Цифров анемометър

el-mejor-anemómetro-digital-portátil

Когато става въпрос за прогнозиране на времето, освен температурата и нивото на облаците, друга важна информация е скоростта на вятъра, за която е необходим най-добрият преносим цифров анемометър - незаменимо устройство в метеорологичните станции.

Вятърът не може да се види, но може да се усети, но дори и така, без устройство като анемометър е трудно да се оцени скоростта на въздушните течения, а като се има предвид, че това са данни, които могат да представляват предупреждения за безопасност, най-добре е те да са изключително точни.

Малко хора имат подробни познания за тези устройства и е нормално да имат съмнения при избора на най-удобното, затова тук сме подготвили ръководство за покупка, за да се запознаете в дълбочина с характеристиките на устройствата, а също и за да ускорим времето ви, направихме подбор на най-добрите устройства, които след нашия анализ се откроиха като най-добрите варианти днес.

Най-добрите цифрови анемометри

Тук са най-добрите цифрови анемометри:

1. Професионален цифров анемометър с вятърен термометър PROSTER

41L44uhwdzL

Следващата алтернатива, която избрахме, идва от Proster, най-съвременна марка, когато става въпрос за производство на технологично оборудване за измерване на вятъра. По този повод те ни предлагат преносимо устройство с LED LCD екран с размери 37 mm x 28 mm, което е достатъчно удобно за работа и проверка на всички направени показания, като позволява също така да се запазят данните и да се използва вграденото фенерче, ако е необходимо.

Устройството записва скоростта на вятъра с точност до 0,01 m/s, с широк диапазон на измерване от 0,80 ~ 30,0 m/s. Освен това е многофункционален, тъй като позволява да се избере единицата за измерване на скоростта на вятъра: m/s, km/h, ft/min, възли и mph, което го прави идеален за носене при дейности на открито като уиндсърфинг, ветроходство, риболов, пускане на хвърчила, алпинизъм и дори за домашни цели.

КУПИ СЕГА

2. Цифров термометър и анемометър с LCD PROSTER

41uFoHPpb0L

За да завършим нашата селекция от анемометри, избрахме TL090, още един от моделите на Proster, специалисти в проектирането на цифрово оборудване за измерване на вятъра в домашни и промишлени условия. Този път това е компактно устройство с осветен LCD дисплей, който показва скоростта и температурата на вятъра, дори когато е настроен на автоматичен режим.

Той е снабден със сензор за налягане с бърза реакция, който може да улавя диапазони от 0 до 30 m/s, както и с функция за измерване на относителна влажност, по-малка или равна на 90 %. За температурата на въздуха той записва стойности от -10 до 45 ℃ с разделителна способност от 0,2 ℃ и точност от ± 2 ℃. Тя работи с единици като m/s, km/h, ft/min, възли, mph. И накрая, той предлага 12-месечна гаранция.

КУПИ СЕГА

3. YH-Thinking мощен анемометър

41OvowB+GGL

Той е един от най-добре оценените, тъй като е здрав и лесен за работа. Той разполага с възможност за измерване на максимални и минимални стойности, както и за съхранение на данни.

Дисплеят е голям, цифрите са големи, чете се лесно, бутоните са удобни и са идентифицирани със специфични функции, което го прави лесен за разбиране.

Използва се в областта на авиацията, селското стопанство и в морето. Той изразява стойности в различни единици. Обхватът на измерване е от 0,3 до 45 m/s, един от най-големите сред нашите предложения, а температурата - от 0 до 45°C с допустима грешка от 2°C или 3% за скоростта на времето.

Фабриката гарантира оборудването, тъй като всеки един от тях е тестван и оценен преди доставката и те също ще бъдат внимателни към всяко искане или съмнение.

КУПИ СЕГА

4. евтин анемометър Tacklife DA02

Това оборудване е достатъчно точно за измерване на въздушните течения, изхвърляни от оборудване като климатик или за откриване на скоростта на течове в компресор или друго хладилно оборудване, въпреки че се използва и в открити пространства без толкова голямо въздушно течение, тъй като обхватът не е толкова широк.

Той е изключително компактен, лек и измерва температурата на околната среда. За разлика от други, устройството има вградена основа, която позволява да се адаптира към всеки статив, така че измерванията да могат да се извършват за по-дълги периоди от време, без да е необходимо да го държите в ръка.

Моделът е получил добри отзиви от тези, които вече го притежават, и поради ниската си цена е сред най-търсените на пазара днес.

5. Анемометър Intey DA-T01

Освен че е евтин и с добро качество, най-голямото му предимство е простотата на използване. Той има само три бутона, компактен корпус, здрава система от остриета и кабел за ръка, който го предпазва, докато го държите, което го прави любим за любителите на кайтсърфинга, ветроходството, парапланеризма, кану-каяка и др.

Устройството се захранва от дълготрайна 3V батерия, може да отчита налягане, има голям дисплей, вижда се на тъмно и има автоматично изключване.

Той е един от най-добре оценените и има атрактивна цена, която го поставя сред фаворитите.

6. икономичен цифров анемометър GrandBeing

41wAgXXN2FL

Той има наистина ниска цена в сравнение с друго подобно оборудване, но все пак поддържа качеството и точността, от които всеки се нуждае в анемометър.

Ергономичният корпус е изработен от неплъзгаща се ABS пластмаса и е устойчив на атмосферни влияния. Можете да го използвате с една ръка, а бутоните са водоустойчиви.

Изразява измерванията в m/s, ft/min, възли, km/h, mph и в °C или °F. Фирмата предлага следпродажбено обслужване, гарантира качеството на продуктите и отговаря на всички изисквания на потребителите.

КУПИ СЕГА

Анемометри - ръководство за покупка

Какво представлява анемометърът?

Anemometro-digital

Това е устройство, използвано в метеорологията за измерване на скоростта на вятъра. Думата идва от гръцкия израз anemos , който означава вятър.

Първият от тях е разработен от изобретателя Леон Батиста Алберти през 1450 г., но до днес той се развива с участието на други учени, които добавят по-голяма точност или дори възможност за определяне на посоката на движение на въздуха, докато днес те са цифрови устройства, толкова компактни, че можете да ги държите в ръката си.

Видове анемометри

Механични анемометри

Те са най-простите, като по принцип структурата им представлява генератор на електроенергия, поставен върху метален цилиндър на стърчащ вал, който е съставен от лопатки, които усещат вятъра и ги карат да се въртят.

Те приличат на вид вятърна турбина с малки витла, които задействат генератора, който от своя страна е свързан с електронна платка, която връща показанията незабавно на цифров дисплей.

Разликата при други механични анемометри е, че те нямат генератор на електроенергия и вместо него изчисленията се основават на постоянно въртене на лопатките, но вече с прикрепен към тях малък магнит, който след всяко завъртане приближава магнита към рид-спирача, създавайки малък електрически импулс преди всяко завъртане; тази поредица от токови импулси е пропорционална на скоростта на вятъра.

Ултразвуков анемометър

Както е известно, шумът се разпространява във въздуха чрез молекули в посока надолу или нагоре, поради което въздухът влияе на скоростта на звука.

Този принцип се прилага в ултразвуковите анемометри за измерване на скоростта чрез използване на високочестотен звук обикновено в звуков диапазон, който не се открива от човешкото ухо.

Този тип анемометър използва предаватели и аудиоприемници, разположени под прав ъгъл един спрямо друг. По принцип предавателят изпраща постоянен звук до другия край и за да се направи изчислението, трябва да се измери само скоростта, с която пристига. Трябва да се отбележи, че шумът се влияе от въздушния поток, който понякога се стреми да забави или ускори скоростта, с която се предава.

Предимството на ултразвуковите инструменти е, че те са фиксирани структури, което намалява вероятността от механични повреди, а също и вероятността от замръзване - ситуация, при която механичните инструменти или тези с движещи се части са по-малко ефективни.

Лазерен интерферометър анемометър

Изчислението се извършва на базата на светлинни лъчи на основен принцип, наречен интерферометрия, който е в състояние да измерва с най-висока точност.

Прилага се лазерен лъч, който се разделя след отразяване от огледало, където една част от лъча остава непокътната, но другата е променена от вибрации, след като завърши пътя, двете части на лъча, да речем референтният и тестовият лъч, се срещат в суперпозиция, което води до промяна в яркостта като набор от интерференчни ресни; след като се направят оценки, може да се определи колко е бил засегнат тестовият лъч.

За да се измери скоростта на въздуха, изпитвателната греда се прекарва през камера с циркулиращ въздух и след това се калибрира, за да се определи връзката между скоростта на вятъра и смущенията на гредата. Този метод работи за точно измерване на всеки въздушен поток и се прилага предимно за лабораторни изследвания.

Лазерен доплеров анемометър

Наистина, предишният с интерферометрична технология е изключително прецизен инструмент, но използването му е сложно и се прилага в лабораторията, въпреки това, използвайки лазера на доплеровите анемометри, те имат здравината да се използват на открито с добро ниво на прецизност. По същия начин и тук лъчът се разделя на две части, като се генерират еталонен и измервателен лъч, но в този случай изпитвателният лъч се влияе от прах, частици или водни капки, присъстващи в околната среда.

Когато лъчът е изложен на атмосферни влияния, той претърпява движения и промяна на честотата, които се наричат доплерово изместване, и чрез измерването му се изчислява точно скоростта на течението, което го е засегнало.

Предимства на цифровия анемометър

Някои хора живеят в райони, които могат да бъдат силно повлияни от времето, и тези хора смятат, че е необходимо да правят постоянни измервания по превантивен начин.

Цифровите анемометри правят много за тях, като разполагат със свръхмодерна технология, която замества други устройства, използвани за анализ на времето, чрез електронни схеми и процесори, които осигуряват висока точност. Това е удобен и лесен за използване уред, така че е един от най-добрите начини за определяне на скоростта на вятъра.

Анемометърът се използва не само за измерване на скоростта на времето, но е полезен и в областта на електричеството, производството на електроенергия, стоманодобивната промишленост и риболова. Устройствата са полезни и при дейности на открито, като походи, къмпинг, водни дейности и др.

Именно поради тяхната универсалност се препоръчва освен основната функция те да притежават и други предимства, като например измерване на температурата или налягането на вятъра, тъй като тези данни могат да бъдат полезни при същите обстоятелства.

Предпазни мерки за цифровия анемометър

Както при всяко цифрово устройство, необходимо е да се знае как да се борави с него и да се вземат предпазни мерки по време на употреба. Следват елементарни препоръки за правилно използване на оборудването и за извличане на максимална полза от него.

 • Ако използвате оборудването спорадично, препоръчително е да извадите батерията, тъй като тя може да изтече и да причини повреда на някои части на устройството.
 • Противно на общоприетото схващане, повечето устройства не са защитени от вода, затова не излагайте устройството на дъжд.
 • Уверете се, че сензорите са добре защитени, тъй като отворените сензори могат да влошат точността на устройството или да го повредят трайно.
 • Поддръжката на устройството е деликатна и не се препоръчва използването на неподходящи химикали за почистване, тъй като това ще влоши работата на анемометъра.
 • Внимателното прочитане на ръководството ще осигури правилна работа с оборудването.

Какво да търсим в един цифров анемометър

Anemometro

Когато търсим добър анемометър, преди да изберем, трябва да разгледаме конкретните нужди, но като цяло следните характеристики определят пригодността на инвестицията.

Това е един от основните аспекти, които трябва да се вземат под внимание. Съществуват евтини и не толкова евтини анемометри и ако разполагате с ограничен бюджет, може да получите добро оборудване, но няма да можете да го използвате толкова често и точността може да не е толкова висока.

Съществуват прости модели, които отговарят на повечето възможности, имат различен дизайн и са изработени от устойчиви материали.

Вече говорихме за видовете анемометри, като всеки от тях има предимства и недостатъци. От това дали е за професионална, или за домашна употреба зависи кой е най-подходящ за вас.

Анемометрите на метеорологичните станции са най-мощните и с голям размер; цифровите анемометри са предназначени за по-лична употреба и могат да включват други полезни функции, които се побират в дланта на ръката ви и са интуитивни за използване.

Обхватът варира при различните модели и е спецификация, която определя начина на използване, особено когато са ръчни. Експертите препоръчват обхват от 0 до 5000 фута, така че да не се налага човек да бъде изложен на порив, за да изчисли скоростта на вятъра.

Повечето работят с батерии и това е допълнителен разход поне веднъж годишно, за да може оборудването да работи правилно, но батериите за някои от тях са дълготрайни и излъчват сигнали, за да знаят, че са изтощени, освен това има и модели, които имат режим за пестене на енергия.

Сред най-важните спецификации, които трябва да се вземат предвид, са преносимост, защитен корпус, размер на екрана, точност, лекота на използване или функции.

Ако е предназначен за използване на открито, изберете такъв, който може да измерва студения вятър, температурата, да изразява данни в различни единици или да има друга функция, която отговаря на вашите нужди.

Използване на преносими анемометри

 • Анемометър за пожарникари
 • Преносими анемометри за специалисти по ОВК
 • Преносими метеорологични станции за туристи
 • Анемометри за обучаващи се в полети
 • За използване на дронове
 • За навигация
 • За спортисти или ловци
 • За риболов
 • За селско стопанство
 • За експерти по вятърна енергия
 • За треньори на високо ниво
 • За преследвачи на бури
 • За
 • За служителите по обществена безопасност
 • За любителите на метеорологията

Често задавани въпроси

💨 Как се чете анемометър?

За да определите скоростта на вятъра, просто пребройте колко пъти еталонната чаша прави едно пълно завъртане около оста си в рамките на една минута. След това умножете разстоянието, изминато за един оборот, по броя на завъртанията на еталонната чаша около оста и ще получите правилното отчитане.

💨 В какви единици измерва анемометърът?

Анемометърът обикновено изразява своите единици във футове в минута - FPM. Завъртането се открива от оптичен или магнитен сензор, който автоматично преобразува сигнала в измервания на FPM.