Цигулка

mejor-violin

Малко са нещата в живота, които могат да се сравнят с неповторимата звукова красота на цигулката.Този инструмент ни превежда през най-драматичните и високи атмосфери, а след това ни оставя да си починем в най-сладките и възвишени ноти. Поради тази причина ви предлагаме тази специална статия за най-добрата цигулка, освободете се и разгърнете артиста във вас.

Музиката е всичко, знаем! Без значение дали сте цигулар начинаещ, професионалист или просто любител; пазарът е пълен с голямо разнообразие от възможности, за да намерите идеалното допълнение, цигулката, която ви подхожда най-добре.

Добрият звук на един инструмент е физическо състояние, всичко изглежда показва, че формата, изборът на дървесина, както и сложните химически обработки, които се извършват за запазването ѝ във времето, също променят звуковата същност на цигулката, и въпреки че някои от тях са поели предизвикателството да превърнат изкуството на лютиерството в наука, много от тях все още разчитат на техниките на предците, възраждайки атмосферата на други времена, когато ухото и човешките ръце с прецизността на старите майстори създават перфектния инструмент.

Най-добрите цигулки

Коя е най-добрата цигулка?

Когато решаваме, няма нищо по-добро от това да имаме точен наръчник, който да ни води в трудната задача да избираме между стотици възможности, един цигулар ще трябва да разгледа всеки детайл, предимствата и недостатъците на всеки модел, както и цената, марките, и размерите.

Искаме да улесним малко работата ви, затова съставихме този сравнителен списък, за да се запознаете подробно с цялата информация, която е от значение при избора на правилната цигулка, и да решите на базата на съзнателни разсъждения кой ще бъде идеалният инструмент за вас.

Тук са най-добрите цигулки:

1. Edgar Russ Master Guarneri de Jesus Violin

За най-взискателните вкусове

41QiRVbTdML

КУПИ СЕГА

Всички цигулки Edgar Russ се произвеждат в Италия, Следвайки традицията на своите предци, майсторът Едгар избира за себе си идеалните дървета в долината Вал ди Фиеме, в Кремона, където дървото е специално, отлежавало с години и обработено от собствените му ръце, той успява да създаде инструменти, които имат възхитителен резонанс и звучна тоналност.

Тази цигулка е копие, вдъхновено от работата на италианския лютиер Джузепе Гуарнери, живял в Кремона през XVIII век, чиито произведения се смятат за толкова ценни, колкото и тези на Антонио Страдивариус. Edgar Russ представя лека цигулка с добре балансирана дебелина, а шията е перфектно балансирана, за да издава прекрасен звук на всичките 4 струни, като твърд и добре оборудван мост допълва произведението.

Лакът, използван за този модел, е направен от етерични масла - техника, която Едгар е усъвършенствал в продължение на 30 години опит, за да постигне перфектна визуална и звукова хармония.

 

2. Cremona SV-500

Отлично съотношение цена-качество

51cL4KA4gbL

КУПИ СЕГА

Това е перфектната цигулка за продължаване на музикалното обучение, Той ще бъде идеалният избор, ако вече сте напреднал студент, тонът му има брилянтен характер на струните A и D и в същото време е хармоничен и мек за експертното ухо, качество, което изненадва мнозина поради ниската му цена.

Светлият лак ни позволява да усетим светлите и кестенови тонове на клена, леко засенчени, за да му придадат класически стил. Той се предлага с лък от въглеродни влакна с истински конски косми, грифът и фитингите са издълбани от масивно абаносово дърво, за да се настройва инструментът бързо и лесно, и се предлага в размер по ваш избор, вариращ от 4/4 до 4/1.

Инструментът се доставя в лек, удължен, твърд калъф от пяна, за да се предпази от прах и инциденти.

 

3. Stentor Student 2 Цигулкови комплекти 03. 04 (подготвен)

Любимият

51A5uTQmX3L

КУПИ СЕГА

За тези, които тепърва започват музикалното си обучение, Stentor 2 е подходящият инструмент, устойчив и с високо качество, всички негови части са изработени с висока прецизност от най-добрите дървесни видове, като клен, абанос и смърч.

Той се предлага с гъвкав лък с бял конски косъм, а когато го купувате, получавате и лек, практичен и регулируем калъф, за да можете да го носите удобно и безопасно.

Тази цигулка има дълбок, богат тон и е способна да издава топъл, приятен звук, който скоро ще завладее начинаещите и любителите на изкуството - съществено качество, за да не бъдат разочаровани от музикалния си напредък в началните етапи на обучението.

 

4. Forenza F2151A - комплект за цигулка в пълен размер

Идеален за начало на музикалното ви пътешествие

41O1DTUeN7L

КУПИ СЕГА

Ако търсите цигулка на достъпна цена и с добро качество , попаднали сте на правилния избор! Тази Forenza е изработена чрез процес на ръчно издълбаване с подбрани благородни дървесни видове, които й придават висока акустичност на звука.

Той е предназначен за цигулар ученик от всяка възраст, той ще бъде идеалният избор за деца, които започват уроците си, комплектът идва с лек калъф, за да го пази добре защитени, с външен джоб за съхранение на аксесоари, устойчив лък и колофон, естествена смола, която позволява на гривата да генерира нотите на струните на цигулката.

В допълнение към изискания дизайн, можете да избирате между различни размери, които да отговарят на вашите нужди, Forenza възпроизвежда топли тонове с много яркост, идеални за да започнете да свирите любимата си соната .

 

5. Kinglos 4/4 Flower Carved Solid Wood Ebony Violin Set

Най-евтиният

512tSlyOs+L

КУПИ СЕГА

За тези, които искат да се сдобият с прилична цигулка на икономична цена, ние ви предлагаме опция, която ще направи бюджета ви работещ. Kinglos ни представя елегантен и оригинален визуален дизайн, деликатност в детайлите и в покритието, изработка, направена от талантливите ръце на опитни лютиери.

Тази цигулка предлага спокоен и приятен тон за ухото, но има концепция сред потребителите, където се препоръчва да се промени струните за серия от по-добро качество, по този начин можете да освободите чрез таланта си всички изразителни качества на инструмента.

При закупуването на този комплект получавате традиционния триъгълен, лек и защитен калъф за инструмента, изработен от пяна и кадифе; един висококачествен лък , два моста и два комплекта струни.

 

Какво е цигулка?

Най-малкият и най-остър музикален инструмент от семейството на акордофоните, известни още като струнни инструменти, корпусът му се състои от красива дървена резонаторна плоча с четири струни, настроени на интервали от една квинта, той се категоризира като струнен инструмент с грифове, където се придружава от виола, виолончело и контрабас.

Части на цигулката

mejor-violin

Изучаването на цигулката може да бъде сложна задача, тази област на обучение е свързана и със света на лютиерството, изкуството на изработване на струнни, духови и ударни музикални инструменти.

Говорейки за частите на цигулката, има известна техническа специфика, затова ви предлагаме списък, който ще ви помогне да идентифицирате и определите частите, от които се състои този красив инструмент.

Волута:

Намираме я в края на дръжката или шийката, както подсказва името ѝ, парчето е издълбано във формата на спирала, има както практическа, така и декоративна функция, тъй като предлага опора на играча при настройване , помага също така да се балансира теглото на инструмента, а покритието на дървото може да даде информация за изискаността и грижите, с които е била изработена цигулката.

Главинка:

Разположена е в горната част на шията, точно под свитъка, и се състои от 4 щифта, които изпълняват функцията на затягане или разхлабване на струните на инструмента, за да се постигне интониране на същия.

Гайка:

Обикновено това е парче, издълбано от абанос, което му придава голяма устойчивост, намира се в горната част на инструмента и изпълнява функцията да повдига струните на грифа.

Струни:

Струните на цигулката са четири и са разположени на интервали от перфектни квинти, има различни видове струни и всяка от тях има специфични характеристики, можем да ги намерим изработени от черва, стомана и синтетика. Колкото по-дебела е струната, толкова по-голям обем се получава при свирене, а по-тънките струни дават по-малко мощен, но по-ярък звук.

Шия:

Тя е съществена част от цигулката, отговаряща за свързването на тялото на инструмента с кутията на колчетата, трябва да бъде устойчива и мека на допир, тъй като по нейното продължение се извършват движенията на ръцете, докато цигуларят свири музика.

Гръбнак:

Това е деликатна и здрава част, издълбана от абанос, прикрепена по цялата дължина на шията, върху която нотите се възпроизвеждат под натиска на пръстите.

Каросерия:

Това е красива и деликатна резонансна кутия, издълбана във формата на пясъчен часовник, съставена от различни парчета дърво : резонатор, гръб и ребра.

Сърцевина:

Това е може би най-важната част, както показва името ѝ. Тя се състои от малък цилиндър от дърво , който се намира в тялото на цигулката и отговаря за поддържането на налягането между резонаторната дъска и гърба, така че вибрациите да се предават през цялото тяло.

Ефес:

Това са два акустични и успоредни отвора на резонаторната дъска, чиято функция е да усилват хармонията, причинена от вибрациите на струните на цигулката, а името им се дължи на стилизирания дизайн, който наподобява буквата 'F' в курсив.

Мост:

Това е независима част, отговорна за предаването на вибрациите на струните към усилвателя на инструмента, тази част трябва да бъде регулирана за всяка цигулка с изключителна прецизност, за да се постигне оптимално качество на звука.

Натегач:

Това е независим инструмент, който можете да регулирате за всяка струна на инструмента, те са разположени на опашката и позволяват да се настроят синтетични и метални струни по точен и безопасен начин.

Опашка:

Това е елемент, разположен в долната част на резонаторната дъска, чиято функция е да държи струните и в зависимост от модела можете да приспособите обтегачи, за да улесните настройката .

Почивка на брадичката:

Това е опорна точка, създадена за цигуларя , за да постави брадичката си, когато свири, тя е самостоятелна част, която обикновено изпълнява функцията да предпазва лака на инструмента от потта на изпълнителя.

Материали за цигулки

Изкуството на лютиера запазва знанията и техниките на предците, включително избора на подходящото дърво при изработката на цигулка, тъй като то определя звуковия характер на инструмента.

Кленът е идеален за гърба и шията поради своята твърда, лека и еластична природа; за резонаторната дъска и сърцевината се използва смърчово дърво , тъй като неговите влакна са способни да предават вибрациите ясно и бързо; за грифа, пеговете и подбрадника е избрано абаносово дърво поради неговата здравина и елегантност.

Традицията е лъкът на цигулката да се изработва от пернамбуко, произхождащ от Бразилия, въпреки че в днешно време на пазара могат да се намерят такива, изработени от композитни материали като въглеродни влакна и стъклопласт. Конският косъм е отговорен за търкането на струните, въпреки че има и по-евтини инструменти , които заменят този материал със синтетичен косъм, като и в двата случая косъмът трябва да бъде импрегниран с колофон, за да се получи оптимален звук.

Свирене на цигулка

Цигуларят може да избира между голямо разнообразие от техники на свирене, всяка от които създава различни хармонии, позволявайки на ученика да изследва пълния изразителен капацитет на инструмента.

Традиционно играчът държи лъка с дясната ръка, за да го разтрие по струните на цигулката под правилния ъгъл, докато с натиска на пръстите върху струните играчът контролира и получава желаната нота.

Пръсти и позиции

Грифовете на цигулката нямат ръководство за играча, за да разположи пръстите си, тъй като няма фризове като китарата, ученикът се нуждае от много практика и умения, за да създаде хармоничен звук при свирене.

Четирите пръста на лявата ръка, с изключение на палеца, са отговорни за натискането на струните, а дясната ръка е отговорна за боравенето с лъка, има широк спектър от движения, които могат да се упражняват с двете ръце, и всяко от тях има свое име и техника, например с лявата ръка могат да се изпълняват вибрато, трилери и хармоники; спектърът от движения, които могат да се изпълняват с дясната ръка, са стакато, рикошет, салтато и много други.

Отворени струни

Техниката се състои в свирене на нота, без да натискате с пръстите си конкретната струна, което ви позволява да генерирате най-ниската нота, която тази струна може да даде, като алтернативно пръстите ви натискат друга струна, докато лъкът се движи с голяма сръчност както по отворената, така и по натиснатата струна, вдъхвайки живот на специален тон.

Този начин на свирене генерира уникален музикален тембър, който може би сте чували в очарователния ефект на Barriolage (техника, възникнала в бароковата музика за цигулка), чиято грация е резултат от използването на стила на свирене с отворени струни.

Купуване или наемане?

Това решение зависи изцяло от вашите нужди, но е добре да вземете предвид тези факти, които сме ви подготвили.

Наемането на цигулка може да бъде добро решение, ако сте начинаещ , който започва уроците си, на този ранен етап може да не сте сигурни, че искате да поемете пълен ангажимент, или може да решите да изберете друг инструмент.

Ако пък сте наясно, че да бъдете цигулар е вашата мечта и малко неща биха ви накарали да се откажете от нея, препоръчваме ви да приемете предизвикателството и да купите първата си цигулка, разходите за дългосрочен наем могат да се равняват на общата цена на инструмента, а ако решите да купите висококачествена цигулка, можете в бъдеще да възстановите инвестицията си, тъй като добрата цигулка е като доброто вино, звукът ѝ се подобрява с времето.

Избор на правилната цигулка: марки, начинаещи, бюджети

Изборът на правилната цигулка е голямо предизвикателство, има много важна информация, която трябва да се вземе предвид, така че нека да проучим малко и да разберем заедно кой е правилният избор.

Stradivarius: Какво се крие зад името?

Умел лютиер Италианец е бил прочутият Антонио Страдивариус, неговото име продължава да живее и да отеква в историята, въпреки че от смъртта му са минали векове. Посвещава живота си на създаването на струнни инструменти, особено на цигулки, и се смята, че ръцете му са създали около 1000 цигулки, всички те по специални поръчки за крале и европейски благородници.

Всички негови произведения са известни под името Stradivarius и днес се считат за еталон за абсолютно качество и красота в света на музиката.

Категории: Student, Intermediate, Professional

Обикновено цигулките се групират в три категории, но трябва да отбележим, че всеки лютиер и производител определя свои собствени стандарти за качество, поради което на пазара ще намерите инструменти в категорията 'майстори' или 'напреднали'.

Студентска цигулка

С малък бюджет можете да си купите първия инструмент, ако сте ученик, най-добрата цигулка за вас ще бъде студентската цигулка.

Обикновено е по-опростен в сглобяването и в декоративните покрития, дървесината, избрана за производството му, има по-малко време за зреене, обикновено подбрадникът и кутийката за колчета са изработени от пластмаса, за да се намалят разходите.

Идеалният избор за любителите, които искат да опитат нова посока.

Цигулка за средно напреднали

Тази категория обикновено не се рекламира толкова много, колкото студентската и професионалната, но има много играчи, които са готови да оставят студентската цигулка и да направят стъпка нагоре, без да се налага да инвестират голяма сума пари.

Този вид цигулка е много популярен сред учениците, които усъвършенстват уменията си.

Професионална цигулка

Професионалните цигулки обикновено са произведение на изкуството и си заслужават всяка стотинка от цената им, те са ръчно изработени от висококвалифицирани лютиери, които работят с най-добрите дървесини, отлежавали в продължение на десетилетия, и работят с голямо внимание към детайлите, за да постигнат абсолютна визуална и звукова хармония.

Височина: Размер на цигулката

Цигулките се предлагат в девет различни размера, размерът на цигулката за възрастни се определя като 4/4, обикновено, когато цигуларят достигне 11-годишна възраст, може да започне да свири на нея; но много хора започват да правят първите си стъпки на много ранна възраст, ако случаят е такъв, трябва да определите кой е правилният размер за вас.

Размерите варират от 4/4 до 3/4, 1/2, 1/4, 1/8, 1/10, 1/16 и 1/32. За да откриете идеалния размер, трябва да измерите дължината между основата на врата и китката си, като според измерванията ще откриете правилния размер.

Акустични срещу електрически цигулки

Всеки от тези варианти има своите предимства, като изборът на правилния за вас няма да бъде сложен, ако знаете какъв музикален жанр предпочитате и какъв звук търсите.

Акустичната цигулка е съставена от резонансна кутия, която може да произвежда топли и меки тонове, докато електрическата цигулка има солидно тяло, което предотвратява обратната връзка при свирене, а тонът ѝ е по-ярък и по-твърд.

Ако вашият музикален стил е близък до джаза, рока, хеви метъла и фюжъна, вероятно ще изберете енергичен звук, ако пък предпочитате класическата и народната музика, акустичната цигулка ще ви даде подходящия резонанс.

Грижи за цигулката и поддръжка

За да удължите живота на цигулката си и да я поддържате в добро състояние, е необходимо да й осигурите всички препоръчани грижи и поддръжка.

Важно е да съхранявате инструмента и аксесоарите си при подходяща температура и влажност, стойностите на влажността обикновено определят трайността и устойчивостта на дървото на инструмента, затова се опитайте да го поддържате при относителна влажност между 40 и 45 %, за да избегнете значителни повреди.

Не забравяйте да сменяте редовно струните си, тъй като поредицата от износени струни ще попречи на инструмента ви да изрази пълния си звуков капацитет.Препоръчва се да ги сменяте поне веднъж на 12 месеца, но това зависи от честотата на свирене.

Не забравяйте да поддържате цигулката си без частици и прах, необходимо е да я почиствате след свирене на физически натоварващи парчета, за да предотвратите увреждането на лака от потта.

Направете корекции на новата си професионална цигулка, за да подобрите звука и свиренето си

Когато се сдобиете с нов партньор, ще трябва да обмислите малки корекции, за да използвате пълната изразителна сила на цигулката си.

Регулирайте моста:

Това може да бъде сложна задача, всяка цигулка е уникална, затова трябва да осигурите възможно най-голямо сцепление между крачетата на моста и резонаторната дъска, като по този начин вибрациите на струните ще се излъчват по-добре към тялото на инструмента.

Смяна на струните:

Ако струните ви вече са износени или ако сте си купили нова цигулка и не сте доволни от включения в комплекта струни, препоръчваме ви да ги смените възможно най-скоро, тъй като добрият комплект струни ще промени изцяло мелодията ви.

Смяна на сърцевината:

Понякога е необходимо да смените сърцевината на цигулката си, но само по препоръка на експерт, който ще прегледа инструмента ви.

Разлики между цигулката и цигулката

Сред любителите на музиката е популярно схващането, че цигулката и цигулката са два различни инструмента, докато в действителност те са едни и същи.

Можем да разглеждаме думата Fiddle като разговорно понятие за цигулка, което точно определя един по-свободен стил на свирене, който се различава и контрастира с класическия стил на свирене.

Цигулката е близка до традиционните и фолклорните музикални жанрове на местните народи, свързани с ирландските гайди, фламенкото и циганския фюжън, докато употребата на думата цигулка се свързва с класическата музика и обучението в консерваторията.

5 Разлики между цигулката и виолата

Цигулката и виолата са част от едно и също семейство струнни инструменти, въпреки че са близки братовчеди и много си приличат визуално, има съществени разлики, които определят уникалната звукова идентичност и на двата инструмента.

Обхватът на нотите:

Цигулката е създадена, за да достигне най-високите тонове в инструменталния оркестър, докато виолата се лута в по-ниските тонове.

Размер:

Корпусът и дължината на цигулката са по-малки от тези на виолата, максималната ѝ дължина е 14 инча в размер за възрастни, а дължината на първокласните струни е между 15 и 18 инча.

Звук:

Звукът на виолата издава по-ритмични и хармонични тонове, докато цигулката издава мелодични и лирични тонове. Виолата има по-дълбок и дълбок звук, за разлика от цигулката, чийто звук е ярък и високочестотен.

Ключ:

Докато цигулката използва G ключа в партитурата, виолата използва C ключа.

Струните:

Виолата се нуждае от по-дебели и по-тежки струни от цигулката. C, D, G и A съставляват струните на виолата, като A е най-високата, а C - най-ниската; G, D, A и E съставляват струните на цигулката, като в този случай E е най-високата, а G - най-ниската.

Най-добрите марки цигулки

Пазарът е пълен с надеждни опции, които ви предлагат качествени музикални инструменти, тук ще разгледаме някои от популярните марки.

Stentor:

С повече от стогодишен опит в производството на струнни инструменти, посветени на музиката от 1895 г., продуктите им се разпространяват в повече от 30 държави, те произвеждат не само цигулки, виоли, виолончела и контрабаси, но и аксесоари и отделни части, за да поддържат инструмента в най-добро състояние.

Cicilio:

Cicilio се характеризира с участието и опита на майстори музиканти и професионални изпълнители, които подпомагат екипа по време на творческия и дизайнерския процес, за да се получи продукт с високи стандарти за качество. Те имат ниски и конкурентни цени, както и отлично обслужване на клиентите.

Knilling:

Те предлагат баланс между традиция и иновация.Корените на компанията водят началото си от практиката на майсторите лютиери в Европа.Спазвайки това наследство, те се фокусират върху производството на оркестрови инструменти с изключителна красота и качество.През последните години обаче те направиха революция в тази област, като създадоха 'планетарна машина за настройка', която постига настройка чрез метални зъбни колела вместо обичайната система на триене.

Cremona:

Много надеждна марка продукти, специализирана в производството на струнни музикални инструменти както за начинаещи, така и за професионалисти, Cremona е призната в цял свят и нейните продукти се разпространяват в Азия, Европа и Америка. Те подбират суровините си с особено внимание, за да гарантират отличен продукт.