Фотохромни очила

mejores-gafas-fotocromáticas

Ако имате фотохромни очи, знаете, че промените в светлината са главоболие. Най-добрите фотохромни очила са много практично решение на този проблем. Чували сте за тях. Те са тези, които се адаптират към интензивността на светлината. Когато е светло, те потъмняват, а когато не е, стават по-ярки. Това дава значителна почивка на очите и ви позволява да се разхождате, където пожелаете, без да се страхувате, че ще бъдете заслепени.

Те са подходящи за всеки човек и за всякакъв вид разходка. Те обаче са феноменални за спортистите. Те са много ценени от тези, които карат велосипед и други скоростни спортове на открито. Понякога растителността и силното слънце могат да изиграят лоша шега на видимостта и тези очила слагат край на този конфликт.

Изборът на чифт може да се окаже трудна задача, тъй като на пазара има много модели, както маркови, така и немаркови. Цената също може да варира. Със сигурност ще има такива, които са по-достъпни и с добро качество, както и такива, които не са толкова достъпни. За да ви помогнем малко в търсенето, ето квартет от най-добре оценените в момента в Amazon.

Най-добрите фотохромни очила

Кои са най-добрите фотохромни очила?

Разбира се, има и много добри марки, но всеки ще ви каже: Приготви си портфейла, човече! Ако намерението ви не е да харчите твърде много, но търсите добро съотношение между цена и качество, този кратък списък ще ви избави от проблеми.

Ето от най-добрите фотохромни очила:

1. Очила за колоездене Bertoni P301CFT Polarised Photochromic

21gSZFIWoVL

КУПИ СЕГА

Снабдени с високоинтензивен фотохромен филтър, тези очила се променят от безцветно до доста тъмно състояние на слънчева светлина. Те са устойчиви на удари, имат ергономични храмове и удобен гумен мост. Лещите са устойчиви на надраскване. Филтърът се настройва към различна интензивност на светлината в зависимост от времето на деня или метеорологичните условия, което ги прави много подходящи за използване на открито.

Те не са поляризирани и въпреки че не включват UV защита, позволяват на очите да си починат, като блокират силната светлина. Те са идеални за шофиране. Продължителността на промяната в нюанса не е незабавна, но потъмняването е в достатъчна степен. Дизайнът им се адаптира добре към формата на лицето.

Какво представляват фотохромните очила?

Те са тези, чиито лещи могат да потъмняват 41VJfxg9xnL

или изсветляват в зависимост от интензивността на светлината в средата, в която са поставени. Колкото по-силна е светлината, толкова по-тъмен е обективът, а колкото по-слаба е светлината, толкова по-ярък е обективът. Това има за цел да подобри видимостта на потребителя, като по този начин се избягва дразнещото заслепяване.

Лещите, използвани в този вид очила, варират в зависимост от материала, използван при производството им. Възможно е да ги намерите от стъкло, пластмаса или поликарбонат.

Как работят те?

Това не е магия, далеч не е, въпреки че децата често намират ефекта за много забавен и изненадващ.

Всъщност това е химически процес, включващ малки молекули сребърен халогенид и сребърен хлорид, които са вградени в лещите, невидимо и прозрачно. Когато са изложени на ултравиолетовите лъчи на слънцето, тези молекули се движат и променят формата си, за да абсорбират светлината. Именно тази трансформация води до потъмняване на лещите.

Те ще останат такива, докато са под въздействието на слънцето. Но след като светлината спре да попада върху тях, те постепенно се връщат на мястото си, като по този начин възстановяват яснотата на лещите. Ако те са увеличителни, могат да се носят дори през нощта, тъй като по това време ще са ясни и ще позволяват добра видимост.

За колко време фотохромните лещи променят цвета си?

Промяната на цвета при използване на фотохромни лещи обикновено отнема около 30 до 90 секунди, когато те са потъмнели. В обратната ситуация те могат да отнемат повече време и да преминат от тъмно към светло в рамките на 2 до 5 минути.

Предимства на фотохромните лещи

Всичко има своите плюсове и минуси. Що се отнася до плюсовете, тези очила предлагат многобройни предимства на своите притежатели по отношение на здравето и икономиите.

Не са ви необходими много пари, за да си купите един от тези обективи. Освен това те ви позволяват да спестите няколко евро, като улесняват видимостта както на открито, така и на закрито. Това ви спестява необходимостта да търсите два различни чифта за всяка среда.

Повечето от тях предпазват от ултравиолетовите лъчи и прякото излагане на очите на интензивна светлина, което може да причини сериозни увреждания и дори слепота в екстремни ситуации.

Не само заради разходите, но и заради реда и практичността е много по-добре да се използва само един чифт очила. По този начин не се налага да ги сменяте постоянно и вероятността да ги загубите е по-малка.

Разбира се, предпазването на очите от пряко излагане на ултравиолетови лъчи намалява риска от слънчево изгаряне, развитие на катаракта и други проблеми със зрението.

Недостатъци

Някои от недостатъците, с които може да се сблъскате, когато използвате един от тези аксесоари за очи, включват:

  • Време за реакция на светлина:

Обикновено преходът от светъл към тъмен цвят на стъклата е доста бърз. В повечето случаи този процес отнема не повече от 30 до 60 секунди. Проблемът идва, когато трябва да се обърне. Почти винаги са необходими 4-5 минути, за да изсветлеят отново. Това може да бъде опасно, ако влезете в наистина тъмно място.

Освен ако не са специални очила за тази цел, такива, които съчетават фотохромни и поляризационни, те не винаги са подходящи за шофиране. Недостатъкът се дължи на факта, че предните стъкла на автомобилите обикновено са защитени от слънчева светлина и затова е много трудно лещите да активират химическия си процес на потъмняване.

Ако страдате от особена фоточувствителност на зрението си, фотохромните ви очила може да не потъмнеят достатъчно, за да ви предпазят. Затова е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, преди да закупите някой от тях.

  • Температурата е враг:

При много студени или много горещи условия молекулите, отговорни за промяната в оцветяването на лещата, може да не се активират. В случай на висока температура, например на плажа, те може да не потъмнеят до степента, в която биха потъмнели при нормални условия.

А ако е много студено, след като са били изложени на слънце, може да са необходими часове, за да се изчистят. Затова е много важно да проверите температурните диапазони, които очилата могат да понасят, преди да ги закупите.

Фотохромни стъкла: стъкло срещу пластмаса

Въпреки че може да сте изненадани от тази информация, фотохромните стъкла, изработени от пластмаса, са много по-ефективни от тези, изработени от стъкло. Това се дължи на факта, че в пластмасата молекулите на среброто и халогенидите са по-равномерно наслоени или вградени в повърхността. По този начин потъмняването е по-чисто и пълно.

Това не важи за кристалите, при които молекулите могат да се движат трудно. Това е особено вярно за хората с рецепта, когато стъклото е с различна дебелина в няколко части. Потъмняването може да е неравномерно.

Когато Вашият лекар Ви предписва фотохромни лещи

Фотохромните лещи често се препоръчват на хора със специални състояния на зрението. Лекарите обикновено препоръчват такива с червени лещи. Те са в полза на хората, страдащи от различни патологии, включително макулна дегенерация.

От друга страна, ако не става въпрос за рецепта, а за естетическо подобрение или визуален комфорт, можете просто да изберете очила с постоянен оттенък, а не фотохромни. Някои хора ги носят в различни фиксирани цветове. Жълтият цвят, например, е особено подходящ за дейности като лов.

Кафявото, сивото и зеленото се използват най-често като слънчеви очила, а червеното е широко застъпено в модните тенденции.