Хамаци

mejores-hamacas

Винаги съм обичал, когато отивам на почивка в хотел на плажа, да лежа на хамак, за да си почивам. Ето защо преди няколко години съпругът ми подари най-добрия хамак на света и той се превърна в любимото ми кътче в къщата.

Хамакът в дома ни реши проблемите с почивката по време на сън и в същото време се превърна в спокойно място за четене, разговори или следобеден чай.

Но друго нещо, което ми харесва в хамака, е, че мога да лежа в него със съпруга си и дори с домашните си любимци или малки деца и всички можем да се настаним удобно.

Аз лично го използвам за всичко, но го препоръчвам и като алтернатива за хора, които страдат от спане на твърди легла. Той е перфектната комбинация от мекота, еластичност, уют и забавление!

 

Най-добрите хамаци

Кой е най-добрият хамак?

Хамакът е мебел за почивка, така че е важно да си купите такъв, който да осигурява комфорт на тялото ни в неговата цялост. Поради тази причина дебелите, пресовани тъкани никога не са добра идея.

Въпреки че има най-различни модели, от надуваеми до асиметрични, в следващите сравнителни ще ви представя 5-те най-добри модела, които съм пробвал, а през живота си съм лежал в много хамаци.

Ще намерите опции за всеки вкус, със собствени стойки, карабинери за къмпинг и въжета за дървета. Представям ви и формата с бар, любим на тези, които използват хамаци през лятото, защото е по-малко горещо.

Въпреки това оставям на вас да решите кой хамак е най-подходящ за вас. Най-важното е всеки да почувства, че в дома му има персонализирано пространство, в което да поглези тялото и да отпусне ума си.

Представяме ви най-добрите хамаци:

1. двоен хамак с включена стойка UHSDO8-20 на Vivere

Включва чанта за носене

41DhkOiCK-L

КУПИ СЕГА

Това е един от най-добрите варианти на пазара , защото идва със собствена структура. Това е идеална алтернатива за инсталиране в пространства, където няма дървета или стени с куки. В него удобно се побират 2 души, дори го използвам с двете си кучета и вървим приятно. Плюс е, че тъканта му е плътна и устойчива, което осигурява топлина през студените месеци, а тъй като може да се монтира на закрито, е идеален за камини. (Ecru хамак EL-1018140 Barbados by Amazonas

Екологичен вариант

31ZYipHwABL

КУПИ СЕГА

Той е идеален за любителите на природата, тъй като можете не само да лежите на него и да го наблюдавате, но когато купувате този модел, вие гарантирате опазването на околната среда при производството му. Освен това тъканта му е безопасна за кожата, което предотвратява проблеми с алергиите. Това е памучен хамак , много широк и подвижен, който е идеален за поддържане на повече от един човек или за използване на тъканта и изпробване на повече от една позиция за облягане .

3. хамак с бар с 2 възглавници от серията Bali на Ultranatura

С подвижни възглавници

41bmj-UFZGL

КУПИ СЕГА

Дизайнът му е идеален, за да създаде усещане за райска почивка. Размерът е гигантски, така че е изключително релаксиращ за повече от един човек едновременно, но трябва да осигурите място за толкова много комфорт. Този вариант е отличен като градински хамак през лятото или до плувни басейни, особено защото тъканта му е доста дишаща и мека на допир. Но най-хубавото е, че той е изключително достъпен за всичко, което прави.

4. преносим найлонов хамак OUTAD

Евтин и деликатен

41HQeLZbjxL

КУПИ СЕГА

Перфектен за пренасяне, защото е супер преносим и ултра лек . Използвам го по време на екскурзии, за да си почина в края на преходите, и мога да ви кажа, че се побира в раницата ми, без да е прекалено тежък. Освен това е лесен за инсталиране, просто завържете възел около дърво и сте готови. Тъй като е водоустойчив, той може да се използва не само като хамак, но ако удължите краищата му, може да се използва и като плажен навес или покривка за пикник.

5. NatureFun 300 кг хамак за къмпинг

Включва чанта за носене

51fPQiq9sHL

КУПИ СЕГА

Той е предназначен за използване на открито, така че е идеален за дейности на открито. Тя не се поврежда от слънцето или дъжда и предпазва от ухапване от комари. Определено е безопасен начин за импровизиране на легло извън земята. Той е един от най-евтините и си заслужава инвестицията, тъй като има овална форма , чудесна за почивка или спане. Тя може да издържи теглото на един човек и неговата туристическа раница.

 

Какво представлява хамакът?

Хамаците могат да бъдат нещо повече от обикновена тъкан, която се държи за краищата, и могат да бъдат истински инструменти за оцеляване или терапия на тялото.

Ако сте се опитвали да имитирате ефекта на истински хамак с друга материя, ще разберете, че структурата и дизайнът на този висулка не са толкова прости, колкото изглеждат, тъй като опорните и събирателните точки са измерени и направени така, че да събират и притискат тялото, без да го притискат.

Те се характеризират с това, че дават уникален комфорт на гърба ни, елиминирайки натиска на матрак или диван, освен това позволяват люлеенето на стил на люлка , който отпуска и разтоварва.

Видове хамаци

Въжени хамаци

Това е много популярен модел за заведения на плажа или за топлите месеци. Нейната мрежа е с тъкани въжета със сплескано легло във въздуха.

Хамаци от плат

Тези хамаци са изработени от памук или найлон и са по-обикновени модели. Структурата им прибира тялото, а по-компактната им материя предпазва от хладния бриз или от студа навън.

Хамаци за къмпинг

За конкретната си употреба те имат специални характеристики, като например да са по-преносими , за да се поберат удобно в туристическа раница, или по-издръжливи, за да издържат на височини, екстремни климатични условия и нападения от вредители. Те са чудесен вариант, тъй като дават възможност на къмпингаря да си направи импровизирано легло далеч от мократа земя или без да се налага да носи тежък матрак.

Столове и люлки с хамак

Вместо да лежите, тези разновидности позволяват удобно сядане. Предимство е и лесният им монтаж , тъй като имат само една горна опорна точка, което ги прави по-подходящи за вътрешна декорация. Те са по-малки, а някои от тях се предлагат с вградена възглавница за опора .

Фактори, които трябва да вземете предвид при закупуването на добър хамак

Пространство

Хамаците могат да заемат много място, тъй като в краищата си се нуждаят от известна височина и разширение, за да могат да поставят правилно куката и скалата. Поради тази причина те се използват най-добре в открити пространства , като тераси или градини. Съветвам ви да измерите около 3 метра и половина, за да ги разположите така, че да не пречат на друга постоянна декорация.

На закрито срещу на открито

Няма разлика във вида на хамака, който може да се използва в тези видове пространства. Ограничението в интериора обаче е да се получи стая с достатъчно пространство и свобода.

Материали и поддръжка

Не всички тъкани имат еднакъв максимален капацитет да абсорбират слънчева светлина, влага или да отблъскват прах. Затова е важно от време на време да разглобявате хамаците и да ги перете, за предпочитане на ръка или на деликатен цикъл.

Времето

Ако ще оставяте хамака на мястото му за постоянно, съветвам ви да потърсите такъв, който е водоустойчив , за да е устойчив на повреди и мухъл, които могат да бъдат причинени от сезонна влага или сухота.

Стоящи или висящи

Ако не можете да окачите хамака си на дърветата , не се притеснявайте. Съществуват също толкова ефективни алтернативи, като например стенни куки, стоящи стълбове или дори ленти за таван. Всички те са еднакво валидни, макар и малко по-малко привлекателни.

Предназначение, удобство и местоположение

Тези три фактора са от съществено значение, за да може висулката да изпълнява своята релаксираща функция. Аз например винаги препоръчвам модел в стил 'пашкул' за терасата, но има и такива, които предпочитат отворени плетеници или дървени пръти, които удължават и притискат тъканите. Всички те са валидни, стига дизайнът да е в съответствие с вашата употреба.

Какъв трябва да бъде размерът на хамака ви?

Съществуват единични и двойни модели. Тези размери определят устойчивостта на натоварване и количеството налична тъкан. Така че, ако сте с голямо тяло или искате да използвате хамака с партньорите си, по-добре е да изберете двоен стил , който позволява и на двамата да са прибрани и няма да се отпусне или счупи нищо.

Как да окачим хамака?

С пръти

Тези дървени пръти се поставят в краищата на хамака, за да разделят нишките или въжетата, които отиват към края или възела. Тяхната функция е да разпространят, разтегнат или разпръснат плата, така че той да бъде видян и използван в най-пълна степен и най-стабилно. За да работят прътите, дърветата или стълбовете, на които са закачени, трябва да са на по-голямо разстояние едно от друго, отколкото при другите методи.

Без шини

От друга страна, ако не се използват шини, люлка ще има естествено падане или извивка, която мнозина обичат да наричат 'ефект на пашкула'. За да се постигне това, трябва да се избере разстояние между опорите от поне две трети от общата дължина на хамака. Колкото по-близо е окачен, толкова по-високо трябва да е окачването, така че капката в средата да не докосва земята.

Между дървета и стълбове

Това е най-популярният вариант и изисква някои външни мерки, за да работи на 100%. Например, за да се използват дървета, те трябва да са с диаметър поне 30 cm, а идеалният метод за закрепване е ремък, който обхваща дървото с няколко завъртания.

Стълбовете трябва да са закрепени за земята и да имат халка или кука за връзване на чинкоро на върха.

Опора за хамак

Ако предпочитате независима опора поради естеството на пространството, където ще бъде поставен хамакът, трябва да вземете предвид някои фактори. Широчината на рамката трябва да е поне с 60 см по-голяма от дължината на хамака. Конструкцията му трябва да е тежка, за да може да издържа натоварвания, като тази товароносимост може да достигне до 200 килограма.

И накрая, трябва да вземете предвид поддръжката. Ако опората е от дърво, тя ще бъде по-красива, но трудно ще се поддържа при висока влажност, докато ако е от желязо, ще е необходимо само антикорозионно покритие.

Често задавани въпроси

Мога ли да оставя хамака си навън през зимата?

Ако има сняг и леден студ, най-добре е да го съхранявате на хладно и сухо място.

Мога ли да оставя хамака си навън през цялото лято?

Въпреки че съм сигурен, че вече го правите, правилният отговор е не. Най-добрият начин да запазите доброто качество на плата е да го съхранявате, когато не се използва.

Могат ли всички хамаци да поберат повече от един човек?

Всеки модел и марка има свой собствен лимит на безопасност и е важно да го знаете и спазвате, за да избегнете инциденти. Въпреки че ако има формати с голям капацитет, по-добре е никога да не предизвиквате техния максимум.

Ще повредят ли висящите куки дърветата?

В действителност дънерът на дървото ще зарасне много бързо, ако в него се забият куки . От друга страна, ремъците, които са по-малко постоянни, трябва да бъдат премахнати, за да се избегне компресирането на лентата, което ще остави следи по нейния растеж.

Колко ще се разтегне моят хамак?

В зависимост от материала си всеки хамак е повече или по-малко сгъваем, но ви уверявам, че той ще се разтегне от няколко сантиметра до няколко метра, щом седнете в него.

Каква е идеалната площ за окачване на хамака?

Първо трябва да измерите хамака от единия до другия край, между възлите. Към това разстояние трябва да добавите още около 60 сантиметра.

Как мога да увелича естественото падане на хамака?

Нормално е с течение на времето платът да се разтяга, но има няколко трика, за да не се окажете на земята: първият е да затегнете опорните възли, в противен случай можете да опитате да разделите опорните точки на по-голямо разстояние една от друга или да увеличите височината на окачването. Любимата ми е последната.

Нормално ли е стойката ми да се клати?

Да. Добрата свободностояща стойка позволява на хамака да се клати, без да се нарушава здравината на опорната точка.

Как да почиствам хамака си?

Най-добре е да използвате мек перилен препарат, за да предпазите тъканта. Това може да стане чрез потапяне на цялата мрежа във вана или ако имате хамак от плат , изберете четка. За моделите без решетки е достатъчен цикъла на щадящо пране в пералнята, но използвайте защитна торбичка за пране или калъфка за възглавница.

Ако окача хамака си на закрито или на терасата, на какво разстояние от стените трябва да го окача?

За мен оптималното разстояние е един метър височина, но то може да варира. Второто нещо, което препоръчвам, е да оставите място отстрани, така че люлеенето да е безопасно.

Има ли алтернативи на окачването на хамаци между дърветата на открито?

Разбира се, за целта има стойки, бетонни стълбове, стени с куки или дори можете да използвате комбинация от тези методи.

Какви предпазни мерки трябва да взема предвид, когато използвам хамака си?

Това е най-важният въпрос от всички и първото нещо е да не се превишава капацитетът на теглото му. Въпреки че не са предназначени изключително за възрастни , трябва да наблюдавате внимателно децата, когато ги използват, като ги предпазвате от скачане, ходене или заплитане в тях.

Освен ако не разполагате с хамак за въздушна йога , който позволява поставяне на въжета, най-добре е да избягвате усукване или прегъване на веригите, въжетата или тъканите. Това може да промени вида на опората и да доведе до нейното счупване.

И накрая, искам да ви помоля да проверявате хамака преди употреба, тъй като в него може да има затворени птици или животни, а това е опасно за всички.