Уоки Токи

mejor-walkie-talkie

Почти всички сме си играли с уокмени, когато сме били деца. Много от нас разговаряха с братовчедите или братята и сестрите си и играеха на полиция или на някакво друго приключение. За възрастните обаче също е важно да имат най-добрите уоки-токита, тъй като те могат да бъдат от голяма полза при пътуване, туризъм или дори къмпинг.

Тези устройства са идеални за поддържане на връзка в гъсти и отдалечени райони, където клетъчното покритие е слабо. Освен това те са наистина леки, гъвкави и се предлагат в голямо разнообразие от размери и модели, които предлагат отлични функции и характеристики на ниска цена.

Най-добрите уоки-токита

Кое е най-доброто уоки-токи?

Почти никога не е лесно да се отговори бързо на този въпрос. Ето защо се заехме със задачата да създадем следния списък за сравнение с 5-те най-добри уоки-токита на пазара, за да можете да изберете най-подходящия още сега.

В него сме взели предвид цената, удобството, дизайна, обхвата и други характеристики, които могат да бъдат полезни за всеки потребител. Разгледайте и се насладете на най-добрите уоки-токита!

Ето от най-добрите уоки-токита:

1. уоки-токи Motorola T80 P14MAA03A1BE (обхват до 10 км)

Безспорният фаворит

41SGkfJkXyL

КУПИ СЕГА

Потребителите обичат този модел от известната марка Motorola, защото има отличен монохромен LCD екран, на който се показва най-важната информация, като например нивото на батерията, която има живот до 16 часа.

Това радио тежи 199 грама с поставена батерия, включително основата за зареждане. Той има 8 канала, 38 подканала, 121 кода и използва NiMH батерии или 4 алкални батерии ААА.

Той има LED фенерче, връзка за слушалки и заключване на клавиатурата и е устойчив на пръски.

2. Retevis RT7

Готов за големи групи

Този модел е пакет от 6 радиостанции в едно, работещ на UHF честоти между 400 и 470 MHz. Той има 16 канала и осигурява сигурна комуникация между членовете на групата.

Той има и FM функция и се предлага с презареждаща се 1500 mAh литиево-йонна батерия , която издържа между 8 и 16 часа в зависимост от условията и се зарежда само за 3 часа.

Включва червено и зелено фенерче и се предлага с аварийна аларма за ситуации, които го изискват.

3. Coodio C69 Walkie-Talkie

Отлично качество и цена

41RnERL6oML

КУПИ СЕГА

Ако търсите висококачествен и многоканален UHF модел, то това 16-канално радио с мощност 10 вата в UHF честота от 400 до 480 MHz трябва да бъде един от първите ви избори.

Обхватът му в града е 2 км, а благодарение на каналите и честотите си той може да прониква през стени, дебели площи и трудни места без особени смущения.

Освен това той има отлично качество на звука благодарение на технологията за компресиране на гласа DSP и е много добър избор за професионалисти в сферата на сигурността, промишлеността, строителството, приключенците и др.

4. Proster Rechargeable Walkie Talkie

2 чифта на цената на един

51NDLSIg5DL

КУПИ СЕГА

Това е опция, която се предлага в презентация с две или едно радио, така че можете да изберете това, което искате. В същото време е доста достъпен и е подходящ за използване от професионалисти в сферата на сигурността, строителството, селското стопанство и др.

Той работи на UHF честота от 400 до 470 MHz и има 16 канала. Освен това пробегът му в града и при благоприятни условия е 3,2 км. Той използва презареждаща се литиево-йонна батерия, има LED фенерче и е доста лек.

5. Baofeng GT-3

Най-добра цена на пазара

41AiwHHnCQL

КУПИ СЕГА

Ако търсите най-евтиния модел на пазара, попаднали сте на правилното радио. Този модел с голям обхват (до 11 км) ви позволява да регулирате напрежението на 1 или 5 вата, за да постигнете различни обхвати и да спестите енергия от батерията.

Освен това има FM радиоприемник, VHF между 136 и 174 MHz и UHF между 400 и 520 MHz, както и функция за гласово предаване за по-лесна употреба. Той се предлага и с антена с висок коефициент на усилване и зарядно устройство за кола.

 

Какво е уоки-токи?

mejor-walkie-talkie

Това са преносими радиостанции , които могат да се носят в ръка и позволяват безжична комуникация в определен честотен диапазон.

Всяко радио има антена или предавател/приемник, който отговаря за улавянето и изпращането на радиосигнали, както и високоговорител и микрофон, които обикновено са едно и също устройство, и бутон, който се натиска, за да се говори, или се освобождава, за да се слуша.

Обикновено микрофоните и високоговорителите са един и същ компонент, тъй като съдържат едни и същи части, и по принцип е необходимо да се обърне токът, така че в един момент да функционира като високоговорител, а в друг - като микрофон. Съществуват обаче и други модели, които се предлагат с отделни микрофон и високоговорител, но те са от по-висок клас и по-скъпи.

Как се използва уоки-токи?

За да могат няколко от тези радиостанции да комуникират, всички те трябва да са в една и съща честотна лента или канал. Всички радиостанции приемат сигнали и чакат някой от потребителите да натисне бутона за разговор.

В този момент използваното устройство превключва от високоговорител на микрофон и предава сигналите на всички останали чрез предварително уговорения канал, който обикновено е около 460 MHz.

Радиовълните се разпространяват със скоростта на светлината, т.е. 300 000 км/ч, така че сигналът ще достигне незабавно до устройствата на всеки потребител в този обхват. След като сигналите достигнат до радиото, устройството ги преобразува в звук.

В края на изказването си говорещият трябва да каже думата 'край' и да спре да натиска бутона за говорене. В този момент друго лице може да натисне своя бутон и да говори пред групата.

Особеността на този вид радио е, че то функционира като устройство, което може да приема и предава сигнали. Въпреки това само едно от радиоприемниците, свързани към дадена честота, може да предава, а другото да слуша. С уоки-токи не можете да говорите и да слушате едновременно.

Защо да си купите уоки-токи?

Ако отивате на приключенско пътуване на къмпинг в планината или на катерене, едно от тези устройства винаги ще ви бъде много полезно, тъй като ще можете да поддържате постоянна връзка с приятелите или семейството си, които ви придружават.

По този начин гарантирате, че всички са в безопасност и са в постоянна комуникация дори на отдалечени места, където няма сигнал на мобилния телефон.

Най-комплексните модели, които са и най-малко икономични, обикновено имат много специални функции, като например SOS аварийни сигнали, предупреждения за времето или дори фенерчета. В същото време съвременните устройства обикновено имат голям обхват от около 3,2 км и тегло под 200 грама.

Видове уоки-токита

Както виждате, на пазара има няколко вида радиостанции, така че може да е трудно да изберете една от тях. Преди да определите кой модел искате да вземете, е важно да вземете предвид вида на радиото, което търсите. Всяка от тях се различава според предназначението си и е следната:

Walki Talkie За деца

Децата обичат да играят с тези устройства, така че те могат да бъдат отличен подарък за тях. В същото време те са лесни за придобиване и на пазара има голямо разнообразие от уоки-токита, които децата могат да вземат със себе си на излети или просто да се забавляват за известно време.
Най-добрите модели са изработени от лека пластмаса и са с много ярки цветове и привлекателни за децата, въпреки че батериите не са толкова издръжливи, колкото тези на по-големите модели. Един от недостатъците им е, че имат по-малък обхват.

Дълъг обхват

Тези устройства са подходящи за комуникация и получаване на предупреждения за времето по време на дълги пътувания, особено при дълги изкачвания или отдалечени екскурзии, където нямате добро телефонно покритие. По този начин можете да поддържате връзка с външния свят.
Тези устройства са доста невероятни, тъй като могат да достигнат обхват от 12,8 до 48,2 км в зависимост от напрежението, което им е необходимо за работа.

Непредсказуеми уоки-токита

Този тип уоки-токита са ви необходими, ако ще къмпингувате, катерите или ще се разхождате в райони с нестабилно време или където трябва да влезете в контакт с вода. Те са подходящи дори за зимата, в случай че устройството падне върху сняг.
Дори да не очаквате контакт с вода в района, в който се движите, е добре да имате издръжлив, водоустойчив модел. Всъщност можете да намерите дори модели, които можете да потопите във вода без никакви неудобства.

Как да изберем уоки-токи?

След като вече знаете какви видове уокмени има на разположение, е време да научите какво да търсите, когато купувате такъв. За тази цел ви предлагаме следващия раздел, в който обясняваме нещата, които трябва да търсите, за да получите най-добрата уоки-токи.

 • Обсег: всеки модел покрива определена зона, която може да бъде до 80 км при перфектни, безпрепятствени условия, тъй като лошото време, гъстите гори или големите планини могат да ограничат до голяма степен капацитета на тези устройства.
 • Опции за спешни случаи: Важно е да закупите устройство, което може автоматично да получава достъп до прогнозите за времето, без да се налага ръчно да заявявате прогнозата или постоянно да гледате канала за прогнозата за времето, а някои модели се предлагат с опции SOS, за да можете да получите помощ при спешни случаи, като сирени, мигащи светлини или сигнали, които могат да бъдат изпратени до други радиостанции. Някои модели се предлагат и с LED фенерчета.
 • Дизайн: При пътувания с раница е много важно да се вземат предвид размерът и теглото на тези радиостанции, тъй като вероятно ще бъдете тежки с много неща в раницата си. В същото време е важно да ги използвате в работата си, в строителството или на други подобни места, където също е важно да имате възможност да ги закачате на дрехите си. Повечето от тях се предлагат с акумулаторни батерии и зарядно устройство, но могат да работят и с батерии за еднократна употреба АА или ААА, така че можете да разчитате на повече батерии за по-дълги пътувания.
 • Помощ и поддръжка: Високоговорителите се износват много, тъй като обикновено се използват на открито и при приключения, където условията често са доста трудни. В същото време е важно да вземете предвид гаранцията, включена в модела, който искате да закупите, тъй като някои от тях могат да бъдат за 1 година или дори за 3 години.

VHF срещу UHF: научете кой е най-добрият тип честота

Има два основни типа честоти, които могат да се използват от преносимите радиоприемници: свръхвисока честота (UHF) или много висока честота (VHF). Въпреки че са сходни по начина си на работа, те не са съвместими помежду си, затова се уверете, че всички уокмени в групата ви работят на една и съща честота.

УКВ:

Те работят на честоти от 136 до 174 MHz с дължина на вълната от 10 до 1 метър. Това води до по-дълги вълни по-близо до земята, които могат да покрият по-големи разстояния с по-малко енергия.

Ето защо те са идеални за открити, безпрепятствени зони с много въздух, равнини и други подобни. Ето защо те се използват почти изключително на кораби и в авиацията.

UHF:

Те работят на честоти между 400 и 512 MHz и поради това са по-мощни. В същото време те са по-къси от УКВ, така че могат да преминават през гористи и гъсти местности, както и през стоманени врати или дори стоманени сгради и конструкции без смущения.
Определено най-добрият избор за употреба на открито и закрито е честотата UHF.

FRS срещу GMRS: услугата, от която се нуждаете

Това е свързано с услугата, предлагана от уоки-токито, и има два вида:

 • FRS: означава семейна радиослужба и означава, че те имат законово ограничение от 500 миливата и покриват само около 400 метра или до 3,2 км с една антена, така че са доста къси. Ето защо те са идеални за развлекателна употреба от близко разстояние, тъй като са на достъпна цена и не изискват специално лицензиране.
 • GMRS: това са радиостанции за обща мобилна служба, които се предлагат с 15 предварително зададени канала и са по-евтини от FRS. Въпреки това те покриват до 8 км и са много надеждни. При напълно благоприятни условия те могат да достигнат до 48,2 км.

В същото време тези модели се нуждаят от лиценз, поне в САЩ, за да бъдат използвани. Лицето трябва да е навършило 18 години и да кандидатства за разрешително.

Голямото им предимство е, че са по-издръжливи, надеждни и ефективни от обикновените модели.

Дълготрайност: помислете за начина, по който ще използвате уокмена

Винаги трябва да вземате предвид вида на използване на устройството, тъй като в зависимост от това ще ви е необходим повече или по-малко здрав уред. Например, ако сте строителен работник, вашето уоки-токи ще бъде изложено на силни удари и падания, така че ще ви трябва такова устройство в тухлен формат. Те са по-издръжливи и се използват по-лесно по време на работа.

От друга страна, радиоприемниците за военна употреба трябва да са по-устойчиви на прах, мръсотия, удар и влага, както и на неблагоприятни атмосферни условия и дори на пожар. Въпреки това, независимо от дизайна, винаги е важно да се грижите добре за радиоприемниците си, да ги закачате на дрехите си и да си набавяте твърди защитни калъфи за тях.

По отношение на размера и теглото, по-големият не винаги е по-добър

Благодарение на съвременните технологии стана възможно да се носят уокмени, които са наистина леки и компактни, но също толкова мощни, колкото и по-големите. Така че вече не е необходимо да купувате големите и тромави устройства от миналото.

Въпреки това съвременните радиоприемници могат да бъдат с размери до 12 см и тегло под 140 грама. Всъщност има модели с тегло под 100 грама и под 6 см с разгъващи се антени, така че се побират в почти всяко пространство, например в малък джоб.

Не забравяйте обаче, че колкото по-малък е моделът, толкова по-малък е обхватът.

Предавателна мощност: колко вата?

Колкото повече ватове използва едно преносимо радио, толкова по-голям е неговият капацитет, обхват и цена. Винаги имайте предвид, че по принцип всеки ват ви осигурява обхват от около 1,6 км, така че 5-ватовите модели, при сравнително благоприятни условия, ще могат да изминат около 8 км.

Избор на тип батерия

Животът на батерията обикновено е един от най-големите проблеми за всеки, който има уоки-токи, тъй като те обикновено издържат много кратко време. Когато бяхте дете, бяхте много разочаровани, когато батерията на устройството се изтощи, но сега, когато сте възрастен, това може да се превърне в проблем за безопасността.

За да ви дадем по-добра представа, ще обясним видовете батерии, с които могат да работят тези радиоприемници:

 • Никел-кадмиеви (NiCad): те обикновено издържат по-дълго и нямат проблеми с презареждането. Проблемът при тези модели е, че са по-тежки и могат да повредят паметта.
 • Никел-металхидридни (NiMH): по-малко податливи са на изгаряне на паметта, но могат да имат някои проблеми с презареждането. Те са и по-скъпи, но са по-леки и по-малки от кадмия.
 • Литиево-йонни (Li-Ion): Те не се повреждат от презареждане или изгаряне на паметта, тъй като не продължават да се зареждат, след като достигнат определена точка. Те обаче изискват специално зарядно устройство и понастоящем са най-скъпите батерии. Те са идеални за устройства, които консумират голяма мощност.

Помислете за броя на каналите, от които ще се нуждаете

Ако искате да общувате с приятелите или семейството си чрез уоки-токи, трябва да използвате една и съща честотна лента, известна също като канал. Не забравяйте обаче, че един и същи канал ще се използва както за говорене, така и за слушане, така че няма да можете да правите и двете едновременно.

Но ако разполагате с повече канали, можете да имате повече личен живот и гъвкавост - 2 канала при радиостанциите FRS и до 30 при някои модели GRS. В същото време имайте предвид, че някои радиостанции имат функция за код за поверителност, която ви позволява да разделите каналите, налични в устройството ви.

Накратко, броят на необходимите канали зависи от това колко души ще комуникират едновременно, затова малка туристическа група ще се справи само с няколко канала, но полицейска или пожарна станция ще се нуждае от около 200 активни канала.

Други съображения

Съществуват и други функции, които могат да бъдат полезни за вашите радиоприемници:

 • Дисплей с аларми, предупреждения за времето и известия.
 • Предаване с гласово активиране.
 • Използване от компютър.
 • Множество канали.
 • Squelch.
 • Деактивиране на клавишите и бутоните.
 • Сигнали и канали за времето.
 • Сигнали за животни.
 • Звуци и сигнали за известия.
 • Сигнали за загуба на сигнал.
 • Вибрации.
 • Осветление.
 • Намаляване на подслушването.
 • Антени.
 • Клипси за дрехи.
 • Разнообразие от батерии и зарядни устройства.
 • Слушалки.