да се изненадаме от голямото разнообразие от тях, които се предлагат на пазара.

В този смисъл трябва да знаете, че те се предлагат с всякакви звънчета и свирки, които могат да ви изкушат сега, когато започвате да опознавате новия свят на укулеле. Да, разнообразието е изкушаващо, нали! Но бъдете много внимателни с това, някои допълнителни неща, придобити толкова рано, далеч от това да помогнат, могат да създадат обратен и нежелан ефект и да доведат до разочарование за начинаещия.

Да, виждате, че ще изследваме неща, от които засега е по-добре да стоим настрана. Това е просто съвет, който ви давам, за да имате по-добър опит за първи път.

Фрикционни тунери

Наричани още щифтове за настройка, те стърчат от задната страна на главината. Въпреки че висококачествените предлагат някои предимства, добре е да стоите настрана от тях, ако сте начинаещ, защото в този момент ще бъде много трудно да ги разпознаете, за разлика от евтините фрикционни тунери, които са истински кошмар и не се държат добре. Така че не си струва да се опитвате да видите кои са по-качествени от другите, а вместо това е по-добре да изберете укулеле с редуктори, стърчащи отстрани.

V-образни укулеле

Те не само привличат погледа с готината си форма, но са и евтини - две много примамливи характеристики за всеки, който не е запознат с укулеле, но има един неоспорим факт: те са неудобни за свирене и звучат ужасно. Откажете се от тях!

Шест- и осемструнни укулеле

Те могат да осигурят наистина богат звук, но не са най-добрият избор, когато става въпрос за избора на първото ви укулеле, защото ще ги развалите. Освен това това увеличава напрежението, което доказано води до мостове и счупени шийки в кратки срокове.