Чадър

mejor-paraguas-reflector

Ако се занимавате с фотография, добрият разсейвател е необходим, за да постигнете резултати с качеството на списание. Именно тук се появява най-добрият отражателен чадър, който ви осигурява необходимата мека светлина.

Въпреки това, като се имат предвид разнообразните възможности, които са на разположение днес, това може да се окаже изтощителна задача. Проследете ни, за да научите малко повече за това и да купите този, който най-добре отговаря на типа работа, която извършвате.

Най-добри чадъри с рефлектор

Кой е най-добрият чадър с рефлектор?

Чрез следното сравнение ще ви помогнем да намерите чадъра, който най-добре отговаря на вашата професионална работа.

Моля, имайте предвид, че всички продукти, които ще намерите тук, са изработени от материали с добро качество и имат отлични отзиви от купувачите.

Тук са най-добрите чадъри с рефлектор:

1. комплект осветителни тела Neewer с отражател чадър за студийна фотография

51fhFUhuUZL

КУПИ СЕГА

Този чадър от марка Walimex е с размер 91 см, перфектно покритие и можете да го използвате като опора за основната светкавица. Той е много солидно изработен и отзивите от купувачите показват, че това е силно препоръчителен продукт, който се предлага и на икономична цена.

3. PhotoSEL - Softbox Reflector Umbrella

Съвместим с всички светкавици

41h0-n3NA1L

КУПИ СЕГА

Този 91-сантиметров модел е идеален за слаба светлина. Той е лесен за използване и транспортиране, а възможностите за осветление, които ще ви предложи, са практически безкрайни.

Съвместима е със светкавиците, които се предлагат на пазара, по-евтина е от други подобни светкавици и включва практична чанта за носене.

4. Andoer - Softbox Octagon

За снимки в списания

41SAQRvpi0L

КУПИ СЕГА

Проведените тестове на този чадър показват, че той омекотява светлината за резултати в списания. Диаметърът му е 80 cm, има полупрозрачен преден капак и цип за лесно поставяне на светкавицата.

Той е доста икономичен и се предлага с чанта за съхранение и транспортиране.

 

Какво представлява рефлекторният чадър?

Рефлекторният чадър е чадър, който има свойството да променя светлината и да я разсейва в няколко различни посоки. В света на осветлението това се нарича неефективно използване на светлината и на практика означава, че светлината е много по-мека, въпреки че на теория може да изисква повече светлина в сравнение със софтбокс .

Защо чадър?

Фактът, че яркостта е разпределена по толкова много различни пътища, ще осигури много по-мек вид. Освен това чадърите са лесни за транспортиране и пренасяне, доста достъпни и много лесни за използване.

Кога да използваме рефлекторни чадъри?

41r+9OKTr9L

Когато го използвате, трябва да сте наясно с някои от недостатъците на продукта, например никога не трябва да го поставяте пред отразяваща повърхност като стъкло, прозорец или вода. Това е така, защото когато светлината е изключена, вътрешната форма на сенника се вижда, което създава неприятен външен вид.

Ако все пак искате да го използвате, уверете се, че сте създали сцена, в която светлината покрива голяма площ, за да не се фокусира само върху малко пространство. За тази цел ще трябва да измамите камерата, като балансирате идеално околното осветление в комбинация със стробоскопа, което е трудно, но възможно.

Как използвате чадърите?

Всъщност употребата им е изключително проста. Ако сте избрали светкавица със стробоскоп, тя трябва да има специален прорез, предназначен за плъзгане. За да постигнете най-добри резултати, преместете светлината възможно най-близо до чадъра, като можете дори да я поставите в центъра на чадъра. Можете също така да го завъртите, за да създадете по-интересен вид.

Форми и размери на чадърите

Както размерът, така и формата са много важни фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да се закупи светлоотразителен чадър. Най-общо казано, колкото по-голям е чадърът, толкова по-мека е светлината, която ще отразява.

Това е особено полезно при работа с големи групи хора. Тогава широкият модел ще бъде най-подходящият и професионален вариант за модифициране на мощността на светкавицата.

Последното съображение при избора на фотографски рефлектор, ще бъде формата. Можете да изберете обикновен модел, параболичен модел или комбинация от кутия и чадър. Обикновените модели със стандартна изпъкнала форма, изработена от триъгълни панели, се сгъват компактно и се предлагат в широка гама от размери от 20″ до над 7'.

Параболичната форма наподобява традиционната форма, но има по-заоблен профил. Те обикновено са много по-големи от обикновените и са проектирани с повече панели, които създават фокусна точка в светлината.

Яснотата, която се получава при тези модели, дава уникална характеристика, която може да изглежда много по-естествена от другите видове сенници.

И накрая, комбинацията от чадър и мека кутия е хибрид между двете и съчетава техните характеристики, за да промени аспекта на яркостта. Тук е представена традиционната форма на чадър, но с преден разсейващ панел, за да се контролира светлинният поток.

Чадъри срещу софтбоксове

Както чадърите, така и софтбоксовете са подходящо средство за омекотяване на качеството на светене на гола крушка или светкавица, която е неподправена. И двете могат да се използват доста ефективно за създаване на светлини, подходящи например за заснемане на сватбени събития.

Когато избирате между двата вида модификатори, трябва да вземете предвид някои съображения, за да изберете винаги най-добрия вариант. Чадърите обикновено са по-преносимият избор, тъй като могат да се сгъват и имат по-малък и тънък размер.

От друга страна, качеството на светлината от чадъри и софтбоксове е различно, въпреки че и двете работят за омекотяване и увеличаване на светлината. Поради присъщите си форми кутията ще произведе по-широк, по-плосък и по-равномерен тип облъчване, което ще намали интензивността на ръбовете на сенките и ще има по-малка насоченост от светлината от чадъра.

Извитата форма на чадъра, от друга страна, ще създаде яркост с по-видима насоченост и повече изпъкналост в краищата на сенките. Запознаването с двата вида модификатори ще увеличи творческите ви възможности и ще можете да съчетаете единия или другия с конкретния обект, което ще доведе до качествено преобразуване на стандартната светкавица.

Комбинацията от двата модела е най- препоръчителната за демонстриране на гъвкавостта и за съчетаване на източника на светлина на светкавицата с този, с който разполагаме естествено.

 

Как да изберем своя чадър

Някои съображения, които трябва да имате предвид, когато избирате идеалния чадър за вас, са следните

Clear

Това е чудесна отправна точка за повечето фотографи. Ако снимате с малки светкавици, вашият източник на светлина е основно няколко квадратни сантиметра. Този чадър поема този малък източник на светлина и го разпространява, като ви осигурява по-меко излъчване без резки сенки, каквито би хвърлила голата светкавица.

Снимайте през чадъра

Снимките с чадър са синоним на гъвкавост. Можете да се доближите до лицето на човека, за да направите страхотен класически портрет, или да се отдръпнете, за да разсеете светлината в останалата част от сцената.

Можете да вземете 2 и да използвате единия за доминиращата светлина, а другия - за насипа. С тази проста и евтина настройка можете да направите страхотни портрети с чудесно осветление.

Поставянето на чадъра наблизо не само ще ви осигури по-мека светлина, но и много по-силно възприятие. Ако снимате на слънце, източникът на светлина трябва да е възможно най-близо, защото в противен случай ще бъде изгубен.

Светлоотразителни чадъри

Нека разгледаме причините, поради които е добре да използвате такъв чадър

Тези модели ви позволяват да отдалечите източника на светлина от обекта, без да губите яркостта на светкавицата. Това е идеално решение за портрети на цялото тяло или групови портрети.

Ще имате много по-голям контрол върху мястото, където пада светлината. Тъй като е само отразена, тя ще бъде насочена към мястото, към което се стремите. Можете също така да използвате парче тиксо, за да държите чадъра отворен само наполовина, за да получите още по-концентрирана светлина.

Що се отнася до размерите, трябва да знаете, че по принцип рефлекторите се произвеждат в 2 различни размера, малкия 32' и средния 48', а в случая с полупрозрачния те се предлагат в размери 39' и 47'.

Като правило, колкото по-голям е той, толкова по-голям и по-мек ще бъде източникът на светлина. Вероятно се питате защо да не си купя по-големия модел? Това е така, защото в много случаи няма да се нуждаете от най-меката.

Ако правите портрет на мъж, който цял живот е работил на полето, и искате да покажете бръчките по лицето му, вероятно ще ви е необходима много по-силна светлина. Освен това, ако постоянно пътувате напред-назад, по-малкият модел може да е по-удобен.

След това има цветови варианти, които обикновено се предлагат в златно, сребърно и бяло, като последното е най-често използваното. Цветът на светлоотразителните модели сребро ще ви даде много повече светлина, златото я поглъща малко, докато бялото я поглъща почти изцяло, давайки ви по-мек нюанс.

Хубавото на тези продукти е, че са много евтини, така че не е нужно да се разорявате, за да експериментирате с всеки нюанс от комплекта. Просто го направете и вижте какво работи най-добре във всяка ситуация, забавлявайте се и бъдете креативни!

Параболичен чадър

През последните години този модел стана много модерен, тъй като фокусира светкавицата и създава невероятно качество на светлината.

Кой цвят да избера?

Както вече беше споменато, белият чадър създава широк и изключително мек източник на светлина, много по-малко драматичен и по-неутрален. Тези модели са идеални за фотографи, които осветяват големи площи или групи хора.

Имайте предвид, че те не са толкова ефективни по отношение на яркостта и много фотографи увеличават настройките на мощността, когато ги използват.

Сребристият цвят увеличава максимално светлинния поток и създава остър вид. Те са идеални за тези, които искат да се възползват от възможно най-голяма яснота. Тези чадъри са идеални за създаване на драматични портрети с по-хладни тонове.

Моделите с кабриолет са най-доброто от двата свята и са идеален избор за нови фотографи или за тези, които работят с различни теми и в различни условия.

Как да запаля чадъра си?

Трябва да се уверите, че произведената светлина запълва чадъра, без да надвисва над краищата му. Най-добрият начин да определите позицията на чадъра е да направите недоекспониран тестови кадър към лицето на чадъра.

Ако забележите гореща точка или област с неравномерна яркост, регулирайте яркостта по-назад по оста на чадъра, докато покритието стане равномерно.

Много нови светкавици позволяват на фотографите да променят мащаба или фокуса на светкавицата, което може да бъде доста полезно за запълване на целия чадър. Горещите точки не винаги са нещо лошо, но можете да изберете да поставите източника на светене много по-близо.

Когато го приближите, ще получите по-тесен кръг и ще получите по-дълбоки сенки върху обекта и много по-забележимо отслабване на светлината.

 

Как да монтирам чадъра си?

Повечето светлини и светкавици имат прост съд, който можете да поставите в сенника, обикновено се намират в долната част на сенника или в главата.

Ако използвате светкавица Speedlite , ще трябва да имате монтажна скоба с гнездо за сенника; много модели имат и копчета за накланяне. Винаги се уверявайте, че преди да купите такъв, той е регулируем.

Ако вашата студийна светлина не разполага с такъв съд, можете да използвате скоба за накланяне, тъй като тя се монтира лесно и позволява точно позициониране на сенника. Когато монтирате, винаги се уверявайте, че краят със съда е насочен към капака, което ще ви позволи да наклоните сенника и светлината едновременно.

А ако търсите повече мощност, вижте популярната тройна заплаха! Тази скоба се центрира идеално върху дръжката на всеки чадър и позволява монтирането на до 3 светкавици Speedlite.

Каква е разликата между чадър, софтбокс и козметична чиния?

Разликите между тези 3 артикула са както следва

Чадъри

Те хвърлят светлина навсякъде и го правят много меко. Основните им предимства несъмнено са цената, преносимостта и простотата! Вече споменахме по-горе, че има основно 2 вида чадъри - отразяващи и такива, които снимат през чадъра.

Луминесценцията на последните е малко по-контролируема от тази на отразяващия тип, при който яркостта е практически невъзможна за контролиране. По същия начин трябва да се вземе предвид и размерът. Колкото по-голяма е ширината, толкова по-мека е светлината.

Софтбокс

Това са нещо като управляеми сенници. По принцип те предлагат предимствата на меката светлина, но я хвърлят по-тясно, което позволява на фотографите да се насочат само към една част от лицето с този вид яснота.

Друго предимство е, че той осигурява много по-равномерна яркост, отколкото чадърът. Единственият обект между голата крушка на светкавицата и човека е тънък лист бял материал, така че централно разположената светлина е значително по-топла от тази по краищата на чадъра.

Напротив, в софтбокса светлината преминава през 2 парчета материал, които я разделят. Поради тези причини експертите фотографи предпочитат тези устройства в много ситуации.

Beauty dish

Този обект представлява много модерен поглед в областта на фотографията в момента. Според някои познавачи в тази област тя създава остра, нервна светлина, която е предпочитана за показване на формата и текстурата на даден обект.

Например козметичната чиния е типична за спортните портрети, при които обикновено се използва рязко осветление, за да се подчертаят мускулите, извивките и текстурата. Те обаче се използват и за други видове снимки.