Усилвател за китара

el-mejor-amplificador-de-guitarra

Независимо дали сте любител или по-опитен музикант, преди да закупите ново оборудване, винаги е препоръчително да проучите работата, нюансите и ефектите, които можете да постигнете с него. Ето защо тук са най-добрите усилватели за китара за репетиции и концерти с ненадминат звук.

Много често се стремим да познаваме всеки детайл от инструментите си, но какво да кажем за устройствата, които ни позволяват да извлечем максимален звук от китарата си? Колко вата трябва да има моят усилвател и кой е най-подходящ за моя стил музика?

Това, което можем да ви кажем, е, че тази селекция на практика се превръща в ритуал за всички китаристи, които са решени да намерят перфектния тон.

Следващата стъпка обикновено е да се разбере какъв вид устройство е най-подходящо: глава или комбо, клапан, транзистор, емулатор на ефекти, за електроакустични инструменти, или може би хибрид?

Други характеристики, които трябва да вземете предвид, са качество, мощност и ниско тегло. Дори ще ви е интересно да разберете коя е най-добрата цена.

За щастие сте попаднали на правилното място, защото нашият сравнителен се основава на проучване, проведено от музиканти с изключителна кариера на латиноамериканската сцена, а техните вкусове варират от винтидж звук до най-наситените.

Най-добрите усилватели за китара

Кой е най-добрият усилвател за китара?

За електрическите китаристи както изборът на усилвател за китара, така и настройките, които могат да бъдат направени на устройството, са съществена част от техния подпис или нюанс, по който искат да бъдат разпознати.

Някои играчи са верни на определена марка или модел за цял живот; други използват външни педали за ефекти, за да променят звученето на тона си, преди сигналът да достигне до устройството, като например педалите wah wah и chorus.

Ето защо, с намерението да ви насочим правилно към професионалното придобиване на това устройство, сме ви подготвили преглед на усилвателите, които са най-препоръчвани от музиканти и експерти, за да получите безупречен звук.

Ето от най-добрите усилватели за китара:

1. Line 6 Spider IV 15 китарен усилвател

15W комбо с 4 универсални симулатора

61pdKKXdlHL

КУПИ СЕГА

Line 6 е пионер в проектирането на цифрови усилватели и ефекти, а добре познатата линия Spider предоставя на музикантите усилватели с различна мощност.

Този път моделът IV в тази линия е 15W комбо с 8-инчов конус и притежава цялата гъвкавост и преносимост, от които може да се нуждае един китарист.

Вграден е набор от 4 типа усилватели, така че можете да свирите хеви метъл, кънтри, джаз или блус.

Този дизайн ви осигурява универсални мулти-ефекти, чиито настройки могат да се конфигурират напълно; тунер за вашия инструмент; вход за CD или MP3 и жак за слушалки.

Други характеристики са, че той е съвместим с Foo tswitch педали, звукът му е напълно ясен и няма за какво да завижда на по-скъпи продукти.

По отношение на размерите, това е компактен модул с размери 40,8 x 22,5 x 38,5 cm.

И накрая можем да ви кажем, че с това оборудване получавате удоволствието и професионализма на звука, в допълнение към неустоимо ниската цена.

2. Marshall MG15CFR

Идеален за домашни репетиции и студийни сесии. Лек и преносим

51UvkRta5YL

КУПИ СЕГА

От известния британски лейбъл на Marshall , основан през 1962 г., идва малък, но чудесен усилвател, идеален за домашни тренировки и студийни сесии, благодарение на мощността си от 15 W и 1 8-инчов високоговорител.

Когато се съчетае с китари като Les Paul,Fender Stratocaster, Gibson и акустичната Ovation , ще забележите как звукът остава чист и ясен при всички нива на звука.

Той е идеален за използване на чистия канал с отделни педали; ефектът на реверберация е подходящ за размера и цената на усилвателя, който, макар и да не е един от най-евтините , има както отлично качество, така и гарантирано добра репутация.

Изкривяването осигурява хрупкав звук, но ако искате нещо по-специфично, можете да го обогатите, като свържете любимите си педали към уредбата.

Той се предлага с 1 вход и 2 канала, които можете да използвате за свързване на MP3 / iPod или iPhone, за да възпроизвеждате съществуващи песни.

Благодарение на размерите си от 38,2 x 20,5 x 37,8 см той е достатъчно малък, за да се пренася без усилие, и макар да не изглежда така, е достатъчно мощен.

3. Транзисторен усилвател Yamaha GA15II

Любим за подгряване зад кулисите преди концерти

51Tmq3bYCgL

КУПИ СЕГА

Благодарение на дизайна на японската компания Yamaha, основана през 1887 г., можете да сте сигурни, че ще получите качество и отличен звук, когато си купите някой от техните продукти.

Моделът GA15II се характеризира като транзисторен усилвател, идеален за студийни сесии или за тренировъчни моменти в зад кулисите , за да ви подгрее преди концерт.

Освен това благодарение на гнездото за слушалки ще можете да практикувате в тишина.

Оборудван е със спомагателен вход , за да можете да възпроизвеждате демо записи или всякакви записи, записани на вашия MP3 плейър.

Тонът му е отличен, мощността му е 15 W и е подходящ за 100 волта.

С размерите си от 30 x 29,1 x 18,9 cm той е компактен и лек.

Накрая можем да ви кажем, че според потребителския тест този усилвател се оказа оптималният спътник за любители, които започват с първата си електрическа китара.

4. Rocktile Scream-15

Лесен за настройка, идеален за домашни репетиции

61Ng+g3PlmL

КУПИ СЕГА

От Rocktile Scream идва усилвател за китара, който предлага 15 W изходна мощност, което е достатъчно за репетиции в гаража или на място.

Оборудван е с два канала - Overdrive и чист канал, както и регулатор на усилването и превключвател Boot за изкривяване на звука.

Този модел разполага и с трилентов фейдър за еквалайзер на високите, ниските и средните честоти, както и с незаменимия регулатор на силата на звука.

Ако искате да практикувате за начинаещи дори късно вечер, но получавате много оплаквания от съседите си, не се притеснявайте, защото този модел има жак за слушалки.

Също така, благодарение на допълнителния вход за MP3, CD или друго устройство, ще можете да свирите с китарата си любимите си мелодии, които искате да запишете за училищните си представления.

Сред другите характеристики са компактните му размери (33,8 x 32,6 x 15 cm) и отличната му цена.

5. FENDER FRONTMAN 10G

Най-добрата цена със солиден дизайн и безупречен звук

61l11-VmZfL

КУПИ СЕГА

От известната американска компания Fender Musical Instruments Corporation, основана през 1940 г., идва добре познатият комбо усилвател Fender Frontman .

Изграден на транзисторна основа, с мощност 10 W и 1 x 6' драйвер, той осигурява безупречен звук, който ще ви изненада с размерите си от 26 x 28 x 14,6 cm.

И този компактен, елегантен и здрав дизайн, чието тегло не надвишава 3,8 кг, не трябва да ви заблуждава, тъй като опитът на инженерите в Fender, имат почти 80-годишна традиция и проучване, за да ви предоставят най-доброто по отношение на звука и цената.

Той има 1 канал и 2 нива на усилване; импедансът му е 4 ома. И накрая, звукът може да се регулира както по отношение на ниските, така и на високите честоти.

Това комбо определено ще изненада както любителите, така и по-опитните играчи на малки репетиции навсякъде в залата.

Какво представлява усилвателят за китара?

Китарен усилвател е електронно устройство, което позволява да се увеличи или подсили мощността на слабите електрически сигнали, излъчвани от електрически или електроакустични китари, с помощта на пикапи. Това се прави, за да може звукът да се възпроизвежда чрез един или повече високоговорители.

Електронните компоненти обикновено са разположени в дървена кутия или шкаф, но някои модели са произведени от метал.

Ако устройството съдържа само веригите и бутоните , които усилват мощността на звука, регулират усилването, изравняването, избора на канал, превключвателите за яркост и т.н., то е глава или предусилвател.

За да бъде работата на този предусилвател пълноценна, е необходимо използването на отделен високоговорител, монтиран в чекмедже.

Друг тип усилвател по отношение на структурата е така нареченият комбиниран усилвател, който съдържа както предусилвателя, така и един или повече високоговорители в един дървен шкаф.

Тези устройства могат също така да променят тона на инструмента, като повишават или понижават определени честоти.

Това се постига чрез използване на контролите на еквалайзера , които работят по същия начин, както копчетата за ниски и високи честоти на домашна стереосистема за висококачествено радио, и чрез добавяне на електронни ефекти, като изкривяване и реверберация.

Входът на съвременните усилватели за китара се осъществява посредством щепсел или 1/4″ жак, който получава сигнал от пиезоелектричен сензор при свирене на електроакустична китара или от електромагнитен микрофон при свирене на електрическа китара.

И накрая, трябва да се отбележи, че друго средство, необходимо за свързване на инструмента с устройството за усилване, би било кабел или безжичен предавател.

Видове усилватели за китара

Усилвателите за китара се произвеждат основно по два начина:

  • Комбиниран апарат: съдържа главата или предусилвателя и един или повече високоговорители в една дървена кутия.
  • Самостоятелна конфигурация: Състои се от отделна глава или предусилвател, които се поставят върху един или повече отделни шкафове, всеки от които съдържа един или повече високоговорители.

В допълнение към входовете за инструменти могат да бъдат осигурени следните жакове:

  • Спомагателен вход със собствен контрол на нивото, за електронен комплект барабани.
  • Гнезда за изход и връщане, които позволяват създаването на цикли или повторения на ефекти.
  • Един вход за свързване на удължител за високоговорител.

Съществуват и тестови усилватели със стерео RCA или mini jack терминали за свързване на CD плейър, мултимедиен плейър, лаптоп или друг източник на звук. Те дори имат вход 1/4″ за свързване на слушалки.

Някои от тези устройства съдържат XLR вход за свързване на микрофон, който може да ви позволи да пеете.

Друго нещо, което трябва да се знае, е, че широката гама от усилватели се различава по цена, качество и производителност.

Това е така, защото някои от тези устройства са предназначени за начинаещи, и са по-малки по размер и мощност. Поради това е обичайно те да се предлагат с един високоговорител и мощност 10, 15 или 20 W.

За средни и по-големи усилватели се предлагат комбинации от 30 до 50 вата с 1 до 4 високоговорителя с размери от 10 до 12 инча. Те са идеални за репетиции на групи и изпълнения в аудитории с умерен размер.

И накрая, някои усилватели за китара са предназначени за специфични жанрове. В случая с добре познатите усилватели Marshall, тяхната мощност ги прави любими на хеви метъл китаристите.

Усилватели с вакуумни лампи

Този тип устройства получават името си от факта, че клапаните, са били един от основните активни компоненти в повечето усилватели до 70-те години на миналия век. След това те започват да се заменят с твърди полупроводници или транзистори, които доминират на новата музикална сцена.

Едно от качествата на последните е, че са по-евтини за изграждане и поддръжка. Освен това те са по-леки, намаляват топлината, която излъчват, по-надеждни са и по-устойчиви на удари.

За разлика от тях при предшествениците им се налагаше периодична смяна на тръбите, тъй като те бяха много крехки. Това ги поставяше в неизгодно положение, тъй като не можеха да функционират, докато не се поддържаха правилно.

Поради високата точност на звука, излъчван от вентилно оборудване, през 2000-те години се произвеждат редица лампови усилватели, които задоволяват вкусовете на музикалните ентусиасти.

Според мнението на експерти, наличието на този тип винтидж устройство, произвежда по-топъл звук и по-естествен овърдрайв нюанс.

Така че, ако сте китарист с интерес към този тип звук, въпреки че може да изглеждат остарели, ламповите усилватели имат акустичен чар, който ги прави предпочитани пред експертите, този звук от миналото.

Полупроводникови

Това е усилвателно оборудване, което започва да се използва през 80-те години на миналия век. Конструкцията им се основава на полупроводникови схеми, известни също като полупроводникови.

Някои от предимствата им са, че обикновено са много по-достъпни, леки и произвеждат по-надежден звук в широк диапазон, с вариации в изходната мощност.

Докато някои музиканти предпочитат по-ретро звука, осигурен от тръбната технология, друг голям брой предпочитат по-чистия звук, осигурен от полупроводниковите усилватели, като известния Roland Jazz Chorus .

Такова оборудване, предлагано на пазара от 1975 г. насам, е използвано с предпочитание от китаристите на успешни групи като The Police, The Cure, David Bowie, Durán Durán, и др.

Накрая можем да кажем, че този тип устройство в комбо вариант е едно от най-използваните за концерти, репетиции и професионални записи.

Хибридни

Хибридните усилватели са усилватели, чиято конфигурация може да се състои както от вакуумни лампи, така и от полупроводникови схеми, т.е. транзистори.

В този смисъл може да се предлага вентилен усилвател, захранван от предварително усилена схема, какъвто е случаят с пионерското оборудване на MusicMan, както и с последвалите Alamo Electronics, Fender Super Champ и Roland Bolt усилвател.

Тази обединена технология се наблюдава и при усилвателите Randall V2 и T2 , при които е възможно превключване между вентилен и полупроводников изход.

Ето защо, ако се интересувате от закупуване на устройство, което съчетава двете технологии, препоръчваме ви да обмислите стила си, мястото, където ще го използвате често, и най-вече да тествате оборудването предварително, за да се уверите, че то притежава мощта и нюансите, които искате да чуете.

Моделиращи или симулатори

Моделиращите усилватели са тези с микропроцесорна технология , която ще позволи на музиканта да използва множество цифрови ефекти за създаване на най-разнообразни звуци в рамките на едно и също устройство.

По-специално, те могат да бъдат програмирани с симулатори на различни модели на съществуващи усилватели. Те също така позволяват на потребителя да ги конфигурира според вкуса си.

Друго качество е, че те могат да бъдат програмирани чрез USB порт, свързан с компютър, и с помощта на софтуер за изравняване, който обикновено е включен в пакета.

И накрая, трябва да знаете, че една от пионерските компании, които въведоха симулационни усилватели на пазара , е Line 6, от която препоръчваме модела Spider IV 15, разгледан по-горе в тази интересна статия.

Акустичен

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че този тип усилватели се различават от тези, предназначени за електрически инструменти. Те са предназначени за използване с акустична китара и обикновено се използват за свирене на по-тихи жанрове, като фолк музика или кънтри музика.

Следователно, за да се съчетаят пикапите на такива инструменти, схемата на предусилвателя и тази, която се формира от тона, са напълно различни.

Що се отнася до честотната характеристика на усилвателя и високоговорителя, тя също ще бъде много по-широка и плоска от тази на усилвател за електрическа китара.

Този чист и относително прозрачен звук се постига с много мощни устройства, които осигуряват до 800 W RMS.

Тъй като подобно оборудване често е много тежко, някои специализирани къщи произвеждат леки акустични усилватели клас D, които са известни също като превключващи усилватели.

Те често се предлагат с прост миксер, така че сигналите от микрофон с пикап и кондензатор да могат да бъдат перфектно смесени.

Накрая можем да споменем, че от 2000 г. насам акустичните усилватели включват редица цифрови ефекти, като например реверберация и компресия, както и параметрични еквалайзери.

Глава срещу комбо

Комбо

Комбото е усилвател, който има всички свои части, интегрирани в една дървена кутия или шкаф, като това са както главата, така и един или повече високоговорители.

Този дизайн обаче може да има както недостатъци, така и предимства. Например, комбото обикновено има ограничена мощност; от друга страна, роговете му се вписват във вътрешното пространство на шкафа.

Някои от тези устройства са снабдени с изходни портове за свързване на допълнителни високоговорители, което позволява увеличаване на мощността на устройството чрез включване на допълнителни тонколони, което би довело до намаляване на качеството на преносимост.

Следователно, ако разгледаме историята на комбото, ще разберем, че в миналото то не е осигурявало достатъчно широк звук за концерти, клубове и зали.

С глава

Главата, известна също като предусилвател, представлява усилвател без високоговорителите и е видът оборудване, което най-вероятно ще се използва на сцената.

Причината за това е, че може да се свърже към голям брой различни шкафове за високоговорители, за да се осигури по-голяма мощност.

Макар че за начинаещите това може да се окаже голямо предимство, то всъщност е нож с две остриета, тъй като след определен момент тонът се разширява далеч отвъд възможностите на вашата китара или предусилвател.

Ето защо, когато говорим за големи сцени и студийни записи, изборът на шкаф за високоговорител може да има значение за яснотата, която получавате накрая.

И накрая, това означава, че важна част от вниманието ви трябва да бъде насочена към избора на качествен предусилвател.

Как е конструиран един усилвател

Във връзка с конструкцията, качеството и дизайна на един усилвател има няколко променливи, които трябва да се вземат предвид.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че всяка компания има свои собствени технически традиции, така че ще прави нещата по свой собствен начин. Ключът е просто в използването и комбинирането на добри материали и интелигентен дизайн.

Най-общо казано, при производството на всички тези устройства се използва дърво. От решаващо значение за звука на устройството е както качеството на дървесината, така и нейната дебелина.

Друг аспект, който трябва да се вземе под внимание, е износването поради честата употреба, поради което е необходима устойчива суровина ; освен това оборудването трябва да бъде конструирано по начин, който позволява правилното функциониране на вътрешната част.

Това е важен момент за вакуумните лампови усилватели, тъй като топлината трябва да се управлява много добре, за да не се отрази на останалите вътрешни компоненти.

Проблемът с тези проекти е, че те обикновено са по-скъпи. Въпреки това не бива да се притеснявате, ако купувате професионален усилвател, тъй като според експертите те се оценяват по-строго.

Мощност и размер на използваните високоговорители (само при комбинирани усилватели)

Първото нещо, което трябва да знаете по тази тема, е, че усилвателите са ограничени от свързаните към тях високоговорители.

Колкото по-добро е качеството на високоговорителите ви, толкова по-добър звук ще получите. Освен това техният размер и мощност могат да ви дадат доста добра представа за това какво да очаквате по отношение на производителността.

Всеки високоговорител трябва да покрива определен честотен диапазон. При по-малките високоговорители те са идеални за по-високите честоти, тъй като мембраните им са по-малки и вибрират по-бързо.

От друга страна, по-големите високоговорители са подходящи за изследване на по-ниския диапазон.

Ето защо в субуфера или в субуфера , обикновено се използва голям преобразувател. При комбинираните усилватели най-често се използват 8″ до 12″ инчови високоговорители.

По отношение на мощността по-голямата мощност означава по-голям обем. Комбинираните устройства могат да бъдат с мощност от 1 до 200 вата и повече.

Така че, ако планирате да използвате усилвателя както у дома, така и на сцената, по-голямата мощност не може да навреди, освен ако не притежавате лампов усилвател.

В този случай ще ви е необходим някакъв вид затихване, особено ако искате да управлявате лампите с пълна мощност.

Жаргонът на усилвателите, с който ще се сблъскате

Когато правите проучвания в ревюта в списания или онлайн портали за работата на усилвателите за китара, често се сблъсквате с някои термини, които бихме искали да обобщим накратко, за да изчистим евентуалните ви съмнения.

Ефекти:

Почти всички усилватели имат предварително зададени настройки , които могат да се използват за различни звуци.
По принцип колкото по-скъп е усилвателят, толкова повече ефекти ще можете да избирате при свирене. В този смисъл симулаторите на усилватели са царете на ефектите, защото можете да програмирате и да настроите толкова много видове изкривявания.

Брой канали:

С помощта на каналите усилвателите ви позволяват да контролирате нивото на изкривяване, независимо дали търсите по-чист звук, или по-хрупкав и изкривен. Следователно колкото повече канали има оборудването ви, толкова по-прецизни ще бъдат настройките на звука. Най-общо казано, евтините усилватели имат един канал, приличните усилватели - два, а наистина добрите усилватели обикновено имат повече от два.

Настройки на реверберацията:

Някои усилватели имат копчета за регулиране на яркостта, т.е. те са идеални за контролиране на силата на ехото, което китарата ви издава.

Стак:

Това е глава или предусилвател, поставен върху преграда, която обикновено се нарича полустак , стак или кула . , а в случай на глава на две прегради - пълен комин .

Допълнителни функции

Както видяхме, тонът и силата на звука обикновено са основните фактори, които музикантът разглежда, преди да закупи усилвател за китара.

Въпреки това има и други допълнителни параметри, като например вградените в тези устройства ефекти, които осигуряват предимства, когато става въпрос за тонизиране на звука. Всичко в един пакет.

Единственото, което трябва да знаете, е, че те не са толкова гъвкави, колкото външните педали и процесори за ефекти.

Циклите например са полезни за смесване с цифровата реверберация и закъснението, но те не са от съществено значение, ако имате външни стомпбокси, които ви позволяват да ги имитирате с високоговорители.

Следователно не бива да плащате допълнително за функции, които никога няма да използвате във вашия усилвател, а само ако имате друго специализирано оборудване, което осигурява тази полезност.

Какво прави един усилвател за китара страхотен?

Първото нещо, което трябва да направим, е да определим какво считаме за 'висок клас' в музикален контекст.

Усилвател от висок клас е устройство, което е изработено от висококачествени материали и предлага превъзходен звук. Добър пример за това е Fender Super-Sonic.

Каква музика свирите?

Повечето усилватели за китара имат поне два канала: чист канал и овърдрайв канал. Наситеността и цветът на последния се различават при различните устройства, като това до голяма степен зависи от вида музика, която възпроизвеждате.

За жанрове като блус или софт рок може да изберете усилватели, които произвеждат по-винтидж , чист звук и по-гладко излъчване.

Ако свирите в метъл група или в по-екстремна музика, ви е необходим усилвател, който може да ви осигури висока степен на овърдрайв . Те ще произвеждат по-изкривен звук от по-старите усилватели.

Имайте предвид, че много усилватели могат да ви дадат среден резултат, но колкото по-ясно сте наясно със звука, който търсите, толкова по-лесно ще бъде да стесните избора от широката гама продукти.

Добър пример за високо усилване при усилватели за свирене както на рок , така и на хеви метъл е серията Peavey 6505.

За блус, кънтри и по-лек рок предлагаме серията Fender Hot Rod .