Уред за гладене с пара

centro-de-planchado

Изглаждането на дрехите, за да изглеждат перфектно, не е любимото задължение на никого, но това може да бъде улеснено, ако разполагате с най-добрия център за гладене - парогенератор, който работи, за да направи дрехите да изглеждат страхотно лесно, а най-хубавото е, че няма да се отнася зле с текстила, както традиционните системи с крайно горещи плочи.

Най-добри центрове за гладене

Кой е най-добрият център за гладене?

Има големи и компактни ютии, някои с добро качество, а други не толкова, но като направихме сравнение между най-добрите, успяхме да позиционираме шестте с най-забележителните характеристики на пазара, така че гарантираме, че моделите по-долу са идеалните, за да оставят дрехите ви с финиша на химическото чистене, който толкова много харесвате.

По-долу представяме най-добрите центрове за гладене:

1. Център за гладене Rowenta DG8961

Най-препоръчваният

51hU2-dx3XL

КУПИ СЕГА

Това е продукт, който въпреки че не е толкова евтин , има оптимални характеристики за ефективно гладене.

Генерираната пара е суха, концентрирана, непрекъсната, а плочата я разпределя равномерно. Освен това има неограничена автономия, така че няма да се налага да следите резервоара за вода, а благодарение на технологията Silence ще гладите без шум.

Дизайнът е супер модерен, компактен, тежи 5 кг, има ергономична дръжка и плоча с тънък връх за достигане на трудни места; от друга страна, можете да работите вертикално, без да се нуждаете от дъска за гладене

Тя ще бъде готова за употреба само за две минути, също така е безопасна със защита от прегряване, има отделение за съхранение на кабела и ако водата свърши през деня, можете да я напълните отново, без да изключвате машината.

Всъщност той не е толкова скъп, но е трудно да се намери по-достъпен модел с толкова много предимства.

2. Център за гладене Philips GC9325/30

Най-практичният

415Yqrgw3+L

КУПИ СЕГА

Ако искате функционален продукт, лесен за използване, с един от най-големите контейнери, това е най-препоръчваният център.

Контейнерът с вместимост 2,5 литра ще бъде много ефикасен за дълги дни изправяне, няма да имате нужда от дестилирана вода, ютията е с мощност 2100 W, изключително лека е и има удължител с дължина 1,8 м, който ще ви осигури комфорт при работа.

Освен това има автоматично изключване, може да се използва с вода от чешмата, а доброто качество е подкрепено с двугодишна гаранция.

3. Polti Vaporella XT100C

Най-универсалната

41MJ+khwgBL

КУПИ СЕГА

Най-хубавото на този продукт е, че неговата функционалност ще ви осигури професионално химическо чистене на дрехите ви, независимо от вида или дебелината на плата, което го прави изключително универсален и гарантира бързи и безпроблемни резултати.

Тъй като има функция за сухо гладене, автономията е неограничена, а дрехите ще останат без остатъци от вода и ще бъдат готови за по-малко време само с едно преминаване

Има три нива на нагряване, автоматично изключване, дръжката не се плъзга, системата е супер тиха, размерът на парчето е управляем и накратко е един от най-препоръчваните на пазара.

4. Tefal Express Compact Eco GV7340E0 - Център за гладене

Най-добрият за пестене на енергия

51axSVyxlLL

КУПИ СЕГА

Не само ще спестите пари благодарение на ниската му цена, но и ще спестите от потреблението на енергия в дома си, тъй като е един от най-екологичните модели.

Тя предлага налягане от пет бара, има широка автономия, като генерира постоянна пара от 120 г/мин, която прониква в тъканите, оставяйки дрехите без бръчки и изсъхнали за половината от времето.

Подложката е с отлично качество, не се надрасква, почиства се лесно, плъзга се лесно и резултатите са оптимални. Освен това има система за отстраняване на котлен камък с помощта на събирателна пръчка, която подобрява производителността.

Можете да гладите пердета или висящи дрехи като вертикален гладачен център със стойка и закачалка или безжичен. Той е икономичен модел и си заслужава да се инвестира в него.

5. Bosch Sensixx B35L

Най-мощният

41tbX9KFlHL

КУПИ СЕГА

Малко гладачни центрове разполагат с 3100W мощност, като същевременно поддържат качеството, което представлява марката Bosch , така че ако се нуждаете от мощна и ефективна машина за големи пранета, това е нашата препоръка.

Разпределението на топлината е оптимизирано, системата охлажда текстила и има три изстрела, за да подсили разпространението на парата и да достигне до трудните места и гънки.

Уредът е черен, с удобни бутони за управление и неплъзгаща се основа, която го прави по-безопасен за използване, има и система против капене, така че няма да навлажнява дрехите и гладенето ще бъде изключително ефективно.

6. Braun CareStyle 5IS 5042

Най-доброто за малки бюджети

41LUjCRZfIL

КУПИ СЕГА

Ако не искате да инвестирате толкова много пари, но искате да получите качествен продукт, центърът за гладене на Braun е най-добрият за вас.

Без значение колко икономичен е продуктът, той запазва работоспособността си, за да остави дрехите ви безупречни. Освен това е цифрово и интелигентно устройство с автоматично регулиране на температурата , за да се адаптира към тъканта, без да я третира зле.

Той също така има ниска консумация на енергия, но има шест бара налягане и добър поток на парата.

Това е германски продукт и е тестван за качество, марката има опит в този вид оборудване, а цената е без конкуренция.

Какво представлява парната ютия и как работи?

Това е ютия с контейнер за вода, която изпарява тъканите, без да изтърква влакната, за да ги завърши със сух и безупречен вид.centro-de-planchado

Те са оборудване, което революционизира начина на гладене, те са леки, компактни, лесни за използване и популярността им се увеличава поради предимствата, които предлагат.

Как да намерим добър парогенератор за желязо?

Ако търсите инструмент за гладене, който гарантира ефективност , има няколко характеристики, които трябва да вземете предвид, от лекота на използване, тегло, гаранция или добро следпродажбено обслужване, но ако искате да навлезете в подробности, прочетете, за да разберете какво трябва да има една добра парна ютия:

Настройки

Най-добре е да се уверите, че изделието има различни опции за гладене, за да знаете, че то е подходящо за топлинни настройки и може да се използва за памук, вълна или деликатни тъкани като лен или коприна.

Някои от тях имат автоматични настройки, а други имат прости бутони за управление на функциите им.

Тегло

Обикновено тежат от 1 до 2 kg, но колкото по-леки, толкова по-добре, тъй като това улеснява работата с тях, а теглото не е определящ фактор за ефективността на машината.

Издръжливост

Ако искате издръжлива ютия, не харчете пари за евтина . Уверете се, че е добре сглобена, че има стабилна основа или че материалът на производство не е корозивен.

Поинтересувайте се и от гаранцията и условията, предлагани от производителя, тъй като това говори добре за марката и качеството на частта.

Кабел

За свобода и гъвкавост по време на работа е най-добре да имате дълъг кабел, както и място за съхранение на удължителя.

Пара

Бутонът за увеличаване на парата е полезен за деликатни дрехи или за вкарване на топлината в гънките.

Система против капене

Когато няма този режим, течността има тенденция да изтича от резервоара, което прави работата с него малко неудобна.

Ефективно потребление

Тъй като това е уред, който произвежда топлина, той обикновено изразходва много енергия, така че ако се интересувате от икономии или ако искате оборудването да бъде екологично, опитайте се да го направите енергийно ефективно.

Автоматично изключване на захранването

Ако сте забравили, тази функция автоматично ще изключи уреда след определен период на неизползване.

Капацитет на контейнера

Това ще ви гарантира, че водата няма да свърши, докато гладите. Добрият среден капацитет е един литър, така че ще работите със значително количество пране без прекъсване.

Керамична плоча или ютия

Някои хора се колебаят между двете, но в действителност и двете разпределят топлината равномерно и изглаждат парчетата без никакви проблеми. Железните плочи обикновено са по-издръжливи, но разликата не е съществена, така че най-добрият избор е въпрос на личен вкус.

Видове парни ютии

Ютията е уред, обикновено захранван с електрически ток, който използва топлина и пара от вътрешен резервоар, за да улесни изглаждането на току-що изперените дрехи.

Железата се различават в зависимост от материала, размера, теглото и характеристиките на металната плоча. Нека разгледаме някои от вариантите, които се предлагат на пазара:

Традиционни парни ютии

Това е традиционна ютия, която има ограничен капацитет за пара . Тези уреди обикновено имат много малък резервоар за вода и могат да произвеждат пара само в ограничени количества и при по-ниски нива на интензивност, което прави гладенето по-дълго, а това не е приятно за никого, нали?

Тези излъчвания позволяват на малки количества гореща пара да се прилагат към тъканта по време на гладене, като гънките изчезват след няколко преминавания.

Повечето от най-новото поколение ютии могат да се използват с чешмяна вода, за разлика от старите ютии, които приемаха само деминерализирана или дейонизирана вода. Това е много важна подробност, защото ако не разполага с тази функция, отворите, през които излиза парата, вероятно ще бъдат запушени.

Парна гладачна система

Гладачният център (известен също като парна станция или станция за гладене с пара) е уред, който има независим от уреда бойлер с по-голям воден капацитет, така че използването му да продължи по-дълго, за разлика от обикновената ютия за дрехи.

Като генерира повече пара, тя улеснява гладенето на дрехите и намалява времето, което трябва да отделяте за тази задача. Пфу, какво облекчение!

Центровете за гладене обаче се нагряват по-дълго от обикновената ютия и са много по-скъпи, въпреки че използването им се препоръчва, когато обемът на дрехите за гладене е голям. Не си заслужава да го използвате, ако ще изправяте само дрехите, които ще носите веднага.

Парните генератори могат да се разглеждат като сериозно подобрение на традиционните парни ютии.

Ако сравним двата уреда, ютията позволява да се прилага постоянен поток от пара с високо налягане. Системата за гладене заема много повече място от обикновената ютия и затова трябва да се постави на стол или на рафт в края на дъската за гладене .

Загряването на тези системи отнема повече време, а някои от тях не се изключват автоматично, ако бъдат оставени без надзор, така че разходът на енергия е фактор, който трябва да се вземе предвид.

Производството на пара ускорява гладенето и може лесно да премахне бръчките дори от сухи дрехи . Помните ли пръскачката за навлажняване на дрехите? С тази система това вече е в миналото.

Акумулаторни ютии

Те изглеждат като обикновените парни ютии, но нямат захранващ кабел. Тъй като тези модели не са нито най-популярните, нито най-функционалните, те няма да заемат голяма част от вниманието ни в тази статия.

Нека поговорим малко за парогенераторите

Ако все още не знаете много факти за ютиите с парогенератор, ето някои от най-често срещаните термини, които ще срещнете, когато използвате такъв:

Измерване на парата

Има някои числа, които измерват мощността и скоростта на производството на пара от ютията, например:

Барове: това е мярка за налягането на парата. Високото налягане дава на парата силата да се отърве бързо от бръчките. Типичният диапазон на налягането за парогенераторна ютия е 4-6 бара. Колкото по-голямо е числото, толкова по-мощно е то.

Грамове в минута Друг важен показател е размерът на изходящата пара. Този показател се измерва в грамове за минута. Отново, колкото по-голямо е числото, толкова по-добре.

Размер на резервоара

Количеството вода е друго важно число, на което трябва да се обърне внимание. Обикновено се измерва в милилитри или литри. Повечето варират от 500 милилитра до 1,5 литра. Колкото повече вода побира резервоарът, толкова по-дълго можете да гладите, без да зареждате.

Някои резервоари представляват малка вертикална тръба, а други - голяма камера под дръжката. Предпочитайте прозрачни, тъй като така лесно можете да видите нивото на водата и да разпознаете кога да я напълните.

Тегло

Парогенераторите са оборудвани с много допълнителни функции, включително външен резервоар за вода. Поради това теглото на ютията и на уреда може да е малко по-голямо от това на обикновените парни ютии.

Въпреки това фактът, че резервоарът за вода е отделен от ютията, означава, че самият уред е много по-лек и следователно ще изисква по-малко усилия по време на гладене.

Експлозия на пара или бутон за зареждане

Съгласни ли сте, че гладенето на бельо или деним е кошмар? Опцията Boot дава допълнителен прилив на пара за изглаждане на упорити гънки, което е особено полезно за тези видове тъкани.

Подглавник

Подглавникът е металната долна част на ютията, която е в контакт с гладената тъкан. В зависимост от материала, от който е изработена подложката, някои подложки могат да се плъзгат по-лесно от други.

Както полираните плочи от неръждаема стомана, така и керамичните плочи се плъзгат лесно, издръжливи са и са устойчиви на надраскване

Размерът на плочата, както и разположението и броят на отворите за пара, ще повлияят на способността за плъзгане и подаване на пара.

Някои ютии с парогенератор имат и допълнителни функции на подложката, които могат да бъдат полезни, включително жлеб за улесняване на гладенето около копчетата, както и различни незалепващи покрития, които можете да отстранявате и поставяте по желание.

Повечето са изработени от:

Алуминий:

Разпределя добре топлината, но се надрасква лесно и трудно се почиства.

Неръждаема стомана:

Доста издръжлива, има чудесно плъзгане и разпределя топлината равномерно, но лесно се надрасква.

Керамика:

Много издръжлива, незалепваща, отлично плъзгане, разпределя топлината равномерно. Един от най-добрите варианти, но не винаги най-икономичният.

Паладий:

Това е усъвършенстван метал с незалепващо покритие, който осигурява издръжливост, добро плъзгане и равномерно разпределение на топлината. Много малко модели разполагат с нея.

Може да срещнете и думи като:

Незалепващо покритие:

Подобно на тигана, незалепващата подложка ще осигури добро и гладко плъзгане на ютията и няма да залепва за тъканите.

Устойчив на надраскване:

По принцип поради специалното покритие вероятността за надраскване на подложката при нормална употреба е много по-малка.

Самопочистване :

По този начин се свежда до минимум рискът от натрупване на ръжда или отлагания по подложката. Не всички ютии имат тази опция, затова е важно да проверите характеристиките на уреда, за да се уверите.

Допълнителни термини

Съществуват няколко термина, свързани с конфигурацията и характеристиките на парогенераторите, ето една извадка, за да се запознаете с тях:

Anti-drip : тази настройка предотвратява допълнителното капене на вода от вентилационните отвори Функцията против капене, която се среща при повечето ютии, е предназначена за предотвратяване на течове при пара при по-ниски диапазони на налягането.

Антиобгаряне : тази опция свежда до минимум риска от образуване на минерални отлагания като котлен камък и калций върху желязото.

Система за почистване от котлен камък: някои ютии имат функция за самопочистване за отстраняване на минерални отлагания или котлен камък

Автоматично изключване на захранването : означава, че ютията ще се изключи автоматично след определен период на неизползване. Автоматичното изключване на захранването може да предотврати пожар, но натрупаната топлина все още може да изгори тъканта, ако ютията се остави обърната, затова не я пренебрегвайте нито за секунда, докато е включена.

Мощност : отнася се до количеството енергия , необходимо за използването на желязото. Тези генератори използват напрежение от 220-240 V

Вертикална употреба: това е функция, която ви позволява да гладите вертикално, например завеси или висящи дрехи. Някои парогенератори разполагат с аксесоар за окачване, за да можете да използвате тази опция.

Други неща, които трябва да вземете предвид

Въпреки че вече споменахме много подробности, има няколко други фактора, които също си струва да бъдат взети предвид.

Допълнителни продукти: Някои от системите за почистване, включени в някои модели, изискват закупуване на допълнителни продукти, като например филтри и касети. Те могат да бъдат необходими за отстраняване на вредните минерални отлагания, но също така могат да струват допълнителни средства.

Някои ютии изискват дейонизирана вода вместо чешмяна като алтернативен начин за намаляване на това натрупване на люспи.

Лесно съхранение: ютиите с парогенератор са значително по-големи от традиционните ютии поради размера на резервоара за вода.

Някои имат система за лесно съхранение на кабела или дори функция за автоматично пренавиване. Понякога кабелът може да се съхранява в ютията. Това е проста подробност, но разхвърляният кабел може да бъде главоболие, когато разполагате с ограничено пространство за съхранение.

Шум: Силата на парната система под налягане не винаги е тиха. Ако обаче се притеснявате от шума или сте склонни да гладите, докато другите спят, помислете дали да не изберете ютия, която е известна с това, че е малко по-тиха от останалите.

Гаранции и ремонти: Много модели се предлагат с ограничени гаранции. Прочетете правилата и условията на производителя, преди да купите.

Дъски за гладене: Трудно е да се глади добре без дъска за гладене. Може да искате да купите по-голяма дъска за гладене, ако ще я използвате с ютия с парогенератор.

Поддръжка

Почиствайте повърхността от време на време

За да отстраните остатъците, почистете подложката на ютията съгласно инструкциите на производителя.

Намаляване на течовете

За да избегнете капки, започнете първо с деликатните тъкани, които не се нуждаят от пара. След като изгладите артикулите, които изискват пара, източете водата. Това намалява капенето следващия път, а топлината може да изпари останалата влага.

Използвайте чешмяна вода

Почти всички ютии работят добре с чешмяна вода, освен ако в ръководството не е посочено друго.

Какви са предимствата на използването на парогенераторната ютия?

Силните изблици на пара, които се отделят през подложката, улесняват скоростта на гладене. Парата може да се използва за бърза обработка на саката или блузите, докато висят, без да е необходимо да отивате до дъската за гладене.

-Лесно почистване: те имат функция, наречена Auto-Clean, която почиства ютията при нагряване, като предотвратява образуването на калцификати. Някои от тях могат да бъдат оборудвани с касети против котлен камък, а други могат да имат по-сложни изисквания за почистване.

-Те спестяват много време: някои ютии се загряват само за няколко минути, а други - за 5 до 8 минути. Всеки модел е различен.

Докато някои модели трябва да се оставят да изстинат, преди да се напълнят отново, и да се изчака времето, предвидено за нагряване на ютията до необходимата температура , моделите с 'непрекъснато пълнене' могат просто да се пълнят отново, докато се използват, и следователно можете да продължите да гладите без прекъсване.

Технологията, приложена в тези уреди, е довела до системата TEMP, която автоматично разпознава и регулира правилната температура за вида на гладения материал - чудо!

С този уникален подход ще спестите много време, тъй като няма да се налага постоянно да променяте настройките и да чакате ютията да загрее или изстине.

-Те имат голям резервоар за вода: това означава, че не губите толкова много време за зареждане на резервоара.

Парата под високо налягане, осигурявана от тези уреди, използва повече вода, отколкото традиционната парна ютия, и е по-добре да изберете по-голям капацитет на резервоара, ако искате да избегнете неприятностите, свързани с постоянното пълнене на резервоара.

По принцип резервоарите, които могат да поберат от 1,4 до 1,8 литра вода, са достатъчни за непрекъснато гладене до 3 часа. Можете ли да си представите, че прекарвате толкова време в гладене, ами производителите са помислили за това.

- Не се притеснявайте за безопасността: те имат система за изключване, която се активира, ако забравите да изключите ютията или я оставите без надзор. Той ще се изключи автоматично или ще премине в режим на готовност, което също ще ви спести електроенергия и със сигурност ще ви предпази от злополука.

-Професионални резултати: Както традиционните ютии, така и ютиите с парогенератор разчитат на парата, за да премахнат досадните гънки и намачквания.

Обикновените парни ютии са ограничени до количеството пара, което могат да произвеждат, докато парната ютия с генератор на пара може да произвежда повече от 6 бара налягане. Тази допълнителна мощност на парата ще ви осигури професионални резултати за нула време.

Традиционните парни ютии обикновено имат вграден резервоар за вода и в зависимост от модела той може да бъде доста голям и тежък, когато се напълни.

При ютията с парогенератор се използва малко по-различен дизайн - вместо вграден резервоар тя има отделен резервоар за вода, който се поставя отстрани на дъската за гладене. Този дизайн е идеален за тези, които гладят много, тъй като е лек, което означава, че можете да го използвате по-дълго време, без да изпитвате дискомфорт.

Вертикално гладене: дава възможност да прилагате пара върху дрехите, докато те са все още на закачалката, което е особено полезно за артикули като пердета и палта.

Съществуват и недостатъци

В сравнение с ползите, недостатъците на парогенераторите са много малко, но ето някои от тях:

-Стойността му е с около 65% по-висока от тази на традиционните ютии

-Може да ви е необходима по-голяма дъска за гладене за ваше удобство.

-Той ще изисква повече място за съхранение, тъй като размерът му е по-голям от този на конвенционалния. Обикновените парни ютии са сравнително компактни, така че съхранението им обикновено не е проблем, докато при парогенератора ще ви е необходимо специално обособено място за съхранение на уреда и неговия резервоар за вода.

На какво да обърнем внимание при закупуването на ютия с парогенератор?

Както обикновените ютии, така и ютиите с парогенератор изпълняват една и съща функция и макар че и двете ще премахнат гънките, в крайна сметка тези, които произвеждат малко пара, се справят по-дълго. Но не става въпрос само за парата, има и други аспекти, на които трябва да обърнете внимание при покупка.

Подметки: Изберете от неръждаема стомана, анодизиран алуминий, керамика или незалепващо покритие.

Контролни уреди Повечето имат циферблати, плъзгачи или цифрови контролни уреди. Уверете се, че органите за управление са лесно видими и регулируеми и че настройките на тъканта са ясно обозначени.

Контролът на температурата трябва да бъде ясно обозначен и лесно достъпен, за предпочитане отпред на дръжката. Повечето ютии имат светлинна индикация, че са включени.

Комфорт: Дори една отлична ютия може да се чувства тежка или неудобна в ръката, затова я дръжте, преди да я купите.

Знаете ли, че...

- За да се избегне гладенето, са измислени трайно гладки дрехи. Устойчивият на намачкване полиестер е съчетан с дишащ памук.

- Химическите чистачки обикновено използват парни преси за гладене вместо традиционните ютии.

-Най-често гладените дрехи са панталоните, полите, блузите, ризите и тениските.

-Дрехите, които обикновено не се гладят, са бельото, чорапите, пуловерите, чаршафите и изобщо дрехите, които не са показани.

- Всяка година ютиите за гладене причиняват пожари и наранявания, тъй като са тежки, много горещи и обикновено се използват върху нестабилни дъски, които могат да паднат върху деца.

- Преди дъските са били много по-опасни заради износените електрически проводници; днес те са много по-безопасни.

-Не всички тъкани изискват еднакво количество пара за гладене. Прекалено много пара върху любима дреха може да я съсипе завинаги.

Колко трябва да платя?

Нормално е след толкова много информация да се съмнявате дали е по-добре да инвестирате парите си в парна ютия или в център за гладене.

Като цяло центърът за гладене е два пъти по-мощен, има два пъти повече пара и два пъти по-голям капацитет на резервоара от парната ютия. Това означава, че можете да гладите с по-добри резултати за по-малко време. Затова в зависимост от вида на гладенето, което извършвате или от което се нуждаете, единият или другият продукт ще бъде по-удобен.

Когато избирате между парна ютия и център за гладене, трябва да вземете предвид фактори като времето, което отделяте за гладене, количеството дрехи, които имате, вида на тъканите и значението на съотношението качество-цена, наред с други променливи.

Цените варират в зависимост от вида на желязото. Обикновените ютии са много по-евтини от парогенераторите.

Традиционна ютия със система против капене на пара може да струва 13,99 евро и да достигне до 53 евро.

От друга страна, ютия с вертикален парогенератор, с бързо регулируем поток пара, четка за тъкани и закачалка струва около 95 евро.

Ръчни парогенератори с различни допълнителни глави могат да се намерят и за 25 евро.

Дъските за гладене варират от 25 до 125 евро.

Какво да изберем?

След като се запознаем с характеристиките и предимствата на всеки от тях, е време да изберем.

Изберете център за гладене, ако...

-Имате голям обем дрехи за гладене.

-Искате професионално гладене с пълна мощност на парата, без да напускате дома си

-В дрехите си имате различни видове тъкани и искате да постигнете най-добри резултати за всяка от тях.

-Разполагате с достатъчно място за използване и съхранение на центъра за гладене.

-Бюджетът ви е средно висок.

Изберете парна ютия, ако...

-Имате малко количество дрехи за гладене или гладите спорадично.

- Предпочитате комфорта и малкото тегло на уреда

- Не разполагате с много място в дома си

- Искате непрекъсната пара с регулируема мощност, без да е необходим по-голям уред

- Искате непрекъсната пара с регулируема мощност, без да е необходим по-голям уред.

-Наличният ви бюджет е нисък-среден