MTB велосипедни педали

mejores-pedales-para-bicicletas-MTB

Откакто започнах да използвам планински велосипеди , съм в търсене на най-добрия педал за MTB. Работата е там, че не беше толкова лесно, колкото си мислех, тъй като не всички педали имат качеството, което наистина търся. Всъщност един от тези, които използвах, имаше система за закрепване и беше твърде крехък. Толкова много, че щом помръднах крака си, за да го откопчая, педалът се счупи на две.

Друг имаше клинове с много ниско съпротивление, които трябваше да сменям на всеки няколко месеца.

Най-добрите педали за MTB велосипеди

Кои са най-добрите педали за MTB велосипеди?

Истината е, че след няколко теста и експеримента успях да намеря няколко педала за МТБ, които наистина отговарят на задачата. Изпробвах модели с леки, изработени от алуминиева сплав и други метали, с висококачествени покрития и дори с ремъци и леки MTB педали без клипс. Разбира се, следвах и препоръките на онлайн потребители и приятели-експерти, които успяха да ме посъветват.

Оттам успях да съставя този сравнителен списък на 5-те най-добри MTB педали на пазара, които имат отлични цени, противоплъзгащи повърхности и много други. Сигурен съм, че ще успеете да намерите такъв, който напълно да отговаря на това, което търсите.

Ето и най-добрите педали за MTB велосипеди:

1. Time Atac XC8 Carbon Cross Country Pedals

С клипс

41Ur+3CPS4L

КУПИ СЕГА

Този модел предлага отлична устойчивост със своите прецизно оформени пръстени, хромирана стоманена ос и тяло, изработено от високоякостен и издръжлив карбон. Чифтът тежи само 284 грама, почиства се много лесно и освен че предлага добро сцепление и задържане, се сваля лесно. Те са идеални дори за най-опитните.

2. педали Shimano XTR PDM9000

Чисто качество

41AHeBCnZVL

КУПИ СЕГА

Shimano е една от тези водещи марки на велосипедния пазар именно заради този тип продукти. Говорим за състезателен педал , който има система за лесно почистване на калта и добра възможност за регулиране както на клина, така и на освобождаването на системата за затягане. Включени са клинове и заедно тежат около 310 грама.

3. Exustar EPM222 MTB педали

Много здрави

41iI1klnCHL

КУПИ СЕГА

Ако търсите нещо малко по-леко, но с отлично качество и издръжливост, мога да ви препоръчам този чифт педали с хром шпиндел и тегло от само 152 грама. В същото време корпусът е изработен от здрав алуминий и обработен с CNC. Освен това той работи със системата за клипс от типа SPD и дава добра степен на регулиране на напрежението на системата за клипс.

4. Crankbrothers Doubleshot MTB педал

По-универсален

51hemCiaDZL

КУПИ СЕГА

Става дума за педали без клипс, които вече включват клипс и които имат комбинирана система за педалиране, т.е. комбинация от платформа и система за клипс. Това ви дава завидна гъвкавост и тегло от 395 грама, което е удобно, но гарантира издръжливост и здравина. Едната страна е плоска с щифтове за закрепване, а другата страна е с клипс система.

5. MTB педали S Track by Look

За всички потребители

311jAGANNhL

КУПИ СЕГА

Въпреки че е един от най-малките и компактни модели, той е снабден с много добро качество и устойчивост, тъй като е изработен с карбоново тяло и алуминиеви прегради. Площта му е 460 mm2, а дизайнът му е с фиксирана кутия, която предлага възможно най-голяма гъвкавост. Освен това е снабден със система с два отпечатъка, която осигурява добра гъвкавост.

Видове педали за планински велосипеди

Преди да изберете педали за вашия планински велосипед, например, трябва да определите вида, тъй като не всички са еднакви. Нека видим какво представляват те:

Платформа

По принцип най-достъпните велосипеди обикновено се предлагат с плоски педали, известни също като платформа, изработени от метал или пластмаса. Причината за това е, че те са доста удобни и лесни за използване, тъй като не изискват специални обувки, а могат да се използват с всеки ботуш или обувка с равна подметка.

Предимството им е и това, че са изключително удобни за всички видове потребители, т.е. за начинаещи, експерти, фрийстайл, офроуд велосипедисти и др. Като цяло педалите с платформа са по-евтини от тези с клипс или система за изрязване.

Въпреки ниската си цена, те имат добра здравина, добро ниво на сцепление и много висока издръжливост. И въпреки че не изискват специални обувки, те също са на разположение и подсилват преживяването. Някои хора ги предпочитат.

Система Clipless

Това са педали, които използват система, изискваща прикрепяне към специална обувка, за да може потребителят да бъде наистина свързан с велосипеда. Системата работи, като се натиска педалът, за да се задейства обувката, и се завърта петата настрани, за да се изключи. Въпреки че изискват малко практика за по-неопитните, те се справят много бързо и имат няколко предимства.

Те осигуряват голяма ефективност при педалиране, подобряват се при по-трудни пътувания или при труден терен, тъй като кракът остава здраво прикрепен към педала, а освен това са много по-малки по размер. Предимството на това е, че ви позволяват по-лесно да избягвате препятствия, а освен това са доста леки.

Може да се заинтересувате и от : Най-добрите ръкавици за колоездене

В комбинация

Тъй като има за всекиго по нещо, има и смесени педали , т.е. такива, които съчетават най-доброто от двата свята. По принцип те са снабдени с доста широка платформа и система за затягане. Недостатъкът на тази двойна система обаче е, че те са по-тежки, а също така системата за закрепване не е толкова лесна за използване, тъй като педалите се въртят, а страната на закрепване е обърната.

Те не са толкова популярна опция.

Какво да търсим в педалите за МТБ

Може би вече имате достатъчно какво да търсите с видовете педали, които вече обясних, но е важно да знаете, че има разнообразие и сред моделите на платформи. Някои от тях са с повече щифтове или колчета от други - части, които се прикрепят към обувките, за да осигурят по-голямо сцепление. В същото време те могат да бъдат опасни, ако се подхлъзнете, защото могат да ви наранят.

В допълнение към щифтовете е важно да се вземе предвид и дебелината на педалите, тъй като много дебелите педали могат да се чувстват обемисти и неудобни, затова е идеално да се избере по-тънък педал. Единственият проблем е, че твърде тънките педали могат да се повредят по-бързо, затова потърсете модел, изработен от някакъв много здрав и лек материал, като неръждаема стомана или алуминий , например.

От друга страна, щифтовете могат да се повредят и от постоянното триене и удари. Така че, ако планирате да карате често в скалисти местности, търсете сменяеми щифтове.

Най-важното нещо при педалите с щипка

Те могат да се предлагат в три различни размера на платформата. Съществува най-малкият, който има малък корпус, в който е разположена системата за изрязване, и след това можете да намерите средния, който включва нещо като малка кутия, служеща за основа. И накрая, по-големите заключващи се педали осигуряват пълна опора на краката ви.

Тук е най-добре да избирате в зависимост от вида на обувките , които носите. Например за тежки обувки с твърда подметка са подходящи малки педали, докато за меки и гъвкави обувки се препоръчват по-скоро пълноразмерни модели , тъй като те компенсират твърдостта.

И накрая, не забравяйте, че те винаги ще се нуждаят от поддръжка, така че никога не купувайте нискокачествен чифт, който се износва твърде лесно. Не забравяйте, че планинското колоездене е свързано с много употреба и злоупотреба, които могат да бъдат понесени само от качествена екипировка. В същото време избягвайте тези, които изискват твърде много инструменти за монтаж и демонтаж. Те често са неудобни.

Други фактори, които трябва да вземете предвид, преди да закупите педали за МТБ

В допълнение към това, което вече обсъдихме, е важно да имате предвид следните съображения:

Тегло на педала

Като цяло сме склонни да търсим най-лекото, за да избегнем полагането на допълнителни и ненужни усилия. Ниското тегло обаче може да окаже пряко влияние върху издръжливостта и качеството на педалите и лесно да ги счупи или повреди.

Способност за изхвърляне на кал

Всеки педал за планински велосипед ще бъде изложен на натрупване на кал или сняг в открити пространства, затова ви препоръчвам да купувате само модели, които ви позволяват да изхвърляте натрупаната кал или сняг, като използвате само крака си.

Регулируемост

При педалите без клипс можете да регулирате различни неща, като например напрежението на връзките или обхвата на движение, когато сте свързани с педала. Ако става въпрос за педал за платформа , той трябва да може да има сменяеми щифтове или дори да позволява промяна на цвета на продукта.

Може да се заинтересувате и от : Най-добрите MTB каски

Издръжливост

Това е свързано с избягването на твърде леки модели, макар че може да се добави, че продуктът трябва да е солиден и с гладки лагери, които не изискват много поддръжка.

Лесна поддръжка

Не само че трябва лесно да се отстранява натрупаната кал или сняг, но можете да разчитате и на педали с подвижни части, които можете да подменяте при износване, вместо да се налага да купувате нов модел.

Обувки

За да използвате MTB педали, трябва да носите подходящи обувки. За плоски педали са ви необходими обувки със специални гумени подметки, които да прилепват добре към щифтовете, а за използване на педали без клипс вече са необходими обувки със специалната щипка . Не бива да използвате просто обувки за пътешествия.

Щифтове

Щифтовете са тези хромирани метални щифтове , които стърчат и прилепват към подметката на обувката, за да осигурят необходимото сцепление. Някои педали се предлагат с регулируеми щифтове, така че можете да променяте височината и т.н.

Q-фактор

Това е разстоянието между двата ви крака от центъра на единия до другия педал. Педалите за планински велосипеди обикновено имат по-висок Q-фактор от тези за шосейни или туристически велосипеди, например.