SD карти

mejor-tarjeta-SD

Освен качествен цифров фотоапарат или видеокамера, е необходимо да разполагате с най-добрата SD карта, за да осигурите чудесни сесии за заснемане и прехвърляне, независимо дали в професионална или домашна среда.

Обърнете внимание, че нямаме предвид микро SD картите , които обикновено се предоставят за мобилни, таблети и някои видове фотоапарати с microSD слот, а устройствата, разработени за по-широка употреба във видеокамери, цифрови фотоапарати и DSLR фотоапарати.

 

Най-добрите SD карти

Коя е най-добрата SD карта?

Ако искате да купите SD карта, диапазонът от възможности, предлагани от пазара, е много широк и то не само по отношение на цената : от най-достъпните до най-малко икономичните , но и по отношение на функциите, на които производителите залагат с всеки изминал ден.

Преди всичко имайте предвид, че най-добрата SD карта не е просто тази, която ви предлага най-много гигабайти ( GB ) капацитет, а тази, която е в състояние да отговори на вашите нужди по отношение на съвместимостта с вашето оборудване и различни технически аспекти, които ще гарантират добрия ви избор.

Позволете си да се ръководите от репутацията на конкретна марка, резултатите от някои тестове, както и от мнението на експерти и потребители, то е валидно, тъй като бихте могли да заложите дори на ниска цена карта с памет с добро качество.

Тъй като сме добронамерени, ще ви дадем старт с това интересно сравнение на SD карти, сред които - със сигурност - е тази, която търсите.

Ето най-добрите SD карти:

1. Gobe Original 256GB SDHC 80MB/s UHS-

Универсалната карта за професионална употреба в екстремни условия

51G6f-R-F7L

КУПИ СЕГА

Тази SD карта е специално разработена за работа в областта на фотографията и видеото, оборудвана е с UHS-1 SD технология и осигурява скорост на четене до 80 MB/s и скорост на запис до 20 MB/s.

Освен че предлага доживотна гаранция, дискът на австралийската марка е водоустойчив и удароустойчив, както и устойчив на магнитна и рентгенова среда.

Освен това има капацитет от 256 GB и поддържа цифрови фотоапарати, високопроизводителни цифрови SLR фотоапарати и Full HD видеокамери.

2. Lexar 128GB Professional 400x SDXC

Оборудван за намаляване на времето за чакане и възстановяване на данни

51xO5pL-5jL

КУПИ СЕГА

Това решение от клас 10 на калифорнийския лидер е с капацитет 128 GB и разполага с технология UHS-I, която гарантира минимална скорост на трансфер при четене от 60 MB/s (400x).

Освен това дискът позволява заснемане на висококачествени изображения и Full HD 1080p видео с DSLR фотоапарат, съвместим с SDHC; и включва софтуер Image Rescue 4, който може да възстановява изгубени и/или изтрити снимки и видео.

3. SanDisk Extreme Pro UHS-I SDHC

Добре оборудвана и съвместима за Full HD запис

51zxdtS6t8L

КУПИ СЕГА

Тази произведена в САЩ карта с памет - с тегло само 4 грама - гарантира съвместимост с DSLR фотоапарати и HD видеокамери. Той разполага с 64 GB място за съхранение и предлага скорост на запис до 90 MB/s и скорост на четене до 95 MB/s.

Заслужава да се отбележи, че това устройство е от клас UHS U3, така че може да заснема Full HD видео в реално време.

4. Samsung Pro MB-SG32D/EU

Корейско бижу с висока производителност и голяма устойчивост

415BodjaKZL

КУПИ СЕГА

Това е карта за професионална употреба, която освен че има стилен и здрав дизайн, е оборудвана с технологията UHS-1 и гарантира скорост на трансфер от 48 MB/s.

Освен това този диск на Samsung, който е устойчив на рентгенови лъчи и магнитни полета, е съвместим с различни устройства, дори и с най-новите, като осигурява качествени записи на Full HD видео.

Въпреки че използването на тази карта е предназначено предимно за видеокамери с висока разделителна способност, се прилага и посвещаването ѝ за мобилна, таблетна и/или премиум камера.

5. Transcend TS32GSDU1E

Много обещаващ по отношение на скоростта и съвместимостта

51jXowSAKJL

КУПИ СЕГА

Това предложение на лидера от Тайпе гарантира производителност при запис на HD видео; това става чрез комбиниране на спецификацията Class 10 с технологията UHS-1, за да се осигури дори ултрависока скорост на трансфер.

Що се отнася до другите плюсове на тази карта с памет, тя включва код за корекция на грешки (ECC), който може да открива и коригира грешки при прехвърляне на данни, и също така се предлага със софтуер RecoveRx, който ви позволява да възстановявате изтрити снимки и изображения.

Поддържа Android, Mac OS, Windows Phone, Symbian, BlackBerry 10 OS, Windows 8, Mozilla и Windows RT.

 

Как да си купите най-добрата SD карта

mejor-tarjeta-SD-300x200

Може би сте в групата на тези, които залагат на марка заради репутацията й или защото сте неин лоялен последовател; въпреки това трябва да търсите и някои спецификации в SD карта , които ще бъдат ключови за това решение за съхранение, за да отговори на вашите нужди; и още, ако вашето нещо е за видео или фотография.

Клас 10; Клас U3; Режим на шината UHS-I; Капацитет 64 GB ; Надеждност; и Класове на скорост на видеото, са тези особености, които споменахме и за които ще говорим малко по-долу.

Класификация на клас 10

Обикновено може да се види, че тя е обозначена на SD картата по два начина: само с цифрата 10 в почти затворена буква c (C) или с буквата 'Class', последвана от горната.

Тази класификация гарантира, че дискът има минимална устойчива скорост на последователен запис от 10 MB/s (10 мегабайта в секунда), което е минимумът, необходим за запис на видео 1080p.

Класификация U3

В случай че ще използвате картата с памет за запис на 4K видео, класификацията U3 е тази, която се изисква от минималната скорост на запис от 30 MB/s.

Като обща информация е добре да знаете, че има карти с рейтинг U1, които се препоръчват за 1080P видео. Тези карти имат скорост на запис не по-малка от 10 MB/s.

Тази класификация може да бъде разграничена върху устройството чрез цифрата 1 или 3, във форма, подобна на буквата u (U).

Скорост на шината UHS-I

Преди всичко е необходимо да знаете, че скоростта на шината (режим на шината) е стандарт, който определя начина на работа на различните поколения SD карти.

Сега повечето цифрови фотоапарати поддържат карти с шина UHS-I, които също са обратно съвместими, така че може да е възможно да се използва карта с шина UHS-II с фотоапарат с шина UHS-I или обратното.

Въпреки това - и във връзка с първия случай - никога не се стремете към пълната скорост на UHS-II, без фотоапаратът и картата ви да разполагат с необходимата поддръжка.

Капацитет 64 GB

Несъмнено желанието ви е да купите SD карта , която ви дава максимален капацитет , за да съхранявате най-много данни на нея.

Един от най-точните избори са SD картите с капацитет 64 GB, които са приемливи по отношение на капацитета за различни приложения; а по отношение на цената са в средния диапазон между 32 GB и 128 GB карти.

Преди обаче да извадите ръцете си от джоба, трябва да се уверите, че оборудването ви го позволява.

Откъде знаете това? Това е лесно.

Прегледайте спецификациите на вашия терминал, по-специално в раздела за съвместимост на карти с SDXC (разширен капацитет). Но ако все още се съмнявате, по-добре е да се спрете на 32 GB карта, която е и по-евтина .

Надеждност

Спомняте ли си в началото на тази част, когато ви казахме, че може да сте в групата на тези, които залагат на марка заради репутацията ѝ или защото сте неин верен последовател?

Първо, не се паникьосвайте, защото това е действителен факт; и дори е възможно тази 'лоялност' да ви държи на правилното място в историята, тъй като - неизбежно - надеждността върви ръка за ръка с производителя.

Вижте това.

Пазарът предлага безкрайни възможности, но когато купувате SD карта , трябва да изберете тази, която гарантира 'живота' на вашите файлове.

Представете си да увековечите важен момент, като направите снимка или видеоклип. Искате този материал да ви бъде на разположение възможно най-дълго време; от предварителното му преглеждане на камерата до прехвърлянето му на компютъра.

SD карти от Transcend, SanDisk, Lexar, Samsung или Gobe са сред тези, които свеждат до минимум вероятността от неудобство.

Друго нещо, което трябва да знаете, е, че има дискове - от горепосочените марки и много други - които се предлагат с 10-годишна или дори доживотна гаранция. Въпреки това Асоциацията на SD картите твърди, че повечето SD карти - при нормална употреба - имат живот от около 10 години.

Оценка на скоростта на видеото

Очевидно тази точка е свързана с аудио-визуалната част.

Но преди да продължим, трябва да знаете, че картите с оценка на скоростта на видеото ( Скорост на видеото ) се появиха в началото на 2017 г. с новите карти SD 5.0. Тези класове са V6, V10, V30, V60 и V90.

Но защо е важно да вземете предвид оценката на скоростта на видеото? Много просто. Защото тя показва минималната скорост на запис за видеозапис, независимо дали става въпрос за 4K, 8K или 360° (виртуална реалност).

В този смисъл, ако планирате да правите 4K видеоклипове, препоръчителните типове карти са от V6 до V30, които се предлагат със скорости на трансфер между 6 MB/s и 30 MB/s.

Докато за 8K и 360° видео се препоръчват карти с рейтинг V60 и V90, които предлагат скорости между 60 MB/s и 90 MB/s.

Как да избегнем фалшиви карти

Дори и да сте последовател на лозунга 'Кажете не на пиратството', има вероятност да попаднете на примамката на фалшификат.

Факт е, че от дълго време милиони неща са фалшифицирани, особено в областта на потребителските технологии.

Мобилните телефони, компютрите, таблетите и носимите устройства, наред с други устройства, са в тази група...и SD картите не са избегнати: те ви се продават като добре позната марка с капацитет 64 GB, но в действителност са 32 GB или по-малко, например.

За да не попаднете в капана на купуването на фалшива карта с памет - която, между другото, се предлага без гаранция - изберете реномирани продавачи и никога продавачи от трети страни.

Също така, ако продавачът ви предлага опции за опаковане, уверете се, че устройството е в оригиналната си опаковка и с фактура.

Ако въпреки предпазните мерки подозирате, че получената карта е фалшива, тествайте я с програмата CrystalDiskMark, която може да проверява скоростта на четене и запис. Разбира се, преди това можете да проверите капацитета му, като го поставите в устройството за четене.

А ако наистина сте се сблъскали с фалшификат, незабавно съобщете за покупката на отдел 'Обслужване на клиенти' за замяна или възстановяване на сумата.

 

Защо е необходима бързина

Досега често споменавахме бързината на картите с памет. И това не е чудно, тъй като този аспект играе много важна роля, още повече ако възнамерявате да работите с файлове с по-висока разделителна способност.

За 4K видео или професионална фотография например, скоростта е черешката на тортата, защото колкото по-висока е скоростта на запис или четене , толкова по-бързо се обработват данните.

Но за да разберете по-добре проблема, разгледайте особеностите на скоростта на четене и скоростта на запис.

Скорост на четене

Това определя колко бързо се прехвърлят данни от картата с памет към компютър или принтер, колко бързо се запазват промените във файла след редактиране или се споделят между други устройства за съхранение.

В заключение. Колкото по-бърза е скоростта на четене, толкова по-кратко е времето за изчакване при изпълнението на описаните по-горе задачи, наред с много други, разбира се.

Скорост на запис

Настройва скоростта, с която файловете се записват на картата с памет.

Картата с висока скорост на четене гарантира в областта на фотографията например възможността да направите перфектната снимка между няколко кадъра, тъй като няма да се налага да чакате картата да завърши обработката на дадено изображение, за да направите допълнителни снимки.

А в областта на видеото, ако картата е твърде бавна, има по-голяма вероятност да се появят грешки или дори да не успеете да запишете това, което искате.

Клас на скоростта, свръхвисокоскоростен клас и клас на скоростта на видеото

Следователно е ясно, че аспектът на скоростта на SD картата е от решаващо значение, особено когато става въпрос за аудиовизуално заснемане.

Ето защо си струва да разгледате по-отблизо класа на скоростта, класа на свръхвисоката скорост и класа на скоростта на видеото, за да не пропуснете да се възползвате от тях, когато купувате карта с памет.

Скоростен клас

Определя минималната скорост на устойчив запис за SD карти. Следователно колкото по-висок е класът на скоростта, толкова повече данни се записват непрекъснато и едновременно на устройството.

Клас на скорост Ultra High Speed (UHS)

Този клас на скорост Ultra High Speed (UHS) е разработен за SDHC и SDXC карти с памет.

Сред най-значимите особености на този тип памет е, че те са с по-висока скорост и шината им за данни е различна, така че не работят в устройства, несъвместими с UHS.

От друга страна, тези решения за съхранение работят чудесно за непрекъснато снимане или серийно снимане с висока разделителна способност, както и за запис във Full HD или 4K.

Клас за скорост на видеото

Това е още един плюс, който се добавя към SD картите, за да ги направи по-бързи, и се проявява в устройствата, предлагащи скорости от 90 MB/s и 60 MB/s, за да се гарантира по-плавен запис и постоянна производителност.

Други аспекти, които трябва да вземете предвид

В допълнение към горното има и други характеристики, на които трябва да обърнете внимание, преди да решите да закупите SD карта, включително физическа защита; софтуер за възстановяване на файлове и четец на карти.

Вижте за какво се отнася всяко от тях.

Физическа защита

Ако възнамерявате да работите в много тежки условия - например с камера GoPro - разгледайте каталозите на картите, които имат сертификати, които ги правят устойчиви на вода, екстремни температури, удари и дори рентгенови и магнитни среди.

Софтуер за възстановяване на файлове

Няколко карти се предлагат с решения за възстановяване на данни, загубени поради злополука или повреда на файла. Ако обаче картата ви не разполага с такъв бонус, е възможно софтуер на трета страна да свърши тази работа.

Четец на карти

За да се възползвате напълно от скоростта на вашата карта, първо проверете дали имате нужда от специален четец на карти , защото ако използвате стандартен четец, ще трябва да изминете километри, за да се окажете на същото място.

И накрая, не забравяйте да вземете предвид различните аспекти, които обяснихме тук, така че когато купувате карта с памет, да сте сигурни, че избирате тази, която предлага съвместимост с вашето оборудване и най-добре отговаря на вашите нужди.

Разгледайте сравнението на SD карти , което сме ви подготвили в началото. Много е вероятно да има този, който ви подхожда най-много, както по отношение на доброто качество , така и по отношение на най-добрата цена.